Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

... Szacunek Panowie, Szacunek.. chyle czoła. Tu jest skarbnica wiedzy, tylko sie przegryźć przez te przeszło 100 stron..

dziekujemy za entuzjastyczne uznanie dla naszych staran by wiedza z Wami sie podzielic :)

montazowe wskazowki znajdziesz na mojej stronie

moze zima, jak bedzie po sezonie, uzupelnie i dodam tam co nie co

Dzięki wam Panowie wiem dokładnie jaką stolarke zamówić, w sensie czego nie brać (np samego uchyłu) bo się wyklucza z czymś innym (WK2), o co pytać dealera itp. Wszelkie detale mam już rozplanowane prawie do ostatniej śrubki, tzn kombinacje okien i okuć. Medytuje tylko (cały czas) nad rodzajem szyb na dół. Mam pełną świadomość ile czasu zaoszczędziłem .. i własną skóre, gdybym popełnił błedy przy wyborze konkretnych rozwiązań.

Co do montażu, będe prawdopodobnie miał pytania, ale .. za jakiś czas. Wydaje mi się że o wszystko o co zamierzałem pytać (bo wiedziałem o co) pytałem, może coś jeszcze przed instalacją wypłynie.

EDIT:

Pochwaliłem dzień przed zachodem słońca :) czego robić nie należy, i przed czym przestrzegają starożytni Chińczycy :) Ale do rzeczy: doczytałem się (22 strony wstecz), co można do okna "dodać", a więc (powtarzam dla potomności):

stopniowanie uchylu,

ogranicznik rozwarcia,

hamulec sterowany klamka,

blokada blednego polozenia klamki.

Pytanie/prośba brzmi (w związku z informacją - nie rozwniętą dalej):

W jaki sposób te wynalazki się wykluczają. Czego z czym sie nie da pożenić. I czy nie gryzą się też (a jeśli tak, to ktore) z okuciami WK-2. [WK-1 w pytaniu ze względu na słabość celowo i świadomie pomijam].

i pytanie bonusowe dotyczące hamulca sterowanego klamką - czy od okolic listopada 2005 coś się zmieniło w kwestii (nie)zawodności tegoż szpeja? Wtedy był opisywany "Element dosc zawodny, wymaga kultury obslugi". Mile widziane wyjaśnienie przyczyn zawodności i na co użytkownik musi uważać.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Odradzam sieć salonów i dealerów URZĘDOWSKI. Przeczytaj informacje w Strona Główna -> Wykonawca doskonały... i mniej

Firma Urzędowski popełnia błąd ,który polega na podziale sieci handlowej na dwa sztuczne twory Salony Firmowe oraz reszta Dealerów .Salony Firmowe to tak naprawdę normalni dealerzy jak inni jednak działający pod marką Urzędowski na zasadzie Franchisingu (mają prawo do marki i loga w celach reklamowych za opłatą ),ale są to zupełnie inne przedsiębiorstwa o innym nr NIP-u.Nieświadomy tego klient kupuje w Salonie Firmowym myśląc ,że dokonuje zakupu bezpośrednio u producenta a tak naprawde ponosi takie samo ryzyko a często większe (slyszalem o kilku Salonach które zwineły kasę klientów ale nigdy o firmie Dealerskiej Urzędowskiego) .Firma Urzędowski z oczywistych przyczyn za swoich dystrybutorów nieodpowiada.A tak naprawdę to prawie codziennie obserwujemy jak pada jakaś firma z zaliczkami klientów będoca dystrybutorem jakiegoś producenta.Prywatnie uważam ,że uczciwa firma handlowa działa pod własną nieraz skromniejszą marką ,a nie ukrywa się za logiem dostawcy samemu pozostając w cieniu.

....Prywatnie uważam ,że uczciwa firma handlowa działa pod własną nieraz skromniejszą marką ,a nie ukrywa się za logiem dostawcy samemu pozostając w cieniu.

jaka celna uwaga :)

Nie przejmuj sie - nie dotrze do wiekszosci to czytajacych. Dla nich ciagle szyld producenta bedzie kojarzyl sie z producentem a nie samodzielnym podmiotem - jak Smorawinski z BMW choc tylko sprzedaje samochody i nie jest pracownikiem ani firma podlegla BMW

A co do malych firm....bo to jest tak. Pan Kazio odpowiada swoim wlasnym imieniem., dzialajac pod swoja nazwa i jak wiekszosc rzemieslinkow ciagle (na szczescie) dba o swoje dobre imie. Nie musi podszywac sie pod cudza marke

stopniowanie uchylu,

ogranicznik rozwarcia,

blokada blednego polozenia klamki

albo ogranicznik rozwarcia albo hamulec sterowany klamka

albo stopniowanie uchylu albo blokada blednego polozenia klamki

co do hamulca - nic sie nie zmienilo w mojej prywatnej ocenie. Sama konstrukcja i zasada dzialania bez zmian. Materialy tez. To co mialoby sie zmienic? Chyba tylko delikatnosc klientow uzytkujacych te hamulce :)

stopniowanie uchylu,

ogranicznik rozwarcia,

blokada blednego polozenia klamki

albo ogranicznik rozwarcia albo hamulec sterowany klamka

albo stopniowanie uchylu albo blokada blednego polozenia klamki

co do hamulca - nic sie nie zmienilo w mojej prywatnej ocenie. Sama konstrukcja i zasada dzialania bez zmian. Materialy tez. To co mialoby sie zmienic? Chyba tylko delikatnosc klientow uzytkujacych te hamulce :)

I o to chodziło. Czyli z tego mam rozumiec ze pozostałe kombinacje np. ogranicznik(lub hamulec) moze byc sparowany z blokadą złego położenia (lub stopniowaniem uchyłu) ? O kontflikcie z WK2 nie pisałeś, więc zakładam że się nie gryzie.

Jeszcze raz dzięki.

I o to chodziło. Czyli z tego mam rozumiec ze pozostałe kombinacje np. ogranicznik(lub hamulec) moze byc sparowany z blokadą złego położenia (lub stopniowaniem uchyłu) ? O kontflikcie z WK2 nie pisałeś, więc zakładam że się nie gryzie.

Jeszcze raz dzięki.

Blokada błędnego uchyłu wyklucza hamulec sterowany klamką i stopniowanie uchyłu, nie wyklucza ogranicznika rozwarcia.

WK2 - mozna zamontować obydwa hamulce rezygnując z jednego zaczepu antywłamaniowego- a wówczas nie jest to juz WK2 katalogowe :roll: .

Witam wszystkich forumowiczów.

Przeczytałem ze 30 z tych 100 stron zanim zdecydowałem się odezwać.

Bardzo pożyteczna lektura - teraz juz co nieco wiem o oknach.

Chciałem się podzielić inną refleksją. Jareko kiedyś napisał że klienci zwykle szukają najtańszego towaru, kupują marna jakość za tanie pieniądze. Otóż ja chce kupic dobry towar i wiem, że musi to kosztować. Zaczynam więc poszukiwania wytwórcy. Wchodze na strone producenta profili (porzadnych czyli shuco, salamader, gealan) i szukam lokalnych dystrybutorów. Znajduje a i owszem. Tylko po telefonie do miejscowej firmy okazuje sie, że np Salamandra już nie robią bo za trogi ale robia Plusteka, inni nie robia Gealana tylko KBE. I jak tu popierac lokalnych?

Chyba bede musiał okna z trojmiasta sciągac bo w Elblągu jak widać przeważa kult ceny. Póki co znalazlem (dzieki forum stary kiedys ja polecal) firme z Malborka co robi salamandre, ale robią tez na chinskim profilu, więc nie wiem co o nich myślec.

A tak na marginesie to ile warto wiecej zapłacic za ten "lepszy" profil. Chodzi mi powiedzmy o procentowy wskażnik. Profil ze shucco czy salamander jest lepszy od powiedzmy Trocala. Warto dac 10% wiecej? - pewnie tak, ale czy warto dać 30%?

Pozdrawiam.

Jeszcze raz dzięki.

Blokada błędnego uchyłu wyklucza hamulec sterowany klamką i stopniowanie uchyłu, nie wyklucza ogranicznika rozwarcia.

WK2 - mozna zamontować obydwa hamulce rezygnując z jednego zaczepu antywłamaniowego- a wówczas nie jest to juz WK2 katalogowe :roll: .

Czyli taką kombinacje w zasadzie wykonać, tyle że nie będzie ona zgodna z erhmm "księgami" ? :) I podejrzewam że w pewnych kombinacjach (np. relatywnie małe okno) zdecydowanie niezalecany ze wzgledu na większy niż przy dużych oknach spadek skuteczności okuć WK-2. Dobrze mysle ?

I kolejne pytanie:

Czy rezygnacja z jednego grzybka na potrzeby "hamulca w klamce" przy oknie "typowym" O36/O37 (1765x1435, asymetryczny podział) lub O367 (wymiary j.w. tylko podział symetryczny, 2x RU) lub większym byłaby z punktu widzenia ew. stopnia osłabienia WK-2 jeszcze sensowna czy nie ??

Podejrzewam (biorąc to na "chlopski rozum") ze przy typie O5L/O5P (865x835, RU) byłby to zły pomysł z względu na mniejsze rozmiary a co za tym idzie mniejszą ilość grzybków na obwodzie i procentowo wiekszy ubytek w okuciu.

Oczywiście jeśli się zdecyduje (o ile, bo wcale nie jestem pewien, po to tu fachowców pytam o wszelkie "za i przeciw", by mieć podstawy do podjęcia decyzji) na taką kombinacje, to na własną odpowiedzialność.

Firma Urzędowski popełnia błąd ,który polega na podziale sieci handlowej na dwa sztuczne twory Salony Firmowe oraz reszta Dealerów .Salony Firmowe to tak naprawdę normalni dealerzy jak inni jednak działający pod marką Urzędowski na zasadzie Franchisingu (mają prawo do marki i loga w celach reklamowych za opłatą ),ale są to zupełnie inne przedsiębiorstwa o innym nr NIP-u.Nieświadomy tego klient kupuje w Salonie Firmowym myśląc ,że dokonuje zakupu bezpośrednio u producenta a tak naprawde ponosi takie samo ryzyko a często większe (slyszalem o kilku Salonach które zwineły kasę klientów ale nigdy o firmie Dealerskiej Urzędowskiego) .Firma Urzędowski z oczywistych przyczyn za swoich dystrybutorów nieodpowiada.A tak naprawdę to prawie codziennie obserwujemy jak pada jakaś firma z zaliczkami klientów będoca dystrybutorem jakiegoś producenta.Prywatnie uważam ,że uczciwa firma handlowa działa pod własną nieraz skromniejszą marką ,a nie ukrywa się za logiem dostawcy samemu pozostając w cieniu.

Powiedz mi co firma Urzędowski takiego tobie zrobiła, że dowalasz jej w każdym możliwym poście? Ja ich akurat szanuję za wiele nowinek, które wprowadzili i szanuję też uznaną markę. Z tego co rozumem do niedawna sprzedawałeś ich okna i na pewno wszystkim klientom opowiadałeś, że jest to najlepsza firma okienna na świecie... Ciekawe podejście teraz masz do firmy, która "dawała tobie chleb" przez wiele lat...

Nie jest też prawdą, że nigdy nie było dealerów-oszustów w tej firmie a tylko salony firmowe "zawinęły kasę". Przynam, że dziwi mnie podejście firmy Urzędowski, że "z oczywistych przyczyn za swoich dystrybutorów nieodpowiada". Chyba stać ich na to, by w jednostkowych przypadkach w imię obrony dobrego imienia firmy "zaopiekować się" oszukanym klientem? Nie mam najmniejszego interesu w bronieniu tego producenta ale przyznam, że twoje wypowiedzi nie przypadły mi do gustu. Jeżeli masz jakieś pretensje do swojego dostawcy to forum nie jest wg. mnie miejscem na pranie tego typu brudów.

Witam

Panowie widz w temacie Ja tez ale nie na tyle aby przebrnac przez ten cale bagienko jakism jest rynek okien. Wiem jakies sa problemy z okanimi polokraglymi a jednak takie mam usiebie 4 sztuki ten sam rozmia dwuskrzydlowe i teraz do tego jeszcze dochodza drzwi tarsowe 3 sztuki tez polokragle przyczym tutaj "D" nie rowna sie szeroksoci podstawy a jest duzo wieksze czyli i luk jest "lagodniejszy"

Zasadnicze pytanie kots na rynku potrafi wykonac takie okna na poziomie cenowym i jakosciowym , moze dodam ze nie szukam mercedesa ale tez nie chce TICO (to tak b. w moim jezyku :))

Jezeli odp mi na te pytanie pozowli mi to osczedzic duzo czasu w pszeszukiwania a moze faktyczeniwszyscy robia takie cuda ??

pozdr. zender

Pytanie do Jareko i innych fachowców

wracam do mojej zachcianki czyli okna 230/180 bez poprzeczki

znalazłem firmę WIMAROL Schuco - potwierdzili że zrobią i termin rozsądny

tylko mam jedno pytanie dlaczego oni mówią prawdę że zrobią a ci od gaelana mnie okłamali !

jakieś krótkie uzasadnienie dla mnie samego i małżonki, której będę musiał wytłumaczyć, że owszem te okna droższe o 2 tys ale lepsze.

