Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

WELET - to se nie vrati - powspominac mozna [to nie kryptoreklama] - co do okien debowych to masz racje - apropo meranti - to oprocz gestosci - czasami gestosci gąbczastej [jak gąbka do mycia] to sie zdarza drewno porazone przez owady i to jest kleska - dodatkowo meranti ma rozne odcienie mocno sie rozniace - i tu jest kleska podwojna - pozdrawiam

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1834

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jesteśmy na etapie poszukiwania okien z pcv. Czy ktoś z was słyszał o producencie Podlaska Fabryka Okien Witraż z Białegostoku (profil Veka)? Zaproponowano nam rodzaj tego pofilu o nazwie Elegance, jednak nie mogę nigdzie znaleźć informacji na jego temat. W punkcie handlowym powiedziano, że jest to coś pomiędzy Perfectline a Softline, że okna te różnią się zlicowaniem oraz że są one 5 komorowe. Ponadto, że ten rodzaj profilu nie jest produkowany przez wszystkich (ale dlaczego to nie wiem) i tylko 3 firmy w Polsce je produkują. Na stronie producenta Witraż nie znalazłam żadnej informacji na ten temat. Trochę dużo niewiadomych odnośnie tych okien, dlatego proszę Was o jakieś informacje.

Z racji, że wątek ma pokaźne rozmiary, pozwolę sobie zadać pytanie do Jareko :D Pewnie któreś tam z kolei takie same.

Jesli okna drewniane to jakie? I czy dopłacać za nakładki aluminiowe na zewnątrz?

Jeśli plasiki to jakie?

Czy ktoś produkuje drewno wewnatrz i alu na zewn. i czy warto w takie inwestować?

Pozdrawiam

....Jesli okna drewniane to jakie? I czy dopłacać za nakładki aluminiowe na zewnątrz?

Jeśli plasiki to jakie?

Czy ktoś produkuje drewno wewnatrz i alu na zewn. i czy warto w takie inwestować?

Przykro mi ale nie odpowiadam wprost na takie pytania

to tak jakbys zadal pytanie jaki samochod mam Ci kupic nie znajac zawartosci twego portfela i pogladow na cala reszte

tak - sa producenci robiacy najdrozsze okna na naszym rynku - alu od zewnatrz drewno od srodka

Nie widze realnie zadnego sensu takich wydatkow wlasnie dlatego ze mamy doczynienia z drewnem

Jesli juz to zainwestuj w okna calkowicie aluminiowe - tylko czy gabaryty Twych okien wymuszaja ich stosowanie i wydawanie kasy - chyba ze masz jej w nadmiarze

Stac Cie na Jaguara - kupuj alu/drewno

Stac Cie na Merca - kupuj alu

stac cie na porzadny samochod a nie zewnetrzny objaw luksusu - kup dobre od sprawdzonego producenta okno drewniane czy PVC

Tak ja to widze

A w konkluzji - i tak kupisz to co uznasz za ekonomicznie uzasadnione. Choc moze nie zaliczasz sie do czesci Forumowiczow kierujacych sie najwiekszymi oszczednosciami wlasnie na oknach

Jareko nie bądź taki i podpowiedz KOBIECIE. Jest takie zatrzęsienie producentów, że ciężko wybrać. Użytkownicy zazwyczaj piszą na zasadzie "każda pliszka swój ogonek chwali". Ja skłaniam się raczej ku drewnianym.

Nie chcę oszczędać, ale nie chcę też szaleć.

Jeśli mógłbyś to poproszę o taki tyci ranking na priva.

Pozdrawiam

...

Jeśli mógłbyś to poproszę o taki tyci ranking na priva.....

Ale ja naprawde nie prowadze takiego rakingu

Fakt dostawcow jest zatrzesienie i trudno sie zdecydowac

Ja po latach w branzy trzymalem sie tego ktory gwarantowal jakosc produktu jak zaczal isc na latwizne szukalem innego az znalazlem dobrego

Cale szczescie przewazaja jeszcze Ci dobrzy

Ot chocby OKnoplast Krakow - spojrz ile tu negatywnych opinii na forum a jednak ma opinie dobrego producenta i nie jest to opinia falszywa

Moge polecic Ci tych z ktorymi wspolpracuej bo wiem co i jak robia - innych po prostu nie znam - nie mam czasu hehehee by wywiadowca sie stac i kazdego sprawdzac - od tego powinien byc rynek i klienci - oni sami sobie sa winni ze beznadziejni ciagle sie trzymaja mocno

Ale to temat na inne opowiadanie ;)

...jest robotka ewentualnie - poprawa fuchy na ok 300 oknach - montaz zjechany - w warszawce.....

bylem...

widzialem....

poplakalem sie ;)

Montaz od A do Z zepsuty - to lekko powiedziane :lol:

Oczywiscie przetag

Oczywiscie glowne kryterium wyboru wykonawcy to cena

Nie zaplacono mu ani za okna, ani za montaz - ani jednej zlotowki nie dostal

Jest to firma z Tarnobrzegu ktora ostatnimi czasy na terenie wawy we wszystkich przetargach publicznych staje i wszystkie po koleii wygrywa - w imie zasady - a moze gdzies przymkna oko

moje uwagi do montazu Pchełku:

- zle spozycjonowane okno wzgledem muru - stare bylo skrzynkowym jeszcze sprzed II wojny i nowe okna zamiast w osi, by przemarzania nie bylo, docisniete zostaly do wegarka

- za mala liczba kotew na profilach pionowych - brak na poziomych na gorze i biorac pod uwage sposob montazu parapetow brak takze na dole

- brak profili poszerzajacych by luz miedzy oknem byl odpowiedni - szpara przekracza 6 cm i kotwy sa tak wygiete ze wogole nie spelniaja swojej funkcji - silny powiew wiatru i okno wypnie sie z kotwienia i wmaszeruje do srodka chalupy

- piana dana symbolicznie lub wrecz wcale. Nawet tam gdzie jest nie uszczelnia polaczenia z murem i wieje wieje wieje jak cholera

- obrobka plytami GK wrecz spada ludziom na glowe - za malo kleju do jej zamocowania

- brak podparcia okna na dole - okno kolebie sie na wszystkie strony, w kilku juz od tego popekaly szyby, klopoty z otwieraniem, zamykaniem - klopoty ze wszystkim po prostu

to tak na chybcika info z wizji lokalnej

Dlaczego tu ?

By inni Forumowicze tez sie czegos przy okazji nauczyli i wyciagneli wnioski - a jakie ? Ja juz podpowiadac nie bede

By moze w końcu do decydentów dotarło jak są robieni w konia takie kryterium wyboru wykonawcy narzucajac.

W tej chwili przetargi to jakas farsa i kpina a tam wyrzuca sie w bloto nasze - kazdego z nas - pieniadze

Jest to firma z Tarnobrzegu ktora ostatnimi czasy na terenie wawy we wszystkich przetargach publicznych staje i wszystkie po koleii wygrywa - w imie zasady - a moze gdzies przymkna oko

Wczoraj w W-wie wygrali następny- ceną deklasując wszystkich pozostałych oferentów- :evil: i jeżeli ich nie odrzucą z jakichś powodów formalnych to będą robić. :-?

Jesteśmy na etapie poszukiwania okien z pcv. Czy ktoś z was słyszał o producencie Podlaska Fabryka Okien Witraż z Białegostoku (profil Veka)? Zaproponowano nam rodzaj tego pofilu o nazwie Elegance, jednak nie mogę nigdzie znaleźć informacji na jego temat. W punkcie handlowym powiedziano, że jest to coś pomiędzy Perfectline a Softline, że okna te różnią się zlicowaniem oraz że są one 5 komorowe. Ponadto, że ten rodzaj profilu nie jest produkowany przez wszystkich (ale dlaczego to nie wiem) i tylko 3 firmy w Polsce je produkują. Na stronie producenta Witraż nie znalazłam żadnej informacji na ten temat. Trochę dużo niewiadomych odnośnie tych okien, dlatego proszę Was o jakieś informacje.

Nikt nie słyszał o Veka Elegance?? :( To chyba dam sobie spokój z tymi oknami. Wysłałam zapytanie do Veki i do firmy Witraż - cisza (chyba ze względu na okres urlopowy).

Witam - mam pytanie do Jareko - najlepszego doradcy na tym świecie :wink: Mieszkam i buduję się w Szczecinie. Przede mną decyzja o zakupie okien do domu. Myślimy z mężem o plasitkach. Proszę o podpowiedź w sprawie wyboru Firmy. Stawiam na solidność :) Pozdrowienia

Witam - mam pytanie do Jareko - najlepszego doradcy na tym świecie :wink: Mieszkam i buduję się w Szczecinie. Przede mną decyzja o zakupie okien do domu. Myślimy z mężem o plasitkach.....

Blagam ;)

Nie zadawajcie mi juz takich pytan - odpowiadalem nie raz ze nie udzielam takich informacji - moge mile slowo powiedziec o firmach z ktorymi wspolpracuje - a to raptem trzy a producentow jest ponad 5000

Nie wskaze Ci palcem odstawcy

Popytaj znajomych, wejdz do grupy szczecinskiej i tam podobne pytanie zadaj - nie sposob znac sie na wszystkim :(

Witam - mam pytanie do Jareko - najlepszego doradcy na tym świecie :wink: Mieszkam i buduję się w Szczecinie. Przede mną decyzja o zakupie okien do domu. Myślimy z mężem o plasitkach. Proszę o podpowiedź w sprawie wyboru Firmy. Stawiam na solidność :) Pozdrowienia

Witam

Wprawdzie pytanie do Jareko, ale może ja odpowiem 8)

Zdecydowana większość inwestorów z Grupy Szczecińskiej, jesli decydują się na plastiki to kupują w M&S (bardzo dobry diler na Gdańskiej - sam mam od niego) lub w Eko Domu - okna Dako (np na Struga)

pozdrawiam

Konrad

Zaproponowano nam rodzaj tego pofilu o nazwie Elegance, jednak nie mogę nigdzie znaleźć informacji na jego temat. W punkcie handlowym powiedziano, że jest to coś pomiędzy Perfectline a Softline, że okna te różnią się zlicowaniem oraz że są one 5 komorowe.

Coś pomiędzy Softline (3k) a Perfectline(5k) to jest Topline(4k)- z tym, że Topline ma tez od niedawna wersje pięciokomorową- widoczne róznice polegaja na skosie zewnetrznej krawędzi ramy i skrzydła- w Toplinie jest jakby podwójnie załamana. Nazwa Elegance została nadana przez producenta okien.

Wejdź na strone Veki i znajdziesz to cudo :lol:

Coś pomiędzy Softline (3k) a Perfectline(5k) to jest Topline(4k)- z tym, że Topline ma tez od niedawna wersje pięciokomorową- widoczne róznice polegaja na skosie zewnetrznej krawędzi ramy i skrzydła ...

Stary dzięki za odpowiedź. Jest to profil 5 komorowy, dodatkowo producent przesłał mi przekrój (nie mogę w tej chwili zeskanować i wkleić). Elegance ma krawędź ozdobną z zewnątrz z jednym załamaniem i tym się różni na pierwszy rzut oka od pozostalych. Nie wiem na co jeszcze zwrócić uwagę i o co wypytać żeby mieć pewność, że okna są ok. Proszę o podpowiedź.

Szukałam informacji o firmie Witraż z Białegostoku Podlaska Fabryka Okien (producent tych okien) ale nie znalazłam żadnych opinii. Z ulotek i ze strony interetowej wynika, że nie jest to malutka firemka, która produkuje okna w garażu.

Mam jeszcze problem z okuciami. Producent ten montuje Siegenia - czytałam na forum, że są ok. Chciałam zamówić do wszystkich okien WK2 + klamka z przyciskiem. W punkcie handlowym powiedziano mi, że w drzwiach balkonowych to owszem można zamontować WK2, natomiast w oknach (150x150 dwu skrzydłowe i 90x150) radzą mi WK1, ponieważ skrzydła są zbyt małe, żeby dać tyle mocowań - dodatkowe grzybki minimum co 70 cm. Można to zrobić ale prawdopodobnie nie będę zadowolona, ponieważ "okno będzie bardzo ciężko chodziło" tym bardziej, że chcę klamki z przyciskiem. Przyznam, że zgłupiałam i nie wiem jakie okucia wybrać.