Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Prosze o pomoc czy typ TYSSEN ELITE szklenie 4/16/4 k=1,0 są dobrym nateriałem czy okna Veki są lepsze niż powyższy model??

pozdrawiam

Ja to czasem porównuję do wyrobów cukierniczych. Czy piernik z mąki luskusowej będzie lepszy niż piernik z mąki tortowej? Może ktoś powie że lepszy piernik będzie z Torunia, ale w której cukierni mam go szukać?

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam ,

Agnieszka z Łodzi dziękuje za odpowiedzi dot ważnosci estetyki, w końcu na okna patrzy sie potem codziennie, a salamandry są po prostu ładne jak na plastikowe okna, i postu dot. firmy A z Łodzi. Daje do myslenia, tym bardziej, że potwierdza moje obawy: gołym oka laika w salonie widzialam grube nieestetyczne zgrzewy.

Dobry profil jest ważny, ale chyba my kupujący po raz pierwszy, i pewnie ostatni, nie zawsze zdajemy sobie sprawe z faktu iż "tajemnica dobrego produktu tkwi w producencie okien, który zgrzewa zgrzewarką okna z danego profilu." No i w monterach...

Otóz to. Salamandry sprowadza wielu producentów w Łodzi i okolicach. Czy zna ktos firmę Stan-mal z Aleksandrowa Łódzkiego?

Pozdrawiam

Agnieszka, to jest tak, że gdy ktoś z powodzeniem stosuje jakąś recepturę "profil+okucia" i odnosi sukcesy to za chwilę znajdą się lepsi lub gorsi naśladowcy, którzy sądzą że wystarczy produkować okna z tych samych profili by mieć Klientów.

Wykorzystują tym samym słabą świadomość kupujących i oferują to co znane - czyli to co ktoś wypromował dobrą pracą lub choćby tylko reklamą. Dla wielu okna to VEKA, ALUPAST czy REHAU (itp) a tak na prawdę to ważniejsi są wykonawca okien i ich montażysta.

Czy szerokie zgrzewy są nieestetyczne? Przez lata były tylko takie, ale to jedna firma je tak akcentuje. Jak widać nawet kłamstwo powtórzone 100 razy staje się prawdą.

Piszę "kłamstwo", bo mi podobają normalne zgrzewy. :lol:

Witam,

mam pytanie w sprawie wyboru okien a właściwie firmy :). Otóż na placu boju zostały 2 opcje:

1. firma vetrex: cena ok. 3600,00 zł. Profile VEKA okucia ROTO;

2. firma MS: cena ok. 3900,00 zł. Profile Brugmann okucia Sigenia.

Problem co wybrać. Czytałam forum i roto oraz sigenia mają dobrą opinię... różnica w cenie też nie jest oszałamiająca...

proszę o pomoc, bo jak tak dalej pójdzie to nigdy nie wybierzemy tych okien :p

Witam,

mam pytanie w sprawie wyboru okien a właściwie firmy :). Otóż na placu boju zostały 2 opcje:

1. firma vetrex: cena ok. 3600,00 zł. Profile VEKA okucia ROTO;

2. firma MS: cena ok. 3900,00 zł. Profile Brugmann okucia Sigenia.

Problem co wybrać. Czytałam forum i roto oraz sigenia mają dobrą opinię... różnica w cenie też nie jest oszałamiająca...

proszę o pomoc, bo jak tak dalej pójdzie to nigdy nie wybierzemy tych okien :p

No a które ci się bardziej podobają? Albo który sprzedawca wydał ci się bardziej wiarygodny? MS jest bardziej znany ale okna Vertexu też do złych nie należą.

No właśnie wizualnie wyglądają tak samo. Różnica jest w uszczelkach wewnętrznych, a właściwie kolorach: vetrex ma szare a ms czarne. Okres oczekiwania ten sam w zasadzie. Ogólnie skłaniałabym się do ms, ale np firma, która montuje vetrex jest na tym samym co mój blok... eh będzie walka dzisiaj :p...

Witajcie,

wiem juz ze zamawiam salamandry, ale pojawil sie nowy dylemat:

salamander + okucia winkhaus czy

salamander + okucia roto nt ??

i jak to mozliwe, zeby na tych samych oknach roznica w wycenie dopłaty za zestaw 3 szybowy wyniosla ok 600 zł? jedni doliczają 2200 drudzy 1600? :o

tracę głowę...

Agnieszka

No właśnie wizualnie wyglądają tak samo. Różnica jest w uszczelkach wewnętrznych, a właściwie kolorach: vetrex ma szare a ms czarne. Okres oczekiwania ten sam w zasadzie. Ogólnie skłaniałabym się do ms, ale np firma, która montuje vetrex jest na tym samym co mój blok... eh będzie walka dzisiaj :p...

Większą renomę ma MS, Vetrex jest ciągle wschodzącą firmą, chociaż też wg mnie nie ma się czego wstydzić.

Nie wiem jak przy MS`ach, ale jak dla Vetrexu ważny jest montażysta (o czym mówi się tu wiele), bo firma raczej nie weźmie odpowiedzialności za nieswoje błędy (pyatnie tylko która weźmie? :wink: )

Chociaż to są tak proste okna, że trzeba się nastarać by je zepsuć w montażu.

Ale wszystko jest możliwe:

dziś widziałem "drzwi antywałamaniowe" a ekipa firmy (wysoko stawiającej się w moim regionie) zamontowała w nich odwrotnie klamkę.

Niby drobiazg, ale nawet jeśli była tam "antywłamaniowość" to szlag ją trafił.

To i ja się dołączę,bo temat nurtujący także mnie.Pytałam o opinie w sądażach ale to chyba był błąd (mało odpowiedzi) - ludzie mają już dość wątków o oknach :wink:

Tuż po Świętach zamawiamy okna (wreszcie) :D Rozeznanie cenowe już jest ale jeszcze zastanawiam się pomiędzy dwoma producentami. Oknoplast czy Veka? różnica w cenie to ok.3tyś.no i dodatkowe lata gwarancji (Veka-5),(Oknoplast-7) na PVC z okleiną zewn.Mogę dołożyć te 3 tysie ale czy warto?

To i ja się dołączę,bo temat nurtujący także mnie.Pytałam o opinie w sądażach ale to chyba był błąd (mało odpowiedzi) - ludzie mają już dość wątków o oknach :wink:

Tuż po Świętach zamawiamy okna (wreszcie) :D Rozeznanie cenowe już jest ale jeszcze zastanawiam się pomiędzy dwoma producentami. Oknoplast czy Veka? różnica w cenie to ok.3tyś.no i dodatkowe lata gwarancji (Veka-5),(Oknoplast-7) na PVC z okleiną zewn.Mogę dołożyć te 3 tysie ale czy warto?

No sorry ale zadałaś pytanie w stylu: "Okna drewniane czy sosnowe"?

O kurcze rzeczywiście! dopiero się doczytałam. Czyli klasa okien taka sama w Oknoplaście i Vece tylko ceny zależą od kształtu profilu jeśli parametry okien są takie same? :roll:

To nie takie proste... Weź tonę stali, kilkadziesiąt kilo plastiku, trochę szkła, gumy, miedzi, aluminium i innych i zrób samochód...

Jednemu wychodzi z tego Polonez a innemu BMW... Poniatno?

no właśnie. odnośnie mojego pytania: którą firmę wybrać: ms czy tą która ma vekę... porównując, która będzie jako BMW a która polonez?? :p

a i jeszcze jedno. w ofercie ms jest takie zdanie: "nasze okna PCV oraz drewniane posiadają atest ITB, "B"". Może głupie, ale czy "B" oznacza w tym wypadku klasę "B"... proszę o oświecenie