Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie czy ktos z WAs zamontowal okna z szyba U=0,6 (Super Termo) firmy M&S my wymyslilismy sobie jak najmniej strat ciepla i okazalo się ze te okna wcale nie są duzo drozsze ale nie wiem zupelnie jak wygladaja okna z potrojna szybą.... i jak funkcjonuja?

moze ktos juz sobie zainstalowal takie okna

pozdrawiam Bogusia

ha ha ha kochani 2 (DWA !!!!) lata i kilka miesiecy - akurat skonczyla sie 2 letnia gwarancja

To podbudowuje :(

Jareko żal mi ciebie. Jestes autorytetem może dla okien pcv, ale o nowoczesnym oknie drewnianym sprawiasz wrażenie że nic nie wiesz.

Uważam że nie potrzebnie robisz zamęt wokół okien drewnianych

i powodujesz niepotrzebne wątpliwości wsród potencjalnych nabywców okien od dobrego producenta. Jedno co jest pewne jest to okno drewniane, ale na pewno nie pochodzi od żadnej liczącej się na rynku firmy.

Pozdrawiam.

Stasiu - dziekuje ze o mnie sie marwtwisz :) Zalowac mnie nie ma po co :) sam siebie zaluje (czasem)

Wyobraz sobie iz jest to jednak firma znana i jeszcze przez wielu uznawana - slynna onegdaj "Sokolka". Rocznik XI.2003

To ze jestem zwolennikiem PVC nie oznacza ze neguje drewno, czemu wyraz dawalem nie raz ale chyba ucieklo to Twej uwadze :(

Malo tego sa sytuacje gdzie wrecz proponuje drewno lub aluminium gdyz PVC sie nie sprawdzi

Sokółka nigdy nie produkowała dobrych okien drewnianych.

Był to jeden z pierwszych producentów robiących okna drewniane z klejonki oraz z szybami zespolonymi, ale nigdy nie zrobili okna dobrej jakości. Gdyby nie przyzwyczajenie klijentów którzy okna drewniane kojarzyli przez wiele lat z sokółka to popłyneli by już pare lat temu.

Ale myslę że już nie długo podzielą losy firm takich jak stolbud itp i znikną z rynku raz na zawsze. Uważam mimo wszystko że powinieneś ostrożniej poddawać krytyce grupę wyrobów aby nie krzywdzić innych dobrych producentów okien. Sam montaż tego okna ma również wiele do życzenia, wydaje mi się że okno jest zamontowane na gwożdzie (tak wygląda to na jednym że zdjęc) a parapety przybite na papniaki do okna to niestety fakt niepodważalny.

pozdrawiam

Kiedys zrobilem szal na tym watku jak to mozna zamocowac kotwy na zewnatrz budynku wiec po zimowych obserwacjach stwierdzam ze na moich scianach kolo okien jest zero sladu przemarzania. Nawet jak na zewnatrz bylo -30st.C a w mieszkaniu okolo 24st.C wiec roznica temperatury byla duza. Tylko mam pytanie czy u was na dole szyby tez zbiera sie para i kropli sie??

Witam wszystkich

Okna i rolety PCV do domku w trakcie budowy okolice Kłodzka.

Okna typowe, największe wymiary to: drzwi taras 1800x2350 i okna 1800x1500 dwuskrzydłowe.

Moje typy profili to:

1.Brügmann

2.Deceuninck

3.Roplasto

4,Schüco

5.Veka

6.Thyssen

Teraz żeby nie było wyższości formy nad treścią to czy 3-komorowe

czy 5-komorowe i jaki profil.

Wszystko było proste przed wejściem na to forum.

