Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy możecie mi cos powiedzieć o systemie rolet nadstawnych exte

tak to wygląda

http://www.exte.de/fkszb/10_49.php

dostałam na nie wycenę i w porównaniu do beclever różnica jest porażająca oczywiście na korzyść ;) tych pierwszych

Czy ja czegoś nie widzę okiem laika ?

Może się z nimi spotkaliście w praktyce

acha do tego miałyby iść siłowniki plastfor

.Wracam, jak odbita piłka. Okien pasywnych z drewna mieć chyba raczej nie będę- Sokółka odpowiedziec nie raczyła, więc dzwoniłam i przesuwnych profili nie robią. Wyceny tez nie zrobią, mam sie zwrócić do firmy, która ma takowe montować. Troichę dziwne, nie?

Więc rozpoznaję temat plastikowych pasywnych- czy ktoryś z miłościwie objasniających juz takie cos montował?Czy to są dobre okna?Nie chodzi o termoizolację, ale generalnie o okna- czy bezpieczne?

Pytanie dwa- czy ktoś montował?Przy tak rygorystycznych wymogach(brak mostków termicznych) czy sens jest myśleć o okiennicach?(do rolet serca jakos nie mam)- Jak to wszystko montować,i to do prefabrykowanej ściany, żeby nie dziurawić i pod izolację nie wprowadzać elementów stalowych?Przecież, cholera, to się musi jakoś trzymać!Te okna są chyba ciężkie .

Problem niby nie mój, w koncu montują to na stołach montażowych w fabryce ale...Człowiek powinien być poinformowany, żeby nie wywalić pieniędzy w błoto.Czy to się jakoś specjalnie montuje?

....Człowiek powinien być poinformowany, żeby nie wywalić pieniędzy w błoto.Czy to się jakoś specjalnie montuje?

owszem - powinien byc powinformowany ale - wybaxcz - wiekszosc z was to co uslyszy zrorumie moze w 10 % ? W Twoich slowach widac ze.... ale do rzeczy

To co jest w srodku okna PVC nie powinno ciebie interesowac - jest stal bo MUSI byc i basta. Intersuje Cie ostateczny wspolczynnik przenikania ciepla dl CALEGO okna (tj. szyby i oscieznicy ze skrzydlem) Do domow pasywnych producenci okien PVC maja profile 6 i wiecej komorowe, o odpowiedniej grubosci (przewaznie ponad 80mm) z pakietami szybowymi o k ponizej 0,8 i wtedy uzyskujesz okno o k=ponizej 0,8 (np. Aluplast Ideal 6000. Schuco Elegance .....) To ze trakcie montazu takie okno montujesz na kotwy nie ma znaczenia dla histerycznie pojmowanej izolacyjnosci termicznej.

malmuc - mozliwa jest roznica dochodzaca do 1000 zeta

Beithe - niestety - wydumane.

Teraz za szybe o k=2,8 jest DOPLATA !!! jako za szybe ktora na specjalne wydzimisie klienta wykonac trzeba. Dawniej bylo odwrotnie za 1,1 placilo sie jak za zborze.

Brak progu w drzwiach jakie chcesz tez u wielu producentow jest rozwiazaniem niestandardowy powodujacym wieksza pracochlonnosc przy produkcji a tym samym wieksza cene.

Moze w koncu zrozumiesz ze zaklady wyposazone sa w linie produkcyjne gdzie wprowadzenie czegos wyjatkowo niestandardowego podraza lawinowo koszt produkcji i zamawiajacy musi za to zaplacic - stad moja sugestia by poszukac stolarza nie jest bez sensu - on robi rzeczy jednostkowe i liczy tylko za material i swoj czas a nie straty zwiazane z wprowadzeniem do produkcji Twoich wynalazkow - w tym czasie mogac wykonac wiele innych elementow za ktore odpowiednia kase zaliczy

Chyba juz jasno wytlumaczylem - czy moze cos jeszcze niedopowiedziane?

wiem, wiem... to już było, przeszukałem trochę starych tematów i wiem, że to będzie trudne... ale co tam, warto zapytać :D

mam duży otwór na przeszklenie tarasowe, choć i tak zmieniłem, bo w projekcie był cały narożnik budynku przeszklony :D i pytanie takie czy w mojej sytuacji takie rozwiązanie będzie dopuszczalne? Zrezygnowałem z drzwi w pełnej wysokości ale czy to coś poprawi?

założenia:

szer: 3500, wys. 2480

kolor: złoty dąb

profil: salamander 3D lub decuenick zendow 5k

przeszklenie od północy, w dodatku "wciągnięte" pod płytę stropową (wnęka) i dach z szerokim okapem ok. 1m, czyli przeszklenie jest wciągnięte prawie 2,5 m w stosunku do okapu.

