Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

maql - dyskusja o uszczelce byla na innym forum - scisle oknonetu - tam jest inny przyklad podany co ja widzialem na wlasne oczy - podalem tam system i siem wstrzelil jak w tarcze bo za dwa dni bylem na budowie pod Warszawa - duza budowa - i tam byl taki sam przypadek.

Tak sobie mysle czy jest to oszczednosc producenta okien ,cz y jego niewiedza bo przeciez jak dal ciensza uszczelke to sam sobie kuku zrobil. Bardzo czesto niestety dawcy systemu [sprzedawcy profili] nie ucza swoich producentow okien w podstawowych zasadach - odpowiednie uszczelki, odwadnianie kazdej oscieznicy, kazdego skrzydla i kazdego rygla [rygle nie sa powszechnie odwadniane. Do tego dochodzi bardzo wazna zasada odprezania zewnetrznych komor w ksztaltownikach kolorowych. Nie wiem jak tu fotki zamiescic - chetnie bym zamieszczal - najbardziej tragiczne wady wykonania okien.

Systemu podac nie moge bo mi zycie jeszcze mile.

Szkoda mi tylko tej firmy co te okna sknocila - czeka ja ciezka przeprawa z mieszkancami - to 150 mieszkan - nie odpuszcza.

maql - jak jestes duzym inwestore - co domy buduje - to uwazaj na okna za kazdym razem.

W czwartek jade do Pruszkowa - tam tez przez nowe okna wieje jak cholera - nowe okna - a budowa wielka oj wielka. Montaz mozna zweryfikowac - okna same znacznie trudniej - tam jest cala masa zasadzek i pulapek [niewidocznych z zewnatrz]. A dokuczliwych jak cholera.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...stąd pytanie do Jareko - pisząc o styrodurze miałeś na myśli położenie go na "płask" pod okno? ...
NIE !!!!

Chyba opisałem dokładnie

Pionowo - cofnięte cegły względem przyszłej płaszczyzny okna, cofnięte o tyle by PIONOWO dać styrodur

a co człowiekowi nie wolno być niedyspozycyjnym :o :lol: :lol:

potrzebowałem z polskiego na nasze :D

dzieki

no dobra apropos styroduru i zabezpieczenia

narysowałem szkic tego co jest i co planuję

bloczki fundamentowe są ocieplone styro, mogę go przedłużyć tak aby ocieplić tą podmurówkę do linii okna.

można też dać filę która by okrywała od okna do styro

styro oddzielone jest od piasku i tarasu folią kubełkową

http://images43.fotosik.pl/59/3a82e9cb34595a90med.jpg

Sam nad takim rozwiązaniem myślałem wielokrotnie - bo o poszerzeniach a raczej ich kosztach inwestorzy raczej słuchać nie chcą...

Czyli jak już sie nie da inaczej to ta cegła z małym cofnięciem do środka ściany jest rozwiązaniem do zaakceptowania? Nie raz szukałem wad i póki co takich nie znalazłem, ale może koledzy po fachu mają przykłady złych doświadczeń których ja nie muszę przeżywać?

takie "przy okazji poszukiwan" pytanie do Oknomistrzów z forum:

zauwazyłem, jak wiele osob wybieralo okna i pytalo na grupie dylemat: "Jezierski czy Oknoplast" (najczesciej, ale bylo pare wariacji zamiast Oknoplastu) podajac jednoczesnie ceny bardzo zblizone, lub nawet! Oknoplast byl drozszy.

Patrze na to jak na bajki o smokach.

To jak to jest z tym Jezierskim? czy ceny tego producenta skoczyly tak radykalnie, bo zmienil profil z Veki na Schucco, czy to raczej marketing wyzszej polki zadzialal?

Pytam, bo bardzo chcialbym okna dobrej jakosci (Jezierski, np. Elite Thermo) ale najzwyczajniej mnie na nie nie stac. W wycenach dla mnie sa prawie dwukrotnie! droższe od okien na profilach Veka.

Pytam, bo bardzo chcialbym okna dobrej jakosci (Jezierski, np. Elite Thermo) ale najzwyczajniej mnie na nie nie stac. W wycenach dla mnie sa prawie dwukrotnie! droższe od okien na profilach Veka.

Dla przeciętnego posiadacza wykonanych zgodnie ze sztuką okien nie ma większego znaczenia czy są one produkcji Oknoplastu, Jezeierskiego, Techniki Okiennej, MS czy jeszcze innej fabryki... Każdy z uznanych producentów robi dobre okna. Różnice są w detalach, które zazwyczaj mają drugorzędne znaczenie w większości budynków. Ważna jest opinia o sprzedawcy i montażystach lokalnego przedstawiciela!

Sam nad takim rozwiązaniem myślałem wielokrotnie - bo o poszerzeniach a raczej ich kosztach inwestorzy raczej słuchać nie chcą...

Co mnie dziwi, bo koszt nie jest jakiś przytłaczający a wszystkie problemy mam z głowy...cegły, styrodury, styropiany, mostki cieplne...

Czyli jak już sie nie da inaczej to ta cegła z małym cofnięciem do środka ściany jest rozwiązaniem do zaakceptowania? Nie raz szukałem wad i póki co takich nie znalazłem, ale może koledzy po fachu mają przykłady złych doświadczeń których ja nie muszę przeżywać?

hmm, a co myślisz o tej folii?

hmm, a co myślisz o tej folii?

Raczej nie powinna wchodzić pod okno ale na okna od strony zewnętrznej (kształt litery "L") - najlepiej przykleić ją do listwy montażowej. Inaczej po tej folii woda może podciekać do wnętrza pomieszczenia. No i nie bardzo wyobrażam sobie 12cm styropianu od zewnątrz przykryte tylko płytką ceramiczną... A co jak ktoś 150kg żywej wagi stąpnie zaraz przy progu balkonu?

A juz też nad tym myślałem, wszakże nie mam jeszcze :o :lol: 150 kg ale kto wie

przy samym oknie chciałem dać pasek 2 cm, całe 12 styro będzie lekko obniżone żeby dać z 2 cm wylewki na niego (wtopię jakąś siatkę czy cuś) i dopiero płytki

generalnie myślę że będzie git

Jeżeli chcesz to zrobić dobrze to zamiast murować wylej w szalunku beton na minimalną możliwą szerokość nie zapominając o izolacji poziomej od fundamentu. Ten beton z obu stron pionowo oklej styrodurem 2-3cm grubości do pełnej wysokości wylewek a następnie zrób izolację przeciwwodną od zewnątrz. Styrodur nakryj ostateczne od góry tylko płytką/panelem/parkietem czy czym tam chcesz...

Mam straszny dylemat z oknami, moze ktos ma okna firmy Budvar lub Salamander 3D (potrójna uszczelka). Mam wycene od obu firm i Budvar jest o 7tys tańszy wiec nie wiem czy gdzieś jest haczyk czy jakaś super promocja.

Obaie wyceny sa na okna szary antracyt na zewnatrz i biale od srodka, szyba U=0.6. Dajcie znac czy Budvar jest dobry czy raczej szykac jeszcze gdzie indziej i jakie okna polecacie.

Bede wdzieczna za jakąkolwiek wskazówke.

Magda

na grupie dylemat: "Jezierski czy Oknoplast" (najczesciej, ale bylo pare wariacji zamiast Oknoplastu) podajac jednoczesnie ceny bardzo zblizone, lub nawet! Oknoplast byl drozszy...

I powiedz mi co my mamy ci odpowiedzieć?

Powiem ci przede wszystkim jedno - na cenę porównywalnych ofert wpływa to co te oferty zawierają

I tu powstaje najwięcej nieporozumień

Ostatnio tarzałem się ze śmiechu gdyz usłyszałem od klienta ze Jezierski jest 100% droższy od M&S w takiej samej konfiguracji - dlaczego padłem ze śmiechu? Bo by byc wiarygodnym przysłał mi ofertę M&S.

