Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Witam

Nie sadziłem, że wyborem okien będę miał taki problem. Myślałem, dam do 2-3 firm niech zrobią wyceny a ja już mam obecnie z ....6 ;) i na tym poprzestanę.

Mam wyceny:

1. Eko-Okna z Raciborza profil Gelan 6-cio komorowy

2. Majewski-Okna z Nysy

3. Młynarski z Opola na profilu Deco 6-cio komorowym

4. Eko-Styl z Opola, profil j.w.

5. Filplast z Głubczyc profil Veka

6. Różański profil Schuco 5-cio komorowy Rondo

na dzień dzisiejszy skłaniam się do Schuco lub Veka

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

TEST - wypowiedzialbym sie o tej metodzie - ale nie moge -ewentualnie jedynie prywatnie i w cztery oczy.

.............................................................

W dokumentacjach niemieckich i innych jest od lat bez mala tysiaca wprowadzona bardzo prosta metoda obliczen dopuszczalnych obciazen - uwzglednia sie jedynie momenty bezwladnosci stalowyc przekrojow i NIC wiecej. metoda jest prosta i genialna i z duzym zapasem bezpieczenstwa.

Udzial tworzywa dale 5% wiecej sztywnosci -czyli tyle co nic.

Grubsze scianki profili to lepsze utrzymywanie okuc, lepsza nosnosc narozy, nie wygina to sie tak jak guma. W oknach kolorowych cienkie scianki to tragedia - jak sie doda jeszcze inne walory odchudzanych okien to mamy makaron nitki a nie okna.

naLesnik - no jak możesz !!! korzystać z moich porad?! Wszak ja tu kampanie robię ;P

Powiem tak - Daco bym unikał - z wielu powodów i bynajmniej nie jedynym jest sam fakt ze produkowany jest w Chinach

Jeśli masz duże gabarytowo okna skłaniałbym się w stronę Schcuo

Jeśli balkony nie przekraczają 230 przy szerokości 180 - może wytrzymać to Veka

Gealan jest ładny ale... o ile nie majaczę o tej porze to 6 i 4 jest nie do odróżnienia bez przecięcia profili

A jeśli wszyscy wspomniani maja dobra opinie na grupie to wybór już lekko ci się zawęża

....190x235 i 100x235....
i to 190/235 w Vece przyjęli bez mrugnięcia okiem? W Deco niewykonalne. Gealan hmmm... realnie tez nie, tego nawet w Schuco na profilu okiennym nikt nie powinien ci przyjąć do realizacji z gwarancja gdyż przekracza siatkę statyki - pewnie do tego w kolorze?

a te 100/235 w jednym skrzydle? Podobny komentarz jak wyżej do tej dwuskrzydłowki

ależ... ja się przecież nie znam :lol:

jareko - co Ty sie martwisz.

Im wiecej takich wielkich robotek tym wiecej Ja bede mial wyjazdow i ekspertyz i znakomitego materialu do artykulow. A Ty napraw i wymian takich okien. A moja Pani prawnik juz sie nie moze ogarnac z robota - tyle ma prowadzonych spraw sadowych o skopanych oknach.

Roboty bedziemy mieli do konca zycia - pomimo kryzyzu - a nawet wiecej bo ten kryzys generuje takie beznadziejne przypadki.

Ostatnio napisalem. Wady ukryte okien z drewna". "Wady ukryte okien z PVC"

"Ddlaczego warto badać okna" [artykul o tym co wychodzi w badniach na wodoszczelnosc i przepuszczalnosc powietrza - wychodzi w badaniach] a w zyciu, czyli w oknach juz wbudowanych, po pewnym czasie.

mam projekt artykulu o nadmiernie wielkich oknach. tak wiec przyda sie.

Wilczki na tym forum wyjatkowo glosno szczekaja. Im szczekaja glosniej tym tz lepiej. My tu jestesmy juz 7 lat prawie - reszta szczekaczy wypadla zmeczona ujadaniem.

Pozdrawiam.

bwojtku - sam dobrze wiesz zapewne ze takich profili tarasowych to nie widzialo 99,999999999999999999 % producentow. Owszem taki profil sie nadaje do takich duzych drzwi - ale to kosztuje wiecej i taki producent jak zaproponuje takie wykonanie - wykonanie drozsze - to "pojdzie z torbami" Klient chce tanie okna, jak najtansze. zatem konkurencja takiego producenta co zrobilby te drzwi na profilach tarasowych walnie nizsza cena i zrobi to z profili okiennych, cienkich jak papier i z usztywnieniem z blachy grubosci 0,000000000005 mm

Czy klient kupujący okna ma prawo domagać sie jakiegos dokumentu, certyfikatu itp. potwierdzającego klase profilu z jakiego jest wykonane okno. A może samemu można to jakoś sprawdzić?

