Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

No u nas było coś koło cztery luda do montażu (M&S). Okienka co prawda P4 Ciężkie raczej, montaż - co +/- 30cm kątowniki później zamurowane, oprócz tego tradycyjnie(?) śruby przez profil w ścianę (dłuuuugie były :D ). Wszystkie okienka w jeden dzień. Budowlańcy na drugi dzień rano podnieśli larum, że na jednym jest rysa (szyba) i żebym o tym wiedział, ze to nie oni. Kurcze! do dzisiaj patrzę jak szpak w gnat :o i nie mogę jej znaleźć (może mało spostrzegawczy jestem...) i ponarzekali że piękne klamki satynowe od razu pozakładane i się poniszczą, więc pieczołowicie sami okleili wszystkie taśmą papierową. Oczywiście wszystko na czas, na miejsce, na pewno. Skąd ja znam to hasło?? :wink:

Pozdrawiam

Wojtek (mąż AMJ2) :lol:

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

....Czy możesz mi doradzić, te zadrapania nie będą się powiększać lub rdzewieć? .....

rdzewiec to raczej PVC nie rdzewieje hahahaha. Reklamowac mozesz tylko efekty reklamacji beda zerowe - typowa przepychanka - kto winien? Zaklad produkcyjny? KIerowca bo mu sie spieszylo i dobrze nie zamocowal przez co sie ruszaly na kazdym wyboju, montazysta bo cos tam..... I sprawa sie rozmydli- badz realistka - pozostaje tylko cos z tym zrobic a tu jedyne rozsadne wyjscie to dogadac sie z montazysta niech ci to zamaluje i po prostu zaplacic mu za to. Wszak koszt takiego mazaka przy wartosci samych okien jest sladowy. Sorki ale takie sa realia :(

Nie mogę i nie chcę zgodzić się z jareko i pchelkiem. Agnieszka zamówiła i zapłaciła za okna pełnowartościowe. Podpisała umowę na dostawę i montaż z konkretną firmą oczekując okien które odpowidają przedmiotowi zamówienia. Ta firma odpowiada za wykonanie zamówienia zgodnie z umową. Ze słów Agnieszki wynika żęe umowa nie została zrealizowana. Ma roszczenie wobec firmy o wykonanie zgodnie z zamówieniem. Tylko i wyłącznie jej dobra wola jaką formę przyjmie aby zadośćuczynić jej roszczeniom.

Często bywa że kupno okien to duży wydatek. Jestem bardzo ciekawy czy jareko i pchełek wzięliby nowy samochód z porysowanym lakierem, czy czekaliby aż im rysy sią opatrzą i przywykną do ich istnienia.

Pozdrawiam.

tatko - przedstawlem tylko procedure i jakie beda jej efekty

Moze bedzie miala szczescie ze ktos wymieni jej okna na nowe - choc w to watpie

A jak dogadywac sie bedzie z producentem i co uzyska - to jej zdolnosc przekonywania choc watpe czy cokolwiek wskora

I swoja droga jak cytujesz to cytuj dokladnie

[/b]

Nikogo nie cytowałem.

Powielanie trybu dochodzenia swoich praw, drogi jareko, prowadzi do istnienia na rynku firm psujących dobre imię innych. Do czego doprowadziło istnienie pseudo fachowców sam wiesz najlepiej. Agnieszka ma trzy drogi dochodzenia swoich praw wynikających z zawartej umowy:

1. dobrowolna ugoda

2. pomoc ze strony Urzędu Ochrony Konsumentów ...............

3. postępowanie przed sądami powszechnymi.

Doskonale widać że wina leży po stronie wykonawcy. Jakby na to nie patrzył. Kodeks Cywilny jasno określa prawa i obwowiązki stron umowy. Partactwa nie można w żaden sposób tolerować.

Pozdrawiam

tatko -nie chce sie z toba spierac ale......by dochodzic swych praw trzeba jasno okreslic winowajce a tu - konkretnie w tej sytuacji - bedzie to trudne. Mogl to zrobic nawet kot sasiada na nocne lowy wyruszajacy wpierw ostrzacy sobie pazury na ww oknie. Jesli nie zgloszono reklamacji PRZED montazem okien trudno bedzie obarczyc wina producenta gdyz on zwali ja na montazyste. Jesli klient nie zareklamowal tego samego dnia po montazu - winny moze byc kot

Nie wiemy z kim podpisana ostatecznie byla umowa czy byly dwie odrebne - na okna i na montaz.

I faktycznie dobrze wiem jak inne firmy psuja rynek i jak pseudofachowcy go dobijaja. Ale tez z drugiej strony

Moze to nie doslownie cytat ale o przyzwyczajeniu do rys wspomnial Pchelek - nie ja :)

Tu są kotwy:

http://www.4g.oknonet.pl/kotwy1.jpg

Ja szukam takich jak nr 6 (ewentualnie 5), ale długich na około 20-22 cm. No i chyba przy takiej długości, to z blachy co najmniej 2 mm. Najdłuższe co znalazłem to 178 mm.

Czy ktoś wie, gdzie takie zdobyć?

P.S.

Doszukałem się też kotew długich na 250 mm, ale z blachy 1,5 mm. Czy to aby nie za wiotkie przy takiej długości?

Katrin

Osobiście polecam zestaw Veka Perfectline + okucia Winkhaus. Sprzedaje je od wielu lat i nie mam z tym zestawem problemów. Co ważniejsze użytkownicy są zadowoleni. Z okuciami o których piszesz spotkałem się dwa razy. Pierwszy raz na innym forum, drugi raz TY o nim piszesz.

Polecam zestaw z okuciami Winkhaus.

Pozdrawiam.

Zamykamy stan surowy domu. Poszukujemy obecnie okien. Najlepiej drewnianych w kolorze brazu, może może jasny brąz, orzech. Firm jest tak dużo, ze trudno wybrac. Może ktos poleci mi dobrą i sprawdzoną firme , najlepiej w okolicach Śląska.

krystyna

jest sporo firm ale moje doświadczenie (zamykałem budowę na wiosnę)prowadzi tylko do jednej -ADPOL

eksta okna,dobra cena,fachowe doradztwo,maja biuro w katowicach okna produkują w Toruniu.Widziałem różne urzędowski,gebauer,exelent są oki ale Adpol jest w moim odczuciu o krok przed nimi. polecam bo warto.

hahahah jak widze reklama pelna geba :) Ciekawe w czym ten Adpol jest o krok przed innymi? ;)

wiec dorzuce swoje trzy grosze ;)

dzis zakonczylem montaz okien i drzwi wejsciowych u jednego z Was i powiem tak.....

Do tej pory uwazalem za wiodacego producenta okien w drewnie firme Urzedowskiego, pozniej Welet, jeszcze pozniej Gebauera (choc o nim zmienilem zdanie po ujrzeniu kilku okien) a teraz hmmm.....jestem zachwycowny!!!!! Firma chyba ogolowi nie znana ale wykonanie.....klekajcie norody. Nic sie nie umywa w szczegolach. Ciekawe jak dlugo taka jakosc utrzymaja ale jest OK

DREWAX z okolicy Siedlec. I chyba zaczne nimi handlowac bo warto. Piewrszy producent ktory moje nastawienie do drewna chyba odmieni

tatko - wybacz ale twoje zapatrzenie w Veke i Kommerlinga jest juz z lekka nudne - moze takie info przesylaj na priv zainteresowanym.

katrin - dla Ciebie jako urzytkownika Schuring nie bedzie sie roznil niczym od Winkhausa tak przez tatko zachwalanego. Zwykle, proste, dobre okucia metalowe. Ani wodotrysk ani badziew. Po prostu okucie jak wiele innych.

Jareko nigdy nie byłem nie jestem i nie będę wielbicielem Kom.....ga. Polecam innym to co jest dobre i sprawdzone z troską o tych którzy inwestują duże ciężko zarobione pieniądze. Nie zmienię swojego podejścia do okien i klientów. To oni przekonują mnie że to co robię i jak robię jest właściwe, m.in. uczestnicy tego forum. Wyobraź sobie że stać ich na mnie bo nie jestem za drogi, a uczciwość popłaca z każdej strony.

Z całym szcunkiem dla Ciebie i Twojej wiedzy, nie czepiaj się słów pisanych przez innych. Zostaw komentarze dla Siebie. To gdzie chcę wysyłać moje posty jest tylko i wyłącznie moją sprawą.

Jak ktoś powiedział:Oby działo się jak najlepiej prawdziwym okniarzom.

Pozdrawiam

Czesc Jareko,

widze,ze jestes tu specjalista-super.Jestem wlasne przed wymiana okien i mam okropny metlik.Chodzi mi o okna pvc(mieszkam w bloku).Czy moglbys mi polecic jakis konkretny profil i okucia i dalzcego uwazasz je za najlepsze?

Panowie specjalisci

Szukam pomocy/opinii w sprawie montazu parapetow. Dealer Urzedowskiego zamontowal mi okna, a pare miesięcy później parapety.

Parapety zostały zamontowane na piankę i dodatkowo OD ZEWNĄTRZ w dolnej ramie okna przewiercono się przez okno i wpuszczono wkety tak aby weszły w parapety.

Problem polega na tym ze zrobiono to tak, ze wszedzie rama okna popękała i przy wketach jest szczelina na nawet kilka milimetrów szerokosci i okolo 10 centymetrów długosci. Dealer twietrdzi, ze to normalne, czyms tam zawoskuje, zamaluje i będzie dobrze.

Czy rzeczywiscie bedzie dobrze- czy okno nie bedzie do wymiany za pare lat, jak tam sie dostanie woda

POMÓŻCIE dzieki

emil