Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

I dlaczego przy oknach pięciokomorowych ideal 4000 ościeżnica ma 65mm a skrzydło 77 mm :roll: :roll: czy to chodzi o te nieszczęsne profile B i C :roll:

:roll: Dlaczego to nie wiem :roll: Ramy sa do wyboru- zależy oczywiście od ceny, skrzydło 77mm wystepuje tylko w wersji Round Line i być może to jest powodem, :roll: być może ilość zabieranego przez plastik światła.Klasa C profili nie jest nieszczęsna :wink: - posiada najgrubsze ścianki. Faktem jest, że rama 70 mm i skrzydło 82 mm mają grubsze scianki niż w/w ale nie tak tragicznie cienkie...

Doczytałam trochę o słupkach ruchomych w drzwiach balkonowych czy przy wymiarach 1460 na 2130 słupek ruchomy jest złym rozwiązaniem
Okno o tych wymiarach spokojnie mozna wykonać z ruchomym słupkiem

I co to za profile IDEA

IDEAL INTERTEC.... taka nazwę poczatkową mają wszystkie profile Aluplastu- ważniejszy jest drugi człon np.2000 Standard lub Euro, 4000 itd. informujący już o konkretnym wyrobie

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sądzę, że po prostu nie chcą stracić klienta, bo ceny za ten 3-komorowy są jak za inne 5-komorowe. Tylko dlaczego wciskają kity - w ten sposób na bank stracisz klienta, który choćby trochę się interesuje.

:roll: Nie wiem dlaczego- może świadomie a może po prostu niedouczenie- połowa osób w biurach tak naprawdę nie wie czym handluje :-? - pokwasi trochę o komorach , o okuciu, parę marketingowych bzdetów a konkretów niewiele przy bardziej wnikliwych pytaniach...

powiem więcej - ta przesuwka może mieć nawet szerokość 4 metry z hakiem - i nic sie nie stanie - no kto ma taaaaaaaaaaaaaaaaakie drzwi w salonie

Teoretycznie ale praktycznie na pewno nie w PVC, trochę się zagolooooopowałeś z tym wymiraem :lol:

Przy szerokości skrzydła 2000 mm jest troche "przegięcie" wymiarów dla pvc, ale z doświadczenia wiem, że to "chodzi" :p - Roto Patio 4180Z lub Patio Life i GU MZ 200

I dlaczego przy oknach pięciokomorowych ideal 4000 ościeżnica ma 65mm a skrzydło 77 mm :roll: :roll: czy to chodzi o te nieszczęsne profile B i C :roll:

:roll: Dlaczego to nie wiem :roll: Ramy sa do wyboru- zależy oczywiście od ceny, skrzydło 77mm wystepuje tylko w wersji Round Line i być może to jest powodem, :roll: być może ilość zabieranego przez plastik światła.Klasa C profili nie jest nieszczęsna :wink: - posiada najgrubsze ścianki. Faktem jest, że rama 70 mm i skrzydło 82 mm mają grubsze scianki niż w/w ale nie tak tragicznie cienkie...

Doczytałam trochę o słupkach ruchomych w drzwiach balkonowych czy przy wymiarach 1460 na 2130 słupek ruchomy jest złym rozwiązaniem
Okno o tych wymiarach spokojnie mozna wykonać z ruchomym słupkiem

I co to za profile IDEA

IDEAL INTERTEC.... taka nazwę poczatkową mają wszystkie profile Aluplastu- ważniejszy jest drugi np.2000 Standard lub Euro, 4000 itd. informujący już o konkretnym wyrobie

Ciesze się , ze taki słupek może być :p

dziękuję pięknie za odpowiedz 8) 8) 8)

Jesli chodzi o profile to napisałam IDEA a nie IDEAL :-? :-? :-?

Sądzę, że po prostu nie chcą stracić klienta, bo ceny za ten 3-komorowy są jak za inne 5-komorowe. Tylko dlaczego wciskają kity - w ten sposób na bank stracisz klienta, który choćby trochę się interesuje.

:roll: Nie wiem dlaczego- może świadomie a może po prostu niedouczenie- połowa osób w biurach tak naprawdę nie wie czym handluje :-? - pokwasi trochę o komorach , o okuciu, parę marketingowych bzdetów a konkretów niewiele przy bardziej wnikliwych pytaniach...

tak niestety jest w 99% przypadkow

byleby ladna panienke za biurkie postawic z duzymi oczyma i juz handel kwitnie :)

Niestety stad pozniej biora sie cuda na wierzbie w stylu balkony 1800/2500 z ruchomym slupkiem i bez poprzeczki i tym podobne wynalazki

Ale tez nie dziw sie Staruszku - klient otrzymuje to co chce a nie to co mozna realnie wykonac

byleby ladna panienke za biurkie postawic z duzymi oczyma i juz handel kwitnie :)

Niestety stad pozniej biora sie cuda na wierzbie w stylu balkony 1800/2500 z ruchomym slupkiem i bez poprzeczki i tym podobne wynalazki

Ale tez nie dziw sie Staruszku - klient otrzymuje to co chce a nie to co mozna realnie wykonac

Masz rację, Jareko, co do tych ładnych panienek, chociaż na szczęście bywają wyjątki - moja druga połowa pracuje w branży elektrycznej, i niejeden facet jest zdziwiony jej wiadomościami, kiedy dzwoni :) .

A tak na marginesie - ja się właśnie dzięki temu forum uczę, żeby nie kupować tego, co chcę, tylko to, co można wykonać :p

Masz rację, Jareko, co do tych ładnych panienek, chociaż na szczęście bywają wyjątki - moja druga połowa pracuje w branży elektrycznej, i niejeden facet jest zdziwiony jej wiadomościami, kiedy dzwoni :) .

A tak na marginesie - ja się właśnie dzięki temu forum uczę, żeby nie kupować tego, co chcę, tylko to, co można wykonać :p

Zapewne zaraz ktos napisze ze jakis marudny jestem ale jestes jednym z nielicznych wyjatkow )))

Nagminnie czytam ze konkurencja cos zrobi bez mrugniecia okiem, ze u sasiada widzieli identyczne okno i ktos jednak je wykonal i tak dalej. Przykladow moznaby mnozyc jak chocby jednego z Was ktory uparl sie miec balkon w luku tak jak w projekcie architekt wymyslil i po dzis dzien tego okna nie ma i nigdy nie bedzie - po fakcie podpisania umowy i zamontowania wszystkich innych okien "nagle" okazalo sie ze tego sie nie da wykonac

Pamietam jak otwieralem na Bemowie w 2000 pawilon klienta, caly domek tak cirka za 80tys w PVC ale kilka balkonow od czachy. Nie podpisalem z nim umowy, powiedzialem, ze tylko w drewnie cos takiego dzialac bedzie lub w alu lub trzeba pozmieniac balkony. Nie. Zamowil okna kilkaset metrow dalej gdzie bez mrugniecia okiem powiedzieli ze zrobia. Punktu juz nie ma bo byl to typowy dla Warszawy "meteor" otwierany na wiosne zamykany jesienia. Byloby wszystko OK gdyby....po dwu latach przyszedl do mnie z pretensja, ze mu nie wybilem z glowy tego jego pomyslu. Ma klopoty z balkonami a nikt naprawy tego nie chce sie podjac a firmy niet

To juz po prostu zaczyna smieszyc

W innym watku o balkonach handlowiec banialuki zaczyna wypisywac i cale szczescie, ze sa tu takze inni znajacy sie na rzeczy ze od razu takiego "handlowca" wypunktowali bo moja z nim polemika juz mnei nie bawi. Jego wypowiedzi bardzo czesto czynia wiecej szkody niz pozytku

Ale ilu tak naprawde bierze do serca nasze slowa?

Pal szesc te przydomki przy nas, moze ich nie byc, ale nie ma co ukrywac, ze na oknach Pchelek, Stary, Gosc i inni znamy sie o wiele lepiej niz Wy i czasem wnioski odpowiednie z naszej papalaniny wyciagnac wypadaloby

Toteż staram się wyciągać jak najbardziej wnioski z tego, co mówicie. Efektem jest jak na razie rezygnacja z wysokości okna tarasowego 2,39 i obniżenie go do wysokości 2,10. Pozostanie tylko jakoś zapchać te wolne 20 cm, i na razie nie mam pojęcia czym. Druga sprawa - chyba też zrezygnuję z potrójnej szyby, bo z tego co tutaj wyczytałem przy tych gabarytach to samobójstwo. A żona do poprzeczki i tak się nie przekonała :(

Sadze ze ten zalacznik rozwieje watpliwosci :lol: tatko co do najlepszego systemy hihihi

tatko - zwroc tylko uwage na IV grupe wzmocnienia i przestan juz gadac bzdury i jedynym slusznym systemie o V grupie nei wspomne

A wiedz ze w Schuco AS byla jeszcze VI grupa - ona wszystkie inne

powalala na kolana

Jak chcesz zobaczyc jak takie okno funkcjonuje po 8 latach - przejdz sie do Ministerstaw Budownictwa na Wspolna 2/4 - masz tam okna 1150/2490 biale bez poprzeczki i dzialaja do dzis i klopotow z nimi nie ma

przekroj profila Schco Corona AS60

http://www.jar-eko.home.pl/images/fotki_na_forum/Schuco_Corona/Corona_profil.gif

tutaj wzmocnienia III IV i V grupa

To Cie tatko powinno najbardziej zainteresowac :)

http://www.jar-eko.home.pl/images/fotki_na_forum/Schuco_Corona/Corona_wzmocnienia.gif

a tu tabela wymiarow granicznych

1) pojedyncze okno

2) okno ze sztulpem tj ruchomym slupkiem

http://www.jar-eko.home.pl/images/fotki_na_forum/Schuco_Corona/Corona_wymiary.gif

I powiedz mi tatko w jakim systemie takie cuda wykonac mozesz? I miescisz sie w siatce statyki narzuconej przez producenta?

O dodam na zakonczenie tej naszej polemiki ;) ze Schuco As taka tabele mial jeszcze ciekawsza - gabaryty dopuszczale takie ze ho ho ho a nie tylko 2500

Inna sprawa jest sam producent czy do tych zalecen sie stosuje - ale to inna bajka

Okna.

Muszę wybrać okna, czy ktoś może mi coś doradzić w tej kwestii?

Myślę o profilu 5 komorowym i ciepłej ramce.

Mam oferty z trzech firm:

a) PasBud - sprzedaje okna firmy Drutex profil Aluplast (okucia MACO)

(profil podobno produkowany tylko dla Drutexu)

b) OKBAS, prodycent: BudVar, profil Thyssen (okucia Roto)

c) EB Widows - sprzedaje okna firm MS (profil Burgmana)

(okucia Roto)

Podałem cenowo od najtańszych do najdroższych.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i uwagi.

Okna.

Chooopie ale masz nerw - trzy razy to samo pytanie? ;)

a) PasBud - sprzedaje okna firmy Drutex profil Aluplast (okucia MACO)

(profil podobno produkowany tylko dla Drutexu) .

moim zdaniem zaaaaapomnij. I nie chodzi o profil tylko ten profil i firme

b) OKBAS, prodycent: BudVar, profil Thyssen (okucia Roto) .

roznie ostatnimi czasy mowi sie o Budvarze

c) EB Widows - sprzedaje okna firm MS (profil Burgmana)

(okucia Roto) .

Firma ciagle trzyma dobra marke

Dzięki jareko za odpowiedż.

Sorry, za 3 x to samo, nerwowy jestem bo muszę wydać kupę kasy,

a nie wiem co wybrać. MS, a dokładnie jego przedstawiciel (EB Windows)

ma dość olewające podejście do klienta (...). Szkoda czasu na szczegóły.

3 inne firm które mają MS nie odpowiedziały na maila.

Najlepszą obsługą (dotychczas) wykazał się OKBAS.

Przy okazji - co sądzisz o systemie montażu "i3" (przykleją jakąś filie

paroprzpuszczalną z jednej strony i paroizolacyjną z drugiej w środku pianka) - to właśnie oferuje OKBAS (montaż jest o około 40% droższy)

Zwracam uwagę na obsługe bo mam nadzieję, że jaka obsługa taki montaż, a naczytałem się że najlepsze okna można spiepszyć niewłaściwym montażem.

Pozrawiam

jesli tylko o 40% drozszy - odpusc sobie. Dadza Ci jakakolwiek tasme rozprezna wciskajac kit ze "patrz Pan jak sie dozpreza - do 4 cm nawet"

a musisz miec swiadomosci iz by zachowac walory eksploatacyjne tasma maksymalnie moze rozprezyc sie 50% od wartosci wyjsciowej czyli majac tasme np. 10/10 maksymalna szczelina moze meic 15mm a nie 40 ;)

Realnie w samym materiale (o uciazliwoscie takiego montazu nei wspomne i o jakosci otworow okiennych takze) koszt jest od 100% do 1000% (zalezy od szczeliny jaka mamy wypelnic tasma) wiekszy od montazu na sama piane

Gość tukan559

Prosze o ustosunkowanie sie do w/w okien. Krótko mówiąć co wybrać?

1. Drutex Aluplast 5 komorowy Ideal 4000 okucia MACO + klamaka Secustik 14800zł -koło Szczecina

2. Foris 72mm 5 komorowy okucia ROTO + klamka zwykła -całość 16800zł -Łódz

3. Jezierski profil Rondo 78mm 5 komorowy okucia Wink Haus + klamka Secistik -całość 16200zł

Wszyscy dają szybe 1,00 i ciepłą ramkę

Prawdę mówiąć rozwazam Firis lub Jezierski

Co radzicie?