Przed podpisaniem umowy możesz zażyczyć sobie nawet nr telefonu kochanki sprzedawcy. Jego wola czy ci go da. Co do klasy profilu to jeżeli podpisujesz umowę i jest w niej mowa (albo w materiałach reklamowych), że profile będą w klasie A a udowodnisz, że są inne to jest to niezgodność z umową i związane z tym konsekwencje.

Jak sprawdzić czy profil jest w klasie A? Pozostaje przeciąć okno :lol: Ewentualnie można spisać numery seryjne profili i wystąpić do systemodawcy z zapytaniem w jakiej klasie są te konkretne profile.

.... Pozostaje przeciąć okno :lol: ....
i zmierzyc grubosc scianki suwmiarka :lol:

Smieszne ale prawdziwe, i raz mialem taki przypadek, jako wykonawca montowalem okna na duzej inwestycji, jak przyszlo do placenia za towar i robote szukana haka, wymontowano okno, pocieto na kawalki i kopara opadla hi hi hi scianka pona 3mm, wzmocnienie takie jak trzeba

Ale tak naprawde to chyba jedyna metoda by producenta dokladnie sprawdzic

Inna, dobra na zawartosc badz brak wzmocnienia to zwykla waga - wspolczuje tym co w Castoramie okna Salamandra kilka lat temu kupowali - ale cena !!!! byla powalajaca z nog - tak taniego Salamandra nigdzie sie nie uswiadczylo

Pchelek - niestety za dobrze obaj znamy branże, i tez obawiam sie ze dla klientow nastaly ciezkie czasy, podobne do poczatku XXI wieku a moze i gorsze

Juz dostaje maile informujace o kolejnych fabrykach okien na sprzedaz

Najsmieszniejsze w nich jest to ze fabryki maja ponoc podpisane kontrakty na dostawe okien - to po cholere je sprzedaja? :lol:

Ostatnio obiecywałem ze zamieszczę zdjęcia z montaży w warstwie ocielenia z zastosowaniem foli paroszczelnych, taśm rozprężnych i elementów systemu JB-D ale... ale doszedłem do wniosku, ze te wiedzę jednak pozostawię sobie. Moze kilka zdjęć tu kiedyś wrzuce ale nie jako instruktaż co i jak należy robić :)

Tak okna mają być w kolorze, nawet z użyciem poprzeczki nie można takich drzwi tarasowych montować??

niestety poprzeczka nic nie pomoże. Pozostaje szerszy profil skrzydła - i rożnie się go nazywa. W Schuco jest to profil tzw. pośredni o szerokości całkowitej oscieznica/skrzydlo (od zewnętrznej krawędzi ościeżnicy do krawędzi uszczelki przyszybowej) - 140 mm,, okienny ma te wartość równa 120 mm

Kurcze, czy znów reklamuje Jezierskiego ? :lol: :lol: :lol:

Czy klient kupujący okna ma prawo domagać sie jakiegos dokumentu, certyfikatu itp. potwierdzającego klase profilu z jakiego jest wykonane okno. A może samemu można to jakoś sprawdzić?

Przed podpisaniem umowy możesz zażyczyć sobie nawet nr telefonu kochanki sprzedawcy. Jego wola czy ci go da. Co do klasy profilu to jeżeli podpisujesz umowę i jest w niej mowa (albo w materiałach reklamowych), że profile będą w klasie A a udowodnisz, że są inne to jest to niezgodność z umową i związane z tym konsekwencje.

Jak sprawdzić czy profil jest w klasie A? Pozostaje przeciąć okno :lol: Ewentualnie można spisać numery seryjne profili i wystąpić do systemodawcy z zapytaniem w jakiej klasie są te konkretne profile.

Czyli osoba kupująca okno jest tak naprawdę zdana na (nie)uczciwość producenta stolarki. A co z tym co napisałem wcześniej że nawet uznani i renomowani na rynku producenci wykonują okna z profili klasy A jak i B?

...

Czyli osoba kupująca okno jest tak naprawdę zdana na (nie)uczciwość producenta stolarki. ...

niestety, ale najwięcej na ten temat może powiedzieć tu Pchelek.

W oknach PVC jest w sumie najwięcej możliwości "oszczędności" Rynek niestety nie weryfikuje złych producentów :( a pogoń za najniższa cena w myśl zasady CCC (cena czyni cuda) utrzymuje ich przy życiu

bwojtku - sam dobrze wiesz zapewne ze takich profili tarasowych to nie widzialo 99,999999999999999999 % producentow.

Kurczę, muszę pochwalić konkurencję.. nazwy nie pamiętam (szukać mi się nie chce) ale w rozwinięciu było "Opoczańska Fabryka Okien". Może słowo "fabryka" na wyrost - bo bym o niej słyszał wcześniej, ale zastosowali te profile "tarasowe" przy wysokim balkonie, podczas gdy ja od swojego Producenta nawet nie usłyszałem, że coś takiego jest możliwe - inan sprawa że nie pytałem.

Czasem pytam po co komu balkon o szerokości 190cm? "Typowe" 176cm jest już bardzo szerokie...