Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Oj nie krzyczcie :D . Wydaje mi się, ze dobrze przemyslałam kwestie, ale jesli sie mylę poprawcie.

1. Okna mam typowe do bólu wręcz jak tu juz sie wyrażaliście "blokowe", jedynem wymiarem extra są drzwi tarasowe 1800x2250, ale z poprzeczką.

To juz wymiar dla ich profilu hmmm.....dosc sporawy. Stary mowil o profilu skrzydla szerszym od standardowego okiennego. Jak to wyglada? Wyobraz sobie ze po prostu szerokosc skrzydla z oscizeznica zamiast 120mm ma 135mm. Niestety nie mam zni zdjec zni przekroii by pokazac o co chodzi

2. Zamawiam wersję z szybą P2 i okuciami anty (oni to nazywają P4) oraz klamki z przyciskami a w sypialni dziecięcej z kluczem

Musisz to z nimi dokladnie sperycyzowac gdyz tak jak napisalas odczytalem to jako szybe P-4 i cos tam a nie antywlam. Moze okazac sie ze jako antywlam rozumieja jeden grzybek w skrzydlke RU ;)

Powinnas miec czarno na bialym napisane

szyba: P-2 czy tez P-4

okucia: WK-1 lub WK-2

I taki zapis lezy w Twoim interesie

3. Oczywiscie nie neguję, ze okna Techniki sa lepsze, ale moim zdaniem nie sa mi potzrebne aż takie dobre okna. Inaczej mówiąc wydaje mi sie, ze te z Omegi są wystarczająco dobre do mojego domu przy powyższych założeniach.

Alez oczywiscie, po co Ci dobre okna, za 5 lat wymienisz na nowe. Jejku....tak naprawde myslisz?

4. Róznica w cenie 2 tys. to na całości : omega 8,5tys, technika 10,5

Powiem więcej, gdyby różnica była mniejsza (ktos powie co to 2 tys, dla mnie to dokładnie tyle ile drzwi wejściowe) gotowa byłam wziąć tego deceunika. Wydaje mi sie jednak, że okna omegi sa wystarczające do mojego domu, po prostu nie widze realnych korzycni z wydania tych dodatkowych 2 tys. Mylę się ?....

Mylisz sie. Ale nie przejmuj sie - wiekszosc klientow wlasnie tak podchodzi do zakupu jakiejkolwiek stolarki. A pozniej okazuje sie zamiast antywlamaniowych okuc WK-2 ma nie do konca pelna wersje WK-1. Dlugo by opoiwadac

Zrobisz jak zechcesz ale o tym zapisie o okuciach i szybie pamietaj

jak wygladaja okucia antywlamaniowe wejdz na strone np.ROTO

Link do niej podawalem wielokrotnie - poszukaj. Powiem szczerze po raz 100 powtarzac tego samego mi sie juz nie chce - wybacz

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rany znów wyszłam na idiotkę..

Alez oczywiscie, po co Ci dobre okna, za 5 lat wymienisz na nowe. Jejku....tak naprawde myslisz?

Oczywiscie nie chcę !!!

Rece mi opadły... wszystko mi opadło :cry: :cry: :cry:

Dobra Wiolka, uspokój się i napisz wszystko jeszcze raz, bo może piszesz mało zrozumiale.

Najkrócej jak można : ja CHCĘ DOBRE okna, ale przyjmując porównanie motoryzacyjne wystarczy mi nawet fiat nie koniecznie mercedes byle był sprawnyi dobrze jeździł !

Wy jesteście fachowcami, dla was pewne rzeczy sa oczywiste dla mnie niestety nie.

Czyli mam rozumieć, ze OMEGA nie nadaje się do mojego domu bo....

(jest za cienka, wypaczy się, nie da sie z niej zrobic antuwłamu...) Tak?

Nie dziwcie sie laikowi, ze woli zapłacic mniej niż wiecej, ale też pisałam już, ze gotowa jestem zapłacic owe więcej tylko muszę wiedziec dlaczego.

Prosta odpowiedź dla mnie to taka :

" Omega ma za slaby profil do twoich wymiarów (no dobra nie moich a moich okien :oops: )".

albo

" nie da się zrobic z niej porządnego antywłamu)

albo

" omega jest do zaakceptowania pod warunkiem, ze ..." (o okuciach WK-2 już wiem - dzięki jareko, zwróce na to uwagę)

Wiwiola

Przelicz takie wartości (dopłaty do okna standardowego):

- P2 to około 190zł/m2 netto

- P4 to około 250 zł/m2 netto

- okucia wk2 to okolo 120zł/skrzydło netto

Dolicz montaż i sama oceń ile zostaje na okna i czy Jareko nie ma racji. Myślę że jak dojdzie do podpisywania umowy i ustalania szczegółów ta cena nie będzie taka atrakcyjna.

Pozdrawiam

Szyba P2 i montaż są juz ujęte w cenie na pewno ( to jest w ofercie napisane jednoznacznie). Mam watpliwości co do okuć, bo chciałam WK-2 a oni mi napisali jakieś dziwne swoje symbole, dlatego to musze uściślić.

Boje się jednak, po wypowiedziach Jareko i Starego, ze ta Omega będzie po prostu "za cienka" mówiąc kolokwialnie.

Juz sie pogubilem

Wiola - Omega robi na Rehau i zaproponowali Ci Basic (trzykomorowke) ?

Jesli tak to zaaapomnij o skrzydle tzw. okiennym lub zmniejsz szerokosc otworu do 1700 przy zachowaniu tej samej wysokosci lub niech zrobia to w skrzydle "drzwiowym" tak jak napisal Stary

Jest jeszcze jedna mozliwosc - zamien na Thermo lub Brillant ale wtedy wyjdzi Ci drozej

I jeszcze jedno bo to mi "ucieklo" - biale czy kolorowe?

I na ktora strone swiata zorientowane?

Reszte jak widze przedstawilem w sposob komunikatywny ;)

Rehau trzykomorowy. Jednostronny kolor na zewnątrz. Skierowane najgorzej jak mozna, bo na południe, ale pod zadaszonym tarasem więc słońce tam bezposrednio docierac nie będzie. To jesli chodzi o drzwi.

I bardzo dzieki za rady. Teraz wiem czego wymagać i na co zwrócic uwagę. Dzieki.

O wynikach negocjacji opowiem. Pozdrawiam.

Rehau trzykomorowy. Jednostronny kolor na zewnątrz. Skierowane najgorzej jak mozna, bo na południe, ale pod zadaszonym tarasem więc słońce tam bezposrednio docierac nie będzie. To jesli chodzi o drzwi.....

Hmmm.....negocjacje pozostaw moim zdaniem w spokoju. Zmien profil - zapomnij o Rehau Basic Design przy takiej konfiguracji i wymiarach. Biale moze by jeszcze ale kolor i na poludnie.... kleska (moja ocena) i nie ma znaczenia czy masz duzy okap dachu czy nie. Dziwne ze nie zwrocili Ci na to uwage ze sie nie da. Lub zamien na przesuwke (ona wymusza skrzydlo drzwiowe) ale tutaj to dla mnie otwor za waski :( choc z drugiej strony jak czesto otwiera sie oba skrzydla w balkonie dwuskrzydlowym?

Tylko czy Energotechnika Okna w Knurowie długo jeszcze będzie istniała. Z tego co wiem Energotechnika Market juz się zwinęła.

Pozdrawiam

Prezes Rabijasz bardzo sobie dobrze radzi - nie narzekam jako poddostawca. Natomiast Market się zamknął jako podmiot gospodarczy z powodu kosztów - wszystko przjęły ET-OKNA.

Pozdro...

Witam,

W umowie (okna +montaż) której wzór przedstawiła mi firma której okna wybrałem są takie punkty:

Pkt.4

1. Wykonawca deklaruje gotowość do wykonania przedmiotu umowy w dniu .....

2. Termin wykonania przedmiotu umowy strony ustalaja najdalej na 10 dni od daty zadeklarownej gotowości określonej w ust.1

Pkt.9

..

2. Zamawiający dokona zapłaty do pełnej wysokości wynagrodzenia umownego brutto to jest .......... najpóźniej do dnia zadeklarowanej gotowości wykonania okreslonej w ust.1 pkt4 to jest dnia .......

punkt 3 Załacznika 2 do powyższej umowy mowi dodatkowo że:

1.Termin wykonania przedmiotu umowy może być przez Wykonawcę wydłuzony wyłącznie w przypadku opóźnienia się dostawy kooperanta Wykonawcy, zdarzeń losowych, działąnia sił wyższych. W takim przypadku umowa zrealizowana będzie przez wykonawcę w możliwie najkrótszym czasie, nie pożniej jednak niż w ciągu 14 dni roboczych od końca terminu wykonaniaokreślonego w pkt.4 ust.2 . Zmiana terminu wykonania umowy w tych granicahc nie daje podstaw do wykonania roszczeń wobec Wykonawcy

Wychodzi mi, że wykonawca ma możliwość poślizgu nawet do 5 tygodni - i jak tu cos zaplanować? Nie wspomnę juz o tym że powinienem wpłacić całą (30% przy podpisywaniu umowy) kasę do 5 tygodni przed montażem. Delikatnie i grzecznie mówiąc taka umowa zabezpiecza tylko interesy wykonawcy.

Pytanie do forumowiczów siedzących w branży - czy Wasze umowy też tak wyglądają??

do specjallistow od okien - bo ja juz totalnie zglupialem ;)

Zadany temat:

balkon dwuskrzydlowy z RUCHOMYM slupkiem szerokosc 2000 wysokosc 2350 w obustronnym kolorze, szyba P-2 a i jeszcze jedno z poprzeczka niecentralnie (tak chyba z 600 od gory)

Pytanie wlasciwie pytan kilka ;) :

- czy jest profil w ktorym to cudo wykonac mozna (twierdze ze nie)

- czy producent a nie dealer udzieli na cos takiego gwarancji?

Skad pomysl na taki pytania?

Otoz jest taka jedna firma ktore to cudo wykonala i nawet gwarancje dala.

Moze po prostu zbyt ostroznie podchodzimy do tematu? I trzeba zrobic wszystko co tylko archotekt wymysli a pozniej moze sie uda?

Mnie uczono czegos innego, malo tego program do opracowywania oferty wyrzuca taki fajny komunikat "nieprawidlowe gabaryty pola" juz przy szerokosci 1700. Stolkad podobnie wali po oczach ze "za duze gabaryty"

Wiec do cholery jak oni to zrobili i dali jeszcze gwarancje?

Samobojcy czy co?

Aaaaa....okno ma raptem rok :)

Witajcie!

mam dwa szybkie pytania:

- czy stalowe wzmocnienie w ramie musi/powinno być zamknięte w przekroju czy wystarczy gdy jest otwarte (w przekroju kształt prostokąta lub litery U)?

- czy zaczepy w które wchodzą grzybki antywł. muszą/powinny być przykręcone do stalowego wzmocnienia, czy wystarczy gdy są do platyku ramy?

całość dotyczy okien o niekrytycznych wymiarach, ale z okuciami WK2 i szybami P2/P4 (jeszcze nie zdecydiwałem się które wybiorę)

dzięki!

ps.

znalazłem: forum.oknonet.pl - coś to warte?

balkon dwuskrzydlowy z RUCHOMYM slupkiem szerokosc 2000 wysokosc 2350 w obustronnym kolorze, szyba P-2 a i jeszcze jedno z poprzeczka niecentralnie (tak chyba z 600 od gory)

Pytanie wlasciwie pytan kilka ;) :

- czy jest profil w ktorym to cudo wykonac mozna (twierdze ze nie)

Wykonać można w każym sytemie pcw :lol: , nie znam jednak takiego systemodawcy, który takie cudo dopuszcza w swoich katalogach systemowych- kolor, słupek ruchomy, gabaryty...- nawet na skrzydle pośrednim

- czy producent a nie dealer udzieli na cos takiego gwarancji?

Niektórzy niezbyt rozsądni udzielą :-? bez zbytniego zamartwiania co będzie za pare lat

Skad pomysl na taki pytania?

Otoz jest taka jedna firma ktore to cudo wykonala i nawet gwarancje dala.

Moze po prostu zbyt ostroznie podchodzimy do tematu? I trzeba zrobic wszystko co tylko archotekt wymysli a pozniej moze sie uda?

Gwarancji mógł udzielić oczywiście od siebie, ale w przypadku jakiejkolwiek awarii (może katastrofy, gdzie skrzydło się "wypnie" i kogoś udusi lub okaleczy) dobiorą mu się do d... bez wnikania czy była to wina profilu, okuć czy montażu- okno przekraczało dopuszczalne gabaryty i tyle..

Ja chce juz wybrac okna i zapomniec o temacie :cry: :cry: :cry: .

Dzisiaj, gdy próbowałam uściślić zamówienie (na podstawie tego co tutaj mi poradziliscie) usłyszałam coś takiego : "naczytała sie Pani w gazetach, ktos pani namieszal w głowie i sie pani czepia. Nie słyszałem w zyciu o okuciach WK-2 :o :o :o , a pani okno tarasowe wcale nie jest takie duże i KAŻDY profil sobie z nim bez problemu poradzi" :-? :-? :-?

Heh.

Ja jednak widzę, że to jednak Wy wiecie o czym mówicie a nie ten pan, więc na placu boju pozostało coś takiego :

1. Profil 5 komorowy TROCAL, okucia MACO - JOCZ

2. Profil 5 kom. Deceunic, okucia ROTO- Technika Okienna

3. Profil 3 kom. Burgman Golden Line, okucia Siegenia - MS Pomorska Fabryka Okien

4. Profil 5 kom REHAU okucia ROTO - Omega

Wszystkie wyceny są bardzo zblizone, a po nagocjacjach dochodza do ceny 10 tys za komplet z montażem.

Co prawda różnią sie one szybami, bo MS i Omega twierdzą, ze szyba P2 to to samo co szyba bezpieczna. Mnie sie jednak wydaje, że tutaj czytałam, że P2 to P2 a bezpieczna to bezpieczna i są to różne szyby. (Teraz nie umiem tego znaleźć).

Subiektywne odczucia mam takie, że najlepsza propozycja to ta z JOCZa i Techniki Okiennej. I wiem, ze nie powiecie mi jednoznacznie co wybrać, ale poprosze o jakies wskazówki.

Wiesz Asiu ja mam juz doś tych okien :cry: :cry: :cry: . Najbardziej przypadła mi do gustu oferta JOCZA, ale zaczełam szukać go tutaj na forum i załamka. Jakies niepochlebne opinie, ze kombinują ze wzmocnieniami (to bylo w wątkach z 2004roku więc może teraz jest inaczej), qrde gubie sie :(. W zasadzie powinnam machnąc ręką i zamówić w Technice Okiennej (chłopaki tutaj bardzo ja polecają), ale tam z kolei pani była jakas taka najmniej przekonująca. ( :oops: wiem wiem co to za argument, ale to sa nasze , bo i mojego mm SUBIEKTYWNE OPINIE, które mocno wpływają na nasze decyzje.)

Jareko, Stary, Pchełku RATUJCIE, bo zwariuję :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: .