Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

ernest1973 - sorki ale czego nie rozumiesz?

jest to odpowiedz na wcześniejsze posty podające głupoty i tyle, ze mając ten sam profil i te sama szybę np. okno jednoskrzydłowe 50cm x 50 cm będzie miało k dla całości o wiele wyższe niż okno 150cm x 150 wykonane w jednym skrzydle które znów dla odmiany będzie miało k tez wyższe niż fix szklony w ościeżnicy w tych samych gabarytach

TAK TO TRUDNO ZROZUMIEĆ !!!!

tylko tyle - a tu z uporem maniaka podaja jakies wartosci z sufitu, dla wyliczonego jednego okna wprowadzając innych w blad

NIE MA STAŁEJ WARTOŚCI WSPÓŁCZYNNIKA K DLA CAŁEGO OKNA !!!!

Zależy on od wielkości, ilości skrzydeł, czy stały czy ruchomy słupek itd

To ze spece od marketingu chca zrobić Was w głąba nie oznacza ze musicie ich słuchać

ZROZUMIANO !!! :lol:

już czasami krew mnie zalewa powtarzając az do znudzenia rzeczy oczywiste ale jak widzę dla co poniektórych poza zasięgiem..... dobra zamknę się bo powiem za dużo i ktoś sie na mnie obrazi

:)

No i wszystko jasne... Jednak ja bym napisał:

Każde okno posiada, zależnie od swojej wielkości, ... (i innych) własny współczynnik przenikania ciepła

albo

NIE MA STAŁEJ (TAKIEJ SAMEJ) WARTOŚCI WSPÓŁCZYNNIKA K (U) DLA KAŻDEGO OKNA

... i ja odniosłem wrażenie, że jednak piszący tutaj (przynajmniej w części) zdają sobie z tego sprawę.

[/b]

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

rety, tyle na temat okien..

przepraszam, że tak, ale stron naklikane bez liku..

nie jestem w stanie przeczytać tego wszystkiego..

Jareko proszę o pomoc :lol: :)

jakiej firmy okna pcv polecasz? jakie masz u siebie?

i czy robisz może wyceny..? tak nieśmiało pytam..

pozdrawiam wszystkich co chcą przez okna wyglądać..

hi hi hi to zawroce ci w glowie jeszcze bardziej - polecam ci 90% z 67 dostenych w Polsce profili :lol:

a na serio - nie ma profili dobrych czy zlych - sa tylko do d... producenci i montazysci co najlepszy chocby profil w badziew zamienia

Wyslij na mail wykaz stolarki - dostaniesz oferte a zdecydujesz sam co wybierzesz

Sa pewni producenci stanowiacy czolowke - Oknoplast. MS, Adams i jeszce wielu wielu ktorych nie sposob spamietac ;)

Kangai nie mam zielonego pojęcia w jakich dokładnie miejscach. Zresztą jakie to ma znaczenie jak i takmuszą być.

w twoim przypadku ma, bo ty chyba jeszcze okien nie kupiłaś, a zatem mozesz wybrac profile takiej firmy, ktora robi otwory odpowietrzające w innych miejscach, np. w miejscach o których piszą jareko czy finlandia.

Ja dzisiaj ostatecznie otrzymałam odpowiedz z KBE, ze otwory w tym miejscu są jak najbardziej prawidłowo wykonane. Jest to zgodne ze schematami zalecanymi przez KBE, zatem producent nie wykonał fuszerki, wrecz przeciwnie - wykonał wszelkie zalecenia producenta profili. Otwory maja być w ościeżnicy na zewnątrz, na górze, i sa widoczne również po zamknieciu skrzydeł.

Kangaiu mowę już podpisaliśmy i wpłaciliśmy zaliczkę 4000 która pewnię by przepadła a ja nie mam tyle kasy żeby nią szastać na lewo i prawo.

Zresztą jak sobie pomyślę że miałabym teraz szukać okien pod kątem nawiercania tych chol....ych dziur to mi się nie chce. Dwa tygodnie wybieraliśmy okna i padło na Schuco bo to jak uzgodniliśmy na forum niezły profil a Miro ponoć porządna firma i cena też OK. Czego więcej mogę wymagać??? Pewnie po zamontowaniu chwycę doła ale co zrobić

Bądź spokojna, a jak Ci ciężko to sprawdz - pojedz do nich, popros o ew. zdjecia. Mysle ze skoro Miro produkuje na Schueco nie od dzis, to robi to tak, jak wiekszosc - czyli w (prawie) niewidocznych miejscach. Jestem troche zdziwiony ze KBE ma tak systemowo widoczne dziurki, ale jesli tak ma byc, to wiedzą co robią..Producent profili zna się w koncu na tym najlepiej.

Pamiętam jak moj dawny pracodawca wprowadzał modyfikację swojego profila - mała zmiana konstrukcjyjna zakłóciła prawidłowe odprowadzenie wody opadowej z okna (po prostu w środku stała woda) i w rezultacie trzeba było zmieniać miejsce wiercenia otworów odwadniających.

Niby drobiazg, ale miał ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania okna.

Z drugiej strony - każdy na czole okna wierci odwodnienia i jakoś to nikomu nie przeszkadza, więc może trzeba się przyzwyczaić i do innych rozwiązań?

każdy na czole okna wierci odwodnienia i jakoś to nikomu nie przeszkadza, więc może trzeba się przyzwyczaić i do innych rozwiązań?

No tak ale one mają ładne zaślepki i tak powinno być z tymi dziurkami - wydaje mi się że producenci poszli na łatwiznę załatwiając sprawę w ten sposób bo nowa produkcja troszkę by kosztowała. Po co zmieniać produkcję i ładować się w koszty jak można dziurki wiertareczką ponawiercać :evil:

I to jest pierwszy,niepodważalny dowód na wyższość jednych systemów okiennych nad innymi:):):)O ile systemowe rozwiązania okienne KBE przewidują otwory kompensacyjne w tym miejscu.....bo mimo wszystko trudno mi w to uwierzyć!Są systemy/większość,a w zasadzie ,wszystkie które znam/ które mają te otwory w miejscach prawie niewidocznych.To klucz na odwieczne pytanie klienta-który system jest lepszy:):):):):):):):)

O ile systemowe rozwiązania okienne KBE przewidują otwory kompensacyjne w tym miejscu.....bo mimo wszystko trudno mi w to uwierzyć!

Dysponuję opinią technologa KBE w tej konkretnej sprawie oraz schematami ich wykonania dla producentów, zarówno po niemiecku jak i polsku. Mogę ci przesłać mejlem, to moze uwierzysz...

.....bo mimo wszystko trudno mi w to uwierzyć!...
to niestety za malo jeszcze wiesz o oknach. KBE jako chyba jedyny system zaleca wykonywanie otworów od zewnątrz. To ze niektórzy zmieniają zalecenia systemodawcy i wiercą od środka lub wogole nie wierca (co jest karygodne !!!!) to zupełnie inna bajka

Jareko,z całym szacunkiem chylę swą siwą głowę przed twoją wiedzą i doświadczeniem!Lecz,jak sam napisałeś w którymś z wcześniejszych postów 99,9% producentów profili nakazuje wiercenie tych otworów nie od czoła skrzydła czy ramy lecz z boków.Tym samym moja ironia z poprzedniego postu,na temat wyższości jednych systemów nad innymi przerodziła się w szczerą prawdę.Czekam z niecierpliwością na wizytę pierwszego klienta z wyceną koloru robionego na KBE!Mam argumenty nie do zbicia:):):)Bo ja nie sprzedaję KBE!A na marginesie,nawet jeśli te otwory,w tym miejscu powinny być,to estetyka ich wykonania,nawet na zdjęciach,takiej a nie innej jakości-i PORAŻA!

