Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

dwarazy czytałam i... znalazłam, ale

gdyby ktoś miał jeszcze na ten temat coś do powiedzenia, to bardzo proszę, tym bardziej, że zdania są sprzeczne

zdania są różne na temat "pasywnych" okien PCV ,

większość wynalazków tu omawianych nie jest w polsce dostępne ,

choćby wymienione SI 82+ opisywane wcześniej , jest bardzo ciepłe ale go nie dostaniesz , 8)

natomiast SI 82 owszem kupisz , ale to inne buty ,

już nie takie ciepłe choć bardzo dobre , 8)

to samo z omawianym wyżej profilem REHAU ,

brzydki ale ciepły ,ciekawy wynalazek ,

lecz znowu szkoda prądu bo go nie dostaniesz w polsce , 8)

omawiany wiele razy Aluplast 6000 Passiv Haus jest super ,

tylko że go nie dostaniesz w polsce , 8)

tyle na temat wynalazków

ciepłe -pasywne okno to np drewno Sokólka Gold plus , ale koszty? :(

no cóż po prostu bardzo drogie ,

zapytałaś o MS termo ,

rozwiązanie które sugerujesz daje dobre "U" za normalną cenę ,

tylko szybę weź U=0,6

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I tak nie jest źle. Gdy ja budowałem 4-5 lat temu to nawet szyb 1,0 nie było na rynku i profili cieplejszych niż 1,5.

A teraz otwieram najnowszego muratora, a w nim pokazana budowa domu pod Wrocławiem, w którym zamontowali okna z profilami rehau clima design.

A przy okazji mam jeszcze jedną uwagę. Czy ktoś zauważył jak wielki wpływ na U wbudowanego okna będzie miał sposób jego "obrobienia" ociepleniem? Nie potrafię tego dokładnie wyliczyć ale zdaje się, że całkowicie widoczna rama a taka przykryta na 5 cm styropianem może mieć wpływ (przy bardzo ciepłym oknie) nawet rzędu 10-15% na całe U otworu okiennego!

CT70MD to jest Mitteldichtung, czyli uszczelka środkowa. Na Polskę się takich okien nie sprzedaje, my robimy je tylko i wyłącznie na eksport, a na materiał czeka się 6 tygodni.

Profile z których produkujemy

AS60

CT70 Classic

CT70 Rondo

CT70 Cava

SI82

SI82+ można dostać w Polsce, znaczy można kupić jedno okno co leży u nas za halą z testów ;)

daxima:

Warunki gwarancji są dołączane do każdego okna. Na stronie ich nie ma, mogę ci podesłać w pliku.

Bardzo proszę naszych przemiłych doradców o opinię.

Po przeczytaniu wielu stron o oknach i roletach wiem że BeeClewer jest dobry,

a tu pan sprzedający okna Oknoplast mówi mi że w systemie BeeClewer powstają mostki termiczne,

wychładza się skrzynka przez szczelinę gdzie chowa się roleta, i poleca coś co nazywa się MAGU VarioPlus

Czy mam temu panu wierzyć :roll: :roll: :roll:

Lekomin

Czy problem z "plusem" polega na usunięciu wzmocnienia alu przed zgrzaniem by zrobić "miejsce na wypływkę"? Bo właśnie tak się zastanawiałem jak to cholerstwo zgrzać... Przecież to ALU nie pozwoli docisnąć profili (nie ma naddatku na zgrzanie).

Tak samo zastanawia mnie technologia zgrzewanie w przypadku tego rehaua co je Jezier pokazał. Czy to "pianka ocieplająca" nie stopi się na kilka cm w pobliżu zgrzewu? Myślę, że w praktyce raczej tak...

Czy problem z "plusem" polega na usunięciu wzmocnienia alu przed zgrzaniem by zrobić "miejsce na wypływkę"? Bo właśnie tak się zastanawiałem jak to cholerstwo zgrzać... Przecież to ALU nie pozwoli docisnąć profili (nie ma naddatku na zgrzanie).

Dokładnie :) Schuco wymyśliło jakiś frez, podobny do frezu do słupków stałych, ale to jest technologia bardzo ale to bardzo eksperymentalna. Powiedzmy, że SI82+ to jest coś jak takie fajne prototypowe samochody, przygotowywane na wystawy motoryzacyjne. Później powstają samochody seryjne, które z prototypami maja mało wspólnego. SI82+ to prototyp, SI82 to seria :)

Tak samo zastanawia mnie technologia zgrzewanie w przypadku tego rehaua co je Jezier pokazał. Czy to "pianka ocieplająca" nie stopi się na kilka cm w pobliżu zgrzewu? Myślę, że w praktyce raczej tak...

a to nie jest nakładka jakaś? cięta i doklejana?

........... pan sprzedający okna Oknoplast mówi mi że w systemie BeeClewer powstają mostki termiczne,

wychładza się skrzynka przez szczelinę gdzie chowa się roleta, i poleca coś co nazywa się MAGU VarioPlus

Czy mam temu panu wierzyć :roll: :roll: :roll:

no i miał trochę racji , w skrzynce jest styropian ale i tak mostków (MOSTÓW) termicznych jest dużo ,

sporo traci sztywność górnej ościeżnicy bo nie jest zamocowana do muru

:wink:

ale to kwestia kompromisu ,

parametry kontra estetyka

:roll:

sporo traci sztywność górnej ościeżnicy bo nie jest zamocowana do muru

:wink:

:roll:

no właśnie, mam jedno okno - fix 3,2 szer i brak mocowania w środku kasety może być problematyczne :-?

a poza tym olbrzymia powierzchnia skrzynki kasety,

a MEGA VarioPlus ma skrzynkę ze styropianu :roll:

i jeszcze nie rozumiem konieczności wyboru:

:roll: :roll: :roll:

przepraszam ,że może naiwnie ale chciałabym zapytać czy jest jakis producent sensownych (a nie marketowych) klamek z przyciskiem w kolorze stare złoto + nakładki na zawiasy. Bo mówią mi że jak z przyciskiem to tylko brąz, a jak stare złoto to secustic albo kluczyk.

I czy moglibyście mi powiedzieć czy w standardzie WK2 okno musi byc RU czy może być R, bo wybieram spośród 3 ofert i w jednej musi byc RU a w innych nie. :o

Chciałabym zapytac jeszcze o jedną rzecz,

czy możliwe żeby dopłata do WK2 na okuciach Maco kosztowała grosze w porownaniu np. z Winkahusem , oraz dopłata pomiędzy P4 a P2 na 20mb szyby wynosiła 450 zł

.. bo ja juz mam mętlik w głowie