Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Charlie - gdybyś był kobietą to bym Ci powiedział "ajlawju" "je tem" albo "ja lubliu tebia". :oops: :p :oops:

mdzalewscy - mam aktualnie kontakt z firmą DOMEL - może potrzebujesz pomocy jakiejś - zgłaszają się do badań w systemie SPECTUS 70 mm. To dobry system - tłusty.

Niestety nie sprzedaję okien ani nie mam agencji.

Badam je, wydaję opinie, certyfikaty - ostatnio piszę często opinie do PARP [państwowa agencja rozwoju przedsiębiorczości] dla producentów starających się o dofinasowanie z UNII [unia daje kasę na rozwój firm]

Tak na marginesieCzy ktoś wie ci się dzieje z oknami MEETH -[czy ktoś je jeszcze sprzedaje] były takie kiedyś w Polsce i w geesie w Łomży zalegały magazyn - METHH padł i ma nawet problemy z urzędem celnym, z ochroną środowiska. Ma nawet sprawę w sądzie - w jakimś osiedlu w Łodzi rozpada się ok. 1000 tych okien.

To takie okna ze śmieci co z nimi osobiście "darłem koty".

Niestety część tego badziewia sprzedano w Polsce

co do metha czy jak to sie pisze, w niemczech jeszcze nie padli i nawed handluja tym badziewiem w praktikerach w obi i tym podobnych sklepach budowlanych ceny sa o ok. 20 % mniejsze jak plastikow

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A idac dalej tosujac chociazby ciepla ramke, odpowiednio osadzajac okna w murze, moga one sluzyc latami.

a co ma wspólnego ciepła ramka z trwałością okna (służeniem latami) ?

mialem na mysli dobre "skrecenie" okna, dobre okucia, ciepla ramka i cala reszta, ktora "umila" zycia = cieszymy sie z okna w latach, czyz nie?

dzord - problem jest taki że okien MEETH się nie zgrzewa. Uniemożliwia to aluminiowa przyklejana blacha. One są tylko skręcane. A ponadto rama jest lita [prasowana z odpadów przemysłowych] ze współczynnikiem U ok. 1,8. Jak Ci te okna dobrze funkcjonują to masz dużo szczęścia.

Sprawa jest bardzo poważna bo te okna po pięciu latach zaczynają się sypać. Jest sprawa w sądzie - nie w Polsce o wielomilionowe oddszkodowanie za te rozsypujące się okna. Być może to te z pierwszej dostawy. A jak wiesz to jest to jedna rama z której robi się i ościeżnice i skrzydła.

Sprawdź jednak czy Ci się nie sieciuje [nie pęka] ta tworzywowa biała polewa co osłania rdzeń profili i czy nie źółknie. To piewsze objawy uszkodzeń. Sprawdź też czy się na blasze nie robią purchle - to objaw odklejania blachy.

Chyba, że Ty masz okna MEETH z PVC - bo on i takie robi - w dużej badzo ilości.

Tak, ale jutro z rańca muszę podjąć decyzj.

rzuc moneta - realnie porownywalne to jest

chyba ze jakies wynalazki masz - to wtedy trzeba by spojrzec i porownac jakie oba profile maja ograniczenia - a jesli nie - 5 zeta do reki - orzel - Gealan reszka - Veka i w goooooore

Juz wiesz co wybrac? :)

Powiedz co wypadlo?

Mdzalewscy- ja sie chyba zdecydowalem na REHAUa brillant design 5 komor cena-tansze od Plusteca przy okuciach Romb na Plustecu a Roto na REhau... :) porownywalem scianki profili i wierz mi ze Pl.....c do REhaua ma daleko a i z kolorem jest cos nie tak w wykonaniu PL....ca.

Ot to by bylo na tyle choc czekam jeszcze na wyceny z 3 zrodel :)

Jawrob

Z tego co widzę, to rzeczywiście rzut monetą będzie najlepszym rozwiązaniem, ponieważ jak widzę, profile sa porównywalne.

Wynalazków nie mam:

W piwnicy: P4 oraz WinkII

Na parterze - jak wyżej

Na poddaszu - P2 oraz Wink1 (czy też "bezpieczne")

Do tego:

Ze strony dostawcy Gealana

- gratis dostaję 10 wywietrzników systemowych Gecco (podobno gwiżdżą)

Ze strony dostawczy VEKI:

- gratis dostaję 12 wywietrzników zewnętrznych mechanicznych, nie hygroskopijnych) oraz 14 dniowe wczasy w dowolne miejsce w Polsce (nie, nie żartuje)

Tyle ze szczegółów. Jakieś sugestie?

dzord - problem jest taki że okien MEETH się nie zgrzewa. Uniemożliwia to aluminiowa przyklejana blacha. One są tylko skręcane. A ponadto rama jest lita [prasowana z odpadów przemysłowych] ze współczynnikiem U ok. 1,8. Jak Ci te okna dobrze funkcjonują to masz dużo szczęścia..

Drogi Pchelku! wiem, ze jestes tu fachowcem od okien na tym forum, ale w sprawie Meetha nie masz w 100% racji. Otoz te okna sie skreca, a jakze, ale rowniez i zgrzewa (narozniki). Byc moze to (podobnie jak w miare dobry (czyt. nie dziurawy profil) to klucz do sukcesu. Co do samego zgrzewu to powiem tyle, ze czasem (w zaleznosci prawdopodobnie od gestosci masy profilu) sam zgrzew powodowal, ze mozna bylo machac oknem/rama i trzymala sie bez srub calkiem przyzwoicie. Oczywiscie skrecenie to wymog konieczny, niemniej jednak, sam zgrzew zdarza sie, ze potrafi trzymac w ten sposob, ze walac narozem okna o podloge trzeba sie nietego mawalic, zeby ten puscil. Z tym, ze oczywiscie paramertry zgrzewania (czas, temparatura)musza byc optymalnie dobrane (a, jeszcze czysta grzalka). Blacha z powierzchni profila nie przeszkadza w zgrzewie, zupelnie.

Sprawa jest bardzo poważna bo te okna po pięciu latach zaczynają się sypać. Jest sprawa w sądzie - nie w Polsce o wielomilionowe oddszkodowanie za te rozsypujące się okna. Być może to te z pierwszej dostawy. A jak wiesz to jest to jedna rama z której robi się i ościeżnice i skrzydła.

Wiesz co? To by sie moglo zgadzac, poniewaz pierwsze profile, z ktorych te okna byly wykonywane - delikatnie mowiac - byly niespecjalne :wink: Zamiast jednolitej masy, bylo to cos co przypominalo szwajcarski ser: mnostwo dziur, rozne kolory (zamiast jednolitej czerni)... te dziury byly o tyle beznadziejne, ze trzymanie sie sruby w masle, na dodatek z pustka powietrzna wiadomo, ze graniczy z cudem. Z tym, ze podkreslam - to byly pierwsze profile (MEETH tez sie uczyl na bledach). Kazde kolejne dostawy byly coraz lepsze. Bylo to pare ladnych lat temu. I gdy zobaczylem profil, ktory teraz ie stosuje bylem naprawde mile zaskoczony. Idealnie pelny, twardy, mocny, zgrabna linia wyprofilowania... Szkoda tylko, ze teraz pokutuja te okna, za lata prob i bledow niemieckich inzynierow i polskich domoroslych producentow okien bez przeszkolenia, puszczajacych knoty na rynek. Acha - a rama i skrzydlo maja oczywiscie rozne profile...

Sprawdź jednak czy Ci się nie sieciuje [nie pęka] ta tworzywowa biała polewa co osłania rdzeń profili i czy nie źółknie. To piewsze objawy uszkodzeń. Sprawdź też czy się na blasze nie robią purchle - to objaw odklejania blachy.

Chyba, że Ty masz okna MEETH z PVC - bo on i takie robi - w dużej badzo ilości.

Nie, moje okna to jak najbardziej tak znienawidzone przez Was Meethy z rdzeniowym, pelnym profilem osciznicy i skrzydla :D Czy nie sieciuja, tego nie jestem w stanie sprawdzic, gdyz dom ma konczone kladzenie dachowek (generalnie koncowka stanu surowego otwartego), w zwiazku z czym jeszcze troche wody minie zanim je zobacze w swoim murze. Ale slyszalem o tym sieciowaniu - znajomy, mowil, ze sie trafialo, co ponoc juz fachowcy od Meetha zniwelowali, obecne profile juz tego nie maja. Bialy plaszcz plastikowy tez nie zolknie. A odklejanie sie blachy - no coz - to ryzyko tyczy sie wszystkich historii, gdzie w gre wchodzi klejenie aluminium do innych materaialow. Swoja droga - taki profil, z widocznych purchlem - to podstawa dla reklamacji samego producenta, jesli ktos robi z czegos takiego okno i daje je klientowi widaomo, ze jest totalnie nierzetelnym producentem i takiego najlepiej szerokim kregiem omijac, niewazne czy to Meetha robi, Veke, Urzedowskiego czy tez ze zlota w platynowe kropki...

pozdrawiam!

oraz 14 dniowe wczasy w dowolne miejsce w Polsce (nie, nie żartuje)

:o :o :o gdzie tak dają !!!, sam muszę do końca lutego wybrać okna, ale znając sztuczki handlowe to i tak masz wszystko wliczone w cene, czyli bez tej wycieczki to taniej te okna kupisz

Właśnie dostałem "poprawiona" ofertę od Pana od wycieczki. Otrzymałem:

- 600 zł miej (to nie wiele przy kwocie którą biorę a biorę 23 szt okien)

- 10 szt nawiewników gratis

- karnet na wycieczkę na 14 dni dla dwóch osób w dowolnym miejscu, hotelu, pensjonacie z katalogu, kóry mi dostarczy sprzedawca (60 miejsc w Polsce).

Jest taniej a konkurencyjna oferta już nie chce zejść z ceny. Co wybrać? Patrzę bardziej z punktu widzenia jakości okien...

ja sie chyba zdecydowalem na REHAUa brillant design 5 komor cena-tansze od Plusteca

no i dobrze, że tak wybrałeś, ja niestety nie mam Rehau w tańszych cenach, u mnie Plustek jest najtańszy, bo mogę go kupić po cenach producenta, w podobnych cenach mogę kupić Brugmanna 4K.

rafalg - ja bym sprawczil te wycieczke - jak znam zycie to i tak za wszystko zaplacic bedziesz musial

ale zostawmy to - wazne jest to co Ciebie interesuje i czas zarazem goni

jesli juz masz jakas oferte nizsza - to ja wybierz bo wynalzkow nie widze - wiec pozostaje ci 5zeta w gore

chyba ze wynalazkami sa same wymiary i inne bajery w stylu lukow - tu narzuty sa duze i jest ogromna w nich rozbieznosc - efekty koncowe moga byc rozne i w wiekszosci wypadkow im wiekszy narzut tym lepszy luk