Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Wiesz już coś ?

Wiem że mało wiem :) Okno-pol (ich dealer w Krakowie) najpierw był zdziwiony ("czy my coś takiego mamy") a potem po telefonie do wytwórni z rozbrająjącą szczerością stwierdził że profil REHAU Clima Design co prawda w ofercie mają i mogą zrealizować zamówienie, ale do tej pory nikt okien na nim nie zamawiał.

Wycene, wraz z informacją o różnych dopłatach (w tym do profilu Clima Design z profilu Brilliant) dostane w poniedziałek. Poza tym jednak nie myliło mnie oko co do okleinowania - przy "jednostronnym kolorze" okleina idzie na biały profil. Przy obustronnym profil jest barwiony "pod kolor" okleiny.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja, na początku, uzyskałam informację, że profil jest, ale wcześniej nie było zainteresowania, no i w ogóle to teoretycznie mogą zrobić, ale praktycznie, to nie. Poza tym to bardzo drogo wyjdzie. Kolejny telefon był już z informacja, że jednak można zrobić. Część zrobiliby w siedzibie resztę tam, gdzie bym zamawiała. Czekam na cenę.

Ja, na początku, uzyskałam informację, że profil jest, ale wcześniej nie było zainteresowania, no i w ogóle to teoretycznie mogą zrobić, ale praktycznie, to nie. Poza tym to bardzo drogo wyjdzie. Kolejny telefon był już z informacja, że jednak można zrobić. Część zrobiliby w siedzibie resztę tam, gdzie bym zamawiała. Czekam na cenę.

U mnie nie było etapu że "teoretycznie mogą zrobić, ale praktycznie, to nie", też straszą ceną że "będzie bardzo drogo", poczekamy na konkrety, zobaczymy.

Charlie napisał:

Jeśli się decydujesz na okna z profilu SCHUCO typ CT 70 CAVA tzn., że kupujesz mercedesa. Osobiście doradzam Ci dodatkowo zakup szyb zespolonych U=0,7 W/m2K.

Dlaczego ? od przyszłego roku będzie prowadzony tzw. AUDYT ENERGETYCZNY wszystkich budynków w Polsce - im "cieplejszy" obiekt tym zostanie zakwalifikowany do wyższej klasy energetycznej co spowoduje dla Ciebie niższe koszta nośników energii (gaz, energia elektryczna).

Możesz powiedzieć coś więcej na temat tego audytu energetycznego. Mam rozumieć, że jak będę miał dobrze ocieplony dom, to będę płacił mniejsze stawki za prąd niż inni. W swoim domu planuję właśnie ogrzewanie elektryczne, a myślę, że dom mam dobrze ocieplony (ściana 3W+20 cm styropianu).

Ustawa leży w Sejmie - przez ostatnie "zawirowania" nie została jeszcze poddana głosowaniu. Ma być tak: każdy obiekt budowlany w IV RP ma mieć zrobiony tzw. audyt energetyczny tzn. ma być opomiarowany każdy jego element pod kątem ciepłochronności. Następnie będzie klasyfikowany do odpowiedniej klasy energetycznej - A,B,C,D - oczywiście klasa A jest najlepsza czyli obiekt w tej klasie będzie obiektem wysoce energooszczędnym taki passiv haus (podobna klasyfikacja jest na sprzecie AGD - pralki czy lodówki).

W projekcie ustawy zawarta jest idea o klasyfikowaniu danego obiektu do odpowiedniej taryfy opłat nośników energii pod kątem jego klasy energetycznej.

Reasumując: chodzi o tzw opłaty energetyczne jakie są na dzień dzisiejszy stosowane w przemyśle. Np w hutnictwie taka opłata to normalka.

DZIURY W BUDżECIE TRZA LATAC - przecie nie dodrukują sobie pieniędzy

Kolejnym projektem jest podatek katastralny naliczany od wartości obiektu ale... w związku z tym, że drastycznie dostała by po kieszeni warstwa uprzywilejowana czyli 4 letnie vip-y to plan jest taki aby liczyć go dopiero od 200 m2 powierzchni obiektu mieszkalnego i od 1500m2 działki hm...

Sami wiecie, że w naszym kraju wszystkiego co planuje rząd dowiadywać się trzeba pokątnie dlatego proszę się nie gniewać jeśli oba projekty nie wypalą czego sobie i Wam wszystkim życzę !!!

Pozdrawiam

Panowie Proste pytanie ...

Szukam okien nic na gwalt Okna drewniane do domku jednorodzinnego 150m/2 Kolor zloty + wrota garazowe w kolorze okien

Cena nie gra roli Interesuje mnie tylko jakosc Prosze podajcie z trzy firmy i na jakim okuciu ?

pozd

mariusz

Ogólną wycene znam, wyceny (albo inf. o wysokości dopłaty) na profilu REHAU Clima Design nie mam, dealer zobowiązał się ją dosłać. Poza tym, o ile wcześniej firme byłem skłonny zacząć rozważać, to właśnie zaliczyła solidny minus u mnie, z powodu, cytuje: "WK2 nie stosujemy gdyż klienci nie akceptują tak ciężko chodzących klamek"

Rolety mają ciekawe, tańsze niż konkurencja, cześć dodatków także (np. nawiewniki, część dodatkowych akcesoriów), szyby niestandardowe mniej więcej w normie.

Abraham, a możesz napisać tutaj, albo na priv ile za ile m2 okien ? Ja nie otrzymałam jeszcze wyceny, chyba sama będę musiała wykonac telefon.

Nie moge, bo nie mam podanej "wprost" ceny. Ponadto spora czesc okien z mojego zamowienia to tzw "typowe", o znormalizowanych (w czasach gierka ten pomysl wprowadzono) wymiarow, co tez (u czesci producentow) ma wplyw na (nizsza) cene.

To napisz tylko czy cena "zabija" :) Czy są tylko trochę droższe od okien o typowym współczynniku przenikania ciepła.

nie wiem co dla Ciebie oznacza pojecie "zabija" :)

Ideal 6000 dla domow pasywnych jest cirka 25% drozszy od ID 4000

W Schuco o ile dobrze pamietam tez cos kolo tego a moze i ciut ciut wiecej

To napisz tylko czy cena "zabija" :) Czy są tylko trochę droższe od okien o typowym współczynniku przenikania ciepła.

No właśnie pisze że info n.t. REHAU Clima Design + z szybą 0,7 (bo w takim zestawie to standardowo idzie) nie mam, na to czekam.

Natomiast ceny okien na profilu REHAU Brilliant (podobno 5 komorowy, U=1,3 dla profilu) są niższe niż M&S z linii Thermo (5 komór, plus docieplone wzmocnienie, U=1,2, obustronna biel) o tych samych wymiarach o 21% dla bieli, zaś jednostronny kolor jest.. 2% tańszy. Rolety nadstawne są o około 30% tańsze, i to za konstrukcje z wsadem styropianowym/docieplającym w środku. Za to trzeba dopłacić 4zl/m2 netto za ciepłą ramke. "Ceny podano z rabatami", wiec brane u innego dealera okna, w innym zestawie mogą być inne.

EDIT: Cenowo są atrakcyjni [ale na profilu Brilliant, co do reszty na razie brak danych], ale, o ile okleina na "białe" lekko nie odpowiadała mi, to niestety brak WK2, dla mnie jest za dużą wadą, gdyż większość okien u mnie przypada na parter. A innych okien na parter (producenta), innych na piętro brać nie zamierzam.

nie wiem co dla Ciebie oznacza pojecie "zabija" :)

Ideal 6000 dla domow pasywnych jest cirka 25% drozszy od ID 4000

W Schuco o ile dobrze pamietam tez cos kolo tego a moze i ciut ciut wiecej

Mistrzu Jareko, chyba tak mogę:)

"Zabija" tzn. cena 2 tyś. za okno o wymiarach 60x120 cm na profilu REHAU Clima Design. Taką cenę usłyszałam na wstępie. Może pan chciał mnie odstraszyć i tak palnął ni z tego ni z owego ;) Jutro się dowiem, ile tak naprawdę może kosztować tak małe okienko. Jesli okna do domów pasywnych są o 25% droższe od typowych, to jest nad czym myśleć. Zastanawiałam się też nad Schuco, zachwalanym przez Ciebie profilu, ale we Wrocławiu nie ma porządnego przedstawiciela tej firmy, no chyba, że się mylę.

Oby mi to nie było poczytane za crossposting ale zadam to pytanie tu:

Zastanawiam się jak to jest z drzwiami balkonowymi. Czy dolny profil

ościeżnicy jest taki sam jak góra i boki, czy też stosuje się tu jakieś profile

progowe.

Jeśli tak, jakie są wymiary takiego progu dla np Schuco 5 komorowego?

Zastanawiam się jak to jest z drzwiami balkonowymi. Czy dolny profil

ościeżnicy jest taki sam jak góra i boki,

W zdecydowanej większości taki sam profil, ewentualnie z aluminiową nakładką zabezpieczająca przed buciorami

czy też stosuje się tu jakieś profile progowe

niski próg- 20 mm

http://www.jar-eko.home.pl/stary/niski_prog.jpg

wysoki próg z mozliwościa zabudowy- 40 mm

http://www.jar-eko.home.pl/stary/prog_wysoki.jpg

a w tym folderze do drzwi przesuwnych

Jeśli tak, jakie są wymiary takiego progu dla np Schuco 5 komorowego?

Nie mam przed soba katologu, ale dwa pierwsze na pewno w Schuco mozna zastosować

Mam pytanie-czy mozliwe jest zamontowanie okiennic do oscieznicy okien pcv- czy ich profile sa wystatczajaco sztywne

Jeżeli dwa zawiaski przykręcone czterema wkrętami 4 mm każdy mogą udźwignąć skrzydło o wadze 100 kg to i okiennice tez utrzymają- :lol: przecież w środku jest wzmocnienie stalowe.

Zasadą jest aby nie wiercić zbyt blisko zgrzewów, ale przy okienicach to raczej nie grozi oraz sprawdzenie warunków gwarancji !!!!!!! Większość producentów niechętnie patrzy na podziurawienie okien, zwłaszcza kolorowych :-?

Witam

Panie i Panowie, potrzebuje małej pomocy, szukam dobrej firmy która sprzedaje i montuje okna.

Czy znacie jakies firmy we Wrocławiu które mają w miare fajne ceny.

Znam firmę "Świetlik" i znam firmę "Novis" między jedna a drugą jest przepaść cenowa. Jest jeszcze wiele firm które maja powalające ceny. Napiszcie u kogo wy zamawialiscie okna !

Sprawa pilna :)