Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Dzięki. Rok temu widocznie powiedzieli mi cenę tych szyb z argonem. A ja nie dociekałem bo cena nie była zachęcająca.

Spoko.. my 0,7 sprzedajemy stosunkowo dużo jak już pisałem. W każdym razie, gdy zaczynaliśmy tym handlować to szklarze nie mieli badań przenikalności i była tylko deklaracja i obliczenia z programu komputerowego.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

.... Jareko, widziałeś już okna z kawałkami wzmocnień?

to co ja wizialem i czasem to tutaj opisuje.Ale tylko czasem - po co klientow straszyc?

kawalki wzmocnien tam gdzie sa zawiasy. kawalki wzmocnien w calej dlugosci, brak wzmocnien, wzmocnienie "L" z centrostalu zamiast systemowej "C" lub zamknietego ....wiele widzialem ale o wszystkim mowic tu nie chce - i tak mam opinie "wizjonera" i "fatalisty" w temacie okien oczywiscie

oooo...mocne słowa - zmowa. Masz jakieś dowody ?

Bo ja słyszałem, że gaz poszedł w górę a piece w hutach szkła czy stali są "napędzane" właśnie gazem.

Generalnie to ceny prawie wszystkich materiałów budowlanych poszły w górę i jeszcze pójdą w tym roku o ok. 30% !!! Tak przynajmniej twierdzą analitycy rynkowi.

Pozdrawiam

P.S. ...ceny okien na dzień dzisiejszy w porównaniu z końcem 2007 są 20 - 30% niższe - czyli okno O34 w podstawowej wersji kosztuje np. 650,00 PLN netto to przewidywana jego cena we wrześniu 2007 będzie ok. 800,00 PLN netto

słyszałam jakąs może plotkę, że ciemno grafitowe okna plastikowe sie wypaczają po jakimś czasie (ze względu na ciemny kolor?) powiedzcie czy to bzdura czy prawda?

Każdy kolor słabiej odbija promienie słoneczne i bardziej się nagrzewa od białego, ale szanujący się systemodawcy profili zalecają włożenie grubszego wzmocnienia i problem znika :roll:

Potrójna z argonem kosztuje 110 zł/m2?

...dobry jesteś :roll:

Podstawowym problemem w cenie szyby o współczynniku U = 0,7 W/m2K czy U = 0,5 W/m2K jest cena gazu KRYPTON. Niestety, ale jest on o wiele droższy niż ARGON. Dodatkowo kryptonu nie produkuje się w Polsce tylko np. w BRD.

Przykład: tzw mała butla to koszt ok. 1.500,00 euro + transport.

Pozostała budowa szyby jest taka sama - czyli dwie komory czyli 3 szyby w tym 2 thermofloat-y i środkowy float dla "schłodzenia" pakietu.

Krypton jest lepszym izolatorem niż argon - ARGON "polepsza" U o 0,3 W/m2K a KRYPTON o 0,5 W/m2K.

Najlepszym jednak - znanym izolatorem jest gaz XSENON ale aby wyprodukować 1m3 xenonu należałoby skroplić ok. 200.000 m3 powietrza co daje horrendalne koszta. Szybka z xenonem ma U=0,3 W/m2K.

Teraz wiecie skąd się biorą ceny żarówek xenonowych :D

Co do szyb produkowanych w technologii HEAT MIRROR. Niestety, ale wspomniana folia , która jest zasadniczym elementem w uzyskaniu odpowiedniego U jest niestabilna w skali paru lat użytkowania.

Pęka po jakimś czasie z powodu degradacji promieniami UV. W związku z tym, że pakiet szybowy jest nierozbieralny a przez to nienaprawialny koszta użytkowania są bardzo wysokie.

Pozdrawiam

Witam,

Ponawiam prośbę do Forumowiczów o pomoc w wyborze okien. Pomocy,

które okan wybrać ?

Oto ofery, które otrzymałem:

PCV dwustronnie okleinowane:

Okna Goran (profil Gealan IQ8000): 16017 netto

Oknoplast Kraków: 13556 netto

Okna M&S (profil BRUGMAN): 13084 netto

Nie dziw się, że nikt nie odpowiada na tak postawione pytanie, podałeś producentów a o profilach troche za mało:

- Gealan IQ 8000- cztero czy sześciokomorowy?

- Oknoplast- który profil?

- M&S - KTÓRY BRUGMANN?

