Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...(przy założeniu że jest aluminiowa bo swiss podobno mija się z celem)

Jeśli ktoś przekonywał cię, że aluminiowa ramka jest cieplejsza od Swisspacer to był w błędzie. Nie mija się z celem stosowanie ciepłych ramek, dają one widoczne korzyści.

nie jest stosowana w paketach trzyszybowych bo takich korzysci (ponoc) nie daje

jesli masz tam taki rowek - wal smialo kotwe :)

na pewno nie zaszkodzi lecz pomoze :)

ok jutro pomacam na razie to sobie moge popatrzeć tylko na rysunki na których niewiele widać

ale opis pochodzi z tekstu conajmniej 10 powodów by sie zastanowić nad skrzynką expert (więc się zastanawiam :lol: )

pkt 2 rowek dla kotwy wkręcenaj w górnym profilu skrzynki

cokolwiek to znaczy

oj jak wciąga ten temat jak najlepszy kryminał

pozdr

Mata Hari

Może nie stosują aby te szyby nie kosztowały więcej niż kosztują, ale korzyści są. Taki Swisspacer daje o 0,07-0,08 niższy współczynnik U dla całego okna (150/150 2xRU) przy pakiecie trójszybowym. To przy pakiecie dwuszybowym daje mniej bo dla typowej szyby 1,1 ciepła ramka obniża U całego okna tylko o 0,06.

Ciepłej ramki się nie stosuje w 3 szybowych, bo koszt jest bardzo wysoki.. strzelam, że około 20 zł na m2. Po prostu są dwie ramki...

Co do listwy w Elicie Termo z pakietem 3 szybowym, to szkli się to listwą 22mm plus uszczelka. To jest taka listwa, jak się stosuje do normalnego szklenia w Premium.

Ciepłej ramki się nie stosuje w 3 szybowych, bo koszt jest bardzo wysoki.. strzelam, że około 20 zł na m2. Po prostu są dwie ramki...

Mi właśnie dealer Urzędowskiego zaproponaował taką ramkę gratis do pakietu trójszybowgo. Nie wiem na ile jest to ta "ciepła" o której mówicie ale jako taką ją reklamował - nie jest aluminiowa i jest brązowa.

a ja mam taki dylemat, moze bedziecie mogli mi pomóc byłabym wdzięczna

Zostawiłam sobie otwór 2,40 na okna ze zintegrowaną roletą

Ale chciałabym jednak mieć okna 2,40 wysokosci a nie 2,20 jednoczesnie nie oglądać skrzynek z zewnątrz. Ocieplam wartwą 15cm - stad pytanie - czy znacie jakies takie systemy rolet, które można przytwierdzić na zewnątrz muru i obrzucic tynkiem(czyli grubośc kasety max 16cm)?

Czy tez jestem skazana na owalne lub kwadratowe skrzynki wystające z muru?

Byłabym wdzięczna za odpowiedz

Coż decyzja zapadła

Panie Lekomin mam nadzieję że będę rozsiewać forumowe zadowolenie z pańskiego produktu ;)

Mam do was pytanie chociaż stoicie nie po tej stronie szeregu zainteresowanych. Dostałam wzór umowy od firmy u

której zamawiam okna i jest conajmniej śmieszna w sumie to wymiana danych i info że mają mi je zamontować

Moge sobie ją zmienić dopisać

co tam warto wrzucić

jaka jest % wartość standardowej zaliczki

I chciałabym wam podziękować za miłą współpracę. Podchodziłam na początku do tematu conamniej z wielką paniką i przerażeniem a kończę nawet z małym dorobkiem wiedzy. Cóż wystarczyło spojrzeć dziś tylko na pana z firmy okiennej ...patrzył na mnie jakby zobaczył bazyliszka (robiłam mu małe przesłuchanie czy mi nie szykuje niespodzianki w wycenie...) i doszłam do miłego wniosku ...Miło jest wiedzieć co się chce :)

wojciaszek: co do pytania Petecki-Abakus. Odpowiedz: Żaden

:lol: :lol: :lol: :lol:

tez mi sie forma odpowiedzi spodobala :) :) :) :) i co najwazniejsze - zgodna z odczuciami wiekszosci :)

anulas - nie porownuj Jaguara z Focusem

Jasne ze Schuco :lol: jesli juz a o bezprogowych (poczytaj wczesniej) zapomnij - chyba ze klimat zmienil sie na stale i zimy u nas niet do konca swiata i jeden dzien dluzej

to ja jeszcze jedno pytanie co do niskiego progu i ewentualnego przymarzania uszczelek do aluminium.

