Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam na forum

to moj pierwszy raz wiec nie wiem co z tego wyjdzie

w kazdym badz razie mam pytanie do tych najmadrzejszych w temacie. Co sadzicie o oknach jednoskrzydlowych 150 x 150. Macie jakies doswiadczenia?

Ekhm te okna są:

1) duuuże ;)

2) na granicy (lub poza) wykonywalności dla części systemów profili, np. dla profili Rehau są POZA nią. Cytuje (za stroną jednego z producentów robiących na tych profilach) "szerokość pojedynczego skrzydła R lub RU nie może przekraczać 1430mm" Biorąc pod uwage zasady dot. szerokości otworów i okien, realnie pewnie piszesz o oknie 1565x1535.

Osobiście w AŻ takich wymiarach widze źródło potencjalnych problemów technicznych - i eksploatacyjnych - jeśli ktos sie podejmie wykonania takiego okna w systemie dla którego to będzie "za dużo".

Jeśli pozostaniesz przy tej myśli, o takim oknie, to niestety będzie potrzebny dobór/wybór producenta (a głównie profilu) w pełni świadomy, a nie "pierwszy tani", no i jeśli to ma być zrobione dobrze - na lata, to nie będzie to (psio) tanie.

Przypuszcam że lista profili które takie okno "zniosą" jest dość krótka (eksperci zaraz podadzą pewnie konkrety), i dość.. łatwa do przewidzenia ;)

3) wyobrażasz sobie ile (przy "rozwieranym" oknie) miejsca trzeba zarezerwowac "za oknem" by je otworzyć? Osobiście zrezygnowałem z pomyslu 2 skrzydłowego okna, o skrzydłach po 117,5 cm, na rzecz podziału na równe trzy części (fix w środku), właśnie ze wzgledu na przerażająca perspektywe potrzebnej ilości miejsca.

witam na forum

to moj pierwszy raz wiec nie wiem co z tego wyjdzie

w kazdym badz razie mam pytanie do tych najmadrzejszych w temacie. Co sadzicie o oknach jednoskrzydlowych 150 x 150. Macie jakies doswiadczenia?

Popularne 1500x1500 to wymiar okna typowego 1465x1435. Wszyscy mi znani producenci okien robią takie okna zresztą zgodnie z aprobatą techniczną. Pozostaje tylko kwestia funkcjonalności takiego okna. Nic dodać nic ująć z tego co napisał AbrahaM3K.

Pozdrawiam

Popularne 1500x1500 to wymiar okna typowego 1465x1435.

Racja, zapomniałem o wymiarach typowych, dość prawdpodobne że takie okno jak piszesz miał na myśli pytający. Przy pytaniach dotyczącyh okien nieustająco pojawia się kwestia niejednoznaczności czy ktoś operuje rozmiarem okna czy rozmiarem otworu w murze.

Wszyscy mi znani producenci okien robią takie okna zresztą zgodnie z aprobatą techniczną.

Co nie zmienia faktu, że przy jednym skrzydle o takich wymiarach realnie mogą być problemy, gdyż są parametry w okolicy granicznych. To zastrzeżenie dla Rehau (namiary podam na priv, jeśli ktoś jest zainteresowany), które cytowałem, nie wzieło się z powietrza.

Pozostaje tylko kwestia funkcjonalności takiego okna. Nic dodać nic ująć z tego co napisał AbrahaM3K.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

jak widac ta kilka cm dla okna ma duze znaczenie. ktos bystry domyslil sie ze chodzi mi o 150cmx150cm otwor w murze.

Sprzedawca mowi ze takie okna moze zrobic i robi choc rzadko, na profilu Schuco. A mnie sie po prostu podobaja. I mam problem. Coz, nie miala baba problemu.

Dzieki za rade, przemysle to

Pozdrawiam

jak widac ta kilka cm dla okna ma duze znaczenie. ktos bystry domyslil sie ze chodzi mi o 150cmx150cm otwor w murze.

Sprzedawca mowi ze takie okna moze zrobic i robi choc rzadko, na profilu Schuco. A mnie sie po prostu podobaja. I mam problem. Coz, nie miala baba problemu.

Dzieki za rade, przemysle to

Pozdrawiam

Z gustami się nie dyskutuje. Takie okno zrobią również w systemie Veka, Salamander, Deceunick i paru innych. Jeśli musi być takie okno to niech będzie z profilu o szerokości co najmniej 70 mm.

Pozzzdrawiam

witam,jareko prosze napisz dlaczego nie polecasz drzwi harmonijkowych z racji strefy klimatycznej?

dlugo by tlumaczyc a argumenty i tak zostalyby zbite przez ich zwlennikow - niech poczekaja kilka lat i wtedy wroca do tematu :) tylko by posty nie zaczynaly sie od slow "Ratunku.......itp"

Proponuje wizyte np. w Roto w Warszawie i dluzsza rozmowe z fachowcami. Podobne uwagi uslyszysz o oknach przesuwnych bezprogowych - tak tutaj zachwalanych przez co poniektore osoby.

I masz wtedy material do przemyslenia - czy okuciowiec ma racje czy handlowiec i kogo z nich sie posluchac

Sprzedawca wcisnie Ci wszystko co Ci sie zamarzy.

witam jareko dziekuje za odpowiedz z której nic nie wynika,no chyba że gdzies w "starych"postach jest wiecej informacji,temat mnie interesuje poniewaz zamówiłam sobie takie drzwi tarasowe 270x230 i nikt mnie nie namawił-ja sama,bardzo spodobały mi sie poniewaz mam spory ogród i tak sobie pomarzyłam,że jak je z harmonikuje to będzie miło miec taki widok niczym nie przesłoniety,wiec jesli moge prosic o cenne uwagi

pytanie o montaż

czy są jakieś minusy ocieplenia ściany styropianem z zewnątrz przed zamontowaniem okien

ściana 25 cm silikatowa i 15 cm styropian na to klej i siatka i tak zostanie do wiosny

na co zwrócić uwagę przy dogadywaniu się o cenę bo podejrzewam że z całego ocieplenia najdroższa jest właśnie obróbka drzwi i okien !!

Kuba Wilkoński

Czy slyszeliscie cos o firmie Plastorama z Warszawy?

Mam do wyboru okna na profilu rehau (wlasnie z plastoramy), ewntualnie veka (to juz inna firma) i nie wiem, co wybrac.

Poprosze o jakies sugestie.

PLASTORAMA ul. Lucerny - firma rodzinna z 8 letnimi tradycjami. Jakość, terminowość i serwis na wysokim poziomie.

Pozdrawiam

mam dziure w scianie wielkosci 360x220mm. I nie wiem co tam wstawic. Myslalam ze po bokach beda witryny a w srodku podwojne drzwi otwierane bez slupka (czy raczej z ruchomym slupkiem). Sprzedawca namawia mnie na przesowke 2x 1750mm.

O ile dobrze zrozumialam przy przesowce moga byc klopoty z eksploatacja zwiazane z utrzymamiem czystosci na odpowiednim poziomie ale za to ma lepsze wlasciwosci antywlamaniowe. Czy dobrze rozumuje?

Kwestia ceny to tylko drobna roznica :roll:

Co byscie tam wstawili na moim miejcu?

....O ile dobrze zrozumialam przy przesowce moga byc klopoty z eksploatacja zwiazane z utrzymamiem czystosci na odpowiednim poziomie .......

O co tu chodzi??? :roll:

Gdybym nie liczył sie z kasą :wink: wybrałbym przesuwne

Staruszku - chodzi o to, ze w przesuwkach (nie w uchylno-przesuwnych !!!) jest klopot z mechanizmem jezdnym drzwi - producenci zalecaja (by nie powiedziec - wymagaja) chodnikow do czyszczenia obuwia przed i za przesuwka by nie zapiaszczyc i tym samym skrocic zywotnosc mechanizmu jezdnego :)))

mam pytanie

zamówiłam okna

na umowie mam że powinnam mieć je zamontowane do 30 października

Jednak będą najwcześniej 15 listopada :evil: :x :evil: :x

zamówiłam je 30 września

przez to spóźnienie nie mogę teraz dokonywać na budowie dalszych prac :evil:

w związku z tym moje pytanie, wiem że w umowie pisze coś o ustawowych odsetkach :roll:

ile to są te ustawowe odsetki za dzień zwłoki

JESTEM WŚCIEKŁA

czekam na okna już ponad miesiąc :evil: :x :evil:

proszę o odpowiedz

bez wzgledu na zapisana w umowie wysokosc kar nie moga one przekroczyc dwukrotngo oprocentowania kredytow w NBP - inaczej podelgaja ustawie o lichwie czy jakos takos i moze cala umowa zostac zanegowana przez sad

na dzis to cos okolo 0,12% za dzien

Coz....kolejny rok, gdzie pod koniec zaczynaja sie schody z terminami a wsrod klientow budzacych sie z reka w nocniku adrenalina skacze. A kto bronil Ci myslec o oknach wtedy kiedy terminy byly 14 dniowe i okna byly przed terminem? Wystarczylo pomyslec w czerwcu czy lipcu. Jak zawsze wszystko na ostatnia chwile

Nauczka na przyszlosc

Ciesz sie ze nie zamowilas drzwi PORTA - tu dopiero jest jazda z terminami

po pierwsze nie miałam czasu myśleć o oknach bo zapieprzałam z mężem na budowie, w związku z tym nie miałam czasu szukać

po drugie nie wiedziałam do końca jakie dziury wyjdą w praktyce

po trzecie 80% handlowców od okien to OSZUŚCI ( okazało się że facet od samego początku wiedział ze tyle będzie trzeba czekać a nas wkręcił w takie bagno :evil:

jeśli na okna będzie trzeba czeka 2 miesiąc , płaci się zaliczkę 30% a okna kosztują blisko 10tyś to nie dziw się ze adrenalina skacze :roll: