Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mariof, klikaj i czytaj: :-)

www.rekuperatory.com.pl

- firmy jako takiej nie znam (jeszcze) więc polecać nie mogę, ale objasnienia i obrazki maja przejrzyste.

rekuperator

nawiewniki czy rekuperator

Jakiej firmy rekuperator

Kominek z DGP i/a rekuperator

Rekuperator + GWC + kominek = tego jeszcze nie było

SZUKAJ

pozdrawiam

Robert

mariof

Ja analizowałem firmy, biorąc adresy z muratora. Wybraliśmy rekuperatory firmy polskiej EKOWENT, chyba z Wrocławia. Wzięliśmy ten system, bo to była jedyna firma, która oferowała urządzenia z wymiennikiem obrotowym. Wtedy (2002 rok) posiadały jedną z najwyższych sprawności (chyba 90%). Dla porównania krzyżowe miały chyba 70%. Do tego dochodził brak szronienia wymiennika, co powodowało, że nie będzie trzeba montować dodatkowej grzałki. W krzyżowych można zapobiec szronieniu także poprzez zatrzymywanie dmuchawy, co powoduje okresowe podciśnienie. Tego efektu nie chcieliśmy. Ceny były porównywalne. Dziś może to wyglądać zupełnie inaczej. EKOWENT, o ile pamiętam miał stronę internetową. Adresu nie znam. Może przez książkę telefoniczną ze strony http://htpp://www.adresy.onet.pl.

:D bobo30

pierwsze nie wiem - różni są złodzieje - popaprańcy i fachowcy, niecierpliwi - i przygotowani na włam

dwa - każda z tych firm ma lepsze i rzadziej gorsze ekipy montażowe - nie trafisz w ideał [choć ci tego życzę]

trzy - przesuwne - nie zajmują połowy pokoju, mogą być bardzo szerokie, są sztywne i bardzo trwałe - choć drogie [drogie okucia]

Rekuperator rekuperatorem - też ma swoje wady - zanieczyszczenia w rurach i pleśnie po pewnym czasie - jak to dezynfekować. Okno musi mieć rozszczelnienia na nawiew świeżego powietrza - inaczej można się udusić. Mieszkać w puszce - słaba perspektywa. Strata ciepła przy rozszczelnionych oknach czy przy zastosowanych nawiewnikach jest minimalna.

Jeszcze raz w sprawie aprobaty na okna kolorowe. Mając na uwadze rady, informacje zamieszczone w tym wątku zdecydowałam się na profil VEKA PERFECTLINE (na placu boju pozostało 2 producentów okien). Okna mają mieć dwustronny kolor i szybę PII. Zależało mi na "certyfikowanym" producencie profili kolorowych, aby zmniejszyć ryzyko "powykręcania" się okien. No tak, tyle że o ile inne prfile VEKI być może i przeszły wszystkie potrzebne testy, o tyle PERFECTLINE nie ma jeszcze certyfikatu. Pchełek pisał kiedyś, że to tylko sprawa czasu. Czy, ktoś wie coś na temat aprobat dla VEKI PERFECTLINE kolorowej? Pchełku, czy masz jakieś nowe wieści w tej sprawie? Czy kolorowej VECE PERFECTLINE można zaufać.

Witajcie,

staram się prześledzić ten wątek, jednak zaczyna kręcić mi się w głowie od firm, nazw i parametrów.

Jakiś czas temu wpadłam na firmę BUDVAR ze Zduńskiej Woli. Mają bardzo :p kuszącą propozycję cenową. Czy ktoś z Was miał do czynienia z tą firmą, albo słyszał coś o niej? Wiem od Becik, że oni mieli z nimi kłopoty,jestem ciekawa czy to wypadek przy pracy , czy są seryjnymi partaczami.

Pozdrawiam

Witajcie,

staram się prześledzić ten wątek, jednak zaczyna kręcić mi się w głowie od firm, nazw i parametrów.

Jakiś czas temu wpadłam na firmę BUDVAR ze Zduńskiej Woli. Mają bardzo :p kuszącą propozycję cenową. Czy ktoś z Was miał do czynienia z tą firmą, albo słyszał coś o niej? Wiem od Becik, że oni mieli z nimi kłopoty,jestem ciekawa czy to wypadek przy pracy , czy są seryjnymi partaczami.

Pozdrawiam

popatrz http://www.oknonet.pl forum dys-ogloszenowe plotki glosza o trudnosciach finansowych tej firmy osobiscie nie znam ( ale reklama tytanowe okna to przegiecie)

Gość smartcat

Witam wszystkich ciepło a szczególnie Pchełka którego uwagi i rady czytałem uważnie. W tym tygodniu podpisze umowę na okienka ze wspomnianej w tytule fimy. Po prosty się cieszę i chciałem się z Wami swoja rodością podzielić.

Pewno zapytalibyscie co zaważyło na decyzji. Otóż

po pierwsze wygląd ( jestem wzrokowcem) są cudne!

po drugie cena ( własnie dostałem też wycene z Ferno i jest niemal ta sama)

po trzecie renoma firmy ( na forum raczej nie spotkałem złego słowa o nich) a jak bedzie z dostawą i po zamontowaniu to sie sie zobaczy.

Cieszę się też że wreszcie mam te wszystkie dylematy za soba i jest decyzja.

Pozdrowienia dla wszystkich i zyczę któtkich meczarni przy wyborze stolarki - mnie to zajeło prawie pół roku a teraz robiac w gacie z powodu VAT zadecydowałem. Uffff

:D Cudka - jak jesteś z Warszawy, lub okolic to szukaj lokalnego producenta, lub takiego co jest w zasięgu ok. 100 km. dalej nie ma raczej sensu. Jest tych producentów bez liku. jakie planujesz kupić okna. Podaj przybliżone dane to Ci wyślę kilka adresów i sobie wybierzesz najlepszą ofertę.

Ja :D

Gość anka 1
Właśnie jestem na etepie zakupu okien. Bardzo poważnie myślę o Urzędowskim - myślicie, ze to dobry wybór? Na co muszę zwrócić szczególną uwagę przy zamawianiu - jaki jest słaby punkt tej firmy??

Witam,

poszukuję okien PCV profil trzy-komorowy, szyba 4-16 argon-4, okucia obwiedniowe , kolor od wewnątrz biały, od zewnątrz okleina drewnopodobna. Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam :D

najlepiej thermoplast classic

a co na to pchelek?