Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no coz - szarus - by cie szlag pozniej patrzac na to nie trafial to 0.1 mm - wieksze wkurzaja i to nie wiesz jak. Mnie takie cudo wykonala nie istniejaca juz Huta Szkla "KARA" z Piotrkowa Trybunalskiego w 90 roku - ni zaplacilem ani grosza - wszystko zareklamowalem gdyz przesuniecia byly jeszcze wieksze - nawet i 2 mm - nie szlo na to patrzec

Odchyłką 0,1 mm bym się raczej nie przejmował :lol:

Przy szybach dwukomorowych dokładność wykonania jest istotnia przede wszystkim nie ze względów estetycznych, a wytrzymałosciowych. Jezeli 3 szyby nie bedą równio zespolone to istnieje niebezpieczenstwo, że cały cieżar szyby rozłoży sie tylko na jedną z nich, a wtedy nie wytrzyma ona obciazenia.

O schuco na forum same dobre rzeczy. Gealan natomiast imponuje mi szerokością profilu i masywnym zamkniętym wzmocnieniem, … no i te 3 tyś taniej. Podpowiedzcie coś

yasioo

Trzeba pamietać, że wzmocnienie w ościeżnicy nie jest tak istotne jak w skrzydle. Zastosowane wzmocnienie w skrzydle decyduje o wytrzymałosci okna, a w skrzydle jest zawsze otwarte. O jego większej lub mniejszej sztywności decyduje gabaryt, gr, ścianki i dodatkowe przegięcia.

Poza tym sprawdź czy ten Gelan to nie jest przypadkiem profil z recyklingu. Środek profila zrobiony jest z odpadów pvc a tylko zewnętrzna milimetrowa warstwa z nowego tworzywa.

ostatnio najczesciej klikam z domu a tu wiele obowiazkow - niestety nie mialej jeszcze okazji sprawdzic

Co do zamknietego wzmocnienia - jak widze dealerzy maja dar wciskania ludziom kitu ;) i moze stad pokutuje ten poglad o wyzszosci zamknietego nad otwartym. Martwcie sie aby wogole jakiekolwiek bylo ;) yasioo nie zwracaj uwagi na pranie mozgow - skup sie na jakosci wyrobu i jego montazu. Jak chcesz wiedziec wiecej o wzmocnieniach - cofnij sie kilka stron wstecz lub z szukaj skorzystaj.

Monis jak i wszystkim innym dziekuje za mile zaskoczenie jakie mnie dzis na spotkaniu spotkalo - nie zasluguje na miano Najlepszego gdyz alfa i omega nie jestem ;) i sa tu lepsi ode mnie - ale skoro tak uwazacie :) slicznie dziekuje za wyroznienie

Mam prosbe do obecnych na spotkaniu - udostepnijcie fotki ktore tam robiliscie - mila bedzie to pamiatka - moj mail firmowy przyjmie wszystkie :)

Jeszcze raz dziekuje za wyroznienie :) :) :) :)

Mam ofertę na okna Knipping 5 komorowe, 16 okien w tym 3 balkonowe, kolor biały za cenę 11 300 zł. Czy jest to oferta korzystna, z tych co mam jest najlepsza, tzn Deckeunick, Aluplast, TiS. Czy słyszeliście jakieś niegatywne opinie na ten tamat.

Czy mogę naszych ekspertów prosić o krótkie kompendium porad na co zwrócić szczególną uwagę przy montażu okien. Wątek ten jest dość rozległy i trzeba mieć dość dużo czasu (i kasy mam łącze modemowe) żeby to przeczytać

Z góry dziękuję za pomoc

Mam ofertę na okna Knipping 5 komorowe, 16 okien w tym 3 balkonowe, kolor biały za cenę 11 300 zł. Czy jest to oferta korzystna....

Nikt poważny nie poda Ci nawet przybliżonej ceny nie znając Twoich wymagań dotyczących okien:wymiary, kolor, szyby,okucia, dodatki itp.-

podaj więcej szczegółów.

z tych co mam jest najlepsza, tzn Deckeunick, Aluplast, TiS...

Który Deceunick i Aluplast, co to jest "TiS"?? Producentów na Knippingu jest niewielu, dlatego starają sie trzymać jakąś rozsądna cenę swoich wyrobów. Podejrzewam, że gdzieś powstało przekłamanie ...

