Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pchełku!

Pisałem tu o trójkątnym nieiwlkim okienku. najlepszą ofertę dał mi FILPLAST z Głogówka (veka, grafit.zewn, 5 kom.). Cena 455 zł brutto.

Następna była Energotechnika (deceuninck, okl. zewn., 3 kom.). 526 zł brutto. Thermoplast - PrestigePlus (4 kom., okl.zewn.) prawie 600zł, Royal (5 kom., okl.zewn.; w domu mam wszytkie 9 okien własnie takich, ale ten trójkąt idzie na poddasze i wcale nie musi być taki) ok. 900 zł. Aluminium od 950 do 1250 zł.

Oceń - ale FILPLAST wypada chyba najbardziej optymalnie (cena, liczba komór).

pozdr.

http://www.stolbud.pl

ja mam drzwi zewnętrzne z tej firmy są bdb. za sosnowe dz8 z listwą i dwoma zamkami kl. C (Winkhaus VS) wraz z montażem zapłaciłem 3000 zł. znajomi mają okna i także są bardzo zadowoleni. ale wszystko ładnie wygląda, gdy chodzi o kolory kryjące. przy lazurach są duże dopłaty i relacje cenowe mogą byc zupełnie inne.

5 lat, lakiery 'wodne'

ale można dłużej ten okres 'przeciągnąć', bo z oryginalnym lakierem nic się nie dzieje

szyby w std. są P4 refleksyjne, zamki - jak już pisałem - listwowe (winkhaus - takie z hakami na dole i u góry + normalna zasuwa na wys. zamka). od strony zawaisów listwa z 10 bolcami. wybrałem klamkę hoppe, wersję z dwoma wkładkami (główna - dolna - od wewnątrz z gałką, blokująca - górna - na klucze z obu stron).

cena z montażem 3000 (montaż bez obróbek tynkarskich)

Z tego co wyczytałem na tym forum o urzędowskim to:

firma dobra, okna dobre ale mają jeden duży minus tj. gumowa uszczelka przy szybie, jest to ponoć rozwiązanie nie na nasz klimat.

No i firma Dziadek - same dobre opinie, ponoć jedna z najlepszych.

:D busstop - ile kosztuje ta twoja szyba refleksyjna. Ktoś szuka.

Dziadek to firma wielopokoleniowa - stąd nazwa.

Licowane okna są faktycznie szczelniejsze na przenikanie wody opadowej bo woda nie zacieka na uszczelki - ale optycznie to "źle" wygąda - łącznie ramy są bardzo szerokie - musisz to obejrzeć. Rozwiązaniem jest profil licowany softline - łamie trochę te szerokie krawiędzie.[/code]

Uff... dobrnąłem do końca wontka okiennego i Drogi Pchełku - mam oczywiście kilka pytań!

Jestem z Wrocławia i oczywiście interesują mnie dostawcy lub ich godni przedstawiciele w moim regionie.

Zrobiłem sobie mały przegląd ofert (przede wszystkim na ona drewniane, a więc Wójcik, Urzędowski, Gidanex, Gebauer, Adpol, Stolar.

1. Urzędowskiego okna podobają mi się. To suche szklenie jest od wewnątrz, od zewnątrz jest silikon. I co Ty na to Pchełku? Mówią, że to jest estetyczne i praktyczne przy ew. wymianie szyb ale... coś tu kitują bo przy wymianie to itak ten zewnętrzny silikon trzeba zdzierać! Poza tym mają dobre ceny na typówkę a na nietypówkę wprost kosmiczne, przebijają wtedy najdroższych.

2. Rozpatruję też PCV i zastanawia mnie oferta firmy OKNO-PLAST z Wołowa. Profil Thyssen Deluxe (brązowy, dwustronnie okleinowany), okucia Sigenia. Czy coś Ci o nich wiadomo Pchełku?

Jeżeli ich odradzasz to kto z certyfikowanych (lub godnych certyfikacji) producentów kolorowego PCV jest ci we Wrocławiu znany?

3. Bardzo mi się spodobał Wójcik, podejściem do oferty i samą ofertą. Niczego nie kombinują (jak np M&S) tylko jak pytasz to kawa na ławę. Szkoda tylko, że nie mają SoftLine'u... zawsze to łatwiej się czyści no ponoć lakier lepiej się trzyma nałukach... jakie masz na ten temat zdanie Pchełku?

4. O M&S to powiem tylko, że ich polityka cenowa mnie zabija. Na wejściu ceny z księżyca, potem upusty jakby chcieli sprzedać fabrykę a suma sumarum wartość oferty po wszelkich upustach przebija np. Gebauera w oknach drewnianych. I co Wy na to? Komedia... No i do tego niektórzy ich przedstawiciele handlowi są po prostu do bani. Ja muszę kobiecie tłumaczyć co to jest termookapnik, zaczep antywyważeniowy albo osłonka na okucie - skandal!

