Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

pozycja trzecia - Niemierzalne

pozycja czwarta - brak danych [pusta rubryka\

To co tu ucieka

A czytałeś komentarz po tabelą? Przy silikonie jest "niemierzalne" bo jest tak samo dobry jak papier na prezerwatywę.

Co do butylu jest też przypis:

ponieważ butyl nie stanowi wyraźnej bariery dla argonu , istotne są również przepuszczalności argonu dla uszczelnienia wtórnego

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z całego artykółu z którego jest ta tabela wynika, że jak się zrobi dobrze to będzie dobrze a jak się wyprodukuje bubla to już tak dobrze może nie być. :wink:

Trafny wniosek :lol:

Ale przy okazji jest to "naukowe potwierdzenie", że jednak ten gaz troszkę "ucieka" i tylko o to mi chodziło.

Czyli mogę być spokojny wydając pieniądze na okna z bardzo dobrymi parametrami przewodzenia ciepla i warto to zrobić ,czy te dobre parametry będą dobre tylko kilka lat(ile to może być). :)

Z całego artykółu z którego jest ta tabela wynika, że jak się zrobi dobrze to będzie dobrze a jak się wyprodukuje bubla to już tak dobrze może nie być. :wink:

Ale przy okazji jest to "naukowe potwierdzenie", że jednak ten gaz troszkę "ucieka" i tylko o to mi chodziło.

Czyli mogę być spokojny wydając pieniądze na okna z bardzo dobrymi parametrami przewodzenia ciepla i warto to zrobić ,czy te dobre parametry będą dobre tylko kilka lat(ile to może być). :)

Kupując okna od dobrego producenta stosującego dobre wkłady szybowe możesz być spokojny o swoją inwestycję. Utrata parametrów U wkładu jest procesem powolnym a prawidłowo napełniony gazem wkład będzie miał deklarowane U przez kilkanaście lat. Po kolejnych kilkunastu pogorszy się o 0,1 a po kolejnych i tak wymienisz okna na nowe :lol:

Kupując okna od dobrego producenta stosującego dobre wkłady szybowe możesz być spokojny o swoją inwestycję. Utrata parametrów U wkładu jest procesem powolnym a prawidłowo napełniony gazem wkład będzie miał deklarowane U przez kilkanaście lat. Po kolejnych kilkunastu pogorszy się o 0,1 a po kolejnych i tak wymienisz okna na nowe :lol:

No to jestem spokojniejszy.Mam nadzieję że nikt inny już nie będzie wyskakiwał z jakimiś nowościami na temat ucieczki gazu z pakietów szybowych :wink:

I trzeba było długiej dyskusji i udowadniania, że jednak nie ucieka, a raczej jak ucieka to bardziej teoretycznie niż praktycznie.

Potencjalna ucieczka gazu - parametr nie istotny przy wyborze nowego okna.

Chcialam polecic Firme sprzedajaca okna.Zamowilam u nich okna do mieszkania

(dokladnie 8 sztuk).Spotkalam sie z mila obsluga dodam ,ze zamowienie robilam przez telefon.Bardzo profesjonalni i jeszcze do poczatku marca mieli promocje.Firma Budvar z Ostrowca Swietokrzyskiego.Dowoz do mieszkania mam gratis a dodam ze az do Legnicy.

Oby wiecej takich firm.

(dokladnie 8 sztuk).Spotkalam sie z mila obsluga dodam ,ze zamowienie robilam przez telefon.Bardzo profesjonalni i jeszcze do poczatku marca mieli promocje.Firma Budvar z Ostrowca Swietokrzyskiego.Dowoz do mieszkania mam gratis a dodam ze az do Legnicy.

Oby wiecej takich firm.

Z jednej strony fajnie że kogoś stać na rekomendacje - oby nie przedswczesne. Ale z drugiej strony... przepraszam, jestem w szoku. Abstrahując od firmy, bo nie chcę podważać czyjejś rzetelności. Odniosę się tylko do zasad ogólnych. I nie piszę dlatego że im zazdroszczę zamówienia, bo nie ma czego.

Widzę w tym wiele potencjalnych niebezpieczeństw:

- zamówienie przez telefon?Musiałaś im podać swoje wymiary (sorry, wymiary okien oczywiście) a to zwykle wiąże się z ryzykiem niewłaściwego zwymiarowania. Koledzy z portali tematycznych lubią pastwić się nad takim błędami. Ale załóżmy że tu jest ok.

- znów sprawa telefonu - nie masz na to żadnej umowy ani podpisu sprzedawcy, więc przy problemach wszystkiego mogą się wyprzeć, nawet cenę mogą zmienić. Załóżmy że będzie jednak ok..

- firma odległa o 300 km ... a jeśli będą się spóźniali to jak sprawdzisz jak się w ogóle mają ze swoją kondycją? Załóżmy że i tu jest ok i dojadą.

- sprawa potencjalnej reklamacji.. do kogo się udać? Zawsze do sprzedawcy. Chyba że Producent jest bardzo ok i przyjmie zgłoszenie faksem. Ale co w sytuacji gdy Producent zechce zastosować się do procedury która na pewno jest zapisana w karcie gwarancyjnej (czyli pisemne zgłoszenie w punkcie sprzedaży)? Kto i za ile pojedzie z Legnicy do Ostrowca?

Nie będę już wnikal jak tam sprawa ze stawką podatku VAT..

Totalna desperacja sprzedawców i klienta.. A może ja mam zbyt staroświeckie spojżenie na biznes?

Jezeli chodzi o telefoniczne zamawianie ,to wszystko odbylo sie bezproblemowo umowa zostala przeslana faksem.Wszystko odbylo sie w ciagu 4 dni.Jezeli chodzi o wymiary -byly podane na nasza odpowiedzialnosc o czym od poczatku wiedzielismy i taki dokument rowniez otrzymalismy.Bardzo odpowiadal nam ten rodzaj transakcji ,chodzilo nam rowniez o cene.Wiele innych firm do ktorych pisalismy za takie same wspolczynniki i parametry okien zadali duzo wiecej.Ta firma miala akurat promocje,dlatego z niej skorzystalismy i jestesmy zadowoleni.Wszystko odbylo sie zgodnie z naszymi oczekiwaniami.

Oby wiecej takich firm.

Z jednej strony fajnie że kogoś stać na rekomendacje - oby nie przedswczesne. Ale z drugiej strony... przepraszam, jestem w szoku. Abstrahując od firmy, bo nie chcę podważać czyjejś rzetelności. Odniosę się tylko do zasad ogólnych. I nie piszę dlatego że im zazdroszczę zamówienia, bo nie ma czego.

Widzę w tym wiele potencjalnych niebezpieczeństw:

- zamówienie przez telefon?Musiałaś im podać swoje wymiary (sorry, wymiary okien oczywiście) a to zwykle wiąże się z ryzykiem niewłaściwego zwymiarowania. Koledzy z portali tematycznych lubią pastwić się nad takim błędami. Ale załóżmy że tu jest ok.

- znów sprawa telefonu - nie masz na to żadnej umowy ani podpisu sprzedawcy, więc przy problemach wszystkiego mogą się wyprzeć, nawet cenę mogą zmienić. Załóżmy że będzie jednak ok..

- firma odległa o 300 km ... a jeśli będą się spóźniali to jak sprawdzisz jak się w ogóle mają ze swoją kondycją? Załóżmy że i tu jest ok i dojadą.

- sprawa potencjalnej reklamacji.. do kogo się udać? Zawsze do sprzedawcy. Chyba że Producent jest bardzo ok i przyjmie zgłoszenie faksem. Ale co w sytuacji gdy Producent zechce zastosować się do procedury która na pewno jest zapisana w karcie gwarancyjnej (czyli pisemne zgłoszenie w punkcie sprzedaży)? Kto i za ile pojedzie z Legnicy do Ostrowca?

Nie będę już wnikal jak tam sprawa ze stawką podatku VAT..

Totalna desperacja sprzedawców i klienta.. A może ja mam zbyt staroświeckie spojżenie na biznes?

Wszystko odbylo sie zgodnie z naszymi oczekiwaniami.

Odbędzie się. Mam nadzieję. Tego Wam życze, aczkolwiek uważam że taki sposób zakupu jest właściwy np. dla książki czy innego drobiazgu, ale nie tak poważnych spraw jak stolarka.

sluchajcie potrzebuje pomocy przy wyborze okien

a mianowicie:

1. ktory profil wybrac: Brugmann 73mm, Salamander 3D, Trocal Elegance Premium, Deceuninck czy tez Schuco ?? jak byscie sklasyfikowali te profile ??

2. szyby piecio - czy szesciokomorowe ??

3. bede miec duze szyby balkonowe 2 razy po 135x235 cm czy warto zamowic jakas bezpieczniejsza szybe - jesli tak to jaka ??

4. ktora z firm produkujacych okna robi to solidniej Glaspol, Press-Glass czy tez IGP Pilkington lub Vitroterm

5. i ogolnie napiszcie na co warto zwrocic uwage przy wyborze okien, w koncu to zakup na bardzo dlugo .......

z gory dzieki za pomoc

czekam na Wasze sugestie z niecierpliwoscia

pozdrawiam

a mianowicie:

1. ktory profil wybrac: Brugmann 73mm, Salamander 3D, Trocal Elegance Premium, Deceuninck czy tez Schuco ?? jak byscie sklasyfikowali te profile ??

3. bede miec duze szyby balkonowe 2 razy po 135x235 cm czy warto zamowic jakas bezpieczniejsza szybe - jesli tak to jaka ??

4. i ogolnie napiszcie na co warto zwrocic uwage przy wyborze okien, w koncu to zakup na bardzo dlugo .......

z gory dzieki za pomoc

pozdrawiam

Szyby pięcio czy sześcio komorowe co to za szyby ?Chyba już te jareko o których pisaleś U=0,00000001 :lol:

a mianowicie:

4. i ogolnie napiszcie na co warto zwrocic uwage przy wyborze okien, w koncu to zakup na bardzo dlugo .......

z gory dzieki za pomoc

pozdrawiam

Szyby pięcio czy sześcio komorowe co to za szyby ?Chyba już te jareko o których pisaleś U=0,00000001 :lol:

mialo byc okna piecio - szesciokomorowe :lol:

a mianowicie:

z gory dzieki za pomoc

pozdrawiam

mialo byc okna piecio - szesciokomorowe :lol:

No tak sobie w duchu myślałem -chyba że jakaś technologia kosmiczna :lol:

:wink:

niestety, ale muszę Cię trochę zmartwić - technologie idą do przodu w każdej w zasadzie dziedzinie życia. To co jeszcze kilka lat temu było hitem teraz jest exponatem w muzeum techniki.

Obawiam się, że za jakiś czas Twoje okna będą przestarzałe - za "zimne".

Już w tej chwili opracowywane są konstrukcje U=0,2 Wxm2K (wartość ytonga). Pewnie jeszcze kilka lat i wejdzie to to na rynek.

Ale nie martw się - kupisz sobie nowe okno za te parę lat i będzie jak w bajce :lol:

Jareko, mam pytanie.

Czy da się w bloku wymienić okna nie ruszając parapetów ?

Chodzi o to że w dwóch pokojach mam szerokie parapety zamontowane na poprzednich - sporo węższych. Niestety nie wiem, jak stare były zamontowane, a teraz nie da się tego podejrzeć ?

Czy ogólne zasady montażu parapetów ( drewnianych w moim przypadku ) umożliwiaja wymianę okna bez ruiny wyposażenia wewnątrz mieszkania ?

".........Co bym zrobił na Twoim miejscu?

Wydal kasę na okucia WK-2 ( w każdym punkcie handlowym powinni wiedzieć co to oznaczenie znaczy) i ewentualnie pomyślałbym nad szyba laminowana - wystarczyłaby O-2 (tez powinni wiedzieć co to takiego) lub po prostu ubezpieczył mieszkanie.............."

Wychodzę z założenia, że jak będzie chciał wejść to wejdzie i nic go nie powstrzyma :evil: :evil:

Byłam wczoraj w LIderTecu Pan zaproponował Nam 2 typy okien:

1. ALUPLAST 4000 OKUCIA WK2, Współczynnik przenikania ciepła 1,0, 5komorowe

2. Avantgarde 7000, okucia wk2, współczynnik 1,1 też 5komorowe,

ale to chyba już teraz norma;)

wiem, że na pewno różnią się profilami, ale za bardzo nie wiedziałam co ten Pan do Nas mówi;)czy te profile są bardzo ważne?

chyba norma;)

co lepsze???

w jakiej cenie jest szyba laminowana?

Pozdrawiam baaaaaaaaaardzo dziękuje za odp.

PRODUCENT OKIEN: Grobud

wszystkie zabezpieczenia przed złodziejem (okucia, szyby ) służą przede wszystkim do tego aby OPÓŹNIĆ PROCES WŁAMANIA.

Opóźnienie jest potrzebne po to aby zdążyła zareagować na alarm grupa interwencyjna firmy ochroniarskiej pod którą podłączony jest obiekt bądź sąsiedzi zawiadomią policję w momencie kiedy zobaczą migającego koguta na dachu domu + sygnał dźwiękowy - ewentualnie po to aby właściciel obiektu będąc w środku zdążył przygotować się na odparcie ataku znajdując i repetując broń palną lub inne narzędzie walki ( ja mam dzidę na ścianie :)) ).

Witam,wiem,że o oknach było już mnóstwo wątków. Potrzebuję,waszej sprawdzonej opini i porady.Mam wycenę od 3 firm:

-oknoplast

-veka

-violin

Różnica w cenie jest do ok. 5tyś.Wszystkie 5kom.,z zewnetrzną okleiną, standardowe, szyba4,o b.dobrych profilach.Jastem skłonna zapłacić więcej aby tylko okna były tego warte.Bardzo proszę pomóżcie :roll: