Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hahahahaha sorki, usmialem sie do lez.

Ale montazystow mamy - zalamac sie mozna. A okienka nie wypadly czasem? ;)

Kotwy mila Pani musza byc

Kotwy lub dyble

Przepraszam za smiech ale to nie z Pani tylko z montazystow i realiow naszej pozal sie Boze budowlanki

A najgorsze w tym wszystkim jest to co z klientami sie teraz wyprawia i co sie dla nich wykonuje gdyz tak sobie architekt lub klient zamarzyl. To dobija i ukazuje niejako bezsens jakichkolwiek porad. Sorki - znow mam zly dzien :( ale i tak Was nie opuszcze :)

Jareko nie ma w tym nic dziwnego że nie otrzymujesz odpowedzi na twoje pytanie. W Norymberdze odbywają się targi i tam wymiotło wszystkich madrych. Musisz poczekać aż wrócą.

To że przekraczane są wymagania systemowe nie musisz mnie przekonywać. Jeżdżąc po Warszawie po jej starych dzielnicach widać okna balkonowe dwuskrzydłowe o wymiarach powyżej 2500mm. Siedzę właśnie na kosztorysem ofertowym gdzie inwestor chce zamówić okna balkonowe dwuskrzydłowe o wysokości 2600 i więcej. Wysłałem zapytanie do SIWZ z informacją o wymogach systemowych i braku gwarancji na okna o przekroczonych gabarytach. Mija 7 dzień a odpowiedzi brak.

Kontrargumentem na jednoroczne okna Rehau jest okno wykonane w chyba w 2000 roku lub 2001. Okno o wymiarach 3600 x 2300 (fix/ruch.słw/fix) kolorze jednostronnym zielonym. Są tam jeszcze dwa okna 1740 x 2300 z ruchomym słupkiem. Wykonane na Deceunick Mondial 2000 systemie trochę gorszym od Zendowa. Pomimo upływu tylu lat okna te funkcjonują bez zarzutu. Przyznam że to nie ja montowałem te okna, ale byłem pracownikiem w tej firmie. Zresztą duże inwestycje mają to do siebie że są tam wyroby oknopodobne. Osiedle Górce są tego doskonałym przykładem.

Pozdrawiam

tatko- o inwetstycjach z przetargow nie mowmy. To zupelnie inna bajka :) Dzieki niej obaj bedziemy mieli zagwarantowana prace na najblizsze 20 lat - biorac pod uwage ilosc wstawianych teraz okien. NIe tylko Gorce, takze Mehofera, Ursynow, Wlodarzewska itd. Cala prawie Warszawa w wyroby oknopodobne jest teraz wyposazana.

Ale z drugiej strony dziwisz sie? Przy takiej korupcji, przy takich wymaganiach co do ceny a nie jakosci.....szkoda gadac.

Co do przykladow okien o maksymalnych gabarytach

Widzisz, tym sie z lekka roznimy ze Ty tylko przytaczacz promujac caly czas Zendowa. Moge Ci podobnie dobrze dzialajace okna w KBE, Schuco, Vece itd. Ale tez musisz przyznac ze okna z lat 90tych i poczatku 2000 to zupelnie inne konstrukcje. Pojawily sie Basic, soft line, perfekt line i tym podobne wynalazki ktore wzgledem poprzednich sa jakby hmmm.... by nikogo nie urazic "odchudzone". I przy nich najmniejsze odstepstwo od grupy wzmocnienia, nawet od ilosci srub trzymajacych wzmocnienie moze zaowocowac jak i owocuje wyginaniem sie profili, ich odksztalcaniem. Czy kiedys ktokolwiek slyszal by okna kolorowe puchly i wykrzywialy sie gdy producent nie zrobil otworow odpowietrzajacych pierwsza komore? Chyba tylko w Panoramie takie cuda sie zdarzaly

Myle sie? Powiedz prosze

Jareko tym się różnimy z lekka biorąc że tak naprawdę ja nie promuję żadnego systemu okiennego. Gdyby moje dobre doświadczenia dotyczyły innego systemu okiennego pisałbym o tym systemie. Mam doświadczenia z innymi systemami jednak nie mam ochoty nadstawiać karku za pomysły producentów. Przyznam że robię wyceny dla uczestników tego forum. Robię to w systemie do którego mam pełne przekonanie. To ja odpowiadam za okno a nie producent. Rynek wymógł wprowadzenie odchudzonych systemów. Kiedyś zrobiłem doświadczenie polegające na zmierzeniu 1 kg profilu. Różnica dochodziła do 25%. Ciekawy jestem reakcji uczestników forum gdyby zobaczyli cenniki okien z lat 98 - 2001, czasy kiedy nie było odchudzonych profili. Doskonale wiesz że wtedy nikt nie pytał o rabaty, wartość z cennika była ceną oferty, a sprzedawcy jeździli na urlop na Dominikanę.

Nie widziałem, nie słyszałem, nie znam aby przez ostatnie 8 lat zostały wprowadzone systemy Basic, Softline w Deceunicku. Dotyczy to zarówno Mondiala jak i Zendowa. Okna są takie same od kiedy zetknąłem się z oknami na powaznie.

Pozdrawiam

Jareko tym się różnimy z lekka biorąc że tak naprawdę ja nie promuję żadnego systemu okiennego.

:o naprawdę??? :o

Nie widziałem, nie słyszałem, nie znam aby przez ostatnie 8 lat zostały wprowadzone systemy Basic, Softline w Deceunicku. Dotyczy to zarówno Mondiala jak i Zendowa. Okna są takie same od kiedy zetknąłem się z oknami na powaznie.

Pozdrawiam

Basic- Rehau 3k, częsciej na chudej ramie 64 mm, wyjątkowo wiotkiej :-?

Softline- podstawowa Veka 3 k

Pozdrawiam

Nie będę już któryś z kolei raz wklejał rysunku tylko odnośnik do strony na której on jest. Jakoś nie może do Ciebie dotrzeć że jednak klasa B w zendole istnieje. Może nawet nie wiesz że sprzedajesz klasę B bo w wygladzie w gotowym oknie prawie niczym się nie różni od kl.C.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1040870&highlight=#1040870

jak mi milo ze szanowni przedmowcy juz Ci tatko odpowiedzieli - bo znow bys napisal ze jakas krucjate przeciwko Tobie tutaj robie

Chodzi mi tylko o jedno - bys w swej wierze w Zendowa czasem sie opamietal. To ze Ty akurat trafiles na producenta ktory zawsze dostarcza Ci go w grupie C (czy jestes tego tak naprawde w 100% pewien? ) nie oznacza ze inni nie beda maksymalizowac zyskow wykonujac go w grupie B.

I o ile dobrze pamietam dalem Ci tutaj link w ktorym czarno na bialym masz iz Zendow w grupie B istnieje.

Nie przejmuj sie - jest wiecej takich systemow :lol:

umozliwiajacych "szachrajstwo". Klient placi za 5 komorowke a dostaje 3 i co na to powiesz? Latasz z suwmiarka i nic a nic sie od siebie nie roznia. I to jest dopiero jazda ;) Dowiedziesz ze bylo oszustwo dopiero wtedy gdy okno przekroisz

I nie zalamuj Forumowiczow mowiac ze kiedys okna to byly okna a nie badziew ;) bo widzisz takie lekkie niedomowienie zle dziala na wyobraznie. Problem jest innej materii o ktorej z kilkoma innymi z branzy staramy sie wbic do glowy wszystkim odwiedzajacym te strony.

Tak jak kiedys nagiecie systemu pod okreslone wymagania architekta czy klienta bylo jeszcze mozliwe tak teraz tylko szaleniec i samobojca w takim stopniu jak dawniej zalecenia naginac bedzie. I dobrze by bylo zebys to w koncu przyjal do swiadomosci bo po prostu Forumowiczom wode z mozgu robisz.

Noooo....chyba ze jest tylko jeden na cala Polske producent okien w Zendowie ;)

Kontrargumentem na jednoroczne okna Rehau jest okno wykonane w chyba w 2000 roku lub 2001. Okno o wymiarach 3600 x 2300 (fix/ruch.słw/fix) kolorze jednostronnym zielonym. Są tam jeszcze dwa okna 1740 x 2300 z ruchomym słupkiem. Wykonane na Deceunick Mondial 2000 systemie trochę gorszym od Zendowa. Pomimo upływu tylu lat okna te funkcjonują bez zarzutu...

Wiesz tatko, rozumiem nieswiadomego inwestora, rozgrzanego ułańską fantazją architektów, ale czlowiek niby z branży ? :-?

Na co dzień oglądamy opłakane skutki działań pseudo-producentów, którzy na pytanie inwestora o granice możliwości odpowiadają "Wyginam śmiało ciało !". Ale może rzeczy się tak mają właśnie dlatego, że potem zawsze tatko-jakiś zaśpiewa (na forum) "...dla mnie to mało, mało!!!"

surfi myślę że nie zrozumiałeś sensu tych słów. Dyskusja toczy się wokół przekraczania wymiarów wynikających z dokumentów aprobujących. Z obydwu postów wynika tyle i tylko tyle że są wyknoane takie okna z których jedne sa do wymiany a inne pomimo lat działają prawidłowo. Dalsze dokładanie jakichkolwiek domysłów mija sie z prawdą.

Dzisiaj zrobiłem test polegający na wysłaniu do firm zapytania o wycenę. Zapytanie dotyczyło okien pcv w kolorze złoty dąb jednostronny. Wśród nich były okna budzące tyle kontowersji dwuskrzydłowe z ruchomym słupkiem 1760x2300 oraz trzykwaterowe 2700 x 2200 fix+ruchomy słupek (obydwa z przewiązkami). Zapytanie było skierowane do firm o największym udziale na rynku: Aluplast, Veka, Rehau, Salamander, Deceunick, Gealan. Wynik jest taki iż od wszystkich otrzymałem oferty które uwzględniały wykonanie takich okien. Na moje pytanie czy mozliwe jest wykonanie takich okien i ich prawidłowe funkcjonowanie otrzymywałem odpowiedź potwierdzającą. Wyniki testu pozostawiam bez komentarza.

Pozdrawiam

wiec tatko opowiem Ci wprost

Gadaz bzdury i sciemniasz do petegi. Zal Ciebie sluchac.

I nikt o zdrowych zmyslach nie uwierzy iz Centrale ktore takiego jak TY czy Ja maja gleboko w d... odpowiedzialy Ci na tak zadane pytanie. Zapewne wyslales do dealerow - a tu uwierz lub nie nawet 2000/2500 w kolorze bez poprzeczki z ruchomym slupkiem powiedza CI ze mozna zrobic.

Robisz bardza zla robote na Forum gdyz wmawiasz Forumowiczom ze wlasciwie wszystko mozna zrobic (w podtekscie - Deceunick Zendow) co nie jest zgodne z prawda.

Skoro Syrfiemu zarzucasz iz nie rozumiem Twych slow to jak widze Ty nie rozumiesz ani moich ani Pchelka ani Goscia czy Starego.

Zwlaszcza moj ostatni post dotyczacy ewentualnych spraw w sadzie (gdyz znajdzie sie niejeden tatko co rozne cuda wykona) powinien dac Ci choc przez chwile do myslenia - jak widze Ty ciagle swoje. Zapytaj Pchelka jakei "cuda" zglaszaja mu klienci do opinie wlasnie przed sadowej. A On zna sie na tym o czym tu piszemy najlepiej.

Swoja droga masz dobre wejscia ;) skoro Deceunick odpowiedzial Ci w ciagu 24 godzin a do mnie jakos sie zebrac nie moga by odpisac mimo dwukrotnego wyslania maila z zapytaniem :lol:

Opamietaj sie chlopie :)

Nikt tutaj do Ciebie nic nie ma ale na takie bzdety ktore tu wygadujszesz reakcja musi byc - sorki

1. Trzeba być totalnym ignorantem (dotyczy ludzi którzy pracują "w oknach" żeby wysyłać zapytania do jak Ty to nazywasz "centarli". Oczywiście że wysłałem do ludzi produkujących okna. Nigdy nie twierdziłem że można zrobić wszystko byleby tylko złapać klienta. Wynika to z poprzednich postów.

2. To że zapędziłeś się w ślepy róg w krytyce mojej osoby coraz bardziej widać. Surfiemu nie zarzuciełm braku zrozumienia z Twojej strony, a tylko tyle że Surfi nie do końca zrozumiał opis tych dwóch zdarzeń. Cóż tak musi być.

3. Dla "centrali" jetem nikim więc nie zwracam się do nich z jakimkolwiek problemem. Mam "w głębokim poważaniu" wsystkich sytemodawców tak jako oni mają nas. Powtórzę: ważne jest abym z tego co robię nie miał problemów.

4. Sprawy sądowe były są i będą i wynikają one z tego że ktoś zrobił coś czego nie powinien zrobić. Dotyczy to okien zarówno o bardzo dużych gabarytach jak i całkiem normalnych.

Pozdrawiam