Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli zamiast P2 U 1.1 lub P4 U 1.1 to już wątpliwa jest opłacalność takiej inwestycji. Zyski energetyczne będą niewspółmiernie niskie do nakładów.

Ta dopłata to nie do P2/P4 U-1.1. a kwoty dopłat do noralnego zestawu 4/16/4. Za szyby termo 75zł/m +ok 100 zł/m za P2 lub 150 za P4. Jak uważasz warto dopłacac ? :roll: ? i jesli tak to czy P2 czy P4 dodam tylko ze oczywiscie zakładam alarm.

Raz jeszcze dzieki :lol:

Witam

Jestem nowy, więć nie złośćcie się za poniższe pytanie.

Chciałbym wymienić w bloku okna na drewniane (o ile wiem drewniane są mimo wszystko lepsze) i chciałbym prosic o poradę odnoście producenta (jakość i trwałosć) i dilera (dostawa, montaż) - jestem z północy Krakowa.

Chciałbym przebrnąć przez te 100 stron wymiany poglądów, ale naprawdę nie mam na to siły... Tyle ile byłem w stanie przeczytałem, ale nie znalazłem potrzebnych mi informacji.

Dzięki za info,

Pozdrawiam

Witam po raz pierwszy na forum.

Trochę poczytałem i mam pytanie dotyczące firmy WAN-Okna.

W postach sprzed ok 2 lat firma ta była polecana jako dobry producent (bodajże Pchełek polecał ich okna). Z kolei w innym poście znalazłem info, że firma jest na sprzedaż bo ma jakies kłopoty.

Świeższych informacji na forum nie znalazłem.

Dzwoniłem do nich niedawno i nadal funkcjonują na ul. Chlebowej w Warszawie. Oferują okna wyłącznie na proflilu Schuco AS-60 3-komorowym (okucie chyba Siegenia). Mają dość tanią ofertę (przy zamówieniu na kilka okien cena za okno O32 z montażem i VAT to 600 zł ). Prawdopodobnie niska cena wynika z wąskiej specjalizacji firmy (braku wyboru co do profili).

Zastanawiam się teraz co o nich myśleć. Z jednej strony byli chwaleni a z drugiej strony trochą za cicho o nich zarówno na tym forum jak i w internecie. Nie chciałbym "wdepnąć" w kłopoty zachęcony ceną i być może nieaktualnymi już dobrymi opiniami.

Czy ktos mógłby wypowiedziec się w sprawie tej firmy? Może cos wiecie co pomogłoby mi przy decyzji. Licze tu szczególnie na Pchełka :) .

Alternatywą jest firma Mark-bud z Łomianek - ich oferta jest ok 10% droższa od WAN, ale za to mają w ofercie zarówno okna na profilach AS-60 jak i CT-70 5-komorowych (okucia Schuco albo Roto).

Okna które planuję zainstalować przeznaczone będą do szczytowego mieszkania na parterze (dwa okna na północ :( ). Może w tej sytuacji jednak lepiej wziąc 5-komorowe z Mark-budu? Znam opinie fachowców o niewielkiej korzyści z profili 5-komorowych w blokach, ale cena takiego okna jest w Mark-budzie wyższa jedynie o ok. 10% w stosunku do 3-komorowego i okna ładniejsze :wink: .

Podsumowując:

1. kupić okna w firmie WAN-okna - tansze ale mało aktualnych informacji o tym producencie

2. zdecydowac się na 10% droższe okna w Mark-budzie, który chyba jest bardziej wiarygodny

3. wysupłac jeszcze dodatkowe 10% i zamówić w Mark-budzie bardzo ładne i solidne okna 5-komorowe

Pozdrawiam i prosze o jakies wskazówki - głównie chodzi o Waszą opinie o WAN-okna.

Prudi

Jeśli zamiast P2 U 1.1 lub P4 U 1.1 to już wątpliwa jest opłacalność takiej inwestycji. Zyski energetyczne będą niewspółmiernie niskie do nakładów.

Ta dopłata to nie do P2/P4 U-1.1. a kwoty dopłat do noralnego zestawu 4/16/4. Za szyby termo 75zł/m +ok 100 zł/m za P2 lub 150 za P4. Jak uważasz warto dopłacac ? :roll: ? i jesli tak to czy P2 czy P4 dodam tylko ze oczywiscie zakładam alarm.

Raz jeszcze dzieki :lol:

Ze wzglódów na oszczędności eksploatacyjne to jak napisałem wcześniej nie warto. A bezpieczeństwo nie ma ceny więc może warto. Nie wiem.

Ze wzglódów na oszczędności eksploatacyjne to jak napisałem wcześniej nie warto. A bezpieczeństwo nie ma ceny więc może warto. Nie wiem.

Jeśli różnica w cenie wynosi tylko 75 zł/m2 a dostaje się za tę kase szybę U=0,6 i ciepłą ramkę zamiast szyby 1,1 i ramki alu to jak najbardziej warto kupować cieplejsze okna.

Analizując Twoje odpowiedzi nie rozumiem ... brak konsekwencji ...

Raz piszesz że ze względów oszczędnościowych warto, raz nie ...

Co do bezpieczeństwa to zgadam się i dzieki za odpowiedzi :)

Pozdrawiam

Wszystko trzeba tak łopatologicznie. Napisałem, że 75 zł/1m2 za cieple szyby warto dopłacić. Potem napisałem, że 175 lub 225 zł/1m2 nie warto. Zauważasz chyba różnicę miedzy 75 a 175 zł.

To jest 100 zł drożej a z tego że szyba będzie p2 nie ma żadnej oszczędności na rachunkach za ogrzewanie.

Napisałem też że nie podejmuje się kalkulacji czy sie opłaca montować antywłamaniowe szyby.

A najlepiej gdybyś policzył sobie sam ewentualne oszczędności - są dostepne programy komputerowe liczące roczne zapotrzebowanie na ciepło. Jesli interesuje cię szczególnie ten aspekt ale nie chcesz sam liczyc to sa firmy, które liczą za odpowiednia opłatą.

Mam pytanie dotyczące jednego zapisu w umowie o wykonanie i montaż okien. Co o nim sądzicie? Czy to jest standard?

1.Niedopuszczalne jest wstrzymanie zapłaty przez ZAMAWIAJĄCEGO lub potrącanie jakichkolwiek należności z wartości umowy. W szczególności niedopuszczalne jest wstrzymywanie zapłaty za usługę w przypadku zgłaszania ewentualnych roszczeń z tytułu udzielonej przez WYKONAWCĘ lub producenta materiałów gwarancji. Uprawnienia z tytułu udzielonej przez WYKONAWCĘ gwarancji przysługują ZAMAWIAJĄCEMU po uregulowaniu wszystkich należności wynikających z niniejszej umowy.

P2 - czy P4 =- zlodziej nie wchodzi przez szybe - walnie w nia [czy P2 czy P4 to szyba popeka tak samo] nie rozbije jej i odstapi od rozbijania szyby i dobierze sie do okuc [jak bedzie mial czas i wiedze] P2 czy P4 to U jest takie same - chyba ze w P4 ramka bedzie wezsza zamiast 16 bedzie 12 [wynika to z rodzaju listew przyszybowych bo szyba P4 moze byc grubsza niz P2]

michal.zawadzki - Domel jest w porzo - co do systemow to i Aluplast i Plustec mozna uznac za jednakowo dobre - tu i tu sa 3- i 5-komorowe z tym ze aluplast ma 6-komorowe i w sumie chyba wieksza oferte - aluplast wytlaczany jest w Polsce - plustec w Niemczech [ale nie to znaczenia zadnego] - co bym wybieral - aluplast czy plustec [nie wiem sam] co do schuco to tez jest schuco dla mas [3-komorowy] i 5-komorowy [jak wiele innych na rynku] ale schuco ma ladna biel i jest bardzo gladki - no ale w bieli i gladkosci to WSZYSTKICH dystansuje salamander [ale jest ich kilka - nie pamietam ktory salamander jest tak bialy i gladki jak lustro] - wybieraj raczej producenta a na drugim miejscu stwaiaj system - schuco 5-komorowy jest drozszy i tak samo ten salamander

P2 - czy P4 =- zlodziej nie wchodzi przez szybe - walnie w nia [czy P2 czy P4 to szyba popeka tak samo] nie rozbije jej i odstapi od rozbijania szyby i dobierze sie do okuc [jak bedzie mial czas i wiedze] P2 czy P4 to U jest takie same - chyba ze w P4 ramka bedzie wezsza zamiast 16 bedzie 12 [wynika to z rodzaju listew przyszybowych bo szyba P4 moze byc grubsza niz P2]

OKi ale czy w tym czasie nie aktywuje sie alarm -aktywuje sie czujka zbicia szyby np SATEL INDIGO taki chce zamontować. Montując szyby P2 + WK1 na małych oknach i WK2 na duzych, miałem w zamysle przedłużenie czasu samego włamania do domy..(zakladajac ze wejda przez okno) dając czas patrolowi na dojazd ...

ale cały czas nie mam przekonania czy szyby czy rolety zew. .... :-? mhhh

jesli bedziesz bazowal tylko na czujce reagujacej na stluczenie szyby to dajesz zlodziejowi sporo czasu na dzialanie

Czujka inercyjna ktora zareaguje od razu na pierwsze uderzenie plus szyba minimum O-2 (tylko wprawny zlodziej odrozni O-2 od P-2 a P-2 od P-4 prawie nie sposob odroznic nawet po pierwszym uderzeniu cegla - wygladaja podobnie) i koniecznie WK-2

A jesli ktos jeszcze nie wierzy w skutecznosc okuc WK-2 i tu chce zaoszczedzc - poszperajcie - stary bardzo dokladnie opisal swoje perypetie i nawet zamiescil zdjecia

To lepiej dziala na wyobraznie i ulatwia podjecie decyzji niz moja czy innych paplanina

Co do rolet

Nie ma rolet aluminiowych antywlamaniowych - to pic na wode fotomontaz i marketingowa paplanina

10 sekund mi daj i taka rolete Ci otworze bez wielkiego wysilku

I jakze czesto beznadziejnie sa one polaczone z systemem alarmowym ktory mozna spokojnie obejsc a za taka roleta masz standardowe okno - drugie 15 sekund i...... po 25 sekundach jestesmy w srodku gdzie dopiero zadziala czujka ruchu (o ile ktos nie zaoszczedzil sadzac ze roleta go ustrzeze przed wszystkim) i mamy minimum 5 minut na baraszkowanie po mieszkaniu

Fajny scenariusz? ;)

Sa oczywiscie antywlamaniowe ale kogo na nie stac? Stalowe, zawsze z silnikiem i koszt kilka lat temu to bylo ok 1000 za 1mkw - czort wie ile teraz kaza sobie placic, moze juz tylko 500 ;)

Mam pytanie dotyczące jednego zapisu w umowie o wykonanie i montaż okien. Co o nim sądzicie? Czy to jest standard?

1.Niedopuszczalne jest wstrzymanie zapłaty przez ZAMAWIAJĄCEGO lub potrącanie jakichkolwiek należności z wartości umowy. W szczególności niedopuszczalne jest wstrzymywanie zapłaty za usługę w przypadku zgłaszania ewentualnych roszczeń z tytułu udzielonej przez WYKONAWCĘ lub producenta materiałów gwarancji. Uprawnienia z tytułu udzielonej przez WYKONAWCĘ gwarancji przysługują ZAMAWIAJĄCEMU po uregulowaniu wszystkich należności wynikających z niniejszej umowy.

odwieczny dylemat i sam zastanawiam sie czy takiego zapisu w koncu nie wprowadzic do umowy gdyz......

Czy jak kupujesz auto, placisz za nie cala sume, wyjezdzasz i po 10 metrach odpada ci hmm...np. lusterko - wracasz i zadasz zwrotu? czy rabatu?

Od tego jest gwarancja i rekojmia by tego typu wady usunac

Poza tym - moze sie to zmienilo w dobie totalnego podlizywania sie klientom - byl kiedys zapis w KC iz prawo do towaru uzyskuje sie dopiero po przeniesieniu wlasnosci a tym przeniesieniem wlasnosci jest wlasnie zaplata za towar (czy w dzisiejszych czasach zaplata za usluge z towarem)

Pomijam juz inne sytuacje gdy jest podpisana umowa i nagle okazuje sie ze klient zwraca sie do mnie tymi slowy: te dwa okienka to nich Pan Panie Jarku zamontuje na jesieni. Hmmm..... ja spolegliwy ale szlag mnie w takiej sytuacji trafia - a on jeszcze zatrzymuje sobie jakas czesc kasy wedle swojego uznania majaca sie nijak do wartosci prac montazowych jakie mamy pozniej wykonac. A okienka juz sa na placu i czekaja sobie spokojnie az klientowi "sie zechce" je zamontowac. A ja za nie z wlasnej kieszeni bulic musze tym samym kredytujac klienta