Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

To tylko moje dywagacje - ale o ile wiem Schuco poza Si82 nie ma innej konstrukcji przeznaczonej tylko pod domy pasywne - samo Si82 pozwala już poszaleć :) odpowiednio projektując okna pod domy pasywne

Dzięki, to też jakaś informacja, że nie będzie nic nowego. Z drugiej strony Jezierski otrzymał spore dofinansowanie na działania innowacyjne. A co to za innowacja :-? No bo okna na Si82 są w ofercie od jakiegoś czasu.

Jezier - nie wiem, może jest przygotowywane jakieś zaskoczenie dla całego rynku, nie znam planów Firmy, ja z nią tylko współpracuje a nie tworze :( I tak dzięki promowaniu szyby k=0,7 już konkurencja została postawiona w trudnej sytuacji - nie sadzisz? To pierwszy krok ku temu by 0,7 powoli stawała sie standardem

Poza tym zwiększenie produkcji Si82 w pewnym stopniu powinno wpłynąć na obniżenie jego ceny dla klienta. Juz teraz często porównanie ofert CT-70 i Si82 z szybami w promocji zmniejsza różnice miedzy nimi i to dość znacznie. Budując dom energooszczedny z wentylacja mechaniczna realnie inwestycja w Si82 staje sie bardzo ciekawa i dająca szybki zwrot poniesionych nakładów. To juz nie to co kiedyś - ze amortyzacja idzie w ponad 20 lat - czyniąc taka inwestycje wątpliwa w świetle rozwoju całego rynku okiennego i szklarskiego - to o czym kilka lat temu mówiłem - sprawdza sie. Za rok może dwa szyba k=0,7 stanie sie standardem, i wymiana starych szyb może okazać sie opłacalną ekonomicznie z czasem zwrotu 5 maks 10 lat (oczywiście w tych profilach w których taka zamiana jest wogole możliwa)

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pewnie, że dobrze zrobili z tą promocją. Ale po cichu liczę na jakieś zaskoczenie bo ogłosili przetarg na dostawę maszyn do produkcji okien pasywnych. A te Si82 są dobre ale, żeby do domów pasywnych to trochę naciągane.
Podobnie naciągane sa wszystkie inne profile - Idael 6000 chociażby. zależy co przyjmujemy za konstrukcje do domów pasywnych, czy bierzemy pod uwagę k dla ościeżnicy i ramy wraz ze wzmocnieniem jako wyznacznik możliwości stosowania do pasywnych czy tez okno jako całość

Czy zejście poniżej 1,0 całego okna to już pasivhaus czy dopiero poniżej 0,9 czy tez 0,8 ? Czy tez kryterium jest jeszcze coś innego?

To tylko moje dywagacje - ale o ile wiem Schuco poza Si82 nie ma innej konstrukcji przeznaczonej tylko pod domy pasywne - samo Si82 pozwala już poszaleć :) odpowiednio projektując okna pod domy pasywne

Dzięki, to też jakaś informacja, że nie będzie nic nowego. Z drugiej strony Jezierski otrzymał spore dofinansowanie na działania innowacyjne. A co to za innowacja :-? No bo okna na Si82 są w ofercie od jakiegoś czasu.

Jezier - nie wiem, może jest przygotowywane jakieś zaskoczenie dla całego rynku, nie znam planów Firmy, ja z nią tylko współpracuje a nie tworze :( I tak dzięki promowaniu szyby k=0,7 już konkurencja została postawiona w trudnej sytuacji - nie sadzisz? To pierwszy krok ku temu by 0,7 powoli stawała sie standardem

Poza tym zwiększenie produkcji Si82 w pewnym stopniu powinno wpłynąć na obniżenie jego ceny dla klienta. Juz teraz często porównanie ofert CT-70 i Si82 z szybami w promocji zmniejsza różnice miedzy nimi i to dość znacznie. Budując dom energooszczedny z wentylacja mechaniczna realnie inwestycja w Si82 staje sie bardzo ciekawa i dająca szybki zwrot poniesionych nakładów. To juz nie to co kiedyś - ze amortyzacja idzie w ponad 20 lat - czyniąc taka inwestycje wątpliwa w świetle rozwoju całego rynku okiennego i szklarskiego - to o czym kilka lat temu mówiłem - sprawdza sie. Za rok może dwa szyba k=0,7 stanie sie standardem, i wymiana starych szyb może okazać sie opłacalną ekonomicznie z czasem zwrotu 5 maks 10 lat (oczywiście w tych profilach w których taka zamiana jest wogole możliwa)

