Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bez przesady.. możesz kupić okna drewniane i okna PVC ze wzmocnieniem z jeszcze niższym współczynnikiem przenikalności cieplnej.

drewniane z lepszym współczynnikiem niż to:

http://www.ms.pl/index.php/pl/produkty_okna_pcv_termopcv_parametry/

jest raczej rzadkością i to drogą ,

chyba że się mylę 8)

Ciepłej ramki się nie stosuje w 3 szybowych, bo koszt jest bardzo wysoki.. strzelam, że około 20 zł na m2. Po prostu są dwie ramki...

Co do listwy w Elicie Termo z pakietem 3 szybowym, to szkli się to listwą 22mm plus uszczelka. To jest taka listwa, jak się stosuje do normalnego szklenia w Premium.

To jeszcze pytanie

Czyli jeśli zamawiam Elite termo z pakietem trójszybowym robi mi się wycenę na elite termo z ciepłą ramką plus dodaje się koszt dodatkowego szklenia otrzymam okienka od Ciebie tak jak mi mówi sprzedawca czy tak jak piszesz czego przyznam sie nie rozumiem jako laik :-?

Pytam się bo tam gdzie podpisuję umowę mam właśnie w takiej formie wycenę

W innej miałam elite policzoną na ramce aluminiowej przy pakiecie trójszybowym. I tak jak piszecie koszt dodatkowej szyby przez to wyszedł mi naprawdę niewielki w stosunku co do całej kwoty.

Zaczynam wątpić czy moje wymagania w zamówieniu nie przerosły firmy w której zamawiam okna Ide o zakład że trafiła im się pierwsza taka klijentka co wymyśla jakieś potrójne szyby. Stąd moje pytanie czy na pewno dostanę to co zamawiam czyli elite termo z parametami jakie się dostaje w standardzie przy dwuszybowym co do ramki ciepłej plus trzecia szyba???

wojciaszek: co do pytania Petecki-Abakus. Odpowiedz: Żaden

:lol: :lol: :lol: :lol:

tez mi sie forma odpowiedzi spodobala :) :) :) :) i co najwazniejsze - zgodna z odczuciami wiekszosci :)

anulas - nie porownuj Jaguara z Focusem

Jasne ze Schuco :lol: jesli juz a o bezprogowych (poczytaj wczesniej) zapomnij - chyba ze klimat zmienil sie na stale i zimy u nas niet do konca swiata i jeden dzien dluzej

i bądż tu człowieku mądry :roll:

dowiem się o ofertę ,,Jeziersk"wizualnie i funkcjonalnie wydaje się być ok,zobaczymy jaka cena :lol: :wink: i

Do Jeziera + Lekomina + Daxima + Jareko:

Tzw ciepłe ramki nie mają na celu polepszenie U szyby - ich zadaniem jest wyrównanie współczynnika U na całej powierzchni szyby w przedziale zewnętrznych temperatur +5 stopni do -8 max -10 stopni przy temperaturze wewnątrz pomieszczenia +20 ; +22 stopnie.

Niestety, ale ramki aluminiowe bardzo dobrze przewodzą ciepło czego efektem jest skraplanie się pary wodnej na oknie od wewnątrz pomieszczenia w strefie listwy przyszybowej.

Nie jest prawdą, że w pakiet 3 szybowy dla współczynnika U=0,7 W/m2k nie opłaca się montować ciepłych ramek. Ich użycie pozwala rozłożyć U równomiernie na całej powierzchni szyby - po to je wymyślono Panowie !!!

Przykład: w ubiegłym roku doświadczaliśmy o tej porze roku mrozów dochodzących do -30 stopni. W szybach z ramką aluminiową w strefie krawędziowej czyli w okolicy ramki aluminiowej współczynnik U = 3,0 W/m2k w szybie o budowie U = 1,1 W/m2K. Efektem tego była zamarźnięta woda jaka się osadziła w strefie listwy przyszybowej.

Uważam, że jak poważna firma opracowuje wynalazek - nowy produkt, który w strefie euro :p został zaakceptowany przez rynek a w naszym kraju negujemy jego przydatność to do czego to prowadzi ? W Anglii tak myślą i dalej myją ręce pod 2 kranami :o w Łodzi jest fajna knajpa gdzie istnieje taki wynalazek w wychodku.