Okna drewniane:

Okna Dziadek sosna lita: 16325 netto

Okna GORAN sosna lita: 15106 netto

Okna Stollar Olecko sosna lita: 15583 netto

Okna Vitra s.c. sosna lita: 15656 netto

Okna Natura Sp. j. sosna lita: 17100 netto

Okna KRC Olecko sosna lita: 15279 netto

Okna M&S sosna lita: 14956 netto

Okna GEBAUER sosna lita: 16958 netto

Wybierałbym pomiedzy Goranem, Gebauerem,potem M&S, Natura- kolejność w parach przypadkowa.

Nie wiem jak produkuje teraz Stollar po zmianie właściciela- czy wprowadzili taką politykę jak kiedyś w pcw? Byłoby niedobrze. Kiedyś był dobry.

Dziadek- kiedyś chałka niezła- dzisiaj nie wiem czy się poprawił :roll:

O wyrobach reszty z wymienionych nie mogę wiele napisać. :oops:

Charlie:

powiedzmy tak.. w moim subiektywnym i nie popartym żadnymi dowodami odczuciu, w pewnym kraju (zupełnie innym niż Polska) jest ewidentny kartel cenowy wśród wytwórców szyb zespolonych. Gdyby ten kraj był członkiem UE (a oczywiście, ale oczywiście nie jest) i miał sprawny UOKiK to pewnie ktoś by się tym zajął. Bo wysyłanie faksów identycznej (prawie) treści o identycznych (prawie) podwyżkach, w tym samym (prawie) terminie wygląda na zamierzone i skoordynowane działanie.

Mieszkałem 4 lata w Anglii i akurat wiem, co w normalnym kraju urząd za to odpowiedzialny by z takim zagraniem zrobił... ale my mieszkamy w Polsce, i tutaj ŻADNEGO kartelu nie ma :wink:

Co do wzrostu cen: zauważ jeszcze jedną rzecz: okna jako jedyny z ważniejszych materiałów budowlanych taniały w ciągu ostatnich lat. Wzrost 20% jest całkiem realny. 30% też realne, o ile utrzymana zostanie propozycja zwiększenia VAT na usługi montażowe.

Witam!

Jaka jest wasza opinia na temat okien z fiberglasu firmy OKTEAM (http://www.okteam.com.pl).

Mam na myśli głównie okna typu PATIO - seria KORAL. Jaka jest ich wytrzymałośc na włamanie?

MCB

Technologia niedoceniana w polsce ,

kompozyty do przyszłość budownictwa ,

niestety wartość k=1,94 W/m2 dla ramy jak podają na stronie,

to dość kiepsko jak na taką technologię :cry:

Proszę o opinie,

okno Edition - firma Internorm http://www.internorm.com.pl

Ogólnie ciekawe rozwiązanie: Uw (całe okno) = 0,68 w/m2k (to jest maksimum możliwości), ale za to w standardzie Uw = 1,1 W/m2k

No i jeszcze "ukryte okucia" co o tym sądzicie ?

I jeszcze pytanko o opinie model Dimension -

okno pcv-aluminium - (12 lat gwarancji) - także niezły Uw = 0,78 (maks) i ukryte okucia

Pozdrawiam

To ja tez coś dodam,. Carakterystyka techniczna standardowych okien jakie mi zaproponowano w rozsądnej cenie:

Profile okienne:

farby akrylowe firmy Teknos, Sigma (produkty ekologiczne, wodorozcieńczalne, podkreślające naturalne piękno drewna w systemie 4-krotnego malowania);

dwie uszczelki (wrębowa, przylgowa) Q-LON;

szczeliwo przyszybowe - silikon firmy Wacker, Dow-Corning;

termookapnik aluminiowy z płetwą sprężystą - zabezpiecza lakier przed wycieraniem.

Okucia:

okucia obwiedniowe firmy Winkhaus AutoPilot;

okucie antywyważeniowe I-go stopnia;

mikrowentylacja w okuciu uchylno-rozwieranym.

Szyby:

pakiet szybowy 4/16/4 produkowany przez firmę Glaverbel Szkło Glav;

wypełnienie: powietrze + gaz argon;

współczynnik przenikania ciepła U=1,1 W/(m2*K);

współczynnik Rw=31 dB.

Gwarancja:

5 lat na okucia i szyby

3 lata na pozostałe elementy

Co o tym sądzić? Nie znam się kompletnie :)

Ogólnie ciekawe rozwiązanie: Uw (całe okno) = 0,68 w/m2k (to jest maksimum możliwości), ale za to w standardzie Uw = 1,1 W/m2k

No i jeszcze "ukryte okucia" co o tym sądzicie ?