Dlaczago takich progów nie robi się z drewna/pcv - mielibyśmy jeden minus (przymarzanie) mniej? :roll:

bo są cienkie , niskie , a muszą przenosić duże obciążenia , tarcia itd , ani drewno ani pcv nie da rady

:wink:

to ja jeszcze jedno pytanie co do niskiego progu i ewentualnego przymarzania uszczelek do aluminium.

Dlaczago takich progów nie robi się z drewna/pcv - mielibyśmy jeden minus (przymarzanie) mniej? :roll:

tu nie tylko chodzi o przymarzanie.

Wyobraz sobie jak wyglada taki prog po kilku latach uzytkowania gdy kazdy ci szoruje butami po progu - sadzisz ze PVC lub drewna by cokolwiek zostalo? Poza tym bezprogowe przy drzwiach balkonowych to co innego jak bezprogowe przy przesuwkach - tu dochodzi jeszcze zabrudzenie rowkow i tym samym trwalosc wozkow jezdnych

O szczelnosci i jednych i drugich nie wspominam.

Dla mnie jedyna sytuacja wymuszajaca takie rozwiazanie jest inwalida poruszajacy sie na wozku - tu innej mozliwosci wyjazdu na ogrod przez taras nie widze i tu jest wyzsza koniecznosc zastosowania takich rozwiazan. W innym wypadku bardziej ped za moda niz walory uzytkowe i trwalosc liczona w dziesieciolecia a nie miesiace

POmijam w tych rozwazaniach kwestie ceny za takie rozwiazania - zawsze wyzsza od innych.

Na wlasne zyczenie placicie wiecej ja cos co jest hmmm...... nie do konca dobre - ze tak spokojnie to nazwe :lol:

Ciekawe dlaczego obserwujacy to forum okuciowcy nie wejda w temat i nie powiedza tego co na szkoleniach sami glosza o bezprogowych przesuwkach, o bezprogowych balkonach, o harmonijkach, o tych cholernych dywanikach przed jak i za takimi oknami tarasowymi ?

Proszę napiszcie co sądzicie o tych oknach MS

http://www.ms.pl/index.php/pl/produkty_okna_pcv_termopcv_parametry/

Czy faktycznie sąto dobre profile i czy choć troszkę porównywalne do Aluplasta piecio komorowego ?

Moze to porównanie mercedesa z polonezem?? :D

Czas na zamawianie okien a ja już sama nie wiem co lepsze ? :x

Profil Veka już wykluczyłam :lol:

Pozdrawiam

wojciaszek: co do pytania Petecki-Abakus. Odpowiedz: Żaden

:lol: :lol: :lol: :lol:

tez mi sie forma odpowiedzi spodobala :) :) :) :) i co najwazniejsze - zgodna z odczuciami wiekszosci :)

anulas - nie porownuj Jaguara z Focusem

Jasne ze Schuco :lol: jesli juz a o bezprogowych (poczytaj wczesniej) zapomnij - chyba ze klimat zmienil sie na stale i zimy u nas niet do konca swiata i jeden dzien dluzej

i już jestem mądrzejsz, do dziś byly to dla nie gołe nazwy a dzis wiem, ze wole jeździec jaguarem :wink: .Dzieki.

Ania

Proszę napiszcie co sądzicie o tych oknach MS

http://www.ms.pl/index.php/pl/produkty_okna_pcv_termopcv_parametry/

Czy faktycznie sąto dobre profile i czy choć troszkę porównywalne do Aluplasta piecio komorowego ?

Moze to porównanie mercedesa z polonezem?? :D

Czas na zamawianie okien a ja już sama nie wiem co lepsze ? :x

Profil Veka już wykluczyłam :lol:

Pozdrawiam

Ciepłe te okna MS-u ,

chyba trochę brak odpowiednika na rynku :roll: