Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Gość Pasikoń

Uff przebrnąłem przez cały wątek - no może trochę po łebkach. Wygląda to jak czad z pchelkiem :D Cóż zawitałem tu po raz pierwszy w poszukiwaniu porady, więc korzystam jak fragles z Wiedźmy PlePle.

Otóż muszę wymienić okna w mieszkaniu z płyty betonowej. Mieszkam w Czechowicach-Dziedzicach (okolice Bielska-Białej, Pszczyny). A więc pchelku :lol: doradź, bo zupełnie się na tym nie znam i mam za mało czasu, żeby się na tym poznawać. Potrzebuję niedrogie a przyzwoite okna PCV łącznie z balkonowym. Wskaż mi proszę, w której firmie popytać i o co? Chciałbym tylko, żeby to były okna, które "ocieplą" i wyciszą mi mieszkanie, żeby były estetyczne i łatwe do czyszczenia. Jeżeli dysponujesz też jakimiś zebranymi informacjami w wersji elektronicznej, to również poproszę... [email protected]

Serdecznie pozdrawiam i przepraszam za zuchwałość.

Grzegorz

PS. Doświadczenia innych Forumowiczów również mile widziane.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A-P Żory z Żor - Pan dyrektor Kowalczyk - mają przyzwoite okna IDEAL [ALUPLAST]. Jeszcze OKFENS z Czeladzi [panorama, AURA], OKF z Mikołowa [REHAU] czy wreszcie THERMOPLAST. Masz tak okien więcej jak węgla :lol: . Po południu wyślę Ci [stały fragment gry - wszyscy dostają i czytają] wady wykonania i montażu okien. Taki elementarz.

Gość Pasikoń
Wielkie dzięki - wczoraj żona też się rozpytywała i polecano jej jakieś EURO 2000 (?) Ale przekonana jest ponoć do takich, które są płaskie (nie "schodkowe") - ...jak to wytumaczyć (laik jestem) - chodzi o tą płaszczyznę, która dolega do framugi - ponoć dużo łatwiejsze do czyszczenia :-)

do Pchelka :

napisałeś że profile Panorama i Aura mają aprobatę techniczną na kolor;

co powiesz o oknach Okfens (robią z tych właśnie profili) w kolorze dwustronnym ? warto brać ? są trochę tańsze od Veki (Oknoplast), ale czy godne polecenia (wersja Elite Okfensu) ? czy może Veka będzie lepsza ?

z góry dziękuję za kolejną pomoc !!!

Jakościowo to jest to samo. Czy kupujesz te okna w samym OKFENSIE - jeśli tak to zadzwoń do OKFENS tel. 32/3687408, 32/3687330, 32/2653300 - Pan Andrzej Seweryn [szef produkcji]- że chcesz kupić okna i masz adres z ITB. Może uszczkniesz jeszcze coś w kosztach - w fabryce może być taniej.

A skleroza!!!

Miałem jeszcze zapytać dlaczego napisałeś kilka postów wyżej, że OKF z Mikołowa ma profile REHAU, czekam właśnie na wycenę okien do mojego domu, ale gdy byłem w sobotę w Mikołowie to powiedzieli, że mają profile ALUPLAST (dlatego byli dla mnie na straconej pozycji, gdyż jak piszesz ALUPLAST nie ma aprobaty technicznej na kolor zewnętrzny... :roll:)???????????????????

do Pchelka :

praktycznie wreszcie wybrałem :D (również dzięki Twojej pomocy !) okna do swojego domku !

będzie to Oknoplast z Krakowa - pięciokomorowa Veka PerfectLine (Awans) dwustronnie okleinowana z pieknymi złotymi szprosami :lol: !

mam jeszcze jedną malutką wątpliwość :roll: - czy warto dopłacać 29zł ma m2 okna do "Termoramki" ? podobno jest cieplej ...

napisz proszę co sądzisz o wyborze oraz o tej "ramce" ;

oraz czy okna mogą "przeleżeć" w garażu do kwietnia-maja przyszłego roku, kiedy to będą wstawiane (kupuję teraz bo ten Vat może 22 a może nie...) i czy naklejki na profilach nie "wgryzą" :D się na trwałe (coś o tym czytałem na forum) bo będą zrywane dopiero latem przyszłego roku po wstawieniu ?

z góry wielkie dzięki za poradę :lol: :lol: :lol: !

Pchełku, jesteś niezawodny! Nie widziałam 5-cio kom. Gealana, widziałam 6-cio kom. i na takie okna mam wycenę. A co sądzisz o firmie "Kris-Mag" z Zawiercia, która robi te okna? Dzieki za odpowiedż. :D Pozdrawiam. L.

Firma ma zakład produkcyjny w Blanowicach pod Zawierciem,

jako że znam poru zadowolonych klientów i ktoś mi ją już wcześniej na forum polecał, wybrałem się tam wczoraj sprawdzić jaką przygotowali mi ofertę i jak wyglądają okna z profili Gelan, które polecał pchelek...

No i muszę powiedzieć, że....nie będę zapeszał dam znać pod koniec tygodnia... 8)

Pchełku proszę poradź . Pisałeś na poprzedniej stronie ,żeby zwrócić uwagę szkąd zakład ma drewno klejone warstwowo. A skąd jest dobre. ? Przedstawiciel ElitFonster ( w reklamówce piszą o drzewie ze Szwecji) powiedział, że mają drewno z Krzeszowic. Czy to znaczy ,że wszystrkie zakłady kupują klejonkę . Pisałeś o gebauer ,że to okienny Mercedes. O jakich firmach masz takie same dobre zdanie .? serdecznie pozdrawiam

:D od końca - przy kawie [pobudza do życia]

marzena - ADPOL z Torunia, M&S ze Słupska, Dziadek z Bielic, GORAN z Lublina

krystian - jest OK!

michalus - podaj adres e-mail

kret - pogadaj o tym z producentem. Folia to się wgryza jak jest wystawiona na ramie na nagrzewanie słoneczne i ultrafiolet - w oknie może sobie postać te pół roku.

krystian - znaczy się zmienili system. IDEAL nie ma aprobaty na kolor - ale to "niedoróbka" z punktu widzenia Prawa Budowlanego - nie mają na to dopuszczenia. System jak system - jest dobry {IDEAL}

kret - jeszcze raz - adres e-mail

Klejonka z tej firmy jest ok!. Większość producent

[list=]w okien drewnianych kupuje klejonkę gotową.