Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pchelku drogi ja wiem ze ty zarobiony jestes :D Wiem tez ze znajde to na stronie Jareko (niewiem tylko czy tam znajde artykul o oknach w okleinie drewnopodobnej -jake potrafia byc wredne) TLko jesli dostane je od Ciebie To oaza mojego spokoju(maz) :wink: przestanie twierdzic ze wymyslam (bo dostalam je od kogos kto sie na tym zna 8) )

Pchelku ,Jareko czy dobrze zrozumialam Veka ma instrukcje montazu okien na swoim profilu i kazdy szanujacy sie sprzedawca okien na ich profilu powinien sie do niej stosowac ?

Witam serdecznie. Tak sie zastanawiam jak to jest z tymi wymiarami okien. Pytania, ktore mi sie nasunely (oczywiscie z gory przepraszam jesli kogos obrazi poziom i infantylnosc moich zapytan):

1) W projekcie mam wymiary przy oknach 150/135 ale czy to sa wymiary okien z ramami czy dziury w murze i okna wyjda troche mniejsze?

2) Jak obliczyc wielkosc okna dla zadanego pomieszczenia? Chodzi mi o gotwa formule, ze np tyle m2 okna na tyle m2 podlogi

3) Jakie sa standardowe wymiary okienne? Rozumiem, ze nie mozna sobie wymurowac okien jak dusza zapragnie (tzn. mozna ale bedzie siarczyscie drogo!). Chodzi mi o to czy to idzie np. co 30cm w obu wymiarach? np. 120cm na dlugosc, 150, 180? A co z szerokoscia?

Dzieki za wszelkie podpowiedzi i pozdrawiam.

Witam serdecznie. Tak sie zastanawiam jak to jest z tymi wymiarami okien. Pytania, ktore mi sie nasunely (oczywiscie z gory przepraszam jesli kogos obrazi poziom i infantylnosc moich zapytan):

1) W projekcie mam wymiary przy oknach 150/135 ale czy to sa wymiary okien z ramami czy dziury w murze i okna wyjda troche mniejsze?

2) Jak obliczyc wielkosc okna dla zadanego pomieszczenia? Chodzi mi o gotwa formule, ze np tyle m2 okna na tyle m2 podlogi

Gdzieś czytałem, że ten stosunek musi być 1/8.

3) Jakie sa standardowe wymiary okienne? Rozumiem, ze nie mozna sobie wymurowac okien jak dusza zapragnie (tzn. mozna ale bedzie siarczyscie drogo!). Chodzi mi o to czy to idzie np. co 30cm w obu wymiarach? np. 120cm na dlugosc, 150, 180? A co z szerokoscia?

Już raczej nie ma standardowych wymiarów. Są tylko maksymalne dla danego systemu i typowych kosztów.

Dzieki za wszelkie podpowiedzi i pozdrawiam.

1) wymiar otworu w murze

2) a po co? masz projekt a w nim okna, jeśli coś nie pasi to zmień wg własnego widzimisię

3) czasy standardu praktycznie już dawno minęły, zamawiasz okna do otworu który będzie wymurowany, nikt nie bawi sie chyba teraz w modułowość co 30 cm... okna zrobią ci z w wymiarze z dokładnością do mm :wink:

4) poczytaj na forum tematy okienne, multum tego jest, i nawet niektóre całkiem sensowne...

..Schuco zawszebylo The Best - dlatego Ja mam w domu Schuco.

A pod balkonem Twoja listwe progowa.

Ale Ty to TY, znasz temat, wiesz co i jak, klient, niestety dla niego, laikiem jest

Tobie kitu z montażem jak i z samym oknem nikt nie wciśnie

chwalicie austrio-niemiecki produkt. a polskie takie dobre np. panorama juz nie pamietacie?

a tak na powaznie dobre bo nie robione profile w polsce ( no chyba ze mam stare wiadomosci, nie siedze w oknach kilka lat)

czmirek - jaja sobie robisz? :lol:

Wszak Panorama tyz austriacka byla z tym tylko ze do budynków gospodarczych zaprojektowana - ale u nas poszło to dalej - efekty? Juz chyba wszystkie panoramy na wysypisku śmieci wylądowały

No chyba ze masz na myśli Poltrocal - wspomnienie naszej myśli technicznej tez legło na wysypiskach

Gdyby przestrzegac zasad instrukcji montazu producenta [czyli katalogowych, czyli systemowych] to zadne ale to zadne okno w Polsce nie spelni takich wymagan. No chyba ze to z wystawki na targach.