Jareko nie zaprzeczysz że szyba 0,7 i 0,8 to dokładnie ta sama szyba, różni się tylko sposobem liczenia ( metoda badawcza i metoda obliczeniowa) pod warunkiem oczywiście że grubość pakietu jest podobna i gaz ten sam. A swoją drogą powiedz mi jakich ramek do zespolenia używa w swoim pakiecie Jezierski. Słyszałem że są to najzwyklejsze aluminiowe ramki, zamiast ciepłej ramki, może się mylę :roll:

....swoją drogą powiedz mi jakich ramek do zespolenia używa w swoim pakiecie Jezierski. Słyszałem że są to najzwyklejsze aluminiowe ramki, zamiast ciepłej ramki, może się mylę :roll:
no ciekawe kto takie info Ci podał. Ramka dystansowa z tworzywa - Swisspacer - wrzuć sobie w gogle - będziesz wiedział o czym mowie - i jest to u Jezierskiego standard !! bez żadnej dopłaty

Pewnie, że dobrze zrobili z tą promocją. Ale po cichu liczę na jakieś zaskoczenie bo ogłosili przetarg na dostawę maszyn do produkcji okien pasywnych. A te Si82 są dobre ale, żeby do domów pasywnych to trochę naciągane.

A może zainwestowali w maszyny konieczne do produkcji na Si82+? Tylko byłaby to interesująca sytuacja biorąc pod uwagę fakt, że Lekomin i Jareko twierdzili, że "zwykły" Si82 jest wystarczający.

Pożyjemy - zobaczymy...

No to dobrze że stosują listwę swisspacer. Też mi się nie chciało wierzyć że jadą na zwykłych aluminiowych, tym bardziej że jest jeszcze kilku innych szanujących się producentów którzy również dbają o dobry wizerunek i dobry produkt, i oczywiście też mają szybę 0,7 lub 0,8 w dobrej cenie.

bwojtek - do pasivhause wbrew pozorom nie sam profil i jego k jest istotny

Najistotniejsza jest zmiana pewnego rodzaju naszych nawyków

Najlepsze są fixy szklone w ościeżnicy o jak największej powierzchni szyby - tylko jak przekonać samego siebie, że będę miał w domu okna nieotwierane? I bez znaczenia, że później nie będziemy ich realnie otwierać - są nawyki i basta

jeśli już to trzeba dążyć do okien jednoskrzydłowych - nie zawsze możliwe do zrealizowania, jeśli słupek to zawsze stały a nie ruchomy itd itd

generalna zasada - jak największy % udział szyby w całym oknie

Później dochodzi do tego montaż - troszkę bardziej finezyjny niż normalnie :) najlepiej w warstwie ocieplenia - nawet w przypadku ściany 2W itd itd

Stad tez niewielka, doprawdy niewielka różnica miedzy Si82 a Si82+ jest tak naprawdę pomijalna.

A może zainwestowali w maszyny konieczne do produkcji na Si82+? Tylko byłaby to interesująca sytuacja biorąc pod uwagę fakt, że Lekomin i Jareko twierdzili, że "zwykły" Si82 jest wystarczający.

Pożyjemy - zobaczymy...

W dokumentach przetargowych jest mowa o Si82...

Przerwę znowu tę dyskusję swoimi wątpliwościami.

Znalazłam na www. muratora pytanie czytelnika i odpowiedz EKSPERTA

http://www.muratordom.pl/eksperci_budowairemont/odpowiedz/male-otwory-w-ramie-i-skrzydle-w-kolorowych-oknach-pcv,10427,0-0.htm

ZACYTUJĘ:

Małe otwory w ramie i skrzydle w kolorowych oknach PCV

PYTANIE

Zamawiam okna PCV w okleinie drewnopodobnej - kolor orzech. Sprzedawca uprzedził mnie lojalnie, że w związku z faktem, iż tego typu okna są mocno dogrzewane podczas upałów, w górnej części ramy producent przewierca 2 małe otwory przez zewnętrzne ( ! ) komory ramy ( a także 2 otwory w komorach skrzydła ) po to aby w trakcie upałów nie doszło do powstawania wysokiego ciśnienia w tych komorach i dzięki temu można zapobiec ewentualnemu odkształcaniu się okna. Otwory są widoczne w ramie od zewnątrz u góry a w skrzydle od dołu (od środka okna ). Pytanie pierwsze brzmi. Czy tego typu nawiercanie stosują wszyscy producenci okien tego typu czy też przewiercanie świadczy o ułomności profilu tego producenta ? Po drugie : w jakim stopniu w/w nawiercanie wpływa na współczynnik cieplny profilu. Standardowo bez nawiercania szyba ma współczynnik 1,0 a rama/profil: 1,4. Sprzedawca twierdzi, że po nawierceniu łączny współczynnik przeliczany dla całego okna to ok. 1,25. Dodam, że producentem okna jest bardzo duża i dość popularna fabryka z szeregiem nagród i certyfikatów.

ODPOWIEDZ

Witam!

Ze względu na różnicę temperatury pomiędzy profilem kolorowym, a profilem białym wykonuje się otwory odpowietrzające . Należy pamiętać że w tych samych warunkach temperatura powierzchni profili ciemnych będzie wyższa o około 30 stopni Celsjusza. W zależności, od ilości komór, a także od rozmieszczenia przegród , producent profili zaleca wykonanie odpowiednich otworów przewietrzających. Tak jak już wspomniałem producent profili określa w których miejscach są wykonane odpowietrzenia i niekoniecznie muszą być od strony zewnętrznej.

poszperałam tez w aprobacie KBE, która mówi

3.4.4. Otwory do odprowadzania wody, odpowietrzajace i odprezajace. W dolnych poziomych elementach oscieznic, slemion i skrzydel powinny byc wykonane otwory do odprowadzania wody opadowej, która przeniknela we wreby na szybe i do kanalu zbiorczego oscieznicy. Liczba otworów w jednym elemencie powinna wynosic co najmniej 2. Otwory powinny miec ksztalt owalny o wymiarach nie mniejszych niz (S x 26) mm lub okragly o srednicy CI> 8 mm.W górnych poziomych elementach oscieznic i skrzydel oraz w slemionach powinny byc wykonane otwory odpowietrzajace. Liczba otworów w jednym elemencie powinna wynosic co najmniej 2. Otwory powinny miec ksztalt owalny o wymiarach nie mniejszych niz (S x 26) mm lub okragly o srednicy cP 8 mm. W ksztaltownikach foliowanych powinny byc wykonane otwory odprezajace. Role otworów odprezajacych spelniaja otwory odwadniajace i odpowietrzajace.

czyli wg.tego na moj rozum, (wiedząc gdzie są otwory odporwadzające wodę), to odpowietrzające maja byc w tym samym miejscu tylko na górze :roll:

...czyli wg.tego na moj rozum, (wiedząc gdzie są otwory odporwadzające wodę), to odpowietrzające maja byc w tym samym miejscu tylko na górze :roll:
tak właśnie, rozum Ci dobrze podpowiada :) ale nie musza byc od zewnątrz ościeżnicy - powinny być od wewnątrz lub z jej boku. Wazne by odpowietrzany pierwsza komorę profilu uniemożliwiając jego wykrzywianie, wypaczanie czy jak to zjawisko zwal. Jesli ich nie ma sama otwory odprowadzające wodę a tym samym otwierające pierwsza komorę to za mało by ustrzec sie przed wzrostem ciśnienia w tej komorze i deformowanie mocno nagrzanego tworzywa

Tak tak.. wzmacnienie do okien łukowych :D . Buhaha! Ktoś tu wciska, ale kit. Można różne rzeczy wepchać w wygięty łuk, czasem troche pianki, innym razem wygięty patyk. Niektórzy może i wsadzają i jakiś stalowy płaskownik ,ale dalej to nie jest wzmocnienie takie, jak w normalnym oknie. Kiedyś taka mała firma spod Łomży - ArtPlast (czy tak jakoś) wzmacniała łuki przy pomocy swojego "patentu" - ile by to nie dawało korzyści (o ile w ogóle dawało) to chwała im za próby.

W przypadku łuków i sztywności konstrukcji drewno zdecydowanie przewyższa PCW.

Tak tak.. wzmacnienie do okien łukowych :D . Buhaha! Ktoś tu wciska, ale kit. Można różne rzeczy wepchać w wygięty łuk, czasem troche pianki, innym razem wygięty patyk. Niektórzy może i wsadzają i jakiś stalowy płaskownik ,ale dalej to nie jest wzmocnienie takie, jak w normalnym oknie. Kiedyś taka mała firma spod Łomży - ArtPlast (czy tak jakoś) wzmacniała łuki przy pomocy swojego "patentu" - ile by to nie dawało korzyści (o ile w ogóle dawało) to chwała im za próby.

Nie śmiej się tak głośno Finladnia bo nie masz racji. Są mi znane przynajmniej 2 metody produkcji łuków ze wzmocnieniami. Jedna do "nacinane wzmocnienie" a druga to gięcie wzmocnienia na giętarce i wkładanie do wygiętego łuku.

Jak nie wierzysz, że można to zobacz chociażby tu:

http://www.oknonet.pl/akcesoria/montaz_konserwacja/giecie_lukow/news,10415.html

Słyszałem też, że jedna ze znanych firm gnie profil wraz ze wzmocnieniem ale nie znam ani technologii ani możliwości tej metody.

bwojtek - wybacz ale dołączę sie do śmiechu jaki ogarnął finlandie - zwłaszcza do tego nacinanego wzmocnienia :) Na czym nam zależy dając wzmocnienie? Przypomnij sobie. Przypomnij sobie w jakiej płaszczyźnie zależy nam na jak najmniejszym wygięciu wzmocnienia i wtedy znasz jzu odpowiedz na pytanie jak i co daje takie wzmocnienie - powiem brutalnie - gówno daje - sztuka dla sztuki nie dająca dosłownie nic a nic

zgadzam sie z finladnia - do łuków najbezpieczniejsze jest drewno ale tez może być PVC przy zachowaniu rozsądku po obu stronach - klienta jak i dealera - pewnych rzeczy w PVC sie nie da zrobić i już. Tez znam firmę która rzeźbiła dostosowując okucia do drewnianych okien w luku RU by zastosować je w PVC (rozwórka) i zachować RU w łukach. Niby są specjalne okucia do takiego wymagania klienta ale.... ale ja nie mam czasu i chęci jeździć do klienta kilka razy w roku by to regulować

I proszę, nie mów mi ze mam doczynienia z dupowatymi producentami bądź na czymś sie nie znam i dlatego nie mam w swej ofercie :)

O rety,

nie było mnie tylko przez weekend a tu taka dyskusja:)

A ja jeszcze chcialem wrócić do tego okna - kola o srednicy 70cm.

Większość firm robi od 80 cm - nie są w stanie wygiąć łuku o mniejszym promieniu - po części z ograniczeń maszyn, ale i z ograniczeń profili. To jest tworzywo - a nie guma i nie da sie go tak bezkarnie rozciągnąć, bo materiał się zwyczajnie przerwie przy zewnętrznej krawędzi i pomarszczy od wewnątrznej. Jeszcze wieksze problemy są z okleinami - te pękają szybciej.

Chociaz od 80 cm większość firm zrobi kolo dzielone na pól z górną częścią uchylna..

Obrotówka też zostaje przecietnie od 80 cm - ale tylko w drewnie.. Zdaje sie że Gebauer powiedział mi kiedys ze zrobi sporo mniejsze kóleczko (cena była dwukrotnie wyższa niz u konkurencji za standardowy rozmiar).

O kurczę ale naskrobaliście :o

Dzwoniłam do MIRO dziurki będa :-? bo tak nakazuje producent i będą w określonych miejscach i odstępach. Nie można sobie ich tak po prostu nawiercać gdziepopadnie. Mam nadzieję że nie będą się rzucały w oczy.

A co do Okien Si82 to Pytałam w Miro z ciekawości - 300zeta metr kwadratowy samej szyby więc drogi ten pasywny dom oj, drogi.

Nie śmiej się tak głośno Finladnia bo nie masz racji. Są mi znane przynajmniej 2 metody produkcji łuków ze wzmocnieniami. Jedna do "nacinane wzmocnienie" a druga to gięcie wzmocnienia na giętarce i wkładanie do wygiętego łuku.

Jak nie wierzysz, że można to zobacz chociażby tu:

http://www.oknonet.pl/akcesoria/montaz_konserwacja/giecie_lukow/news,10415.html

Słyszałem też, że jedna ze znanych firm gnie profil wraz ze wzmocnieniem ale nie znam ani technologii ani możliwości tej metody.

Nie wiem jak Wy ale ja na tym zdjęciu widzę stalowe wzmocnienie, i na pewno nie jest ponacinane ani wykonane z plasteliny. Jest to najprawdziwsze stalowe wzmocnienie wyginane na zimno i następnie montowane w profilu.

Jeśli uważacie że zastosowanie takiego rozwiązania jest sztuką dla sztuki to jednak mając możliwość wyboru na pewno bym wolał mieć okna ze wzmocnieniem niż bez (no chyba że producent tego nie stosuje, więc pozostaje tylko atakować i wyśmiewać innych ) :lol:

O kurczę ale naskrobaliście :o

Dzwoniłam do MIRO dziurki będa :-? bo tak nakazuje producent i będą w określonych miejscach i odstępach. Nie można sobie ich tak po prostu nawiercać gdziepopadnie. Mam nadzieję że nie będą się rzucały w oczy.

Monika, czy ich dziury będą w tym samym miejscu?

A z jakich profili są te twoje okna?

Ja dostałam schematy do otworów odpowietrzających i odprężających, i chyba rzeczywiście muszą być,cholera w tym miejscu :roll: Niby rysunki, ale proste w zrozumieniu dla zwykłego człowieka to nie jest...

Raaaaany

Zapomnijcie w końcu o jakimś stałym współczynniku k dla całego okna

Hymmm... Choć to "nie w wątku", to jednak nim coś napiszę zapytam...

Co masz na myśli? Bo nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem...

O ile mnie coś wiadomo, to można określić współczynnik U dla całego okna. Jest nawet taki wzór... (można dyskutować o jego stopniu przybliżenia/uproszczenia, czy praktycznym, nie tylko teoretycznym znaczeniu tego współczynnika...), ale.. No właśnie, ale... Co masz na myśli?

ernest1973 - sorki ale czego nie rozumiesz?

jest to odpowiedz na wcześniejsze posty podające głupoty i tyle, ze mozna podac k dla calego okna i nim operować cały czas - a jest to fałsz nad fałsze by nie powiedzieć prowadzone z pełna premedytacja działania marketingowe niektórych firm kłamiących w żywe oczy

mając ten sam profil i te sama szybę np. okno jednoskrzydłowe 50cm x 50 cm będzie miało k dla całości o wiele wyższe niż okno 150cm x 150 wykonane w jednym skrzydle które znów dla odmiany będzie miało k tez wyższe niż fix szklony w ościeżnicy w tych samych gabarytach

TAK TO TRUDNO ZROZUMIEĆ !!!!

tylko tyle - a tu z uporem maniaka podają jakieś wartości z sufitu, dla wyliczonego jednego okna wprowadzając innych w błąd

NIE MA STAŁEJ WARTOŚCI WSPÓŁCZYNNIKA K DLA CAŁEGO OKNA !!!!

Zależy on od wielkości, ilości skrzydeł, czy stały czy ruchomy słupek itd

To ze spece od marketingu chca zrobić Was w głąba nie oznacza ze musicie ich słuchać

ZROZUMIANO !!! :lol:

już czasami krew mnie zalewa powtarzając az do znudzenia rzeczy oczywiste ale jak widzę dla co poniektórych poza zasięgiem..... dobra zamknę się bo powiem za dużo i ktoś sie na mnie obrazi