Narra

Uważam, że nie na darmo technologie w budownictwie zmierzają w kierunku zwiększania ciepłochronności danego obiektu - koszty nośników energetycznych co roku wzrastają i będą wzrastać.

Jesteśmy tuż przed wprowadzeniem tzw audytów energetycznych w budownictwie, których celem jest ograniczenie zużycia energii przez dany obiekt.

Im wyższa klasa energetyczna budynku tym jego wyższa wartość na rynku nieruchomości i podejrzewam, że będzie miała ona też wpływ na klasyfikowanie przez gazownię, elektrownię, elektrociepłownię odbiorcy a efektem będzie rachunek za wspomniane nośniki.

Pozdrawiam

charlie - przeciez nie neguje cieplej ramki w trzyszybowkach - stwierdzam, ze poki co, takich nie spotkalem w ofertach - w trzyszybowkach kroluje ciagle alu - moze z powodu ceny, moze z powodow technologicznych spozycjonowania obu ramek by ladnie to w kupie wygladalo - nie wiem, nie wnikam

Poki co wszedzie gdzie widze trzyszybowki widze ramki alu

Natomiast swoje slowa wypowiedziane dawno temu na tych lamach o sytuacjach gdy ramka alu jest lepsza od cieplej ciagle podtrzymuje :)

Witam,

Mam pytanie na temat okien z fabryki Pawlik - fabryka za Kielcami w Morawicy (robią na profilach Aluplast + okucia Winkhaus).

Czy ktoś może miał z nimi doczynienia i może się wypowiedzieć na temat jakości, trzymania się przez nich specyfikacji itp..

Ja sam szukam i szukam ale nie mogę nic znaleźć.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Bez przesady.. możesz kupić okna drewniane i okna PVC ze wzmocnieniem z jeszcze niższym współczynnikiem przenikalności cieplnej.

drewniane z lepszym współczynnikiem niż to:

http://www.ms.pl/index.php/pl/produkty_okna_pcv_termopcv_parametry/

jest raczej rzadkością i to drogą ,

chyba że się mylę 8)

większość okien drewnianych to DJ68 ,

więc dla ramy ze skrzydłem U=1,5 około ,

rozwiązanie MS dla PCV daje U=1,2 :roll:

To jeszcze pytanie

Czyli jeśli zamawiam Elite termo z pakietem trójszybowym robi mi się wycenę na elite termo z ciepłą ramką plus dodaje się koszt dodatkowego szklenia otrzymam okienka od Ciebie tak jak mi mówi sprzedawca czy tak jak piszesz czego przyznam sie nie rozumiem jako laik :-?

Tak powinien przedstawiciel handlowy zrobić.

Pytam się bo tam gdzie podpisuję umowę mam właśnie w takiej formie wycenę

W innej miałam elite policzoną na ramce aluminiowej przy pakiecie trójszybowym. I tak jak piszecie koszt dodatkowej szyby przez to wyszedł mi naprawdę niewielki w stosunku co do całej kwoty.

Tak może być - różnica wcale nie jest duża. Sprzedajemy potrójną szybę w bardzo dobrej cenie, bo że tak powiem chcemy wspierać trend w tym kierunku. To samo jeśli chodzi o podwójny kolor w Elicie.

Zaczynam wątpić czy moje wymagania w zamówieniu nie przerosły firmy w której zamawiam okna Ide o zakład że trafiła im się pierwsza taka klijentka co wymyśla jakieś potrójne szyby. Stąd moje pytanie czy na pewno dostanę to co zamawiam czyli elite termo z parametami jakie się dostaje w standardzie przy dwuszybowym co do ramki ciepłej plus trzecia szyba???

Sprzedajemy dość dużo potrójnej szyby.. praktycznie cały Exclusive tak idzie i coraz większa część Elity. Wczoraj miałem raport i nawet się okazało, że w systemie jest potrójna szyba z ciepłą ramką.. widocznie ktoś już taką zamówił a nasz dostawca szyb zrealizował zamówienie. W standardzie jest ramka aluminiowa. Na wytłumaczenie zwrotu "że się okazało" mogę powiedzieć, że wczoraj po południu mieliśmy w bazie 268 rodzajów szyb ;)