Jak &%^#*( można mówić ze ma się taka sama ofertę jak w jednej w HKS jest mechanizm wspomagania ruchy w klamce zas u MS zwykła, szyba P-4 na ramce 16 a szyba w MS na rance 12, i wiele takich szczegółów ze ręce juz opadają

Poza tym Veka... -oj przeprasza inaczej mialem zaczac

Schuco jest ciągle profilem importowanym z Niemiec - dla jednych to podstawowa jego zaleta gdyż jakoś brak wiary w profile ciągnione w kraju (sadze ze przesada jest taka interpretacja) ale tez cena profil uzależniona jest bardziej od kursów walut, mimo ze do produkcji w kraju duża cześć komponentów tez jest importowana to jednak udział importu ma mniejszy wpływ na cenę końcowa profilu

Poza tym - i tu się całkowicie zgodzę - Schuco ma swoja polityke cenowa, za dobry produkt trzeba zaplacic i basta. Nie zamierzają konkurować ze średnim segmentem rynku. Na markę pracowali latami i jest synonimem idealu jesli chodzi o Alu czy PVC, wytycza pewne kierunki które później naśladują inni

Poza tym nie każdego stać na Mercedesa proso spod igly tak samo nie każdego musi stać na Schuco - proste i logiczne. Porównywanie Veki do Schuco jest dla tego drugiego w mej ocenie obraźliwe :lol:

Jedno jest pewne - zarówno Oknoplast jak i Jezierski są dobrymi producentami - i to jest w tym wszystkim najważniejsze !!!

A zastanawiające jest to ze jak dotychczas różnice w cenie miedzy OKnoplastem a Jezierskim były niewielkie - 5-15% i w tym roku relacje sa w sumie podobne

http://images43.fotosik.pl/59/3a82e9cb34595a90med.jpg

Dać, dać folie, później połączyć ja z izolacja pozioma tarasu (o ile takowa będzie)

Jeśli nie to puścić na normalnie pionowo miedzy styropian a folie kubełkowa - nie zakrywaj wylotu pustki powietrznej jaka tworzy folia kubełkową na styropianie

Dać, dać folie, później połączyć ja z izolacja pozioma tarasu (o ile takowa będzie)

Jeśli nie to puścić na normalnie pionowo miedzy styropian a folie kubełkowa - nie zakrywaj wylotu pustki powietrznej jaka tworzy folia kubełkową na styropianie

oo, dzieki za radę z tą pustka powietrzną,

Pozdrawiam,

PS> Jak wykonam cykne fotki co i jak wyszło :D

I powiedz mi co my mamy ci odpowiedzieć?

Powiem ci przede wszystkim jedno - na cenę porównywalnych ofert wpływa to co te oferty zawierają

Wiesz co, faktycznie porownam oferty, wszelkie te tajemnicze hieroglify i skróty, ktore klientom serwuje większosc oferentow. A co bardziej niekompetentny to sam nie wie co tam mu program wypluł albo bredzi cos co wogole nie ma związku z rzeczywistością. Wlasnie tu tkwi problem.

Może faktycznie tak jest, że sprzedający Jezierskiego walą w ofercie full-wypas (z uwagi na elitarnosć owej marki) a sprzedający inne systemy podchodzą do standardowego klienta jak do przypadku "prosze okna, byle tanio" i nie liczą niczego. Jakoś jednak nie wychodzi mi nijak, że ta różnica jak napisałes.

a btw. - zatem profile Veka to produkt stricte polski?

nie wiem, nie wnikam, zaprzestałem bawić sie w ocenę przesyłanych mi ofert, szkoda mi na to czasu a zresztą po co? Myślisz ze choć raz otrzymałem dobre słowo w odpowiedzi? Zostawmy to, tak samo to ze wpierw bombarduje się prośbami o ofertę ale juz odpisać ze oferta dotarła to jakoś już nie honor

Nie wiem jak postępują inni dealerzy Jezierskiego - ja postępuje na swój sposób. Zawsze opracowuje ofertę tak jakbym okna robił dla siebie. No pomyśl, robić by przyciągnąć klienta tylko cena? Dla mnie to kretynizm. Przyciąga marka, obsługa, przyciąga umiejętność obrony zaproponowanych rozwiązań, przyciąga też wiedza.

Tu tak jak z roletami. Silniki...raaany jakie to drogie, wiec może silniki później? To ze poniesione koszty rosną lawinowo... o tym się nie myśli.

Silniki...po co płacić 500 zeta za sprawdzone i pewne Somfy skoro w to miejsce można wziąć chińszczyznę za 200 stówy, później, jak padnie wymienić... ale może pojawić się problem, zmiana typu silnika to tez zmiana jego mocowania a tym samym wkład pracy który kosztuje

Po co proponować klientowi do HKS szerokości ponad metra, przy bardzo dużym i ciężkim skrzydle standardowe okucia skoro takiego skrzydła już dziecko nie otworzy zaś żonka będzie miała problem - stad w pewnych sytuacjach ja wyceniam od razu z mechanizmem wspomagania w klamce a to już na starcie podraża ofertę o ponad 800 netto. Poza tym tu w standardzie masz prawdziwa ciepłą ramkę swisspacer za która gdzie indziej często musisz dopłacać i tym podobne pierdoły które podsuwane mogą poróżnić oferty nawet o 30-40% !!! Ale kto o tym myśli kierując eis tylko cyferkami na końcu?

Później tu sa pytania - dlaczego przy okuciach WK nie dali mi klamek z kluczykiem a sprzedawca o tym nie uprzedził ze trzeba za nie dopłacać? Czy pytanie w stylu - dlaczego okna nie maja listwy podparaperowej? no bo za nią czesto trzeba dopłacać u innych i tak dalej

Niuanse wyłapują ludzie z branży - wy wyłapujecie tylko ceny i na nich sie skupiacie - zresztą po części słusznie - bo nie mając wiedzy zakładacie ze wszyscy podchodzą do ofert identycznie

G... prawda, zwycięża marketing i założenie że i tak niuansów nie zauważycie

Jareko rozumiem że codziennie rano odprawiasz modły przed bożkiem schuco,z wdzięczności za tak doskonały i perfekcyjny wyrób:)Pochodzi on przecież z tak wysokiej półki że normalnie nie można tam sięgnąć:):):)

Tyle tylko że profil to tylko profil,o czym sam doskonale wiesz.Poczciwa panorama,dobrze zrobiona i oczywiście zamontowana/pomijając naturalny postęp techniczny/służy do dziś wielu ludziom bez zastrzeżeń!!!

Rozumiem że tylko schuco/czytaj Jezierski/to produkt najwyższej klasy,reszta to tylko średniacy:):):).Cóż marketing można uprawiać też na tym polu,tyle że mi się to dziwnie kojarzy z marketingiem bezpośrednim-coś na kształt Amwaya:):):)

Tak na marginesie jak tak dokładnie zapoznałeś się z tą ofertą MS-a,to chyba zauważyłeś że to nie veka tylko brugmann/od ładnych paru lat!!!!Ale on przecież także jest do d....w porównaniu z schuco:):):)

Od B..... to jak najdalej - oni na chinola juz przeszli. Tragedia.

Ponadto knoci okna - a bo to nie raz bylem wzywany ???

Salamander to taka luksusowa bryczka - dlatego jest drozsza.

Niestety SCHUCo - jako z jednych najlepszych systemow jest dla znawcow - nie dla profanow. Nie chodzi tu o jedno okno dwudzielne - ale o caly system.

Subaru zawsze bedzie subaru a fiat zawsze bedzie tylko fiatem [przecietniakiem]