Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To ja też bardzo proszę o poradę. Czy ktoś z was zna okna, a raczej profile Plustec?A firma od której chcę kupić te okna to Budel z Sochaczewa. Czy to dobry wybór?Plisssss podpowiedzcie.[/quote

Cześć,

w Sochaczewie jest porządny producent - firma OKNO-BUD Białobrzeski. produkują na profilu VEKA a mieszczą się przy ulicy Trojanowskiej 17.

To ja też bardzo proszę o poradę. Czy ktoś z was zna okna, a raczej profile Plustec?A firma od której chcę kupić te okna to Budel z Sochaczewa. Czy to dobry wybór?Plisssss podpowiedzcie.

Nie znam tego Budela, :oops: chyba sprzedawca nie producent.. jeśli solidny i z polecenia to nie widzę różnicy w dzisiejszych czasach.

Wystrzegaj się Plusteca lighta- odchudzona wersja 3 komorówki- przy oknach o duzych gabarytach zwłaszcza i kolorze.

Pozostałe (3 k i 5 k) mogą być , profil dosyć sztywny, dla ekologów- bezołowiowy.. :roll: .

Mankamentem wszystkich Plusteców jest kolor- taki zabrudzony biały, szarawy- jesli masz mozliwośc to porównaj z innymi profilami- nawet narożniki

Moje marzenie to zamontować w przyszłym domu ścianę z okien o wymiarach 5,6m x 2,5m (w podziałach np: 4x1,4x2,5) wszystkie typu fix nieotwieralne. Szyby w oknach zespolone o U<0,8. Czy da sie to zbudować z PCV czy tylko z AL lub drewna? Zależy mi na możliwie ciepłych okanch.

Mam prośbę do autorytetów na tym forum, czy mogli by mi doradzić jakie okan/profile wchodzą w grę?

Z góry dziękuję... :D

No dobra. Czym więcej czytam tym mniej wiem! :-?

Jak większość z Was szukam okien do domu. Do montażu pozostały dwa miesiące, a więc do podjęcia ostatecznej decyzji tak naprawdę miesiąc. Jednakże czym, więcej czytam tym więcej mam wątpliwości! Wiem tylko jedno, że okna powinny być w kolorze złoty dąb. Jak na początek to tyle, bo do niedawna chciałam kolor tylko na zewnątrz a teraz ... już sama nie wiem!!! Nie wiem czy wybrać okna 5-komorowe czy 6-komorowe. Nie wiem nawet czym różnią się okna Alluplast od okien M&S. Będąc w sklepie zapytałam o to (wątpliwie) miłego sprzedawcę, a on spojrzał na mnie jak na blondynkę i rzecze te słowa "Ale to już sama nazwa mówi za siebie" Może mówi JEMU ale nie MNIE! :evil: :cry: :-?

Słuchajcie, napiszcie coś MĄDREGO. Czym różnią się te okna? Które są lepsze i dlaczego?

I proszę, nie odsyłajcie mnie ze złośliwym kwitkiem typu" Poczytaj sobie wcześniejsze wątki" bo już je czytałam ...

Ups, to zdanie samo w sobie było już złośliwe! :oops:

A może ktoś poleci mi dobre okna z Bydgoszczy???

Pozdrawiam cierpliwych i wyrozumiałych!

Moje marzenie to zamontować w przyszłym domu ścianę z okien o wymiarach 5,6m x 2,5m (w podziałach np: 4x1,4x2,5) wszystkie typu fix nieotwieralne. Szyby w oknach zespolone o U<0,8. Czy da sie to zbudować z PCV czy tylko z AL lub drewna? Zależy mi na możliwie ciepłych okanch.

Mam prośbę do autorytetów na tym forum, czy mogli by mi doradzić jakie okan/profile wchodzą w grę?

Z góry dziękuję... :D

W drewnie nie ma problemu. W aluminium tym bardziej. W PCV nie mam pojęcia.

Ja mam otwór HxB = 2,5 x 5,0. Podzielony na cztery elementy po 1,25. Z czego dwa środkowe otwierają (przesuwają) na boki. Jako opcja był podział na dwie części ( obydwie 2,5 x 2,5), w tym jedna otwierana

pzdr

czy sa jakiekolwiek przeciwskazania aby montowac okna bez parapetu wewnetrznego? Moja zona i ja mamy taka wizje aby wykonczyc to miejsce gdzie normalnie jest zainstalowany parapet tak jak reszete sciany na nastepnie ulokowac tam precyzyjnie przycieta szybe tak by bylo latwo utrzymac to miejsce w czystosci.

mam jeszcze jedno pytanie a mianowice: jako ze nie jestesmy bardzo majetnymi osobami a wlasnie zabieramy sie za wymiane okien w naszym mieszkanku chcialbym Was prosic o pomoc w doborze dobrej przystepnej cenowo firmy na ternie woj. slaskiego (aglomeracja katowicka) Moze nie firme z najnizszej pulki ale taka solidna srednia. Tyle sie mowi o oknach slabej jakosci i spartolonym montazu a ja chcialbym bardzo uniknac tych klopotow. Moze firma AP Zory uzywaja profilu KBE w lini Optima lub moze ET-Okna? (w Katowiceach jest punkt sprzedazy tych okien niestety bez montazu) Okfens? a moze zupelnie inne propozycje. Za pomoc bedziemy bardzo wdzieczni