I jeszcze pytanko o opinie model Dimension -

okno pcv-aluminium - (12 lat gwarancji) - także niezły Uw = 0,78 (maks) i ukryte okucia

Pozdrawiam

ukryte okucia fajnie wygladaja , bo ich nie widać ,

ale te współczynniki U to raczej źle interpretujesz ,

wynik 0,68 dla ramy tak , dla okna nie ,

chyba że 99% pow okna to szyba 0,6

podobnie model Dimension

:wink:

niektórzy producenci okien oferują dodatkowo tzw listwy montażowe,inni dopiero na życzenie.

Pytanie warto żądać tych dodatkowych listw czy też skorzystać z tzw ich,,klocków podporowych"

Z jednej strony listwa wydaje się być lepszą podpórką?

Druga kwestia to izolacja: lepsza listwa i pianka ,czy sama pianka :roll:

niektórzy producenci okien oferują dodatkowo tzw listwy montażowe,inni dopiero na życzenie.

Pytanie warto żądać tych dodatkowych listw czy też skorzystać z tzw ich,,klocków podporowych"

Z jednej strony listwa wydaje się być lepszą podpórką?

Druga kwestia to izolacja: lepsza listwa i pianka ,czy sama pianka :roll:

lepsze jest listwa + pianka

Witam!

Jestem tu nowy, więc z góry przepraszam jeżeli swoim wpisem łamię jakieś reguły.

Mam problem, spory dylemat. DFB z dniem wczorajszym zakończyło produkcję stolarki PCV. I jestem w kropce, bo niemal dosłownie trzymam w ręku kilka zamówień dla wymagających klientów, których interesuje stolarka najwyższej jakości, cena niekoniecznie gra rolę - a nie ma mi kto tego zrobić.

I co teraz? Do kogo z tym pójść? Szukam naprędce dobrego wykonawcy - zamiennika, ale póki co bez dobrych efektów. Każdy na czymś oszczędza - albo na grubości wzmocnień, albo na okuciu, albo na jednym i drugim. Jak już stanard jest OK, to okazuje się, że fabryka leci z produkcją w takim tempie, że frezowania muszę poprawiać u siebie na magazynie a okucia dokręcać u klienta.

Poradzcie proszę - który producent stawia najpierw na jakość, później na ilość itp.? Który zrobi mi sztywniuśkie okna, z ciepłą ramką, eleganckim okuciem, na szerokim profilu, z ładnie dociętymi listwami? Czekam na poważne opinie, najlepiej obiektywne.

Z góry dziękuję za pomoc!

Witam!

Jestem tu nowy, więc z góry przepraszam jeżeli swoim wpisem łamię jakieś reguły.

Mam problem, spory dylemat. DFB z dniem wczorajszym zakończyło produkcję stolarki PCV. I jestem w kropce, bo niemal dosłownie trzymam w ręku kilka zamówień dla wymagających klientów, których interesuje stolarka najwyższej jakości, cena niekoniecznie gra rolę - a nie ma mi kto tego zrobić.

I co teraz? Do kogo z tym pójść? Szukam naprędce dobrego wykonawcy - zamiennika, ale póki co bez dobrych efektów. Każdy na czymś oszczędza - albo na grubości wzmocnień, albo na okuciu, albo na jednym i drugim. Jak już stanard jest OK, to okazuje się, że fabryka leci z produkcją w takim tempie, że frezowania muszę poprawiać u siebie na magazynie a okucia dokręcać u klienta.

Poradzcie proszę - który producent stawia najpierw na jakość, później na ilość itp.? Który zrobi mi sztywniuśkie okna, z ciepłą ramką, eleganckim okuciem, na szerokim profilu, z ładnie dociętymi listwami? Czekam na poważne opinie, najlepiej obiektywne.

Z góry dziękuję za pomoc!

DOBROPLAST wal jak w dym !!!

"jezusicku drogi" - tak by gazda powiedzial strapiony po przeczytaniu tyyyyyyyyyyyyyylu informacji - komu odpowiedziec komu - sam nie wiem - najpierw przeczytam - ale najpierw musze ochlonac ze smiechu od tych klamek - mostkow termicznych - przeciez klamka nie przechodzi na wylot !!!!! to gdzie tu mostek - tak samo kotew - ona dochodzi do polowy grubosci ramy i tam mostka tez nima - przecie jest docieplona - jak to maja byc mostki to tzreba okucia zlikwidowac i szyby zespolone [szyby maja metalowe ramki] - straszne mostki termiczne

Dom pasywny to fantazja tych co w takich domach nie mieszkaja - a gdzie wentylacja i naturalne wietzrenie domu ??????? - radze kazdemu takiemu nawiedzonemu pomieszkac w domu z full klimatyzacja - zdriwie gwarantowane - klimatyzacja to koszmar dla zdrowia - w szklanych trumnach sie mamy dac pozamykac ???????????????