Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Będąc w jednej z hurtowni widziałam okna przywiezione chyba z Pabianic. Są na nich takie nazwy: Glaverbel * WIGLAR * Thermoplus * ABM Jędraszek sp.j. Ale nie wiem, czy to nazwisko producenta czy firmy transportowej. Co to za okna? Czy rzeczywiście są dobre? Czy ktoś się z nimi spotkał? Proszę o słówko.

Witam wszystkich

Bardzo prosze pomóżcie mi w wyborze.

Dostałam podobną wycenę na okna drewniane w firmie IGIES&IGIES i URZEDOWSKI.

Które okna wybrać?

Ostatnio miałem instalowane okna Urzędowski - dluuugi czas oczekiwania, ktory jeszcze sie przedłużyl (komedia).

Okna są spodziewanej urody, ale mam zastrzeżenia co do jakości fabrycznego montażu okuć obwiedniowych. Podobno to efekt niedostatecznego podcięcia gniazda na to okucie przy klamce (taśma jest zwichrowana i nie jest zagłębiona do końca w rowku).

W dwóch oknach dwuskrzydlowych (RU+RU) skrzydła uchylają się na różną odległość (roznica okolo 3cm), podobno to standard (ale w identycznych dwóch innych jest dobrze :o).

Poza tym w jednym oknie język określający położenie klamki jest założony tył na przód (każdemu może sie zdarzyć :lol:). Na marginesie te języki bardzo często nie odbijają i niechcący można sobie uchylić otwarte okno :o Ale podobno to kwestia regulacji... czyli prawdopodobnie odgięcia wkretakiem tego języka (wg. mnie to wada konstrukcyjna mocowania tego języka: brak odpowiednich luzów, podkładek dystansowych itp). Generalnie mam wrażenie, że szybko montowali te okucia... :-?

Z drobiazgów trzeba było też dopchnąć uszczelke, bo się fałdowała (niedokładnie została wciśnięta w fabryce).

Jestem natomiast bardzo zadowolony z montażystów. Bardzo przyzwoicie pokotwili okna i generalnie czysto, dokładnie i sympatycznie.

No to ja się pochwalę :p

W temacie okien zdobywałem doświadczenia dwa lata wstecz, w budowanym domku już zamontowane mam okienka z profili Gelan, teraz w mieszkaniu (blokowym) wymieniałem okna, oczywiście na Gelan, z tą różnicą, że 6-komorowy (nie musiałem robić łuków... :wink: ) no i niektóre szybki dałem mocniejsze... :)

Pozdrawiam szybowców... :wink:

Jedno to "ekstra" tarasowe: 235x270 (3 skrzydła, jedno nieruchome, dwa otwierane z ruchomym słupkiem). .......

Co myślicie o tych cenach? ..........

gdybym ja miał taką szerokość drzwi tarasowych to tylko drzwi suwane.

te ceny to brutto z 22%vat - tak ? - ceny są O.K

a może weź z montażem i 7% vat, wtedy montaż Ci wyjdzie w tych cenach

Mam pytanie w temacie szyb.

W jednej z szyb zespolonych mam wadę - pinowa rysa o długości ok 5 mm o kształcie soczewki. Pod paznokciem wyraźnie wyczuwalne zagłębienie. Szyby Pilkington k=1.1. Czy szyba do wymiany? Czy może mam się przyzwyczaić.

A i jeszcze jedna sprawa. Na dolnej poprzeczce okna balkonowego (biały profil REHAU Brillant) mam przebarwienia w zielonkawym odcieniu i coś jakby rysy lub odgniecenia wzdłuż profilu. Nie wiem, czy to może być wada fabryczna, czy raczej do tych uszkodzeń przyczyniła się, któraś z ekip grasujących po mojej budowie.

Witam,

własnie dobrnęliśmy do momentu zamawiania okien. Myslimy o oknach drewnianych. Rozważamy :Urzędowski, Gebauer, Milewski. Nie potrafimy się jednak zdecydować. czy ktoś moze mógłby podzielić się jakimiś doświadczeniami o oknach z tych firm. Będziemy wdzięczni za każdą informację. Jest to dla nas o tyle istotne, że mamy 14 okien, w tym 3 balkonowe podwojne. Czy do okien tak dużych można montować ciężką szybę antywłamaniową???

... ta szyba to tak drobna wada ze mozna sie przyzwyczaić

apropo tego zielonkawego zabarwienia to chyba jest to jakieś otarcie - spróbuj zmyć czymś - jak nie zejdzie to reklamuj u okniarza co te okna wstawiał

Dzięki pchelek za szybką reakcję.

Czy, ta rysa, nie będzie jednak przyczynkiem do pęknięcia tej szyby?

Nie wiem jak zmierzyć jej głębokość, ale w moim odczuciu jest dość głęboka.

jak duża jest ta rysa, gdzie sie zaczyna i jak jest długa [tomoże być pęknięcie]

Tak, jak napisałem wcześniej - pionowa rysa długości około 5, może 8 mm o kształcie soczewki. Ślad podobny do takiego, jaki zostwiłby nóż krążkowy do cięcia papieru odciśnięty np. w plastelinie. Na szybie, wyraźnie wyczuwalne paznokciem, zagłębienie. Rysa zaczyna się około 20 cm od dolnego profilu skrzydła i w połowie szerokości szyby.

Na pęknięcie, to raczej mi nie wygląda.

Mam kilka problemow:

Wyjscie na taras, szerokosc otworu 4070 wysokosc otworu 2200. Chcialbym tutaj uzyc przesowke tzn. Podzielic calosc symetrycznie na polowe. Jedna czesc, lewa przesowka, druga czesc prawa stala ( fix). Tak, aby osiagnac maximum otworu przy otwartym oknie. (Okna PVC 5 komorowe)

1. Czy jest to mozliwe ? Koszty takiego okna powinny byc zaplacalne.

2. Jakie okucia bylyby wskazane i jakiej firmy?

3. Jakich szyb powinno sie uzyc? Czy wystarcza 4/16/4 ?

4. Kto moglby mi takie okna zrobic?

Nastepny problem to:

Stwierdzilem, ze wylewka w stanie surowym tam, gdzie to okno ma wejsc jest nierowna tzn wychodzac z poziomu zero obniza sie na minus 8cm . Otwor od strony poludniowej (duzo slonca i wiatr).Koncowa wylewke chcialbym pozniej zrobic, za okolo rok czasu.

5. Czy montaz takiego okna jest mozliwy tak aby mi sie to okno do czasu koncowej wylewki nie wypatrzylo, czy uszkodzilo. Jesli tak to jak to powinno byc wykonane (przede wszystkim czesc dolna)? Czy tez moze musialbym przed montazem tego okna najpierw wstepnie poziom wylewki surowej najpierw wyrownac do stanu zero?

6. Szukam rowniez dobrego producenta okien schueco corona CT 70 na terenie Bielska-Bialej, lub w okolicy. Centrala firmy schueco nie mogla mi dalej pomoc.

Z gory bardzo dziekuje za pomoc i pozdrawiam.

ta rysa mo faktycznie moze byc od noza krojącego szyby - po prostu ślad przyłożenia - raczej wada nieistotna

apropo tego dużego okna przesuwnego to może być wykonane - [okucie np. ROTO] producenta w SCHUCO CT 70 w tamtym regionie nie znam - co do wylewek to też nie wiem - może jareko sie wypowie

Znalazłem coś takiego tylko nie wiem czy aktualne

nazwa firmy: P.P.H.U. "OK-PLAST"

adres: Bielsko Biała 43-300, ul. 1-go Maja 38

województwo: śląskie

powiat: grodzki - Bielsko-Biała

telefony: 033 8160228

fax: 033 8160228

e-mail: [email protected]

internet: http://www.okplast.big.net.pl

NIP: 937-22-05-335

systemy PVC: Aluplast, KBE, Schüco

systemy aluminiowe: Thyssen, Heroal, Metalplast Bielsko, Reynaers, Yawal