Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Przykro mi to napisać, ale podobnie ton Twoich wypowiedzi odebrałem.

cóż skoro tak to odebrałeś widocznie muszę się bardziej pilnować

nie mam sztywnej wizji tego okna ale otwór o wymiarach 180/230 muszę jakoś sensownie wypełnić - pewnie się skończy na oknach drewnianych bo przesuwne niestety nie wchodzi w rachubę

dzięki za wyjaśnienia o WK2 - podkreślam jeszcze raz WK2 przy ruchomym słupku firma wykluczała niezależnie od rozmiaru okien i o to pytałem

Jakub Wilkoński

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dzięki za wyjaśnienia o WK2 - podkreślam jeszcze raz WK2 przy ruchomym słupku firma wykluczała niezależnie od rozmiaru okien i o to pytałem

Nie wszyscu okuciowcy maja certyfikat na WK2 przy słupku ruchomym. Nawet jeśli mają to i tak takie okno jest łatwiejsze do sforsowania niezaleznie od wielkości niż WK2 na słupku stałym lub w oknie jednoskrzydłowym. Powody opisał wyżej AbrahaM3k wyjątkowo kumaty jak na laika okiennego, strasznie szybko łapie fazę :roll:

Przykro mi to napisać, ale podobnie ton Twoich wypowiedzi odebrałem.

cóż skoro tak to odebrałeś widocznie muszę się bardziej pilnować

nie mam sztywnej wizji tego okna ale otwór o wymiarach 180/230 muszę jakoś sensownie wypełnić - pewnie się skończy na oknach drewnianych bo przesuwne niestety nie wchodzi w rachubę

Jakub Wilkoński

Mhm, tak to odebrałem.

Przesuwne nie wchodzi w gre z jakich powodów? finansowych? wydaje mi się że właśnie przesuwne byłoby w Twojej sytuacji ciekawym wyjściem..

Co do otworu o wymiarach 180/230.. znam te bóle.. Mam podobny dylemat, gdyż usiłuje wymyśleć coś w miare sensownego, co zrobić z oknem o maciupcich wymiarach ;) 236.5x163.5

Oryginalnie tam jest trójskrzydłowy (ten sam rozmiar wszystkich częsci) "koszmarek" z środkiem "fix".

Trójskrzydłowy z trzema skrzydłami ruchomymi mnie nie przekonuje, bo trace sporo światła na dwa słupki plus skrzydło środkowego okna.

Dwu skrzydłowy wariant.. no lepiej pod tym względem, ale .. ale.. w efekcie skrzydło ma 1175mm - ale za to pojawia się koszmar z otwieraniem, bo oznacza że potrzebne jest sporo miejsca w okolicy okna, a z praktyki w innym miejscu wiem, że z tym bywa różnie.

Wygląda że pozostaje mi chyba jednak wariant podziału na trzy jednakowe częsci z fix'em, bo wtedy skrzydlo ma 783 a nie 1175 mm. Mycie.. do dwóch z trzech okien (niestety nie wszystkich) jest wygodny dostęp z zewnątrz. Czyli .. żeby ostatnie było możliwe do umycia, to fix musi być na środku.. A żeby elewacja wyglądała spójnie.. to wszystkie trzy muszą zostać zrobione tak samo. Czyżbym był "skazany" na potwórzenie tego samego rozwiązania?

A może ktoś ma inny pomysł jak "podzielić" okno o takich wymiarach? Heelp, hilfe, na pomoc ;)

PS. Pchełku: nie wiesz kto w Krakowie robi na profilu Schuco SI-82 / 82+, lub czyj dealer (prócz dealera firmy na J) ma okna na tychże profilach w ofercie? Mam niezła oferte na okna na profilu Brugmann'a, ale nie ukrywam że wolałbym Schuco SI-82 / 82+.

polecam Ci firme na j - ale dealera nie znam i jego montazystow tez wiec....nikogo Ci nie polecam ;)

Dzis 13 i piatek na dodatek, i pieknie mi sie dzien, o 3 nad ranem, zaczal - skroili pracownikom samochod oraz zakosili wszystkie narzedzia jakie mieli. Tak cirka z 5 tys w plecy :(

Pieknie :( nie ma co.

Juz nawet nie zglaszalismy tego na Policje - bo i po co?

polecam Ci firme na j - ale dealera nie znam i jego montazystow tez wiec....nikogo Ci nie polecam ;)

Innymi słowy polecasz produkt, nie mogąc się wypowiadać o montażu. Dobre i to. A co do zakresu wyboru: tego sie obawiałem.. Jak z Fordem w początkach ery motoryzacji, może mieć Pan Forda T w dowolnym kolorze, o ile ten kolor to kolor czarny.. :|

Dzis 13 i piatek na dodatek, i pieknie mi sie dzien, o 3 nad ranem, zaczal - skroili pracownikom samochod oraz zakosili wszystkie narzedzia jakie mieli. Tak cirka z 5 tys w plecy :(

Pieknie :( nie ma co.

Juz nawet nie zglaszalismy tego na Policje - bo i po co?

Ajć, współczuje.

Witam

Podjełam już decyzję. Podpisałam umowę na okna pcv AVANTE w kolorze Macore z jednej strony. Rewelacyjny kolor zbliżony do jasnego mahoniu.

Zdecydowałam się na firmę z Rumi bowiem zapewnili mi kompleksowo całą stolarkę, oprócz drzwi również brame segmentową i dwie sztuki drzwi Gerda wejściowych. Na całości sporo zyskałam kasa się przyda na następne zakupy. Okna AVANTE są naprawde wypasione mają w standardzie wszystko co powinny mieć. Za trzy tygodnie mam montaż jak mi się dekarze uporają to opowiem wam o moich wrażeniach.

i jak wrażenia?

Ja z innej beczki: czy jest to w porzadku, ze w momencie zamowienia okien (firma Konal 5-ciokomorowe, Kömmerling) musze wplacic 75 % zaliczki? Okna chcemy zamowic juz teraz, aby bez poslizgu gotowe byly w maju 2007. Firma tlumaczy to przelomem roku. Nie wiem czy taka sume wplacic.

czy jest to w porzadku ze spora czesc firm sprowadzajacych auta na zamowienie zada 100% przedplaty ?

Jest to umowa, ktora mozesz podpisac lub nie

Twoj wybor a nie presja wykonawcy

Powiem wiecej, moim zdaniem zadaja wyjatkowo malo - ja na przelomie roku podpisuje tylko takie umowy gdzie klient za okna placi od razu 100%. I wole okna przetrzymac u siebie niz ponosic ryzyko zmiany ceny

....Jak coś pokręciłem, to proszę znawców o komentarz, wytknięcie błędów.

Jak widze nasz wysilek szerzenia podstawowej wiedzy o oknach przynosi rezultaty :)

Jak to milo ze sa osoby czytajace i wyciagajace poprawne wnioski z opisywanych tu sytuacji

Sprostowalbym tylko fragment o braku wzmocnien. Wzmocnienia musza byc i nawet jak sa poprzeczka pozioma przy pewnych gabarytach powinan a przy innych wrecz MUSI byc i basta :lol:

Abraham - nic dodac nic ujac :)

Jareko zechciej proszę mi doradzić. Nie będę dyskutował, o nic pytał,

dziwił się itd. tylko zastosuję.

Jak optymalnie zrealizować takie drzwi (słupki, poprzeczki, klasa okucia i jaka szyba):

1. 1400x2300 parter, drzwi na taras

2. 1400x2200 poddasze drzwi na balkon, łuk na górze wys 20cm

3. 1600x2200 poddasze drzwi na balkon, łuk na górze wys 20cm

PCV, na zewnątrz ciemny brąz od środka białe.