Pozdrowienia Lucjans

budulec :) musze Cie zmartwic - to okno, jak i parapet i tynk maja dwa lata. Wiem bo sa kilkdziesiat metrow od mojej chalupy i hahaha widzialem jak je kilka lat temu wymieniali. Stare byly jeszcze gorsze

Odkad z synkiem co niedziele chodze do kina na kreskowki zaczalem znow w bajki wierzyc :lol: Choc dzis Pinokio w wersji futurystycznej mi sie nie podobal zas synek pial z zachwytu. Nie rozumiem jak moga sie podobac dzieciakom Pokemony czy inne, za duzy chlopiec jednak jestem

stasiupomorze :) Coz, nie bede komentowal Twej opinii o Sokolce i Stolbudach (np. Wolomin czy inne) Moja jest podobna. Oczywiscie ze okna drewniane Gebaure Natury itd sa innego "lotu". Przestrzegalbym tylko przed oknami malowanymi na kolor u mniej renomowanych na dzisiejsze czasy producentach. Juz lepiej kupic drozsze nielakierowane i samemu biala farba je pokryc - jest przynajmniej gwarancja materialu z jakiego jest wykonane

tofek :) o tym zajwisku bylo juz tu nie raz - tak jest i tak mac byc

Okna drewniane mają swoje piękno i charakter tylko wtedy kiedy są wykonczone farbami transparentalnymi w kolorach lazurowych.

Dla nie wtajemniczonych widać rysunek i usłojenie drewna.

Zapewniam że przy użyciu dobrych farb np sikensa nie ma prawa nic się dziać z powłoką malarską przez wiele lat. Głupotą jest kupować okna drewniane pomalowane farbami kryjącymi. Nieuczciwi producenci okna takie wykonują z najgorszego materiału bowiem i tak nic nie widać pod farbą kryjącą. Dobre okna drewniane np. CDM Majewski, Dziadek malowane farbami lazurowymi są od okien laminowanych dwustronnie z pcv drosze około 30 % wię nie jest to taka wielka przepaść cenowa na którą budującego nowy dom nie stać. :wink:

Jak sadzicie - ile lat moga miec zaprezentowane okna drewniane jednego z wiodacych producentow w kraju?(...)

Aż się nie chce wierzyć :o Może wobec tego zamiast "firmy wiodące" mówmy od dziś "wytwórcy masowi" (chyba że "wiodące...na manowce" :wink: ). Wiesz, jakoś dziwnie jestem pewien, że okno kupione było w "super ofercie", mam rację ?

Przy czym nie powinniśmy forumowiczów wystawiać na zwątpienie - na rynku istnieje alternatywa dla "tanich" okien - po 2 latach okna drewniane mogą wyglądać tak zobacz

surfi - oczywiscie - zgadzam sie z Toba.

Co do "super ofert" - wybacz wypowiadac sie nie bede gdyz jest tu na forum osoba co mimo przestrogi skorzystala z takiej "oferty" i teraz placze oj placze.

zapewne znow ktos mi przylozy za te slowa ale juz przestalem reagowac.

Trzeba przyjac do wiadomosci iz nie ma "super ofert"

Postaram sie zrobic fotke Urzedowskiego po 12 latach - wygladaja jakby dopiero co wyszly z fabryki. Fakt, rok rocznie jakimis specjalnymi mazidlami ;) byly przez wlasciciela konserwowane ale naprawde - pelen odlot :)))))

Jak sadzicie - ile lat moga miec zaprezentowane okna drewniane jednego z wiodacych producentow w kraju?(...)

Aż się nie chce wierzyć :o Może wobec tego zamiast "firmy wiodące" mówmy od dziś "wytwórcy masowi" (chyba że "wiodące...na manowce" :wink: ). Wiesz, jakoś dziwnie jestem pewien, że okno kupione było w "super ofercie", mam rację ?

Przy czym nie powinniśmy forumowiczów wystawiać na zwątpienie - na rynku istnieje alternatywa dla "tanich" okien - po 2 latach okna drewniane mogą wyglądać tak zobacz

...mahoń meranti :roll:

...mahoń meranti :roll:

Właściwie: Red meranti...ale być może rósł gdzieś obok mahoniu :wink:

Też nie twierdzę, że to idealny budulec na okna - nasączenie, twardość, długo by mówić, ale... Widziałem 4-letnie okna (red meranti) w latarni morskiej,klimat jak wiadomo niełaskawy dla drewna. I powiem, że nie wołały jeszcze o lakier, przy czym śladów pielegnacji trudno sie było dopatrzyć. Podobnie jak u mojego sąsiada, te mają już prawie 7 lat...

Jedno Charlie jest pewne - wyglądają zupełnie "inaczej" niż to Coś z fotek, które zaserwował nam przed wekendem jareko. I bardzo dobrze -takie "wynalazki" trzeba pokazywać. Bo inwestorzy zamiast objechać budowy i przepytać znajomych, często weryfikują wyrób przez pryzmat internetowych castingów i "okazyjnych" cen, czego skutki bywaja jak widać :cry:

Witam serdecznie.

Na forum jestem NOWA. Zadalam to samo pytanie na innym watku - ale chyba tu jest bardziej odpowiednie miejsce! Czytuje to forum już od jakiegoś czasu i nadal nie potrafię się zdecydować. Sprawa dotyczy okien (:-)): Kto by się domyślał :-)

Budowa rusza marcu / kwietniu i bede budowala 4 identyczne domki (a co!!!!) Oczywiście nie wiem jakiej firmy wybrać! Musze kupic dość trwałe bo to ja bede później świeciła oczami jak coś będize nie tak ale cena tez jest DOŚC ISTOTNA!!!!

Oto okna/drzwi balkonowe ktorych potrzebuje:

DRZWI BALKONOWE (157/235) szt.3

DRZWI BALKONOWE (177/245) szt.3

DRZWI BALKONOWE (87/235) szt. 1

DRZWI BALKONOWE/ KOMINEK (87/245 – 300) szt. 2

OKNO DACHOWE szt. 2

OKNO DWUSKRZYDŁOWE (100/165) szt. 1

OKNO DWUSKRZYDŁOWE (157/155) szt. 1

OKNO DWUSKRZYDŁOWE (157/165) szt. 2

OKNO JENOSKRZYDŁOWE (77/165) szt. 1

OKNO JENOSKRZYDŁOWE (87/145) szt. 1

OKNO POTRÓJNE (3*80/165) szt. 1

OKNO JEDNOSKRZYDŁOWE (57/165) szt. 1

OKNO JEDNOSKRZYDŁOWE (57/145) szt. 1

Zdecydowalam sie na okna drewniane (sosnowe).

Wyjasnię iz w zestawieniu znajdują sie drzwi balkonowe z opisem : DRZWI BALKONOWE/ KOMINEK - o wymiarach 87/245-300 - Chodzi o to ze mamy w projekcie 2 opcje: albo zamontowac drzwi balkonowe o wymiarach 87/245 lub po prostu wstawic w otwory przy kominku NIE otwieralne okna (?) o wymiarach 87/300.

Co wy na to??? Moze ktoś mnie wesprze dobrą radą!!!

Dodam iż buduję w Warszawie...

Jeszcze raz przepraszam za powtorzenie posu...

.... I bardzo dobrze -takie "wynalazki" trzeba pokazywać. Bo inwestorzy zamiast objechać budowy i przepytać znajomych, często weryfikują wyrób przez pryzmat internetowych castingów i "okazyjnych" cen, czego skutki bywaja jak widać :cry:

Dzieki surfi za ten post - bo wyglada na to ze ja pelnie tu funkcje jedynego "nawiedzonego"

Tak trudno czasem zastanowic sie zanim na lep "okazji" sie damy zlapac ?.

Nie ma okazji i kropka - chyba ze towar ale kradziony.

Jesli ma byc dobty ze sklepu musi kosztowac i basta

Witam mam problem z wyborem okien .W gre wchodza 2 firmy .Firma MS 5 komorowy Brugmann, szeroki 73 mm, skrzydło płaskie lub półlicowane MS, ozdobna listwa przyszybowa, szare uszczelki, kolor złoty dąb. Szyby niskoemisyjne U = 1,1 z ciepłą ramką. Okucia Siegenia z zaczepami antywłamaniowymi i rolkami najazdowymi, mikrowentylacja, srebrna klamka. Firma Vidok okna 5 komorowe na profilu Veka ,okucia Roto ..wyposazenie okien podobne .Zonie podobaja sie okna MS mnie natomiast cena firmy Vidok .Rożnica 2200 na korzyść firmy Vidok .Sam juz nie wiem co robić poradzcie cos .........licze na Jareko moze mi cos podpowie : -))