Aprobaty i Norma mówią o montażu zgodnym z instrukcją producenta okien. A według większości mi znanych, każde okno można zamontować i zawsze będzie ok. No może OKFENSOWA instrukcja jest lepsza i według niej już tak łatwo nie pójdzie.

Co do dokumentow to producent wedle Aprobat winien legitymowac sie deklaracja lub certyfikatem zgodnosci. jest taki zapis na koncu aprobaty.

A Prawo Budowlane mowi o obowiazkowym deklarowaniu z norma wyrobu.

W AT mówi się, że producent może wprowadzać wyroby do obrotu po wydaniu deklaracji zgodności. Nic na temat legitymowania.

Producent jest zobowiązany do przechowywania deklaracji i okazywania jej uprawnionym do kontroli rynku budowlanego organom. Nikomu więcej nie musi jej pokazywać.

Inwestor moze zamowic okna a nastepnie PRZY ich odbiorze zażadac tej deklaracji zgodnosci [wystawionej zgodnie z Dziennkiem ustaw]. A jesli producent mu jej nie przedstawi to moze nie placic.

Mam wiele takich spraw gdzie na duzych inwestycjach inspektorzy nadzoru wstrzymuja platnosci za stolarke. "Panie a gdzie deklaracja zgodnosci ????" :D :D

Może zamówić i może się umówić (zapisać w umowie) obowiązek przedstawienia kopii deklaracji przy odbiorze. W innym przypadku producent może wysłać Pana Inspektora na drzewo, jeśli się nie obawia o zapłatę, bo tu jest pies pogrzebany. GUNB jednoznacznie stwierdził, że nie trzeba się okazywać deklaracją żadnemu inwestorowi, kierownikowi czy innemu jakiemuś, jak się na takie okazywanie nie umówiło "cywilnoprawnie". Wymuszanie (żądanie) okazywania deklaracji, "po robocie" jeśli się tego wcześniej nie uzgodniło i to pod groźbą odmowy zapłaty oczywiście zadziała na małowiedzących i głodnych kasy, ale legalne nie jest.

Schuco zawszebylo The Best - dlatego Ja mam w domu Schuco.

A pod balkonem Twoja listwe progowa.

Co do SCHUECO, de gustibus ... .

Pozdrawiam

Aprobaty i Norma mówią o montażu zgodnym z instrukcją producenta okien

NIE ma Instrukcji producenta okien

. SA instrukcje systemowe - VEKA, KBE, DECEUNINCK. Producenci nie maja instrukcji wlasnych autorskich.

Instrukcje sa jednolite dla wszystkich systemow okien. W Niemczech jest to tzw. RAL.

I w Polsce nie ma normy na montaz okien. Tak samo w Niemczech czy gdzie indziej.

Aprobaty i Norma mówią o montażu zgodnym z instrukcją producenta okien

NIE ma Instrukcji producenta okien

. SA instrukcje systemowe - VEKA, KBE, DECEUNINCK. Producenci nie maja instrukcji wlasnych autorskich.

Instrukcje sa jednolite dla wszystkich systemow okien. W Niemczech jest to tzw. RAL.

I w Polsce nie ma normy na montaz okien. Tak samo w Niemczech czy gdzie indziej.

A teraz mnie zaintrygowałeś!!! :) Czyli zapis stosowany przez ITB w każdej AT w pkt.2 o treści "Wbudowywanie okien i drzwi balkonowych systemu XXXXXX powinno być wykonywane zgodnie z instrukcją Producenta, która powinna być dołączana do każdej partii wyrobów przekazywanych odbiorcy" oznacza według Ciebie, że powinna być dołączana do okien instrukcja systemodawcy (producenta profila)? RAL? ITB? To oficjalna wykładnia tego zapisu? Jeśli jest tak jak napisałeś to czarne dni dla Producentów okien nadchodzą :)

W Polsce "Normy Montażowej" nie ma, bo ITB w czerwcu 2008 r sprzeciwiło się jej powstaniu głosując "przeciw" w głosowaniu w Komitecie Technicznym Nr 169 Polskiego Komitetu Normalizacyjnego (jako jedna z 7 przeciwnych instytucji na 20 głosujących). Gdyby na "nie" było 6 głosów norma by powstała.

Pisanie, że nigdzie nie ma normy montażowej to przesada. Jest np. w Wielkiej Brytanii nosi oznaczenie BS 8213-4:2007 i tytuł 'Windows, doors and rooflights. Part4 Code of practice for the survey and installation of windows and external dorrsets".

GUNB ma rację choćby ze względu na treść par 4 ust.1 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 11 sierpnia 2004 r w sprawie spsobów deklarowania zgodności wyrobów budowlanych oraz sposobu znakowania ich znakiem budowlanym, cytuję: "Producent wyrobu budowlanego przez wystawienie krajowej deklaracji zgodności, oświadcza na swoją wyłączną odpowiedzialność, że wyrób jest zgodny ze specyfikacją techniczną. Krajową deklarację zgodności producent przechowuje i przedkłada właściwiym organom kontroli na żądanie".

Żaden Inspektor, nabywca, konsument nie mieści się w kategorii "właściwy organ kontroli" i jego nieuzgodnione wcześniej umownie żądanie okazywania mu deklaracji "po robocie: jest bezprawne i nieuprawnione, nawet jeśli tak jest zapisane (błędnie!!!) w pewnej instrukcji o nr 421/2006. Ma być podobno nowa więc można to zmienić. Można to potraktować jako mój wniosek do piszącego, czy słuszny, radzę zapytać własnych radców prawnych.

Pozdrawiam

To ja dla odwrócenia uwagi trochę z innej beczki..

Dla tych którzy twierdzą że idzie kryzys i trzeba spredawać z rabatami po 50%.. :

od stycznia dostaję informacje o podwyżkach - do tej pory na produkty ktore mnie nie specjalnie interesowaly (jeda firma z segmentu taniego PCW podniosla się dwa razy w ciągu 3 tygodni). Ale w tym tygodniu w związku z wysokim kursem Euro...

nie mam dnia bez zapowiedzianej podwyżki na stolarkę..

Jak "się kurs euro nie opamięta" to okna pójdą mocno w górę! Wszyscy znani mi systemodawcy swoje ceny profili wyrażają w EUR a profil to około 50% ceny materiałów okna pcv! Brak drastycznych podwyżek okien na obecną chwilę można tłumaczyć wyłącznie panującą dookoła zimą i strachem przed tzw. kryzysem. W każdym razie uczciwie radzę inwestorom budującym swoje wymarzone domy zamawiać już teraz - tym bardziej, że gdzieniegdzie są promocje zimowe. Jak się na wiosnę ruszy to producenci przystąpią do odrabiania strat zimowych = podwyżka cen.

Wojtek - nie wytrzymają. Ceny stoją, bo rynek po częsci stoi, więc teoretycznie kto nie ma zamówień to nie dokłada do biznesu, bo i tak nic nie sprzedaje.

Fakt, wydawało mi sie ze ceny się w tym roku utrzymają, ale chyba się myliłem..

Panowie, o czym wy mówicie. Posłuchajcie wypowiedzi Forumowiczów - oni maja swoja wizje kalkulacji cen i ich wysokości

Szkoda slow.

To ze okna drożeją wiemy my bo jesteśmy zasypywani ofertami ewentualnej współpracy itp

Kowalski będący tu patrzy, patrzył i patrzeć będzie na cenę końcową i swój rozum ma - czeka wiec... niech czeka - jego sprawa

On wierzy w to, że my pracujemy na marzy 50 albo i większej i mamy z czego schodzić, On wie ze nie mając zamówień (ciekawe skąd o tym wie - nie wiem jak u Was ale u mnie zamówienia jakoś cholera ciągle są) zejdziemy z cen. Nawet przez myśl im nie przyjdzie ze możemy powiedzieć basta i zająć się dłubaniem w nosie zamiast sprzedażą i montażem okien

Zresztą, powoli mam dość udowadniania co poniektórym jak to jest we własnym biznesie, prostowania przekłamań jakie często tu się wypisuje.

Szykuje się dość ciekawy kontrakt na po raz kolejny poprawę montażu po innych - tych tańszych :)

I jakoś zawsze tak było, ze dobrzy, nawet drożsi, zawsze mieli co robić :)

TEST - taka jest prawda z Aprobatami.

natomias dzieki za szczegolowe wyluszczenie zapisow Praawa budowlanego

W sumie jest ono pokretne i niejasne.

Ze .... maczalo paluchy w tym zgloszeniu veto - tom nie wiedzial.

Co do cen okien to niestety wzrosna - a budownictwo pada powoli [na razie powoli] juz to odczuwamy w zleceniach na badania.