Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

O-34 (1465/1435) ono zawsze ma cene zanizana az do absurdu

wniosek z tego jeden trzeba dbać aby w projekcie było jak najwięcej tego typu okien, kto chce tanio budować, powinien mieć w projekcie okna typowe i wybierać producenta, który na okna typowe stosuje ceny dampingowe. Ja mam 4 okna tego typu, ale w projekcie początkowym miałem ich 7sztuk, potem 3 sztuki zamieniłem na nietypowe. Ile może kosztować zamiana tych 3 sztuk ? - dopłata około 5tyś zł. Teraz łuczki mam ładne, ale cena brzydka......

OKna chyba znowu potaniały:

Sąsiad (teren Wa-wy) właśnie zamówił okna (około 15sztuk) z 2 balkonami + duży taras + kolor obustronny + szprosy w profilu 6K (profil "kamerling"-chyba inaczej się pisze) za cenę 11500zł z montażem

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

OKna chyba znowu potaniały:

Sąsiad (teren Wa-wy) właśnie zamówił okna (około 15sztuk) z 2 balkonami + duży taras + kolor obustronny + szprosy w profilu 6K (profil "kamerling"-chyba inaczej się pisze) za cenę 11500zł z montażem

Ja już sam nie wiem co z tymi oknami jest. Na przykład na Salamandra z szybami P4 i okuciami WK-II (12 okien w tym 2xbalkonowe) raz dostaję wycenę na 24 tysiące, raz na 16 tysiecy, a raz na 12. :o :o :o

widzsz mdzelawski - szacuneczek - a juz w eter pusciles info ze takie tanie okna ktos w jednym z w sumie najdrozszych i dobrych profili sprzedaje. Kiedys opisywalem tu sytuacje montazu u klinenta okien gdzie zdjeta byla folia ochronna i to co montowalismy nie bylo tym za co on zaplacil

Whisper - nie potrafie ci na to pytanie odpowiedziec dlaczego u jednego tyle a u drugiego tyle zaplacic musisz za ten sam profil ale 100% rozbieznosc cen w swietle tego co juz tu nie raz bylo opisywane na forum nie tylko przeze mnie jest co najmniej podejrzana o ile pod prokuratora nie powinna podchodzic :)

.....I zaskoczyły mnie wyglądem, raczej spodziewałem się takie sobie prawie najtańsze okna 5K + okleina + ciepła ramka termix + szpros, a tu proszę bardzo imitujują drewno, nawet mają takie łączenia drewno podobne.

laczenia drewnopodobne ;) wdzisz Mdzelawski :) - take Laczenia ma kazde PVC i powiedz teraz szczerze - patrzac na zdjeca (chocby swoje) powiedzialbys ze to PVC?

laczenia drewnopodobne ;) wdzisz Mdzelawski :) - take Laczenia ma kazde PVC i powiedz teraz szczerze - patrzac na zdjeca (chocby swoje) powiedzialbys ze to PVC?

ja to mam już koncepcie jeden profil, super wygląda w przekroju u handlowca, drugi dobrze na oknie w wystawce u handlowca, trzeci na realu w domu, niestety są też profile może i dobre, ale wyglądają plastikowo, bardzo nienaturalny mają kształt profila, zwłaszcza zlicowanie. Nie powiem moje okna mnie zaskoczły, przekój profila nie wyglądał za ciekawie, zwłaszcza te 3 komory z przodu, a tu totalne zaskoczenie nawet nie spodziewałem się takiego efektu, bardzo dobrze imitują drewno i wyglądają naturalnie. Sporo osób już przychodziło je oglądać, firma (producent) powinna dać reklamę na placu i mi trochę jeszcze z ceny zejść :D (fantasta ze mnie)

będą plakać za tę chińszczyznę - wyniki badań są więcej jak tragiczne - co profil to inne parametry- ścianki grubości ok. 2 mm, udarność zerowa, żółknie po 3 miesiącach - chińczyki sprzedają za gotówkę i nie zapewniają jakości - tanie to jest faktycznie - ale jak się zacznie problem z reklamacjami - a niech nastanie tylko zima to będzie tak jak z METHEEM - setki okien do wymiany - duże firmy co na tym robiły w etapie likwidacji i gigantycznych odszkodowań

tak więc jak chcą robić na chińczyku to niech robią. To to samo co chińskie pepegi, zabawki - jednorazowe.

Pies ich trącał - niech produkują to g...o, najwyżej szybko wylecą z branży. trzeba tylko trąbić o tym chińczyku. Duże firmy spenetrowały chiński rynek i tych producentów. jak zobaczyły jakie to gówno to natychmiast odpuściły. W Niemczech ich nie ma. WS Polsce też nie dostaną dopuszczenia.

Apropo - jareko powiedz kumplowi że się pakuje w basen g..a z tymi oknami.

mowilem

ale sam wesz jaka jest teraz sytuacja w branzy - przykladem niech chocby beda posty tutaj na forum. Kasa kasa i jeszcze raz kasa ktora powoduje ze wygrywaja Ci co najtanszy towar oferuja - inne zalety sytemow przestaja sie liczyc :(

i jeszcze jedno

Obaj wiemy jakie moga byc maksymalne roznice w cenie miedzy oknami w danym systemie profili. A dysproporcje dochodza jak wspomnial tu jeden z forumowiczow do 100% i pyta sie dlaczego tak sie dzieje?

Widzisz Pchelek - powoli wlasnie takie pytania powoduja ze caly nasz wysilek by kaganek oswiaty miedzy ludzi wniesc ;) idzie w powietrze

Para w gwizdek i tyle ;)

Mozemy przestrzegac ludzi przed Chinszczyzna ale i tak beda kupowac - bo zaoszczedza (tak im sie wydaje). Bo budujac swoja wymarzona chalupe na oknach najczesciej oszczednosci szukaja :(. Podobnie wybiora tansza oferte bo sadza ze zaoszczedza a pozniej okaze sie ze stal nie taka lub wcale jej nie ma, ze mocowana jedna tylko srubka, ze zgrzewarka podkrecona i zgrzew do d....przykladow mozna mnozyc ale one wlasnie wplywaja na to ze jeden ma w ofercie okna za 10 tysiecy a inny za 5.

Takich mamy Inwestorow - rynek tylko do ich wymagan sie podporzadkuje ;)

MEETH dostał "papier" na okno jednoskrzydłowe [male] i drzwi balkonowe - i to wszystko - nie ma innych okien - a ponadto po dostaniu papierów już go nie ma w Polsce - wycofał się bo g...na nikt nie kupował - nawet ten najbardziej skąpy klient i nie chciał go produkować nawet najbardziej pazerny producent. A co do chińczyków - życzę producentow tych okien wszystkiego najlepszego - szybko się przekręcą - na reklamacjach za zażółcone okna [pół roku wystarcza].

http://www.jar-eko.home.pl/tymcza2.gif

i teraz do wszystkich "specow" od okien zadanie

Architekt wymyslil sobie ze:

- szerokosc calosci 2000mm

- wysokosc w szczycie 2300mm

- szerokosc srodkowych drzwi 1000mm

sadzac po proporcjach punkt poczatku luku na wysokosci cirka 1800mm

Okno ma byc w kolorze obustronnym

Zadanie brzmi - czy mozna wykonac to w PVC i czy skrzydlo otwierajac sie nie bedzie zawadzac o glif wewnetrzny

Moja opinia juz poszla w eter do jednego z Was gdyz takie "cudo" wymysli dla jednego z Forumowiczow a on zapytal mnie co o tym sadze. Dodam ze w firmach w ktorych byl powiedziano mu ze nie ma problemu - wykona sie bez klopotu, nawet okiem nie mrugneli na to "cus".

Wiec kto ma racje - Ja? Czy inni?

Pchelek, Stary, Gosciu, Charlie - prosba o slowo w tej materii

...Zadanie brzmi - czy mozna wykonac to w PVC i czy skrzydlo otwierajac sie nie bedzie zawadzac o glif wewnetrzny ...

można wykonac to z PCW i nie bedzie zawadzać o szpalet wewnetrzny jesli szpalet wewnetrzny bedzie stosunkowo wąski ...

na takie drzwi gwarancji nie udzieliłbym

i uwazam że architekt zrobił w tym wypadku "sztuke dla sztuki"

te drzwi maja byc do podziwiania ... a nie do otwierania ...

pzdr

...w drewnie nie ma problem :lol:

Czy skrzydło będzie zaczepiało o glif wewnętrzny - będzie.

Chyba, że zrobić 2 skrzydła - nie będzie wtedy się czepiać !!!

Wogóle to bym się zastanowił nad tym aby rozwier 2 skrzydeł był po całej szerokości a pionowe - boczne podziały zamaskował bym szprosem międzyszybowym lub wiedeńskim (naklejanym).

Pozdrowienia z Borów Tucholskich :lol:

...Zadanie brzmi - czy mozna wykonac to w PVC i czy skrzydlo otwierajac sie nie bedzie zawadzac o glif wewnetrzny ...

można wykonac to z PCW i nie bedzie zawadzać o szpalet wewnetrzny jesli szpalet wewnetrzny bedzie stosunkowo wąski ...

na takie drzwi gwarancji nie udzieliłbym

i uwazam że architekt zrobił w tym wypadku "sztuke dla sztuki"

te drzwi maja byc do podziwiania ... a nie do otwierania ...

pzdr

nie pierwszy raz architekci robia sztuke dla sztuki - jak slynne juz wsrod moich znajomych okno fi-1000mm (srednica okna okraglego:)) ktore mialo sie otwierac i uchylac

Zrobilbys? 1000 na 2300 w luku ?

Ciekawe jak to bedzie dzialac w PCV - brzoza - chwila przemyslen :) zanim tak kategorycznie stwierdzisz ze w PVC mozna - mozna na 99% w drewnie ale w PVC? Czekam na opinie specow :)

przypomne - srodek to skrzydlo rozwierane zas boki to fiksy w skrzydle, obustronny kolor i bez poprzeczki. Jak sadze wykonane w jednej ramie tak wiec na slupku beda zawiasy - dodatkowa zagwozdka dla kazdego systemu :(

Tak wiec - mozna czy nie w PVC? czy takie okno bedzie dzialac i jak dlugo?