Byłbym zapomniał Pchełku. Natknąłem się również na sympatyczną firmę Plastodrew (przedstaw. we Wrocławiu, produkcja - opolskie). Robią w drewnie oraz w Roplasto 5-k (mnie oczywiście chodzi o brązowe, okleinowane). Co o nich możesz powiedzieć? Podobno certyfikat (aprobata?) wygasła im jakiś czas temu, na Softline w meranti nie mają więc aprobaty ale twierdzą, że to to samo co przedtem (technicznie) tylko trochę zaokrąglone kształty a więc estetyka. Co Ty na to Pchełku???

A tak przy okazji, pan z Urzędowskiego stwierdził, że nie widział by ktoś w drewnianych oknach próbował włamywać się rozwalając ramę i okucia tylko zawsze przez szyby... i co ty na to?

Witaj Pchełku!

Szyba refleksyjna+P4 jest w standardzie (bez dopłaty). Ja mam refleks grafitowy (do białych drzwi), rodzice brązowy (do brązowych drzwi).

Przykro mi, nie potrafię określić kosztu samej szyby.

Na stronie http://www.stolbud.pl/index1.php?url=drzwi/drzwi_zawk są opisy tych drzwi. Porównując ceny DZ4 (2056 zł) http://www.stolbud.pl/drzwi/zawk/duze/DZ4-Hamburg.jpg i DZ5 (2002 zł) http://www.stolbud.pl/drzwi/zawk/duze/DZ5-Dublin.jpg odnoszę wrażenie, że dopłata do tej standardowej szyby jest chyba niewielka w porówaniu do kosztu drewna. Moje drzwi są ok 500 zł droższe (DZ8 2557 zł http://www.stolbud.pl/drzwi/zawk/duze/DZ8-Tuluza.jpg ) pewnie ze względu na łukowate elementy drzwi i samej szyby.

Jeśli zaś chodzi o okienko, Thermoplast przedstawił mi jednak cenę na Classica w okleinie zbliżoną do ceny Filplastu, który - niestety - może mieć problemy z wyprodukowaniem okna w interesujących mnie kolorach oklein grafit/szara/czarna (podobno to kolory niepopularne), o ile wogóle zechcą takie okno wyprodukować i cena będzie wyższa od tej dla okien w popularnych okleinach drewnopodobnych.

Zatem pozostanę wierny Thermoplastowi, bo już dłużej nie chce mi się tracić czasu natego typu sprawy. Mam nadzieję, że Classic nie będzie dużo gorszy od posiadanego przeze mnie Royala (lub, że przynajmniej na tego typu okienku tego nie odczuję).

Pozdr.

:D Witam

Do dachowca.

Ani ROPLASTO ani THYSSEN nie mają aprobaty na okna kolorowe.

Tak więc nie mogę ich polecać bo te ich kolorowe okna nie są sprawdzone.

Nawet jak by były najlepsze na świecie [a jednak nie są] to nie mogę polecić - bo niech coś się stanie, okna się pokrzywią, popaczą i będę miał zatrute sumienie.

Nie wierz im, że aprobata na okna kolorowe to tylko techniczna niedoróbka.

Na kolor masz [w przypadkowej kolejności] - GEALAN, KOMMERLING, DECEUNINCK, REHAU, VEKA, TROCAL, AURA, SCHUCO - wybór ogromny.

Jakościowo jest to prawie to samo ze wskazaniem na KOMMERLING i GEALAN. Mogą być to profile foliowane folią RENOLIT [stosowaną we wszystkich systemach, lakierowane - DECEUNINCK, koekstrudowane - zewnętrzna warstwa kolorowa. Ale jak drewnopodobne to tylko foliowane [inaczej jak przez foliowanie nie da się zrobić.

Dodatkowo THYSSEN "kombinuje" z odchudzonymi profilami - jak te odchudzone profile okleja to jest to kanał, kanał, kanał.

Co do okien drewnianych URZĘDOWSKIEGO to generalnie ma dobre drewno - natomiast to suche szklenie to ja jestem przeciw.

Jak kupujesz okna drewniane to sprawdź skąd mają drewno klejone warstwowo i jak lakierują ramy - impregnat, grunt, podkład [i warstwa], farba nawierzchniowa.

Jak chcesz okna meranti to pozostaje Ci tylko - ADPOL, M&S, Dziadek , STOLLAR [z Olecka] - pozostali nie mają aprobaty - meranti jest bardzo różnej jakości.

Faktycznie przez okna drewniane złodzieje wchodzą przez rozbite szyby - ramy nie dają się tak łatwo wyłamać.

Ale ja znam takie metody - że nie ma dla mnie okna nie do sforsowania. Pozostaje krata. Sposobów nie podaję.

URZĘDOWSKI nie ma aprobaty na okna meranti, okna fix, okna z szybą 1,1 - większość w Polsce też nie ma takiej aprobaty - w tym. GEBAUER, i ten mniejszy wymieniony przez Ciebie.

Dzięki Pchełku! Rozejrzę się za tymi profilami kolorowymi. Wracając do suchego szklenia (podkreślam - od strony wewnętrznej tylko) - jakie to może mieć wady? Rozumiem, że brak aprobaty, ok... ale poza tym? Rozumiem tych co szklą silikonem, oni krytykują suche szklenie, to jasne ale nie potrafią powiedzieć dlaczego...?