To Panowie dzięki czemu Schucko lepsze - chodzi mi zwłaszcza o model corona 70 !!

i druga sprawa - przy takim oknie jak powyżej z ruchomym słupkiem nie można założyć WK2 - czy to prawda i z czego to wynika.

Jeśli to było gdzieś wcześniej opisywane to przepraszam ale prosiłbym o jakiś konkretniejszy namiar.

Jakub Wilkoński

jakieś krótkie uzasadnienie dla mnie samego i małżonki, której będę musiał wytłumaczyć, że owszem te okna droższe o 2 tys ale lepsze.

Jak trochę się zna na samochodach to powiedz, że te okna mają 5 gwiazdek w testach NCAP :)

i druga sprawa - przy takim oknie jak powyżej z ruchomym słupkiem nie można założyć WK2 - czy to prawda i z czego to wynika.

A tego to nie rozumiem... Jakich okuć używają?

...i druga sprawa - przy takim oknie jak powyżej z ruchomym słupkiem nie można założyć WK2 - czy to prawda i z czego to wynika.

Bo wiedza, ze jak przy tym gabarycie dadza Ci jeszcze WK-2 to juz na pewno beda klopoty z zamykaniem i otwieraniem i bedziesz im ciagle glowe zawracal

Mam dosc

Wybacz, ale po prostu mam dosc porad w tym temacie

Uparles sie - nie ma sprawy - kupuj tam gdzie Ci zrobia takie okno bez poprzeczki tylko pozniej nie tworz kolejnego postu w stylu "RATUNKU, mam spie... okna"

Na koniec - moze tylko powiem, ze jesli jzu lubisz ryzyko to ryzykuj w Schuco CT-70 a nie w Gealanie czy jakimkolwiek innym profilu

nie mowie Ci spier... tylko ze spier... okna

Ciebie tez nerw by puscil jakbys cos komus tlumaczyl (i to nie tylko ja to robie - tu zgodnosc moja i bwojtka jes) a ktos ciagle swoje

Okno to nie kielbasa, ze jak sie popsuje to wyrzucisz i kupisz nowa - chyba, ze masz tyle kasy by tak je potraktowac

Klientow z Forum - jak nie raz pisalem mam niewielu - wlasnie dlatego miedzy innymi, ze takich "wynalazkow" do realizacji nie przyjmuje

Poza tym juz powoli zaprzestaje przyjmowania zamowien na ten rok. Inwestycje sa dla mnie wazniejsze - na nich sie zarabia a nie na Forumowiczach - dlaczego? Tez pisalem nie raz - ciagle najwazniejszym kryterium wyboru oferty jest tylko i wylacznie cena, jak najnizsza cena jak i spelnianie wlasnie takich zachcianek ;) jak Twoje

Mówią ,że "cena czyni cuda " ale to dotyczy przeważnie butów za sto zł lub dwieście zł :lol: ,a nie stolarki za kilkanaście patoli i więcej.Mówiąc o cenach to mówmy o stosunku jakości do ceny i realnych rozwiązaniach .Tylko tak stworzone oferty idzie naprawdę porównać i wybrać najlepszą dla siebie.Okna to jeden z ementów domu które widzimy codziennie i świadczą o właścicielu domu ,a większość ludzi niema ambicji otaczania się najtańszymi rzeczami :D lecz ładnymi prestiżowymi i prawidłowo funkconującymi o przyzwoitej marce.Przecież dom to inwestycja ,dlaczego obniżać jego wartość kupując wątpliwej jakości tanie okno firmy typu"U nas najtaniej" Wszystkie firmy doskonale wiedzą skąd wziąść tanie okna ale większość szanujących siebie i klienta tego nierobi .Najtańsza oferta jest dobra dla firm sezonowych one też obiecają klientowi wszystkie rozwiązania jakie sobie wymyślił włącznie z terminem realizacji na wczoraj.Na dobrej klasy samochód czeka sie tez wiele tygodni a możliwość wpływu na rozwiązania techniczne jest praktycznie zerowa,i nieda się kupić merca w cenie hyundaia, możemy jednak wybrać ofertę najbardziej nam pasującą. :wink: ponieważ porównujemy auta tej samej klasy o określonym przedziale cenowym-tak samo powinniśmy postępować z oknami i innymi materiałami budowlanymi.