Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

INwestor :) szacuneczek

A czy tak trudno zrozumiec ze na pewnym poziomie jakosci dostaniesz oferty na zblizonym ale wysokim poziomie? Wysokim w Twoim odczuciu a nie odzwierciedlajacym faktycznej wysokiej jakosci wykonania itd.

Malo tego. Jak widze porownujesz oferty calosciowo a zastanawiam sie jakie realnie byly roznice w cenie samych okien

Postaw sprzwe inaczej - mam tyle i tyle kasy w i tym musze sie zmiescic - wtedy sformuowanie "były w miare sensowne finansowo"bedzie prawdziwe

syrfi - z matematyki, jak jest wkurzony, to Staruszek jest kiepski ;) ;) ;)

O czym wy piszecie???? :roll: :roll: :roll:

Co z tego, że tylko 16 odpowiedziało???? Reszta postawiła sie na straconej pozycji. Wysłał 36 zapytań a zamówi tylko u jednego!!! Czyli w momencie wysyłania ofert potencjalny dostawca miał ok. 3 % szans, po wysłaniu wyceny szanse każdego wzrosły do 1/16. :lol:

Dobrze Wam mówić. O oknach wiecie wszystko, albo prawie wszystko. Jak czlowiek ma wydać z własnej kieszeni 30 tyś, to sie zastanawia na co te pieniądze idą. Każda taka oferta i rozmowa ze sprzedawcą czegoś mnie nauczyła. Każdy powiedział coś ciekawego. Skąd ja mam wiedzieć do których 8 firm wysłać oferty?

Dzięki za wszystkie rady i za cierpliwość.

To znów ja :lol: :lol: :lol: Jestem bardzo cierpliwy, ale tak jakoś mnie naszło wcześniej :oops:

Robiąc sobie małe przerwy między łykami piwka :-? , równiez kosztem mojej małżonki :wink: - wywołałem się jako 37 do tablicy.

I cóż mi wyszło??? Profil 3 k w pełnym wypasie(niektórzy widzieli na czym on polega), 2 x kolor standard, okucie WK2 (oprócz uchylnych -tam WK1), rolety (bez silników i pilotów), parapety PCW :-? i stalowe + montaż surowy+ vat 7% ( 8) jak on mnie zajeża)

Znalazłem się bliżej dolnej niż górnej półki wycenowej.... :lol: :lol: :lol: Jeden szkopuł - 400 km w jedna mańkę :roll: Ale czego się nie robi dla kolegów....???? A i góry blisko ....eehhhhhh.

Na jakim systemie mam wycenić okna - Trocal A5, Trocal M5 czy Ideal 4000? Takie pytanie zadał producent.

I co ja mam odpowiedzieć? Który z nich jest najlepszy?

Wszystkie dobre :lol: dobrze zrobione i zamontowane.............

Trocal A5- 5k, dwie uszczelki- tylko systemowe wzmocnienie mizerne, niech włożą lepsze do WK2

Trocal M5- 5k, 3 uszczelki, wzmocnienie pełne, tylko droższy- chyba za uszczelkę :roll: , tak naprawdę niewiele zmieniającą

Aluplast 4000- 5 k, dwie wersje ramy + 3 skrzydła (oczywiście podstawowe)

-niezlicowana

- półzlicowana

- półzlicowana Round Line- najładniejsza z nich lecz "chudsza" trochę

Wzmocnienie do wyboru- za dopłatą gdzieniegdzie zamknięte- zalecam do WK2

a co Ci da od zewnatrz? Od zewnatrz sam dobrze wiesz ze jesli jest wzmocnienie to sruby widac :) Ale czy pelne czy otwarte to odwiert od wewnatrz zrobic musisz :)

Wykręcasz wkręta od wmocnienia i wkładasz wiertło- jak trafisz na ściankę stalową to git, jak otwarte to wiertło wyskoczy w środku ramy i będzie dodatkowe odpowietrzenie.

:lol:

Dziękuję Stary, że zadałeś sobie trud i opisałeś te trzy profile. Właśnie o coś takiego mi chodziło. Niestety po sugestii Jareko wysłałem prośbę do tego producenta, żeby wycenił na wszystkich trzech. Znowu komuś zabiorę niepotrzebnie czas :(

I jeszcze jedno sprostowanie, bo chyba się trochę nie zrozumieliśmy. Oczywiste dla mnie jest, że producent profili nie wyceni kompletnych okien. Zapytanie do Aluplastu wysłałem przes przypadek mailem z rozpędu. Pisząc, że Aluplast odesłał moje zapytanie do producenów chciałem podkreślić, że to zrobił a wcale nie musiał. Zresztą zadbał w ten sposób o swoje interesy.

W przypadku Schuco po prostu miałem problem ze znalezieniem producenta na ich profilach w moim regionie i dlatego wysłałem do nich myśląc, że zrobią podobnie. W konsekwencji oferty na schuco nie mam żadnej. Ale tym razem, to ja to olewam, aż tak bardzo mi nie zależy.

Wybrałem Zendowa. Producent Et-Okna. Przygotowali najlepszą ofertę aczkolwiek wcale nie najtańszą. W nagrodę kupię od nich jeszcze dwie bramy segmentowe. Mam nadzieje, że mnie nie zawiodą.

Pozdrawiam.

Wybrałem Zendowa. Producent Et-Okna. Przygotowali najlepszą ofertę aczkolwiek wcale nie najtańszą. W nagrodę kupię od nich jeszcze dwie bramy segmentowe. Mam nadzieje, że mnie nie zawiodą.

Cześć,

Bardzo dobry wybór - firma jako jedna z niewielu frezuje specjalnie otwory odpowietrzające.

Pozdrawiam

...okucie WK2 (oprócz uchylnych -tam WK1)...

A dlaczego właśnie w ten sposób?

Przyznam się, że myślałem nad tym oknem (wym. 1465 x 535 ) i bałem się, że jeśli nie będzie rozwieralne, to będzie problem z myciem, ale producent zapewnił, że odblokowywując zaczepy można go otworzyć całkiem do poziomu i oprzeć na parapecie.

.... że odblokowywując zaczepy można go otworzyć całkiem do poziomu i oprzeć na parapecie.

I powiedzial prawde. Przy tych gabarytach beda ze dwa ograniczniki uchylu ktore bardzo latwo odepniesz i skrzydlo na plask polozysz

Z racji ogranicznikow nie sposob wykonac okuc w klasie WK-2 - pozostaje w sumie niepelne WK-1

http://www.jar-eko.home.pl/images/fotki_na_forum/okno_drewniane.jpg

http://www.jar-eko.home.pl/images/fotki_na_forum/okno_drewniane_1.jpg

Hmmmm.....

piekne fotki - zaczynam doceniac posiadanie komorki z aparatem ;)

Jak sadzicie - ile lat moga miec zaprezentowane okna drewniane jednego z wiodacych producentow w kraju?

Ktora odpowiedz jest prawdziwa?

a) 2 lata

b) 5 lat

c) 10 lat

d) ponad 10 lat

???????????????

To tak by sobie humor poprawic na weekend :)