Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

....Jeśli dobrze rozumuję :jednoramowe= jednoskrzydłowe 1465x 1435 to -2x kolor, szyba P2 +okucia antywł.- to moje zdanie wygląda tak :-? :-? :-?

tak malo odwaznie o tym mowisz? Stary - krolu zloty - nie poznaje Cie - gdzie sie podziala odwaga? ;)

Bedzie zle chocby nie wiem co mowili chyba ze otwierane tylko do mycia beda a na codzien tylko uchylane. Tak naprawde jest niewiele profili ktore wytrzymaja takie skrzydlo na dodatek bardziej obciazone niz standard i z okuciamu antywlamaniowymi i gwozdziem do ich trumny bedzie ten kolor (nie wazne czy obustronny czy tylko zewnetrzny)

Nawet odradzalbym w kolorze cos takiego w Schuco CT-70 a co dopiero Veka czy inne

Juras74 - A wpadki zdarzaja sie nawet najlepszym i jeden czy dwa posty tuaj nie sa podstawa do zmieny o nich opinii - bo ile to jest % realnej ich produkcji? Ulamki w przypadku kolosa a takim jest OKnoplast. Co innego sposob potraktowania klienta - tu firma faktycznie nie popisala sie.

Mnie czasem zdarzaja sie wpadki, moim dostawcom takze (jak chocby niedawno - wczoraj) choc ja swiece przed klientem oczami - ale niestety - tam gdzie drwa rabia itd. ;)

Wszystko wykonuja ludzie a oni omylni sa (ostatnio technolog popelnil czeski blad zamiast 1840 na produkcje poszlo 1480 - niby glupota a jednak sie zdarza) - natomiest jesli myla sie zbyt czesto to z roboty wywalic ich trzeba i tyle - ale szacunek dla klienta zawsze miec trzeba i basta a on w kazdej sytuacji sie objawia a w kryzysowej szczegolnie. Nie myli sie tylko ten ktory nic nie robi - stara to prawda o ktorej jakze czesto zapominamy

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nawet odradzalbym w kolorze cos takiego w Schuco CT-70 ..

Był kiedyś taki kozak wśród profili co był sztywny a zwłaszcza skrzydło jak choinka :wink: (jak powiedział chyba płk. Zubek- K.Kowalewski w "Rozmowach kontrolowanych" ) zwał się Intertec Greiner- może go pamiętacie, Pchełek napewno go badał. No cóż był- bodajże w 1999 r Greinera kupił Aluplast i do dawnej nazwy zostało dodane Ideal Intertec, z tym, że to już nie to samo...

bynek ten LORD to zapewne zwyczajny THYSSEN i nic nadzwyczajnego,

cholender wlasnie dostalem oferte na okna i na razie tylko Thyssen Lord lub AD miesci sie w "granicach"

Mam dwa okienka 85x210, dwa 150x210, i jedno tarasowe 325x210 boki fix, środek z ruchomym slupkiem - wycena obejmuje WK1, szybe P2, szprosy i oscyluje ok. 7tys

Czy ta cena zawiera montaż, Vat, itp. oraz jakiej szerokości są te fixy po bokach słupka ruchomego??

Naprawde taki NIE NADZWYCZAJNY???
Thyssen AD- profil trzykomorowy "kanciasty"

Thyssen Lord- skrzydło półzlicowane pięciokomorowe, rama czterokomorowa.

Jeśli masz wybór w tej samej cenie to bierz Lorda. Thyssen nie jest złym profilem, tylko nie wierz w bajki o sztywności lepszej o 30% od pozostałych profili, chyba że te pozostałe są bez wzmocnień :wink:

Jeśli dalej chcesz Thyssena to szukaj biur Budwaru , w Wielkopolsce niezły był jeszcze Variant, więcej nie pamiętam :roll:

Jareko i Stary, to może zrezygnować z szyb P2 i zostawić tylko lepsze okucia, czy wtedy - pod tym względem - będzie dobrze? Okna są widoczne z ulicy, więc jak by ktoś próbował się włamywać to raczej od ogrodu (w moim przypadku za domem, strona południowa), tak bynajmniej mi się wydaje. Tam mam jedno 180x150, ale już dzielone na pół i drugie tarasowe i tam w obydwu zostawił bym z szybą P2

A poza tym wydaje mi się, że takie okna rzadko otwiera się na oścież, raczej tylko uchyla.

Jareko i Stary, to może zrezygnować z szyb P2 i zostawić tylko lepsze okucia, czy wtedy - pod tym względem - będzie dobrze? Okna są widoczne z ulicy, więc jak by ktoś próbował się włamywać to raczej od ogrodu (w moim przypadku za domem, strona południowa), tak bynajmniej mi się wydaje.

Będzie to juz jakimś lepszym wyjściem jesli nie możesz ich podzielić na pół. Przynajmniej rzadziej będą się opuszczać :wink: a i zaoszczedzisz parę groszy. Trudno jednoznacznie coś doradzić- te okna po prostu mają zbyt bogaty wypas przy tych gabarytach - pozostanie jeszcze kolor i okucia. Nie będę Cie namawiał do rezygnacji z okuć wzmocnionych - częściej je uchylaj niz otwieraj! A alarm planujesz jakiś?

Tam mam jedno 180x150, ale już dzielone na pół i drugie tarasowe i tam w obydwu zostawił bym z szybą P2

Z tymi nie powinno być problemów :wink:

A alarm planujesz jakiś?

Planuję, ale jeszcze w temat nie wchodziłem.

Wielkie dzięki.

A może znacie w pobliżu Częstochowy jakiś dobrych producentów lub dostawców okien na profilu Salamander lub Schuco? A czy te profile są barwione w masie?

A jak wygląda KBE w porównaniu do VEKI, czy jest sztywniejszy?

MAm pytanie odnośnie szyb P4.

Guardian robi takie w dwóch rodzajach (http://guardian-europe.com/web/en/guardian_global/content/products/products-laminated_glass-laminated_safety_glass.html -> View Brochure, czwarta strona):

3/1,52/3

4/1,52/4

Dzwoniłem do nich, i mówią że na obydwie konstrukcje (ze szkłem 3 mm i ze szkłem 4 mm) mają atesty.

Ale nie wiem, czy te cieńsze też będą OK. Czy ktoś się z takimi spotkał?

...A jak wygląda KBE w porównaniu do VEKI, czy jest sztywniejszy?

Porównując wersje najbardziej popularne, czyli Kbe na ramie chyba 64 mm i Vekę Softline to Veka jest sztywniejsza- obydwa o głebokości zabudowy 58 mm

Zastanawiam sie Juras co wyniosles z poprzednich naszych ze starym postow skoro pytasz o profile z ktorymi nawet w bieli za kilka lat problem miec bedziesz To juz nie to KBE co chocby 5 lat temu, podobnie i VEKA nie ta wiec chcesz miec klopot -wybieraj - wystarczy rzut moneta i juz "lepszy" wybrany :).

Czlowiek produkuje sie w tu dobrej wierze a tu takie ...... echhh..... i po co nam to bylo, po co nam to bylo :lol: ;) (cytata z jakiejs piosenki lat 70-tych - tylko nie pamietam juz kto to spiewal :( - skleroza ;) Czy aby nie Rawik? )

Realnie przy tym samym wzmocnieniu KBE i VEKA sztywne (hehehe co za piekne okreslenie jak nie do oknien ;) ) beda tak samo i tak samo odksztalcac ci sie na zgrzewach beda i osiadac.

Kombinuj dalej ;) i tak Cie lubie :) :) :)

...A jak wygląda KBE w porównaniu do VEKI, czy jest sztywniejszy?

Porównując wersje najbardziej popularne, czyli Kbe na ramie chyba 64 mm i Vekę Softline to Veka jest sztywniejsza- obydwa o głebokości zabudowy 58 mm

Zastanawiam sie Juras co wyniosles z poprzednich naszych ze starym postow skoro pytasz o profile z ktorymi nawet w bieli za kilka lat problem miec bedziesz To juz nie to KBE co chocby 5 lat temu, podobnie i VEKA nie ta wiec chcesz miec klopot -wybieraj - wystarczy rzut moneta i juz "lepszy" wybrany :).

Wynieść nic nie mogłem, bo w świecie wirtualnym o to trudno :D , a tak poza tym to najlepiej zabić okna dechami i czekać na nowe(lepsze) technologie. :-?

W okolicach Częstochowy nie znam dobrych producentów okien :( z tak wychwalanych przez Ciebie profili (salamander i schuco), którzy by jeszcze mieli dodatkowo w ofercie drzwi tarasowe z niskim progiem. Zrezygnuję z tych dużych skrzydeł i wezmę dzielone, powinno być lepiej.

Będzie to prawdopodobnie kosztem szyb i okuć, bo cena znacznie wzrośnie.

Z drugiej strony czym więcej wiem, tym więcej we mnie niepokoju, ale to standard.

Jeśli producent posiada ATEST Instytutu Szkła i Ceramiki na tzw. KLASĘ OPORU SZKŁA to znaczy, że jest to szyba adekwatna do rzeczywistości.

Osobiście nie spotkałem się z P4 o budowie 33.4 czyli 3/1,52/3 tylko P4 jako 44.4 czyli 4/1,52/4.

Natomiast klasa oporu P2 ma 2 budowy: 44.2 i 33.2 - analogicznie może wystąpić podobna zależność w klasie P4.

Pozdrawiam

Gość Kleco

DZIEKI BARDZO ZA WSZYSTKIE POSTY

Niestety juz wybralem. Jednak VEKA dwustronnie barwiona ze szprosami i montażem (15800zł). Za SALAMANDRA jednostronnie barwionego z montażem bez szprosow krzykneli mi 20000zł. Dosyc duza roznica.

Zreszta i tak za 10 lat czeka nas wszytkich wymiana okien na 15-komorowe o wspolczynniku k=0,1.

JESZCZE RAZ DZIEKI

..zostalo mi do wyboru Thyssen lub Roplasto. Okucia te same - Roto NT.

Co sadzicie o tym? Jeden i drugi 5 komorowy (Lord i 7001). Ceny porownywalne

Roplasto w niskiej wersji powinno być tańsze. Zależy czego oczekujesz? czy sztywności czy ilości plastiku w powierzchni okna? Roplasto posiada większy asortyment ram i skrzydeł , z których można zmajstrować okno - np.połączenie niskiej ramy i skrzydła 10,5 cm i jeśli na tym ci zalezy to bierz, z tym że jest to wiotkie zestawienie, wzmocnienie mizerne :roll: .

I pomimo tego, że Roplasto ma jeszcze wysoką ramę i skrzydło- znacznie sztywniejsze od powyższego- ja stawiałbym na Thyssena.

...Jednak VEKA dwustronnie barwiona ze szprosami i montażem (15800zł). Za SALAMANDRA jednostronnie barwionego z montażem bez szprosow krzykneli mi 20000zł. Dosyc duza roznica.

Nie znam Twoich okien , ale ta różnica wydaje mi się zbyt duża- albo ten z Veki sie pomylił albo ten z Salamandra chciał cię orżnąć bez litości. Salamander jest droższy, ale w jednostronnym kolorze i bez szprosów jeszcze wyszedł 4 patyki więcej , czyli ponad 20 % :roll: :roll: :roll:

Trzeba było jeszcze połazić ? Gdzie tak Ci śpieszno?

Gość Kleco

Łazenia to ja mam juz serdecznie dosc.

Z Veka juz podpisalem umowe i dalem zaliczke (watpie zeby sie pomylili, chyba ze im komputer nawala bo to "ON" wszystko wyliczyl ja tylko jeszcze wywalczylem lepsze klamki i parapety zewnetrzne po dobrej cenie)

Mysle ze cena jest dobra (13 okien w tym dwa łukowe jak to w Manueli)