http://images12.fotosik.pl/8/3686cb13730f80eb.jpg

mam duży otwór na przeszklenie tarasowe, choć i tak zmieniłem, bo w projekcie był cały narożnik budynku przeszklony :D i pytanie takie czy w mojej sytuacji takie rozwiązanie będzie dopuszczalne? Zrezygnowałem z drzwi w pełnej wysokości ale czy to coś poprawi?

założenia:

szer: 3500, wys. 2480

kolor: złoty dąb

profil: salamander 3D lub decuenick zendow 5k

przeszklenie od północy, w dodatku "wciągnięte" pod płytę stropową (wnęka) i dach z szerokim okapem ok. 1m, czyli przeszklenie jest wciągnięte prawie 2,5 m w stosunku do okapu.

Rozwiązanie jak najbardziej dopuszczalne zarówno w systemie Salamander jak i Deceunick. Przy takim rozwiązaniu bez znaczenia czy od strony północnej czy południowej. Proponuję zwiększyć szerokość skrzydła drzwi tak aby przeszklenie skrzydłach i fix była tej samej szerokości.

Pozdrawiam

To co jest w srodku okna PVC nie powinno ciebie interesowac - jest stal bo MUSI byc i basta.

Gwoli ścisłości nie musi być to stal. Jedna z polskich firm ma inne własne rozwiązanie. Aluplast natomiast proponuje rodzaj kompozytu - stal z przekładką termiczną. Tak więc co jest w środku też jest jednak ważne. Szczególnie ważne jest czy właśnie w aluplaście passivhouse będzie faktycznie to wzmocnienie, które ma być. Chyba warto nawet się pokusić o "próbny odwiert" przed zapłatą za okna bo znając nasz kochany rynek producent może pokusić się o oszczędność...

Gwoli ścisłości nie musi być to stal. Jedna z polskich firm ma inne własne rozwiązanie. Aluplast natomiast proponuje rodzaj kompozytu - stal z przekładką termiczną. Tak więc co jest w środku też jest jednak ważne. Szczególnie ważne jest czy właśnie w aluplaście passivhouse będzie faktycznie to wzmocnienie, które ma być. Chyba warto nawet się pokusić o "próbny odwiert" przed zapłatą za okna bo znając nasz kochany rynek producent może pokusić się o oszczędność...

Zaś M&S stosuje stalowy(?) profil z wypełnieniem pustki jakąś pianką czy coś w tym stylu. U nich poprawia to U profilu z standardowego 1.5 do 1.2. Jednak odbywa się to .. kosztem statyki. Sam gdy kompletowalem wyceny pod swe okna to przerabialem: "te drzwi balkonowe prosze Pana, to mozemy tylko w standardowym profilu"

Niestety w związku z powyższym dziwnie się obawiam że rozwiązanie Aluplasta czy M&S jeśli chodzi o łączną kombinacje statyki ORAZ właściwości izolacyjnych będzie sporo z tyłu za takim np. Schucco SI-82 czy (niestosowanym? w PL) SI-82+. A i nie wiem czy nie "za" CT-70..

M&S stosuje stalowy(?) profil z wypełnieniem pustki jakąś pianką czy coś w tym stylu.

No właśnie nie stalowy. To jakieś tworzywo - zdaje się, że epoksyd wzmacniany włóknami.

obawiam że rozwiązanie Aluplasta czy M&S jeśli chodzi o łączną kombinacje statyki ORAZ właściwości izolacyjnych będzie sporo z tyłu za takim np. Schucco SI-82

Na pewno jeżeli chodzi o statykę to będzie gorzej. Natomiast izolacyjność dla aluplasta to zdaje się 0,8W/m2K ale nie wiem czy dla okna czy dla setu czy może dla samej ramy...

Odważę się nieśmiało zapytać jaka jest maksymalna dopuszczalna wysokość i szerokość drzwi balkonowych bez poprzeczki? Taka średnia, wiem, że zależy też wiele od profilu. Wys. 200 czy 210 szer. 90 czy 100? A może jeszcze inaczej? Pliiiis

a ja juz lekko poirytowany ponownie pojawiajacym sie tym pytaniem odpowiem tak - przeczytaj ostatnie trzy strony tego watku - poznasz odpowiedz

Co Wam tak ta poprzeczka przeszkadza? Wszyscy sie uparli a pozniej beda ryczec jak bobry

Jaka wysokosc?

Taka na ktora PRODUCENT a nie dealer udzieli Ci gwarancji :lol:

Przewaznie

biale h=2300

kolor h=2100

i tym wartosciom powinnno sprostac 90% profili

Ech, Jareko, Jareko...

Może cie śmiesza albo denerwują moje pytania, ale ja juz zetknęłam się z tym, że architekt, (z którego zrezygnowałam), tłumaczył mi, że musza byc kominy grawitacyjne w pasywnym, albo zeby dac lepsza szybę i będzie ok, po co tyle pieniedzy...I to czytając Twoje wątki(m.inn) okazało sie że szyba szybą, a rama to co innego...Mozolnie zdobywam wiedze, a moje wykształcenie i brak zamiłowania do fizyczno- matematycznych problemów pewnie niestety stawia mnie na forum w pozycji idiotki. Cóż.Grunt, że się dowiem, czego chcę.Moim celem jest zbudowac dom który jest super szczelny a nie udaje, że taki jest. Pytam o montaż, bo nie mogę mieć mostków termicznych. O rodzaj mocowań, bo to jest ważne, co się wprowadza w ścianę, metal- który przewodzi, czy też coś innego(np.co?). Pytam o to, czy pasywne okno jest oknem bezpiecznym, czy też może zacznie się wyginać. Ja się nawet dowiem, jakiego materiału należy używać ,aby po zamocowaniu uszczelnić te okna, i spytam tych, którzy je będa montowali, żeby sprawdzić, czy i oni też to wiedzą, a nie zbęda mnie "pianka starczy"(bo może i starczy, tego jeszcze nie wiem). bwojtkowi i forumowiczowi z Krakowa(sorry, nick mi umknął, zaraz sprawdzę,)dzięki za uwagi- z pewnością się do nich zastosuję.

A ciebie pewnie jeszcze popytam, licząc, że odpowiesz, nawet jeśli ja temoizolacyjność pojmuję histerycznie.

jareko:

Teraz za szybe o k=2,8 jest DOPLATA !!! jako za szybe ktora na specjalne wydzimisie klienta wykonac trzeba. Dawniej bylo odwrotnie za 1,1 placilo sie jak za zborze.

Brak progu w drzwiach jakie chcesz tez u wielu producentow jest rozwiazaniem niestandardowy powodujacym wieksza pracochlonnosc przy produkcji a tym samym wieksza cene.

Moze w koncu zrozumiesz ze zaklady wyposazone sa w linie produkcyjne gdzie wprowadzenie czegos wyjatkowo niestandardowego podraza lawinowo koszt produkcji i zamawiajacy musi za to zaplacic - stad moja sugestia by poszukac stolarza nie jest bez sensu - on robi rzeczy jednostkowe i liczy tylko za material i swoj czas a nie straty zwiazane z wprowadzeniem do produkcji Twoich wynalazkow - w tym czasie mogac wykonac wiele innych elementow za ktore odpowiednia kase zaliczy

Chyba juz jasno wytlumaczylem - czy moze cos jeszcze niedopowiedziane?

Jasno - można było tak od razu. Tyle, że ja nie upierałam się, żeby z czegoś rezygnować, tylko pytałam czy warto. Odpowiedziałeś że nie - i o to mi chodziało, dzięki.

Ale co więcej - jestem po rozmowie z białostockim Domexem, który odjął mi z pierwotnej wyceny kwotę za próg (proponując szczotkę pod skrzydłem drzwiowym) oraz zrezygnował z dodatkowej uszczelki, która nie jest mi potrzebna - też odliczając ją od wyceny. Czyli jednak się da. Wycenili to wszystko na 4900 zł (uwaga: dealer chciał 7000), po czym stwierdzili, że... nie przyjadą nawet jak zapłacę montażystom za przejazd i mam gadać z dealerem. Super :-?

Termo-Plast:

Nic nie piszesz o drewnie z jakiego ma być wykonana ta konstrukcja.

Czy podana cena jest z drzwiami , jeśli tak to jakie okucia i wypełnienie . Co z montazem?

Cena jest z montażem i z drzwiami. Drewno: meranti lub sosna (w tej samej cenie). Okucia - nie podany typ. Szyba 1,1, bezpieczna. Jak widzisz powyżej producent podał mi znacznie niższą ofertę. Tylko co z tego...

....Moim celem jest zbudowac dom który jest super szczelny ....

hmmm.....moze wogole w worku foliowym zamieszkac?

Nie taka jest idea domu pasywnego ale co mi tam

Mozesz sobie zamontowac te okna na dyble - nie wprowdzisz zadnej blachy w postaci kotwy - warunek - nie moze byc to sciana 3W bo kotwa jakos ani w welnie ani w styropianie trzymac nie che