Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Jareko, dzięki - ale przy okazji mi namieszałeś :wink: Nauczeni doświadczeniem mieszkaniowym (dwa tygodnie poza domem + okna zamknięte = wita nas miły zaduch), chcieliśmy zapewnić dobrą wentylację w czasie dłuższej nieobecności przy bezpiecznie (czyli szczelnie) zamkniętych oknach. Bo świeże powietrze lubimy bardziej, niż miłe ciepełko. Stąd pomysł: nawietrzaki + kratka wentylacyjna w każdym zamykanym pomieszczeniu. Po tym, co swego czasu pisałeś ty i abromba, wiemy, że kratki muszą być z dobrym zamknięciem, na wypadek, gdyby i u nas trzeba było ograniczyć tornada :D Wygląda na to, że te nawietrzaki to też przesada...

Myśleliśmy o nich już teraz, bo montaż na zainstalowanym oknie będzie chyba bardziej kłopotliwy i droższy - a może się mylę? :-?

Pozdrawiam eksperta!

Maciek

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

juz nie mam sily :( do klientow :( Rozszarpie ich chyba ;)

Do specjalistow :lol: temat do rozwiazania

okno RU, jednoskrzydlowe (by byla jasnosc), profil 3 komorowy (okienny), szyba P-4

szerokosc 1480 wysokosc 1825

Ja mowie, ze takiego profila w ktorym to wykonac mozna nie ma, inni, ze nie ma sprawy - wymiar jak wymiar i zrobic mozna.

I prosze o poparcie wykresem statyki jesli ktos powie ze jest to wykonalne.

skoro się nie da to po co się g..... czepiać. Drewno jest najlepsze. :wink:

http://www.republika.pl/mdzalewscy/okna/ok1.jpg

http://www.republika.pl/mdzalewscy/okna/ok2.jpg

http://www.republika.pl/mdzalewscy/okna/ok3.jpg

a na real'a jeszcze 5 razy ładniej wyglądają niż na foto, nawet samochody zatrzymują, aby okienka obejrzeć.

ps. jak widać na foto od Środy jestem posiadaczem (w końcu) okien, udało mi się po wielkich trudach zgrać na jeden dzień odbiór okien, ekipe montażowo, elektryka, dostać urlop, itd...

mdzelawski - nie wszczynaj krucjaty gdyz drewniane tez g.... jest ;)

no dobrze - sprecyzujmy - okna to szajs zupelnie nie potrzebny w domu hehehehehe

a teraz na serio - masz ladne okienka to fakt i wazne ze Tobie sie podobaja.

Jedna uwaga - jak bedziesz robil wylewki w salonie to pozostaw cegly ktore podpieraja te sliczne (fakt) drzwi tarasowe.Zrob np. z tektury szalunek tak by pozniej moc je wyjac i wylewke uzupelnic.

Pozdrawiam i ciesze sie ze w koncu okna masz :)

ekipa była Domel'owska z Wyszkowa, montaż przebiegł bardzo szybko (około 6 godzin), a wcześniej miał trwać cały dzień, wytłumaczeniem szefa ekipy było iż wszystko pasowało, nic nie trzeba reglować, aha: odradzali mi otwieranie i chodzenie przez duże drzwi tarasowe, aż do czasu zrobienia wylewek pod nie (dosyć rozsądna uwaga).

same okna kosztowały 10,700zł (z vat 7%)

montaż równo 800zł

11500zł na gotowo.

I zaskoczyły mnie wyglądem, raczej spodziewałem się takie sobie prawie najtańsze okna 5K + okleina + ciepła ramka termix + szpros, a tu proszę bardzo imitujują drewno, nawet mają takie łączenia drewno podobne.

A czy można dać styropian pod wylewkę w miejscu pod okno tarasowe (okno dosyć duże 270x240 i ciężkie), tyle że tej wylewki na razie zrobiłbym tylko na szerokość ściany fundamentowej ~25cm, żeby nie podpierać na cegłówkach lub innych wynalazkach. Czy to dobry pomysł?

pare razy było już to wyjaśniane, jakieś 10 stron wcześniej jest dokładnie wyjaśniony montaż takich drzwi tarasowych, łącznie z rysunkami.

Dokładnie strona 58 tego wątku

wiekszosc producentow ma klamke z kluczykiem w standardzie. ale sa tez firmy gdzie za taka klamke placic musisz.Secoustic zabezpieczy cie przed przesunieciem okuc od zewnatrz podobnie jak klamka z kluczykiem ktora dodatkowo zabezpieczy cie przed proba otwracia od wewnatrz (dobre rozwiazanie przy malych dzieciach)

Z norma nie ma to nic wspolnego gdyz w oknach nie ma klas antywlamaniowych (jak np. w przypadku drzwi wejsciowych) i norm

Pchelek, Jareko, Charlie, Stary A szłyszeliście Wy koledzy o takim cudzie techniki, o którym mi powiedziała kolezanka wpadłszy do mamusi do Polski ze Szwajcarii, ze sa takie okna które zimą nie pozwalaja uciekać ciepłu z budynku, a na lato robi się "ziuuut" o 180 stopni na ośce skrzydła i teraz sa jako ochrona przed promieniami słonecznymi i wnetrza sie tak nie nagrzewaja tak jak to się ma przy zwykłych szybach????

To podobno jakaś nowość którą to germańscy inzynierowie wykoncypowali