Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O Boziu.. na grupe usenetowej kobieta pytala się co nalezy sadzic o pomysle PODSUNIĘTYM przez ARCHITEKTA zamiany "normalnego" okna o szerokosci 250 cm i bliżej nie określonej wysokości (ale przypuszczalnie cywilizowanej) na dwa pionowe, o szerokości 100 cm i wysokości od podłogi do sufitu, czyli prawdopodobnie przekraczającej sporo 200 cm.. Podałem odnośnik do forum. Swoją drogą, kto mu dał uprawnienia zawodowe?

O Boziu.. na grupe usenetowej kobieta pytala się co nalezy sadzic o pomysle PODSUNIĘTYM przez ARCHITEKTA zamiany "normalnego" okna o szerokosci 250 cm i bliżej nie określonej wysokości (ale przypuszczalnie cywilizowanej) na dwa pionowe, o szerokości 100 cm i wysokości od podłogi do sufitu, czyli prawdopodobnie przekraczającej sporo 200 cm.. Podałem odnośnik do forum. Swoją drogą, kto mu dał uprawnienia zawodowe?

on ma wizje, od tego jest a takie okno mozna wykonac z tym tylko ze dzielone poziomo - skrzydlo nad skrzydlem czy tez fiz nad skrzydlem

W projekcie mam okno typu PATIO o wysokości 2450.

Szerokość skrzydeł przesuwanych 884, stałych 916.

Czy bez poprzeczek to zadziała?

Projekt:

http://www.stylowydom.com.pl/projekty/bdd2/bdd2.htm#

Pozdrawiam,

MCB

W drewnie ta wysokość nie ma problem .

Pvc - to do Jareko

Ładny domek - okna ze szprosami w stylu angielskim a domek typu dworek polski. Hmm --- zrób sobie symulację z innym podziałem szprosów lub bez nich.

Witam

Jestem przed dokonaniem zakupów okien Elita Thermo:

firma - Jezierski

profile - Schuco 5 komorowe

okucia - WinkHaus

kolor - dąb bagienny (nr 2052.089) dwustronny

Przejrzałem chyba całe forum i nie nigdzie nic nie znalazłem na temat "wyglądu okien od wewnątrz jeżeli okna są w kolorze ciemny brąz".

Bardzo proszę o jakieś komentarze na temat ciemnego koloru okien od strony wewnętrznej jak opinie na temat w/w okien.

Z góry proszę o wybaczenie, jeżeli temat już był ale przyznaję się że nie przeczytałem wszystkich z tych 115 stron.

A mianowicie, czy istnieją okna w których rolety są między szybami?

Znajomy mówił mi że widział takie, ale ja wszędzie szukam i nie mogę takiego cuda znaleźć...

Jeżeli ktoś wie że są (gdzie je znaleźć) lub wie że takich nie ma to proszę o informację.

Z góry dziękuję.

zajrzyj na strone Jezierskiego tam są żaluzje międzyszybowe

Owszem, są. Tyle że ZTCP właśnie z lektury tego forum, wynika że są one wykonane dzięki.. "suwaniu" magnesu (by zachować szczelność wkładu), i że z czasem ten cały mechanizm traci na precyzji. Dlatego realnie nie są one zbyt dobrze oceniane.

Pozdrawiam,

zajrzyj na strone Jezierskiego tam są żaluzje międzyszybowe

Owszem, są. Tyle że ZTCP właśnie z lektury tego forum, wynika że są one wykonane dzięki.. "suwaniu" magnesu (by zachować szczelność wkładu), i że z czasem ten cały mechanizm traci na precyzji. Dlatego realnie nie są one zbyt dobrze oceniane.

Pozdrawiam,

Czyli odradzacie?

Czy może są systemy sprawdzone z wewnętrznymi roletami?

Ja znalazłem takie:

http://www.plastsystem.com.pl/ zakładka "żaluzje"

Z Plast -Systemu, cena okna dla mnie (180x145) to 420 euro, czyli prawie dwu krotność standardowego...

Co o tym sądzicie?

Mam pytanie, JarkekO i Pchełku pomóżcie. Próbowałem od kilku dni przeczytać wszystkie wątki w temacie okien i wybrać okna dla siebie ale po pierwsze nie dałem rady (ze 115 stron przeczytałem chyba 30 i muszę sobie kupić krople do oczu :o ), a po drugie nie jestem pewien czy te sprzed kilku lat co do producentów są jeszcze aktualne :( .

Pomocy!!!

Chcemy z żoną kupić do naszego domku okna PCV z okleiną dwustronną drewnopodobną. Bardzo nam się spodobał np. Salamander (typu njiak nie pomnę-taki zaokrąglony, niby drogi). Nasz dom stoi w Gdańsku, i w związku z tym najlepiej abyśmy wybrali producenta z pobliża (a przynajmniej woj. pomorskiego),ale najważniejszy dla nas jest dobry produkt. No i teraz pytanie do Was-na jakich producentach możemy polegać? Wiemy że mamy w pobliżu: DRUTEX, M&S, ALUPLAST, Bracia BERTRAND, ... Mamy też przedstawicielstwa, np. ten wspomniany Salamander.

Nie chcemy wydać masy pieniędzy na udziwnienia, ale też nie będziemy skąpili na wydatki które się nam zwrócą w trakcie eksploatacji, czyli chcielibyśmy okna 4/5-komorowe, o niskich współczynnikach cieplnych, z dobrymi okuciami, antywłamaniowe, itp.

Nie dam rady przeczytać wszystkich wątków więc poradźcie nam albo przekierujcie do wątku (może taki był i przeoczyliśmy). Napiszcie na którym z producentów na naszym miejscu byście się oparli i może które produkty są godne polecenia? Ale prosimy tak od serca-jak dla siebie :D

Z góry dziękujemy za pomoc!!!!

Jeszcze raz ponowie post:

firma - Jezierski

profile - Schuco 5 komorowe

okucia - WinkHaus

kolor - dąb bagienny (nr 2052.089) dwustronny

Przejrzałem chyba całe forum i nie nigdzie nic nie znalazłem na temat "wyglądu okien od wewnątrz jeżeli okna są w kolorze ciemny brąz".

Bardzo proszę o jakieś komentarze na temat ciemnego koloru okien od strony wewnętrznej jak opinie na temat w/w okien.

1. Co do koloru dąb bagienny: rzecz gustu, ale okna są naprawdę bardzo ciemne. Ja osobiście wolę jasne okleiny.. ale z klientami z zasady nie dyskutuję. Może zastanów się nad orzechem?

2. Co do żaluzji międzyszybowych: sprzedaje się je głównie do budynków użyteczności publicznej (szpitali, sądów, biur itpitd). Generalnie nie polecam do domków jednrodzinnych. Mechanizm, jak każdy, po pewnym czasie się wyrabia, ale jakoś nie cierpimy na nadmiar reklamacji tego produktu ;)

pzdr