Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Błąd: SI-82 a nie SI-82+

Gdzie zrobiłem błąd Lekomin? Chyba ten plus ma wtopione alu czy nie?

SI82+ mają 8 komór w skrzydle a 7 w ramie plus wtapiane wzmocnienia aluminiowe. SI82 maja 7 komór w skrzydle a 6 w ramie i wzmocnienie stalowe takie jak idzie do Ct70 Cava (czyli nasza Elita Thermo). Obydwa profile do początku tego roku stanowiły Produkcję Specjalną w Schuco, i dopiero my trochę im linie rozruszaliśmy :) Mieliśmy do wyboru obydwa profile, wybraliśmy SI82 bez plusika, bo metody obróbki tego wzmocnienia aluminiowego są fatalne i nie da się wykonać elementów o długości powyżej 1,5m (balkony). O łuki bałem się zapytać ;)

Co do programu Schuco: uważajcie bo diabeł tkwi w szczegółach. W każdym razie obliczenie współczynników wymaga oficjalnego pisma do Schuco :)

Ktos chyba musi od nich kupować :-?

cytat:

Witam,

Mam pytanie na temat okien z fabryki Pawlik - fabryka za Kielcami w Morawicy (robią na profilach Aluplast + okucia Winkhaus).

Czy ktoś może miał z nimi doczynienia i może się wypowiedzieć na temat jakości, trzymania się przez nich specyfikacji itp..

Ja sam szukam i szukam ale nie mogę nic znaleźć.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Spróbuję "zebrać do kupy" dostępne na rynku ponadstandardowo ciepłe okna...

Drewno:

1. Galux firmy Urzędowski - okno drewniane grube 88mm z wkładem 3 szybowym. U dla okna - BD

2. Sokólka Gold plus - okno drewniane z "przekładką termiczną", wkład 3 szybowy. U dla okna - BD

PCW

1. Aluplast 6000 Passiv-Hause - 80mm, specjalne wzmocnienie wykonane ze stali z przekładką termiczną, pakiet 3 szybowy. U dla okna - 0,84W/m2K

2. MS Termo - 73mm, wzmocnienie z kompozytu zamiast stali, wkład 3 szybowy. U dla okna 0,9W/m2K

3. Schucco Corona SI 82+ - 82mm, "wtopione" wzmocnienia aluminiowe, pakiet 3 szybowy. U okna 0,84W/m2K

ad1)Aluplast 6000 Passiv-Hause - niedostępne (chyba że w laboratorium) :wink:

ad3)Schucco Corona SI 82+ - niedostępne (chyba że w laboratorium) :wink:

ad2)dostępne za dopłatą około 10% :wink:

Witam,

Na wstępie zagajenie: Jak mam do ustalenia coś w sprawie budowy a nie wiem co myśleć, zawsze spędzam troszkę czasu na forum Muratora i pod wpływem postów innych wyrabiam sobie zdanie. Niestety w przypadku okien to nie zadziałało :roll:

Im więcej czytam tym mniej wiem. Może ktoś znajdzie troszkę czasu i cierpliwości aby mi rozjaśnić w blond główce...

Muszę wybrać okna. Stan surowy już stoi. Dom spory, gaz chyba dociągną (podkreślam chyba), boję się kosztów ogrzewania - przeszkleń raczej sporo. Dom docieplam styropianem 20cm - i to może być pewien dowód mojego histerycznego podejścia do kwestii ciepła. Jeśli chodzi o wrażliwość na włamania - to jest u mnie średnia, raczej niehisteryczna ("jak mnie zechcą okraść, to zawsze jakoś im się uda").

Czy możecie mi coś doradzić? Na co mam zwracać uwagę? Jakie literki (systemy?) wybrać? Chcę ciepłe okna i rozsądnie bezpieczne. W co warto inwestować?

I jeszcze drugi dylemat - wentylacja. Teraz mieszkam w bloku. W każdym pomieszczeniu zawsze mam rozszczelnione jedno okno. Nie wyobrażam sobie inaczej. Kiedy od wielkiego dzwona zamknę szczelnie okno dosłownie po 2 sekundach czuję, że jest mi duszno (w uszczelnionych domach jednorodzinnych czuję się identycznie). Tylko że w bloku na 6 piętrze nikt mi nie będzie się włamywał przez rozszczelnione okno... A teraz dom - będzie wentylacja grawitacyjna. W różnych firmach oknarskich polecili nam takie rozwiązania:

- rozszczelniać okna, gdy jestem w domu, czasem wietrzyć - wariant dla mnie straszny bo - 1) nie wyobrażam sobie obsługi takiej ilości okien (kuchnia, salon, gabinet, sypialnie...), które przed wyjściem z domu musiałabym codziennie zamykać a potem rozszczelniać (na pewno bym o jakimś zapomniała), 2) a co z wentylacją gdy nikogo nie ma domu :-? , 3) ja chcę system bezobsługowy...

- kupić urządzenie typu Aereco, tylko, że jedna z firm stanowczo i skutecznie nam to odradziła twierdząc, że to baaardzo wychładza okno, wieje od tego i się to brudzi

- wyciąć kawałki uszczelek w oknie - ta opcja chyba najbardziej mi się spodobała, no bo ja i tak zawsze chcę mieć mikrowentylację, a jak będzie mróz stulecia i będzie mi zimno najwyżej jakoś to uszczelnie watą albo czymś... :roll:

Co o tym sądzicie?

przepraszam, że tak długo się rozpisałam..

pozdrawiam,

Asia_w

:) Witam rozwazających tematy pasywne.

Oprócz wymienionych przez Was okien z certyfikatem jest jeszcze okno Braci Bertrand PCV profil gealan (nie wiem czy poprawnie piszę)

Z tego, co mi wiadomo, wszystkie te okna są dostępne w Polsce.Wciąż czekam na wyceny, Rehau wydaja mi się naprawde dobre, sztywne, i pasywne, że hej. Okno ma mieć 0,8 dla c a ł e g o okna w standardzie pasywnym. A zainteresowanym dodatkowo współczynnikami , dociepleniami itd polecam- już nie z tematyki okiennej(panowie wybaczą)vapotherm. Własnie zgłębiam. Zdaje się, że będzie u mnie leżał na płycie.

Jak mi tylko przyjdą wyceny, to rzucę do posta.

mam prywatnie do Ciebie ogromna prośbę - mógłbyś wyliczyć dla przykładowego okna:

- jednoskrzydłowe 865/1435

- jednoskrzydłowy np. balkon 865/2295 bez poprzeczki

ile wyniosłoby K dla szyby 1,0 oraz 0,8 dla obu takich okien?

i wyniki opublikował tutaj - proszę :)

Okno

Szyba 1,0 ramka alu, psi 0,08, profil corona

si82 (6k)- Uw=1,29

CT 70MD (5k) - Uw=1,43

CT 70MD (3k) - Uw=1,39

CT 70AS (5k) - Uw=1,47

CT 70AS (3k) - Uw=1,42

AS 60 (3k)- Uw=1,52

Szyba 1,0 ramka ciepła, psi 0,04, profil corona

si82 (6k)- Uw=1,17

CT 70MD (5k) - Uw=1,31