Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

@ pchelek

Jesli dobrze zrozumialem to to duze okno mozna podzielic symetrycznie na 2 czesci np lewa przesowka, prawy fix? Czy dobrze zrozumialem? Takie okno jest wykonalne?

Przepraszam, ze raz jeszcze pytam, ale ja dostaje powoli zawrotow glowy z tym duzym oknem. Rozmawialem z kilkoma technologami, co technolog to ma inne zdanie czesto sprzeczne z soba. Jeden mowi okno nie wykonalne, drugi nie ma problemu, trzeci trzeba podzielic na 3 czesci nastepny na 4 czesci, inny trzeba zastosowac okucia GU MZ200, inny takie okucia nie sa najlepsze, inny znow trzeba wstawic grubsze szyba (jaka) i okucia “automatyczne” (jakie?) itd......

Pchelek ja nie chcialbym tutaj zrobic bledu dlatego zwracam sie do ciebie. Potrzebuje dokladnie 2 takie same duze okna o tych samych wymiarach i nie chcialbym miec pozniej problemow. Dziekuje i pozdrawiam

@tatko

Dziekuje. OK-PLAST chyba juz nie egzystuje.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam jeden dzień na podjęcie decyzji o zakupie okien (w przeciwnym wypadku nie zdążę ich zamontować przed ociepleniem bloku). Przeczytałam już sporo postów z których wynika, żeby rozglądnąć się za jakimś sprawdzonym producentem okien z regionu, w którym się mieszka. Wydaje mi się, że osobiście nie mam możliwości stwierdzić, czy w okolicach Tarnowa, w którym mieszkam, istnieje sprawdzona firma produkująca okna PCV, białe, z dobrego profilu i nie gorszymi okuciami. Może ktoś polecił by mi jakąś firmę.

Z góry dziękuję. :(

Napisałam, że mam jeden dzień na podjęcie decyzji o zakupie okna. Liczę się z tym, że ich montaż musi potrwać. Najkrótszy oferowany mi do tej pory termin montażu to dwa tygodnie.

Chciałabym jeszcze, żeby ktoś mnie przekonał, że lepiej zainwestować np. w 5 komorowy profil Veka, niż 3 komorowy Brugman o "grubości"ok. 70mm. Dodaję, że mieszkam w bloku.

Interesuje mnie także, czy warto dopłacić do ciepłej ramki (mam przeczucia, że nie, ale np. w Oknoplusie ładniej ona wygląda, bo jest matowa).

Na zakończenie jeszcze prośba o informację, czy profile z których robi okna Oknoplus to jakiś rodzaj Veki?

Bardzo dziękuję za odzew ze strony uczestników forum.

Pozdrawiam. :D

[list=]

Witam. Poszukuję odpowiedzi na następujacą kwestię:

czy można w oknie jednostronnie okleinowanym dać uszczelki o "niesymetrii koloru". Tzn. od strony zewnętrznej (okleinowanej) - czarną, a od strony wewnętrznej (białej) - szarą.

Sprzedawca, który szykuje mi ofertę na okna firmy Jezierski twierdzi, że uszczelki te różnią się i nie można tego zrobić, ale nie wiem czy powienienem mu w 100% ufać na słowo, więc pytam tutaj.

Z góry dzięki za pomoc.

Marek.

Witam!

Stoję przed dokonaniem ostatecznego wyboru. Waham się pomiędzy dwiema firmami produkującymi okna: Technika Okienna z Elbląga (profil Deceuninck 3-komorowy) i EuroCast z Mielca (profil Veka 5-komorowy). Czy obie są godne zaufania? Może któryś z profili jest lepszy?

Z góry dziękuję za pomoc.

Urlopowałem troche , jareko i pchełek również...

... Chciałbym tam wstawić okna możliwie zabezpieczone - rozpytuję wzmocnione okucia oraz szybę P-4. Docelowo będzie alarm. Powiedziano mi jednak, że P-4 do zbyt dużych powierzchni się nie nadaje ze względu na ciężar. Czy przy wymiarach okna 150 x 150 (jednoskrzydłowe) ta waga P-4 to już jest problem?

Myślałem o PCV, profilu 5-komorowym VEKA...

Przy zwykłym okuciu jeszcze P4 by przeszła -ale przy okuciu Wk II będą problemy z regulacją, dochodzi dodatkowo ok. 8 zaczepów i czesto coś tam, gdzieś pociera... może zamów lżejszą szybę skoro masz mieć WK II i alarm- oprych za szybe bierze się na końcu.

miwol - powiem Ci tak :) Jednoskrzydlowka o takch wymiarach nawet przy zastosowaniu szyby standard w 90% sprawia klopot, zwlaszcza gdy zorientowana jest na poludnie czy poludnowy-zachod. Z praktyki tego co teraz schodzi z produkcji w wiekszosci fabryk hmmm.... dla mnie to samobojstwo ;) tu juz musisz wyselekcjonowac dokladnie producenta jak i wybrac profil naprawde wytrzymaly. Dodanie szyby P-4 klopoty tylko nasili

Pomijam kwestie uzytecznosci takiego rozwiazania gdy prawie poltora metra wmaszerowuje ci do pokoju jak zechcesz sobie takie okno otworzyc - to juz kwestia gustu

I proponowalbym doplacic i zastosowac podnosnik skrzydla

Piszę ku przestrodze dla innych forumowiczów o moich oknach (drewnianych).

Zamówiłam je w salonie firmowym Gebauera w Warszawie - w firmie Oculux. Obsługa była bez zarzutu, okna przyszły takie jak trzeba, na czas. Zamontowała je ekipa z Oculuxa, mająca autoryzację Gebauera. Przy odbiorze montazu okazało się, że 4 dwuskrzydłowe okna balkonowe nie sa w ogóle kotwionew nadprożach, bo ekipa miała za krótkie kotwy. Zgłosilismy zastrzeżenia. Oculux uznał ich zasadność, po 2 dniach ta sama ekipa przyjechała na poprawkę montazu. Załozyli po 1 kotwie w kazdym nadprożu.

W tym czasie zaczęły sie też problemy z różnymi oknami. Nie otwierały się, nie zamykaly, nie uchylały, albo ciężko chodziły, cos tarło, itd. Ekipa Oculuxa nie potrafiła ich wyregulowac. Oculux zgłosił formalna reklamację. Przyjechali ludzie z Gebauera. Wyregulowali część okien, okazało sie, że 4 skrzydła się wypaczyły. Gebauer uznał reklamację. Na własny koszt wymienił te okna. Przysłali też doskonałego fachowca od okuć, który nareszcie wyregulował jak trzeba wszystkie okna. Przestały sprawiać kłopoty.

Cdn.

Ciąg dalszy.

Wydawało się, że nasze problemy z oknami nareszcie sie skończyły. Po prawie 3 miesiącach. Prace budowlane były w tym czasie wstrzymane.

Ale ja zirytowana sugestią Gebauera, ze może okna się wypaczyły, bo tynki i wylewki były mokre (tynki schły 5 tygodni, a półsuche wylewki z Mixokreta prawie 4) postanowiłam wziąć rzeczoznawcę , aby obejrzał nasze okna. Tak na wszelki wypadek zanim wstawimy parapety i tynkarz obrobi glify okienne.

No i tu sie zaczyna . Zdębielismy, gdy okazało się, ze nasza szanowna ekipa montazowa tych 4 oknien balkonowych, których kotwienie mieli poprawic wcale nie zakotwiła. Wyobraźcie sobie, że kotwy na 2 wkręty zamocowali w nadprożach, ale NIE PRZYMOCOWALI ICH DO OKIEN. Wsadzili je tylko w piane montazowa, aby udawały, że są zamontowane. A 2 wkręty dali po to abysmy się nie zorientowali, że sa niepołączone z oknami. Zanim zadzwoniłam do Gebauera sprawdzałam 4 razy czy tych kotew tam na pewno nie ma. Własnym oczom nie wierzyłam. Pan Gebauer chyba przeżył szok. To wstyd dla takiej firmy. Zadziałał bardzo stanowczo. Oculux został natychmiast odsunięty od całej sprawy, a w 2 dni robocze, czyli dzis przyjechała do nas z Tarnowa Opolskiego, chyba najlepsza ekipa montazowa Gebauera. Wyjęli i zamontowali od nowa te 4 okna. Wczesniejszy montaz był fatalny. A oszustwo, którego dopuściła sie poprzednia ekipa po prostu nie z tej ziemi.

cdn.

Ekipa Gebauera montaz tych 4 okien balkonowych poddała miażdżącej krytyce. Miała tez wiele krytycznych uwag do montazu pozostałych okien, ale uznali, że od biedy może zostać tak jak jest, ale oni NIGDY by tak okien nie zamontowali, bo to wstyd. Chodzi o to, ze:

1. okna były za płytko kotwione (3-4cm od brzegu pustaka) - powinno byc 2 razy wiecej

2. Okna były kotwione w pustaku ceramicznym, zamiast w: cegle pełnej, elementach lanych z betonu lub w spoinach między pustakami

3. Generalnie jest za mało kotew w nadprożach - oni daja 3 lub 4, a nie 1

4. Okna nie były dokładnie zapianowane od zewnątrz - to poprawili i dopianowali okna.

5. Okna były nieodpowiednio podparte, tzn. były postawione na deskach znalezionych u mnie na budowie, lub na cegłach. Ekipa Gebauera stwierdziła, że oni zawsze przywożą ze soba specjalne kliny i podstawki, które wstawiaja pod okno i juz się ich nie wyjmuje, zostaja opianowane.

Wspomne jeszcze, że w czasie minionych 3 miesięcy zastrzeżenia do montazu miały różne osoby, m.in. jareko i niektórzy fachowcy z Gebauera, aczkolwiek Kierownik działu jakosci z fabryki Gebauer powiedział, że wszystko jest dobrze zrobione. Okazuje się, że nie było. A firma Oculux cały czas broniła swoich pracowników i twierdziła wręcz, ze się czepiam. Montaz był zaledwie dostateczny, a powinien byc bardzo dobry, oczywiście nie licząc tych 4 okien balkonowych, które uragaja wszystkim zasadom przyzwoitości.

Chciałabym podziękować tu panu Gebauerowi za szybka reakcję i zajęcie sie sprawą. Dzięki temu jutro tynkarz zacznie swoja pracę, a był już odwoływany niezliczona ilość razy, aż nam wstyd.

Nie wiem co dalej z firma Oculux oraz z tymi montazystami - partaczami- oszustami. Jeśli ktoś chciałby zamówić okna Gebauera to polecam zamawianie bezpośrednio w fabryce - znakomity montaz gwarantowany - dojada na kazdą budowę.