Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

brak zupełnej logiki w argumentacji sprzedawcy,

po pierwsze jaki wpływ na lekkość"chodzenia" okucia ma klamka z przyciskiem :o Taka sama klamka jak każda inna, tylko żeby ją przekręcić trzeba wcisnąć przycisk.

po drugie rodzaj zaczepu nie ma wpływu na to czy okucie chodzi cieżko czy lekko. Na lekkość chodzenia okucia ma wpływ przede wszystkim ilość zaczepów. W oknie 90x150 będzie ich o kilka mniej niż w balkonie więc to okno a nie balkon będzie "chodził" lżej.

Natomiast przy okuciu WK2 gdzie wszystkie zaczepy są grzybkowe najmniejsza niedokładkość na produkcji potem na montażu, słabe wzmocnienie, kiepski profil powoduje to że okno nie chce się zamykać, poniewać zaczep grzybkowy ma bardzo małą tolerancję luzu. Skrzydło trochę osiądzie i już się nie zamknie - bez zaczepów grzybkowych funkcjonowało by jeszcze bez zarzutu.

Skąd to twierdzenie że okno balkonowe z WK2 bedzie lepiek chodziło niż 90x150 pojąć nie mogę. :o

ps. okucie WK2 od WK1 rózni się nie tym że ma dodatkowe zaczepy grzybkowe ale tym że zamiast zaczepów zwykłych są zaczepy grzybkowe. Chyba że ktoś proponuje stary typ okucia jak np było w Roto Centero 100 gdzie opróż zaczepów zwykłych (dosciskowych) były zaczepy antywyważeniowe. W dzisiejszym nowoczesnym okuciu jeden zaczep spełnia od razu rolę dociskająca skrzydło do ościeznicy i antywyważeniową.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sprzedawca wyjaśniajac mi różnice pomiędzy okuciami WK1 i WK2 mówił po prostu o zaczepach i o grzybkach. Powiedziano mi że zaczepy w WK1 są antywyważeniowe a w WK2 są takie same ale jest ich więcej no i że jest więcej grzybków. Wiem, że temat był wałkowany na forum tysiące razy ale ja jestem z tych "nietechnicznych". Więc jak mam odróżnić zaczepy zwykłe od grzybkowych (okucia Siegenia), żeby nie dać nabić się w butelkę i przy okazji podszkolić sprzedawcę? :wink:

Poniżej wklejam zdjęcie przekroju Veka Elegance, chyba jest ok.

http://foto.onet.pl/upload/6/13/_615229_n.jpg

Jareko dzięki za cierpliwość w udzielaniu odpowiedzi, jeżeli chodzi o okucia Roto to zrozumiałam. Znalazłam schematy Siegenii i wydaje mi się, że na rysunkach schematycznych zaczepy dla WK1 i WK2 wyglądają tak samo, tylko jest ich różna ilość. Chyba, że źle patrzę.

WK1 http://www.asc.krakow.pl/aubi/siegenia/plastik/5-tabele.pdf

WK2 http://www.asc.krakow.pl/aubi/siegenia/plastik/5-tabele.pdf

Mam jeszcze problem z okuciami. Producent ten montuje Siegenia - czytałam na forum, że są ok. Chciałam zamówić do wszystkich okien WK2 + klamka z przyciskiem. W punkcie handlowym powiedziano mi, że w drzwiach balkonowych to owszem można zamontować WK2, natomiast w oknach (150x150 dwu skrzydłowe i 90x150) radzą mi WK1, ponieważ skrzydła są zbyt małe, żeby dać tyle mocowań - dodatkowe grzybki minimum co 70 cm. Można to zrobić ale prawdopodobnie nie będę zadowolona, ponieważ "okno będzie bardzo ciężko chodziło" tym bardziej, że chcę klamki z przyciskiem. Przyznam, że zgłupiałam i nie wiem jakie okucia wybrać.

Również nie jarzę, dlaczego niby połówka okna 150x150 lub 90 x 150 ma chodzic ciężej od balkonu znacznie większego??? :o :o :o

Wszystkie okucia WK2 wymagają z reguły uzycia troche wiekszej siły niz do zwykłego z powodu większej liczby zaczepów i grzybków wzajemnie się ryglujących, do montażu i regulacji równiez trzeba bardziej sie przyłozyć !!!!!Ale nie jest to powodem, dla którego takie zabezpieczenia należy klientom odradzać :-?

Co do okuc WK2... Nie ma normy stanowiącej o ilości zaryglowań i odległościach na takim okuciu- przynajmniej ja o niej nie słyszałem- wszyscy odnoszą się do normy DIN 1627, która mówi , ile czasu ma zająć sforsowanie danego zabezpieczenia przez oprycha z podstawowymi narzedziami (czyt. śrubokręt ok. 30 cm :roll: ). A jak nie ma normy to Siegenia w okuciu WK2 nie zmusza do stosowania zasuwnicy z grzybkami tylko zwykłą !!!! Mimo, że antywłamaniową posiada w ofercie i porządny producent powinien ją dorzucić do WK2- od strony zasuwnicy (klamki) najczęściej zaczynają sie włamy. Stosuje podwójnie antywłamaniowe narozniki i zamknięcie środkowe od strony zawiasów.

Dla przykładu okno 90x150- okucie WK1- 4 grzybki na rogach lub w pobliżu, okucie WK2- mozna założyc 8 szt na obwodzie.

Jareko dzięki za cierpliwość w udzielaniu odpowiedzi, jeżeli chodzi o okucia Roto to zrozumiałam. Znalazłam schematy Siegenii i wydaje mi się, że na rysunkach schematycznych zaczepy dla WK1 i WK2 wyglądają tak samo, tylko jest ich różna ilość. Chyba, że źle patrzę.

WK1 http://www.asc.krakow.pl/aubi/siegenia/plastik/5-tabele.pdf

WK2 http://www.asc.krakow.pl/aubi/siegenia/plastik/5-tabele.pdf

Dobrze patrzysz :lol: :lol: :lol: Niektórzy (np. Roto ) do okucia WK1 nie wymagają zaczepów z grzybkami stalowych- moga byc odlewane, natomiast przy WK2 muszą być stalowe!!!!

Poniżej wklejam zdjęcie przekroju Veka Elegance, chyba jest ok.

http://foto.onet.pl/upload/6/13/_615229_n.jpg

Jest to odmiana Veki Perfectline (5 komorowe) ze skrzydłem półzlicowanym

Czy otwór 200/235 pod podwójne drzwi tarasowe (oczywiście bez słupka) nie jest czasami za szeroki? Planuję zrobić drzwi tarasowe z plastiku z jakiegoś lepszego profilu ale szerokość 2m robi jak na mnie wrażenie. Może zmniejszyć szerokość otworu dla zapewnienia większej sztywności?

Witam,

Ja mam podobny problem - otwór na drzwi balkonowe mam 210x240 (szer x wys) - czy możliwe jest zrobienie okna dwuskrzydłowego z pcv z ruchomym słupkiem ?? Jeżeli nie to o ile i który wymiar zmniejszyć ?? Liczę na pomoc.

PS.

Co do firm w Szczecinie to najlepsze wrażenie rzeczywiście sprawiają MS i Ekodom.

witam wszystkich po dlugiej niebytnosci na tym forum. wyboru dokonalem juz dawno i teraz koncze drugi etap wymiany okien w moim klocuszku. ja wybralem okna drewniane. po jednej stronie domu wisza juz prawie rok i sa bez zarzutu. mam nadzieje ze do czwartku bede mial juz caly dom w nowych okienkach. ciemne meranti wyglada naprawde zabojczo od zewnatrz jak i od srodka. piekne mebelki.

mam nadzieje ze mi sie uda zaszczepic troche optymizmu w szukajacych nowych szyb w ramach z obojetnie czego. szukajcie a znajdziecie, czekajcie a sie doczekacie.

pozdrowka

:lol:

I jeszcze jedno pilne pytanko:

W projekcie mam zaprojektowany otwór okienny

900x1500

Standardowe wymiary okien pcv podawane przez producentów to np.

865x1435

Jaki należy wymurować otwór aby wspomniane okno standardowe 865x1435 można było bezproblemowo obsadzić ??

wlasnie taki jak w projekcie

nic nie dodawac jak to murarze maja w zwyczaju Panocku te 2 cm to na okno ;) Trzymaj sie projektu i bedzie git :)

I jeszcze jedno pilne pytanko:

W projekcie mam zaprojektowany otwór okienny

900x1500

Standardowe wymiary okien pcv podawane przez producentów to np.

865x1435

Jaki należy wymurować otwór aby wspomniane okno standardowe 865x1435 można było bezproblemowo obsadzić ??

wlasnie taki jak w projekcie

nic nie dodawac jak to murarze maja w zwyczaju Panocku te 2 cm to na okno ;) Trzymaj sie projektu i bedzie git :)

Dzięki za pomoc !!

Trapi mnie jeszcze okno balkonowe: 210 szerokości 240 wysokości w kolorze złoty dąb, z ruchomym słupkiem. Podobno taki wymiar i kolor powodują, że rama musi mieć 10,5 cm zamiast 8 cm. Czy jest na to jakaś rada ??