Jareko.A żeby uściślić napisałeś to 28 września tego roku,używając określenia iż nie muszą być w miejscu przedstawionym na zdjęciu,podziwiam Twój ciąg do wiedzy i rozwoju.Rozumiem że od tego czasu zapoznałeś się z systemem KBE,szczegółowo.Ja niestety nie miałem na to czasu ani chęci-lekcji nie odrobiłem wychodząc z założenia że lepiej wszystko wiedzieć,a przynajmniej się starać,w swojej dziedzinie.Mam na myśli systemy którymi handlujęJeszcze raz szacunek!

ha ha ha widzisz KBE znam od 1990 roku - mam u siebie w domu takie okna wiec żadnych lekcji nie musiałem odrabiać - pudło waść - strzelasz ale niecelnie

miałem do czynienia z dwoma producentami na KBE

jeden trzymał się sztywno zaleceń - wiercić dziury od czoła - ale wiercil a nie przepychał rozgrzanym drutem :lol: co chyba było w tym przypadku czynione, zas drugi mając zalecenia systemodawcy w d... ale znając się na rzeczy otwory te wiercił od środka

Pamiętam kłopoty w Rehau zamontowanym u klienta, otwory były ale ich powierzchnia w stosunku do wielkości okna była za mała - gięło się to wszystko w upalny dzień by wieczorem być na swoim miejscu. Musiałem zrobić wręcz rzeszoto w profilu - zamiast jednego otworu fi 5 - cztery fi 8 - dopiero wtedy kłopot ustal

jeden trzymał się sztywno zaleceń - wiercić dziury od czoła - ale wiercil a nie przepychał rozgrzanym drutem :lol: co chyba było w tym przypadku czynione

jareko, otwory są ewidentnie nawiercone a nie wytopione. Widac to po reszcie okien. Niestety, nie są wygładzone, stad widac "farfocle" od nawiercania.

witam

Pomimo ze niedawno z tego temtu jez zrezygnowalem (koszty) dostalem ciekawa cenowo oferte przesuwki. Gdybym zmniejszyl znacznie swoje oczekiwania rozmiarowe (do 260x220) to dostrzegam mozliwosc zdecydowania sie na to.

Pytanie tylko do Fachowców :)

Drewno 1 przes. + 1 stałe.

Sigenia HS Portal

próg: wys.:19 mm, Uf: 1,67 W/ m2 K.

szkło bezpieczne VSG

gwar.: 3lata

montaż 300 + transport

to dobry wybor dla

- tego rozmiaru

- górskich terenów (strona od wiatru, pod dachem werandy)

dodam że koszt oscyluje niewiele wyżej zestawu drzwi 2skrz. rozwiernych + duzy fix obok

pozdr.

marek

znasz moja opinie o HS

a jzu cena prawie rowna dwuskrzydlowce - sorki - zakrawa to na zart lub g... produkt

cenowo mniejwiecej ksztaltuje sie to tak - o przepraszam - powinno sie ksztaltowac biorac pod uwage wszystkie aspekty - material, czasochlonnosc wykonania etc etc

przyjmujac dwuskrzydlowe z ruchomym slupkiem za poczatek - cena np. 2000

HKS to jzu 3500 - 4000

HS 6000-8000

pomysl ja za ciebie myslec nei bede zwlaszcza ze HS to wyzsza szkola jazdy dla producentow

jeden trzymał się sztywno zaleceń - wiercić dziury od czoła - ale wiercil a nie przepychał rozgrzanym drutem :lol: co chyba było w tym przypadku czynione

jareko, otwory są ewidentnie nawiercone a nie wytopione. Widac to po reszcie okien. Niestety, nie są wygładzone, stad widac "farfocle" od nawiercania.

toc przecie wiem tylko jaja sobie robie, Niechlujnie wykonane - to fakt, Wiertlo tepe jak tesciowa (to takie powiedzenie z zartow o tesciowych - bez uray je poprosze) a obroty tez duzo za male - pewnie w reku wiertlo trzymal a drugi nim krecil :lol: