Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jareko udziela się na forum,ale nie wiem dokońca jakšma opinię , chodzi migłównie o montaż, czygopolecacie ?

dzięki za odpowiedz

Znam JAREKO od 2 lat i z całą odpowiedzialnością mogę się wypowiedzieć w samych superlatywach na temat jego profesjonalizmu. Jest to jeden z niewielu fachowców, który dokłada wszelkich starań aby swój zawód traktować zgodnie ze sztuką budowlaną, normami oraz technicznymi aspektami produktu.

Nota bene jest w stałym kontakcie z Instytutem Techniki Budowlanej a więc trzyma rękę na tzw. pulsie i bezpośrednio u źródła rozwiązuje problemy.

Gdyby więcej było tzw. budowlańców tak zaangażowanych w to co robią to nie byłoby takich problemów jakie potrafią się "urodzić" na budowie.

Oczywiście to co napisałem nie zwalnia od targowania się o cenę z Jareko

Pozdrawiam

:lol:

HiHull - bynajmniej to nie pod innym nickiem taka sobie reklame robie :)))

Charlie - dzieki za mile slowo pod moim adresem :))))

Ostatnimi czasy nie mam mozliwosci udzielania sie na forum. Walcze z wlasnym dachem. Jak skoncze to zdjecia Wam pokaze jak moze wygladac konstrukcja po 15 latach przy totalnym olewaniu zasad o ktorych czesto tutaj sie wspomina. Bedzie na co popatrzec :))) Mnie wlos sie zjezyl (a malo juz mam ich na glowie :( ) i z malej robotki generalny remont sie zrobil.

Przepraszam wszystkich za opoznienia w odpowiedziach jak i sporadyczna moja tu obecnosc

a teraz uwaga !!!

Aluplast - jest maly klopot z materialem do produkcji okien w kolorze. Ten klopot to opoznienia w dostawach profili rzedu 3-4 tygodni. I zaczyna byc kleska - nasza kleska a nie producenta. On i tak kaze nam placic tyle jakby nie bylo ani jednego dnia opoznienia. I teraz najlepsze info. Aluplast nie potrafi jednoznacznie okreslic kiedy skoncza sie klopoty.

Powod?

Hmmm..... coz, budowlanka chyba faktycznie odbija sie od dna i zamowien jest ponad plan, fabryki po prostu sie nie wyrabiaja i dodalbym do tego jeszcze o wiele wieksze zainteresowanie oknami w kolorze niz kiedys.

Kto mogl to przewidziec?

Wrozka :lol:

Planowany ruch w budownictwie byl dopiero na 2007 a mamy 2006 hi hi hi

Komus sie daty po....

Swoich klientow wypada mi tylko, tutaj, publicznie przeprosic za opoznienia o wybaczenie proszac

pchelek prosze o wsparcie.

W zasadzie to juz chcialem zamawiac okna a nawet powinienem byl to juz dawno zrobic. Problem pojawil sie w drzwiach tarasowych. Mam tam otwor 360x225. Przewidziany jest podzial na cztery czesci o szerokosci 90cm kazda. Zewnetrzne czesci typu fix a srodkowe otwieralne. W drewnie. Wybor pomiedzy firma M&S oraz Adpol.

Dostalem wyceny i tu zaskoczenie. Handlowiec z Adpola twierdzi ze nie mozna zastosowac w drzwiach typu HS okuc WK2 ani nawet WK1. W drzwiach uchylno-przesuwnych mozna zastosowac tylko WK1. Handlowiec z firmy M&S twierdzi ze i owszem. Mozna zarowno WK1 jak i WK2. Dotyczyc to ma rzecz jasna obu typow drzwi. O co tu w tym wszystkim chodzi? Te dwie firmy pewnie korzystaja z okuc roznych producentow. Czy to mozliwe aby jeda z nich tylko spelniala wymogi WK2? Gdyby rzeczywiscie nie mozna bylo zastosowac w takich drzwiach okuc WK2 to przestaje byc sensowne stosowanie ich (okuc WK2) w pozostalych oknach.

Bede wdzieczny za wszelkie informacje. Pozdrawiam,

Piotr.

Witam.

Okucie systemu HS jest bardzo mocne. Konstrukcja okucia bardzo utrudnia wyłamanie okna. Okucie posiada dwa lub trzy specjalnej konstrukcji, masywne rygle. Ponad to okno po zamknięciu opuszcza się, co mechanicznie blokuje możliwość przesunięcia okna. Takie rozwiązanie umożliwia również zablokowanie okna w dowolnej pozycji (np. odsunięcie na 10 - 15 cm, zablokowanie i zamkniecie klamki na zamek umożliwi skuteczne przewietrzanie i jednocześnie uniemożliwi wejście intruza :D ).

W katalogu firmy Schüco znalazłem informację o klasie WK2 dla tego typu okucia. Szczegóły TU

Dla dociekliwych TU są rysunki okuć SI (Siegenia) :D

Tego typu drzwi są drogie, ale naprawdę warto! Drzwi przesuwają się w jednej osi, tzn. nie trzeba ich wyciągać z ramy i dopiero przesuwać, jak przy tradycyjnym okuciu). Nawet duże i bardzo cięzkie drzwi (250 kg) przesuwają się lekko i płynnie. Żadne inne okucie tego nie zapewni!

POLECAM!!!

Wielkie dzieki _ZBYCHU_ W zasadzie to mialem przeczucie ze ten HS jest wart uwagi. Teraz wiara zamienila sie w wiedze. Handlowiec z Adpola przyznal ze jednak takie HS w standardzie WK2 jest jednak mozliwe choc jeszcze niedawno mozliwe nie bylo nawet WK1. Skad Ty masz tyle wiadomosci???

Pozdrowienia dla multi-guru :wink: ,

Piotr.

Mam pytanie do fachowców.Ile cm powinien wynosic luz przy wymiarze okien.Było kilku specjalistów od pomiaru i kazdy co innego mówil. Jeżeli okno ma np 142cm w szerokosci to ile powinno być cm luzu pomiędzy oknem a scianą domu.Podobno zbyt mały luz uniemożliwia dokładne uszczelnienie. Nie znam sie na tym ale dziwi mnie różnica zdań wsród fachowców.

Nie ma jednej odpowiedzi. Zależy to od materiału, z którego są okna, ich koloru i rozmiaru (długości boków). Generalnie można powiedzieć, że szczelina nie powinna być mniejsza niż 1cm i nie większa niż max. 5cm (chociaż przy takiej szerokości pojawia się pytanie jak później wykończyć glify...).

A ja mam chyba problem :(

Zamontowaliśmy okna i drzwi zewnętrzne z firmy drewax. Były tu polecane. Okna prawdopodobnie są faktycznie dobre ale firma... :o Od trzech miesięcy nie mogę doprosić się o przyjazd na regulację okien (nawet fakt, że mialo być to polączone z pomiarem 12 sztuk drzwi wewnetrznych jakoś właścicieli nie zmotywował do przyjazdu). Nie odbierają już nawet telefonów ode mnie :evil: Ostatnio mąż dodzwonił się do pana Grzegorza, który rozbrajająco odpowiedział, że nie było im po drodze :-? A ja mam "nieczynne" jedne drzwi balkonowe (jest coś nie tak z klamką, boimy się je otwierać), na drzwiach zewnętrznych pojawiły się pęknięcia przy zawiasach. Prawdę mówiąc zaczyna mnie to przerażać... szczególnie ta niemoc :cry: Poradzcie mi co mogę zrobic, może ktoś ma podobne doświadczenia?

A ja dodam tylko, ze hmmm....te pekanie przy zawiasach.....czy tak trudno napisac prawde? a nie od razu firme oczerniac? Prrwie wyrwane skrzydlo z oscieznicy nazwac samoistnym pekaniem drewna?

A czyszczenie okuc zapaskudzonych przez tynkarzy za friko to tez zle swiadczy o firmie?

Faktycznie nie zawsze jest po drodze - nawet majac 10 km i odrobnia wyrozumialosci i zrozumienia bylaby wskazana w kazdej sytuacji i hmmm.... i te trzy miesiace.....

Niestety dokladny opis tego co u Ciebie Olenko bylo mam z drugiej strony i szkoda, ze wpadlas w ten charakterystyczny na forum nurt oczerniania za byle co, dobrej (na szczescia jeszcze dobrej) firmy

A juz argumentacja o drzwiach wewnetrznych.....

Kazdy chce zarobic ale tez musisz miec swiadomosc ze nie jestes jedyna Inwestorka na swiecie a w sezonie nie zatrudnia sie nowych handlowcow na dwa miesiace byleby zareagowac od razu

Sorki za jad bijacy z mych ust ale wlasnie jestem po awanturze z klientem ktoremu sie wydaje ze jest pepkiem swiata a gada glupoty i wymagania ma od czachy i bezzasadne pretensje wobec mnie

A ja dodam tylko, ze hmmm....te pekanie przy zawiasach.....czy tak trudno napisac prawde? a nie od razu firme oczerniac? Prrwie wyrwane skrzydlo z oscieznicy nazwac samoistnym pekaniem drewna?

A czyszczenie okuc zapaskudzonych przez tynkarzy za friko to tez zle swiadczy o firmie?

Faktycznie nie zawsze jest po drodze - nawet majac 10 km i odrobnia wyrozumialosci i zrozumienia bylaby wskazana w kazdej sytuacji i hmmm.... i te trzy miesiace.....

Niestety dokladny opis tego co u Ciebie Olenko bylo mam z drugiej strony i szkoda, ze wpadlas w ten charakterystyczny na forum nurt oczerniania za byle co, dobrej (na szczescia jeszcze dobrej) firmy

Kazdy chce zarobic ale tez musisz miec swiadomosc ze nie jestes jedyna Inwestorka na swiecie a w sezonie nie zatrudnia sie nowych handlowcow na dwa miesiace byleby zareagowac od razu

Sorki za jad bijacy z mych ust ale wlasnie jestem po awanturze z klientem ktoremu sie wydaje ze jest pepkiem swiata a gada glupoty i wymagania ma od czachy i bezzasadne pretensje wobec mnie

Jareko, za to, co napisałeś należą się

http://www.zbychdom.republika.pl/icon/morda_oklaski.gif

Słusznie napisałeś, że na forum oczerniane są za byle co dobre firmy!

Inwestor nie może zrozumieć wykonawcy, bo siedząc 8 godzin za biurkiem, przez pięć dni w tygodniu lub w ogóle nie pracując, nie można pewnych rzeczy zrozumieć... :(

Jak by trafił taki na jakiegoś patałacha, co źle zrobi robotę, weźmie kasę i tyle go widzieli, to dopiero by miał powód do narzekania.

Ale masz rację, oczernianie wykonawców, inwestorów nic ich nie kosztuje, więc co im tam... :-?

Czasem zamiast bezmyślnie pisać, trzeba się zastanowić i zrozumieć drugiego człowieka.

Opierając się na opini o najlepszych profilach Schuco wysłałam do firmy zapytanie, gdzie w moim regionie mogą kupić okna na ich profilu. Mimo, że mieszkam w mieście wojewódzkim i okna są na każdym kroku, to najbliższe miejsce sprzedaży i produkcji zarazem jest ok. 50 km ode mnie. Wprawdzie oni mówią, że nie ma problemu, że mogą do mnie dojechać i wymierzyć i zamontować, ale ja mam problem z dotarciem tam. Pracują w tych samych godzinach co my. W soboty niesteety nie.

Na razie drogą faxową otrzymałam ich wycenę i jest przystępna.

Nie znam firmy, producenta, nikt wśród znajomych od nich nie kupował, ale robią do Unibudu znanej w naszej okolicy (i nie tylko) firmy budowlanej, gdzie domy idą gotowe na sprzedaż na całą Polske. Po za tym sami są firmą budowlaną i budują np. sądy.W oknach siedzą podobno do lat. Tylko jeden znajomy, który handluje drzwiami znał ich i powiedział o nich pozytywnie.

Okna zaproponowali mi na profilu Schuco Corona CT70 AS pięciokomorowe 70 mm. W tej chwili nie ma dokładnie takich profili opisanych na stronie internetowej. Okucia Siegienia.

Co o tym myślicie? Czy w oparciu o taką wiedżę mogę już decydowac sie na te okna? Czy profile są w porządku?

Zbychu - bo juz mnie to wku.. zaczyna. Byle g... a juz firma najgorsza pod sloncem i tym podobne pomyje. Ostatnio uslyszalem ze nie spodziewano sie po mnie takiej obslugi - a jaki ja mam wplyw na to ze na produkcji ktos zapomnial poszerzenia przykrecic a ja akurat go nie mam w swoim magazynie? Ale to juz wystarczy by paplac bez sensu.

Masz racje, siedzi sobie ktos za biurkiem iles tam godzin popija herbatke i nie ma zielonego pojecia o niczym poza czubkiem wlasnego nosa.

Gdyby tak popatrzyl jak Ty pracujesz czy inni, czesto nie robiac przerwy na II sniadanie tez uwazalby ze sie obijasz i nic nie robisz

Szkoda gadac - sa ludzie i ludziska

Jareko ja nie oczerniam tylko pytam. Może mi odpowiesz?

Czy profil Schuco Corona CT70 AS pięciokomorowy 70 mm i okucia siegiena są na tyle znakomite, że mimo znikomej wiedzy o producencie moge je brać w ciemno.

Uznając Cie jako guru próbuje dostosowac sie do Twoich zaleceń i ten wysiłek zw. ze znalezieniem tego producenta popełniam tylko przez (lub) dzięki TOBIE.

Firma istnieje od wielu lat na rynku choć ja i moi znajomi o niej nic nie słyszeliśmy. Nie jest jedynie nastawiona na sprzedaż okien i może z tego względu jest nie doceniana w tym zakresie?

No to jareko pojechałeś po mnie jak po łysej kobyle... i przyznam, że w jednym miejscu miałeś całkowitą rację, za co serdecznie drewax przepraszam.

No tu mi się nalezą faktycznie gromy... poniewaz nie zauważyłam tych peknięc wcześniej nie skojarzyłam ich z pewnym, nazwijmy to, "wypadkiem" na budowie. I mimo, ze wina jest ewidentnie po stronie inwestora - pan Grzegorz obiecał je naprawić w rozsądnej cenie (za co dziękuję bo niestety nie dane nam się było zobaczyć).

Czyżby jakiś "szum informacyjny"??? :o Z relacji mojego męża wiem, że (coraz bardziej żałuję, że nie mogłam być w poniedziałek na budowie :evil:) właściciel firmy stwierdził, że okucia sa czyste - okna były zabezpieczane.

Negujesz brak zrozumienia czy fakt, że nie trwało to 3 miesiace? Wydaje mi się, że nie jestem jakims upierdliwym i mającym muchy w nosie inwestorem (potwierdzają to jak na razie wykonawcy, ktorzy pracuja u mnie na budowie) i jestem naprawdę w stanie zrozumiec różne problemy i przesunięcia terminów. Ale jeśli ktoś się ze mna umawia i nie może dotrzymac terminu to wypadałoby przynajmniej zadzwonic - nie sadzisz? A pierwszy telefon z prośbą o przyjazd na regulacje okien wykonaliśmy na poczatku maja - faktycznie to nie sa 3 miesiące :-?

wiesz.... szkoda, ze interesowal Cię "dokladny opis" tylko jednej strony :-? Nie umiem się kłócić o swoje.... po prostu mialam nadzieję, że jeśli oprócz "błahej" regulacji dojdzie jeszcze pomiar drzwi - to moze w koncu firma się pojawi. Nie tylko ja czekałam na przyjazd firmy. Jesteśmy tak zachwyceni oknami, że poleciliśmy drewax rodzicom - moja mama wymienila co prawda tylko jedno okno (ale to chyba też jest klient???) natomiast teściowie wymienili okna w całym domu. I zarówno mama jak i tesciowie tez dość dlugo czekają na przyjazd firmy - w tym tygodniu ma to zostac załatwione.

widzisz Jareko... czasem dobrze schowac emocje w kieszeń... a już na pewno nie jest fajnie jak ktoś opieprza druga osobę tylko dlatego, ze kto inny go wkurzył (na szczęście jestem do tego przyzwyczajona w pracy)

Tak poza tym - chyba powinnam Ci podziękować. Bo mam nieodparte wrażenie, że gdyby nie Twoja chęć poznania "dokładnego opisu z drugiej strony" poczekalabym jescze troszkę... i bardzo żałuję, że nie nawiazalismy wspólpracy jesli chodzi o montaż, i że nie znalazłes czasu na obejrzenie dzieła drewaxu :)

Jeszcze raz podkreślam - okna są warte polecenia.

A argument, że do Warszawy jest daleko a paliwo jest drogie... to chyba powinno być wkalkulowane w (dość wysoką) cenę okien.

A cały ogól serdecznie przepraszam za te nudnawe wywody - ale jeśli pojechano po mnie na ogóle - na ogóle też chciałabym się obronić :)

Olena - moze i za ostro - ale ton Twojego postu od razu dyskredytujacy producenta mnie z lekka wkurzyl.

Poza tym trudno Wam czasem pojac ze nie po drodze jest dotrzec do Was nawet wiedzac ze czeka zamowinie na cos tam.

Ale co tu sie rozpisywac :) i bic niepotrzebnie piane ;)

Niech bedzie zgoda miedzy forumowiczami :)