Witam! Obecnie jestem na 16 stronie tego wątku i już padłam, przeskoczyłam na koniec z zapytaniem:

Co to jest system: Mondial? Dostaliśmy wycenę okien i tak tu jest napisane.

Na podstawie mojej wyceny i owych 16 stron tego wątku zrozumiałam tyle na swój użytek plus wątpliwości, które proszę 'wyprostować' w miarę możności:

- okna PCV białe (bo nie trzeba konserwować, są bardziej długowieczne od drewna)

- komory wystarczą 3, wiecej to już sprawa marginalna

- szyba P4 jest droższa, ale niewiele od rolet, u mnie przy 16 oknach różnica jest dosłownie 1500zł! czyli żadna

- okucia antywłamaniowe są najistotniejsze. Nam zaproponowano WK1- chyba nie najgorsze. Mocowanie na kotwy i śruby (dyble?) przechodzące przez profil i mocowane do metalowego wzmocnienia profilu z jednej a do muru z drugiej. Jest jakiś problem z PCV, bo miekkie i murem, bo Poromur ceramika (pustki powietrzne) - tu nie wiem co zrobić, by ten słaby punkt pod względem włamania zminimalizować :(

- okno balkonowe dwuskrzydłowe chcemy bez słupka i bez poziomych usztywnień w połowie skrzydła, najlepiej bez progu lub jak najniższy- podobno niedobrze, bo łatwo je sforsować. Najlepsze przesuwne, ale wtedy tylko jedno skrzydło się przesuwa, drugie nie i nie jest wygodnie wynieść na taras np. większy stolik. Czy tu się da coś ulepszyć?

- klamka na kluczyk (nie ma sensu szyba P4 i okucia, gdy zwykła klamka)

lub klamka z przyciskiem - czy dużo gorsze rozwiązanie?

Czy coś przeoczyłam? Głównie chodzi mi o zabezpieczenie przed włamaniem?

Acha, czy stosuje się szybę P4 w oknach dachowych?

jareko - ty nałogu komputerowy - na odwyk!!!!!!!!!!

Ale fajnie było. To fakt - ta nasza forumowa brać jest ekstra.

A Ty to co - lepszy jestes? ledwo dotarles i tez kompa wlaczyles i forum odwiedziles ;)

Masz racje - mila i fajna grupka dzis byla

A jakie sliczne forumowiczki :)

a utajnione forumowiczki jeszcze piekniejsze :) :) :)

..... prosić o krótkie kompendium porad na co zwrócić szczególną uwagę przy montażu okien.....

http://www.jar-eko.home.pl/poradnik_montazysty.htm#Inwestycje%20(montaż%20w%20nowych%20budynkach)

http://www.jar-eko.home.pl/wymiana_okien.htm

milej lektury i sadze ze to powinno Ci wystarczyc - w razie pytan - pisz na mail firmowy

I nie obruszaj sie az tak - stary pyta w dobrej wierze gdyz 11 tys za 16 okien w tym 3 balkony jest hm.... zastanawiajace

jareko - to fakt jestem uzależnuiony od forum muratora.

A co do forumowiczek - to ta złotowłosa piękność co czytała ten fajny wiersz to jest jak, jak, jak - profil SCHUCO CT 70. Piękny kształt, duże obłe listwy, wysmukłe ramy, a te przeszklenie!!!!!!!!!!!

Rafał - montaż okien mogę ci wysłać instrukcję - podaj adres na priva.

Już kilka razy wysyłałem.

TiS - to pewno TRAS.

Knipping za 11 tys. te okna - coś mi tu pachnie zaniżoną ceną.

Może to bez montażu - chyba że Knipping schodzi z rynku i wyprzedaje zapasy. Na tym systemie robi z pięć firm w Polsce - ale firm bardzo dobrych.

do stary:

Przekłamanie gdzie w cenie???

Nie chce mi się tu teraz wpisywać wymiarów do 16 okien. Są w wymiarach standardowych dla większości producentów. Pytam tylko czy jest to w miarę rozsądna cena

Rafał-30 Wymiarów okien typowych jest ponad 30 rodzajów! Napisz przynajmniej symbole i ilości . Co masz uwzględnione w tych 11 patykach- same okna, netto ,brutto, z montażem surowym czy z obróbką ???