Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

:D Niedopatrzenie proceduralne. Wynika chyba ztego, żo oni mają aż tyle systemów. Ponadto, co mogę zdradzić - namyślili się na taką aprobatę. Więc możesz kupować te okna. Folia to się nie odkleja.

Ważne jest - wielkość okien - duże się kręcą, sposób mocowania do ścian - koniecznie z każdej strony i raczej odpadają blaszane kotwy - nie są sztywne. Trzeba dać dyble - a jak jest ściana trójwarstwowoa to np. VEKA stosuje kotwy z kątownika - są sztywne. Ponadto zewnętrzne komory kształtowników powinny mieć otwory odprężające mna odprowadzenie nadmiaru ciepła z profili.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

2. Gdzieś wcześniej Pchelek napisał, że Aluplast nie ma aprobaty technicznej na kolor. Czy to oznacza, że okleina będzie odpadać, a profile barwione w masie pokrzywją się, czy też jest to tylko nie dopilnowanie procedur akceptacyjnych przez producenta?

Pozdrawiam

Grzegorz

Póki nie ma aprobaty to chyba nikt nie jest w stanie stwierdzić czy to niedopatrzenie proceduralne czy celowe nie sprawdzanie ze wzgledu na obawę o wynik :lol:

A paza tym jak przyjdzie kontrola z Nadzoru Budowlanego i zażyczy Certyfikaty na uzyte materiały TO CO WTEDY? :oops:

Gość muminek
Z oknami okleinowanymi jest taki problem, że jeżeli nie są one odpowiednio wykonane, to możemy te okna po jakimś krótkim czasie użytkowania wyrzucić do śmieci. Bardzo ważną sprawwą w oknach okleinoweanych jest zastosowanie kształtowników stalowych wzmacniajacych profil. Powinny mieć co najmniej 1,5 mm, chociąż bezpiecznie byłoby dać stal grubszą. Druga sprawą jest odpowiednie wykonanie i rozmieszczenie wystarczającej ilości otworów odpowitrzających ramę okna(ościeżnica). Jeżeli te sprawy nie zostana zbagatelizowane, to mamy szanse na dobre okno(oczywiści jeżeli ktoś potem nie zepsuje montażu). Firmy sytemowe które maja aprobaty, mają sprawdzone w ekstremalnych warunkach swoje okna i zapisane w aprobatach jak takie okno powinno być wykonane. Z mojego punktu widzenia ufałbym im bardziej, ale decyzja nalezy do Państwa.

Uwaga Uwaga

Stronę zawierającą elementarze Pchełka ...

skopiowałem tutaj, bo parę osób się skarżyło, że z tamtej nie idzie nic ściągnąć. A tak nawiasem, to udało się to komuś, czy nie?

Uwaga uwaga

Kopię strony umieściłem teraz na serwerze mojego przyjaciela, który na razie nic o tym niecnym procederze nie wie. Dowie się jak się zbyt dużo ludzi zabierze do ściągania tych plików i mu się serwer zatka. Dlatego proszę nie ściągajcie wszystkich PDF-ów od razu, bo się kolega wkurzy i będzie po ptakach. Dotyczy to zwłaszcza tego ostatniego PDF-a o wielkości 4 MB.

Pchełku dokładnie przyeczytałem całe to interesujące forum i odwiedziałem kilku przedstawicieli fabryk produkujących drewniane okna. Na linii frontu zostało czterech. Czy mógłbyś , biorąc pod uwagę wszystkie + i - wskazać jednego:

Gebauer

czy

Adpol

czy

Stolbud Włoszczowa

czy

M&S

Pozdrawiam i z góry dziękuje

Darek

Z oknami okleinowanymi jest taki problem, że jeżeli nie są one odpowiednio wykonane, to możemy te okna po jakimś krótkim czasie użytkowania wyrzucić do śmieci. Bardzo ważną sprawwą w oknach okleinoweanych jest zastosowanie kształtowników stalowych wzmacniajacych profil. Powinny mieć co najmniej 1,5 mm, chociąż bezpiecznie byłoby dać stal grubszą. Druga sprawą jest odpowiednie wykonanie i rozmieszczenie wystarczającej ilości otworów odpowitrzających ramę okna(ościeżnica). Jeżeli te sprawy nie zostana zbagatelizowane, to mamy szanse na dobre okno(oczywiści jeżeli ktoś potem nie zepsuje montażu). Firmy sytemowe które maja aprobaty, mają sprawdzone w ekstremalnych warunkach swoje okna i zapisane w aprobatach jak takie okno powinno być wykonane. Z mojego punktu widzenia ufałbym im bardziej, ale decyzja nalezy do Państwa.

według mojego doświadczenia w produkcji okien (ok 9lat -różne systemy), aby mieć pewność że okno nie siądzie po kilku latach, wzmocnienie w oknie białym powinno mieć min. 1,5 mm. (nie mówię o małych oknach np. piwnicznych itp). Obecnie stosujemy wzmocnienie 1,8 i 2,0 mm grubości. Okno chodzi jak ta lala. Jak to sie ma do okien wzmacnianych stalą gr. 1-1,25 mm nie muszę chyba mówić.

Jeżeli PCV z którego robione są okna jest takie samo we wszystkich profilach okiennych (jak pisałem kilka przeprodukowanych profili) to ja jestem Św. Mikołaj. Owszem główny składnik może jest i brany z tych samych kilku źródeł na świecie ale dodane "ulepszacze" w każdej firmie są zupełnie inne i wychodzi w końcowym efekcie produkt o róznych właściwościach (jeden lepszy drugi gorszy).

Ostatnia uwaga do Pchełka. Co z tego ze firma XYZ robi dobre okna godne polecenia, jeżeli zostaną one kupione w drugim końcu Polski i zamontowane przez firmę nad którą XYZ nie ma żadnej kontroli i pojęcia że istnieje. Jeżeli spartolą robotę cała wina spada wówczas na producenta , że nie potrafi produkować, a i doradcy może się wówczas oberwać :lol:

Pozdrawiam i życzę samych trafionych rad udzielonych w wyborze DOBRYCH OKIEN

Gebauer - Tarnów Opolski, Stolbud - Włoszczowa, ADPOL - Toruń, M&S - Słupsk. To samo wysokojakościowo. Nmie sę podoba meranti z M&S, cedr z ADPOLU, sosna z GEBAUER. Wieź pod uwagę zdanie gościa powyżej, że nie ma sensu sprowadzać okien do Szczecina np. z Radomia. Czyli weź pod uwagę odległość od producenta i zamawiaj raczej w firmie - będzie taniej.

Do gościa jeszcze - te dodatki są też takie same. Sęk w tym, że tych dodatków można nie dodać. Gorzej jak ktoś odchudza profile, albo - jeszcze gorzej - dodaje za dużo kredy [jest tania]. Parametry profili muszą być takie same - i są takie same. rzadko się zdarza nieodpowiednia jakość profili - najczęśćiej są to za chude ścianki [oszczędność surowca], i za niska udarność [za dużo kredy]. Co do usztywnień to masz 300% racji. Są tacy co mają blachę 0,5 mm albo okna bez usztynień!!!!.

Co do polecania kogokolwiek - ryzyko jest zawsze. Ale bez ryzyka życie byłoby nudne.

Pozdrawiam. Pchelek

P.S. Obrywanie to moja specjalność - to mój narkotyk.

Pchelku, Ty "mój guru" widze, ze dyskusja nt. okien PCV i producentów jest niesamowicie zacięta. Powiedz mi,bo juz mam "namieszane w głowie" okrutnie. Chce wziac te okna KOMMERLINGA 5-komorowe, wiem,ze profil robia w Niemczech (tak przynajmniej zeznają), a tutaj firma HOVEROL składa te okna. Okna mają byc okleinowane zewnętrznie, i jeszcze dodatkowo barwione w masie jednostronnie. Powiedz mi cos na temat tej firmy,bo juz sama nie wiem,czy brac te okna czy nie :(

Gość radi27

1. Profile Deceuninck - dobre, kiepskie czy takie sobie?

2. Firma Natura - jakieś opinie?

3. Jakieś firmy godne polecenia z okolic Warszawy?

4. Profile w rozsadnej cenie i dobrej jakości do bloku.

Gość radi27

Jeszcze jedno pytanie, które powinno być pierwsze:

co lepiej wybrać: dobre okno PCV z jednostronnym kolorem (np. 1465x1435 to około 1100zł), czy takie samo drewniane Mahoń lazury które można kupić w tej samej cenie?

I jeszcze jedno techniczne: jak mierzy się "dziurę w ścianie" aby dopasować do niej odpowiednie okno?

Przeprowadziłem mały konkurs ofert na okna i wyłoniłem w nim dwie najbardziej mnie interesujące o bardzo zbliżonych kosztach:

1. VIDOK - profil Veka Perfectline

2. ES Technika Okienna z Ostrołęki - profil Kommerling Eurofutur.

Na temat VIDOKu już wiele pozytywnych słów było na tym forum, ale czy ktoś może wyrazić swoją opinię na temat tej drugiej firmy? :roll: