Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

....Po tym jak Jareko przejechał się po Eurocolorze byłem pełen obaw czy robić z nimi biznes....
a to bardzo ciekawe co napisałeś - Jakoś nie miałem okazji ani razu być w Pyskowicach a od tego realnie zaczyna się jakakolwiek myśl o współpracy wiec bardzo proszę - nie podpieraj się mymi słowy w ten sposób

Jareko bardzo ostro przejechał się na firmie z miejscowości która masz w stopce

Poza tym nie mam w zwyczaju wprost mówić źle o producentach choć czasem pościły mi wodze

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Vafel.... oknoplus wyszedł drozej niż oknoplast? nie niemozliwe chyba:)

albo potraktowali cię z beczki.

Bywa.

negocjuj

Ja już po ptokach:) umowa klepnięta ; kasa wpłacona.. teraz tylko 4-5 tygodni i już:)

A jednak możliwe. OknoPlus wyszedł drożej niż Oknoplast... nie wiem czy mnie potraktowali z beczki, czy nie, ale to ich problem. Dla mnie i jedna i druga firma to podobna półka, więc szkoda czasu na negocjacje... wolę wybrać tych, którzy od początku traktują mnie poważnie, a nie "z beczki".

od początku traktują mnie poważnie, a nie "z beczki"

Nie przesadzaj. To, że jakaś firma jest droższa od innej nie oznacza wcale, że kogoś olewa. Zauważ, że twoje zlecenie jest na stosunkowo niewielką kwotę. Jego montaż to jeden dzień pracy - tak samo jak montaż zlecenia za 30tys. Tak więc nie spodziewaj się, że dostaniesz (od osoby, która potrafi liczyć) taki sam procentowy rabat jak ktoś kto zamawia okna za kwotę 3-5 razy większą.

PS.

Ja bym brał Oknoplast.

od początku traktują mnie poważnie, a nie "z beczki"

Nie przesadzaj. To, że jakaś firma jest droższa od innej nie oznacza wcale, że kogoś olewa. Zauważ, że twoje zlecenie jest na stosunkowo niewielką kwotę. Jego montaż to jeden dzień pracy - tak samo jak montaż zlecenia za 30tys. Tak więc nie spodziewaj się, że dostaniesz (od osoby, która potrafi liczyć) taki sam procentowy rabat jak ktoś kto zamawia okna za kwotę 3-5 razy większą.

PS.

Ja bym brał Oknoplast.

Ja nie twierdzę, że mnie olewają i nie mam zupełnie pretensji do OknoPlusa, że dali mi taką cenę. To rzufik1 zasugerował, że mnie potraktowali "z beczki". Ja nie odniosłem wrażenia, że byłem źle potraktowany. Po prostu pomyślałem, że takie mają ceny i tyle. W moim przypadku porównaniu do Oknoplasta są drodzy.

Jeden z forumowiczów zasugerował mi jeszcze okna Avante. Dzisiaj byłem w salonie tych okien i... mam jeszcze jednego kandydata do mojej trójki:

4. Avante

- profil: deceunick zendow (Idea - pięciokomorowy)

- okucia: Roto NT Multi

- szyba: U=1.0 z ramką SwissSpacer

- klamka Secustic

- w standardzie: stopniowany uchył, grzybki antywłamaniowe w każdej kwaterze, zatrzask zewnętrzny, hamulec w drzwiach balkonowych, drzwi balkonowe z ruchomym słupkiem mają dwie klamki, a nie jak w pozostałych jedną klamkę i taki "zatrzask"

- cena raczej wyższa (9500 zł brutto za wszystko z montażem)

- drzwi tarasowe mogą być bez poziomej "poprzeczki"

- przy jednostronnym kolorze cały profil wewnątrz jest biały

- generalnie - najbardziej "wypasione" w dodatki okna... tylko czy warto dopłacić za to 1 tys. zł w porównaniu do OknoPlasta???

No to teraz idź jeszcze po ofertę do Jezierskiego i MS i będziesz miał zupełny mętlik w głowie jak ci przedstawią możliwe kombinacje profili i dodatki :lol:

Wybierasz pomiędzy dobrymi firmami. Kieruj się więc swoim gustem lub ceną.

Dwie klamki przy słupku ruchomym to bardzo dobre i wygodne rozwiązanie. Brak barwienia w masie pod okleiną jest raczej na plus (mniejsze nagrzewanie) niż na minus bo jeżeli okleina się uszkodzi (co następuje niezwykle rzadko) to i tak kolor masy PVC pod spodem odbiega zazwyczaj tak znacznie od koloru okleiny, że bez korektora lub wosku się nie obędzie. Jednym słowem opowieści o tym jak to nie będzie widać uszkodzeń to tylko marketing.

Dokonując wyboru zwróć jeszcze uwagę na technologię zgrzewania okien kolorowych. Obecnie wiele firm zgrzewa "na styk" - bez frezowania wypływki co daje znacznie lepszy efekt estetyczny.

http://www.oknoplast.com.pl/pub/Image/produkty/poradnik/profil.jpg

http://images38.fotosik.pl/152/76c16c94165f376fmed.jpg

Vafel - jesteś najlepszym przykładem klienta któremu wydaje się ze porównuje takie same oferty a nie jest to prawda.

Najtańsza Oknoplus jak wyposażysz go tak jak masz wyposażone okna np Avante może okazać się w takiej samej cenie co one.

Podstawowe wyposażenie okien rzutuje na cenę końcowa.

W mej prywatnej ocenie zwycieza Avante - przede wszystkim brakiem barwienia w masie wierzchniej warstwy profilu pod okleina, później "wypasem" w jakie wyposażają okna a szczególnie druga klamka w balkonie ze sztulpem

Bardzo dobrze wypowiedział się bwojtek a propos zarysowania okleiny - jeśli już następuje jej uszkodzenie w takim stopniu ze zostaje odkryty rdzeń to jego kolor nie ma znaczenia i tak trzeba zaingerować kolektorem, szpachla bądź innymi sposobami Tu mamy do czynienia tylko i wyłącznie z marketingiem a nie faktyczna zaleta barwienia w masie

Vafel - jesteś najlepszym przykładem klienta któremu wydaje się ze porównuje takie same oferty a nie jest to prawda.

Najtańsza Oknoplus jak wyposażysz go tak jak masz wyposażone okna np Avante może okazać się w takiej samej cenie co one.

Podstawowe wyposażenie okien rzutuje na cenę końcowa.

No ja wiem, że jedne okna mają więcej "bajerów", a inne mniej. Nie wiem tylko czy warto za te bajery dopłacać. Nigdy, w żadnym domu, w którym mieszkałem nie było takich bajerów więc nie mam własnych doświadczeń. Osobiście najbardziej przydetne wydają mi się takie rzeczy jak wielostopniowy uchył czy podwójna klamka w Avante, ale to są tylko teoretyczne rozważania, bo nie wiem czy rzeczywiście będę z tego korzystał...

W mej prywatnej ocenie zwycieza Avante - przede wszystkim brakiem barwienia w masie wierzchniej warstwy profilu pod okleina, później "wypasem" w jakie wyposażają okna a szczególnie druga klamka w balkonie ze sztulpem

Dziękuję bardzo za wyrażenie swojej opinii. Dla mnie jest to jakiś kolejny sygnał w kierunku konkretnych okien - spec wybrałby te... :-)

Bardzo dobrze wypowiedział się bwojtek a propos zarysowania okleiny - jeśli już następuje jej uszkodzenie w takim stopniu ze zostaje odkryty rdzeń to jego kolor nie ma znaczenia i tak trzeba zaingerować kolektorem, szpachla bądź innymi sposobami Tu mamy do czynienia tylko i wyłącznie z marketingiem a nie faktyczna zaleta barwienia w masie

Czyli koleś z Eurokoloru miał rację mówiąc, że lepiej, żeby cały profil był biały... Co ciekawe, on powiedział, że Austriacy mają biały profil nawet jak okna mają obustronny kolor i że to jest lepsze rozwiązanie niż barwienie profilu (tak robią niemieckie firmy).

...Czyli koleś z Eurokoloru miał rację mówiąc, że lepiej, żeby cały profil był biały... Co ciekawe, on powiedział, że Austriacy mają biały profil nawet jak okna mają obustronny kolor i że to jest lepsze rozwiązanie niż barwienie profilu (tak robią niemieckie firmy).
nie wiem czy tak robią wszystkie niemieckie firmy na swój własny rynek - wiem jakie kłopoty pojawiają się czasem z oknami z jednostronna okleina i podbarwiane w masie ma 2-3 mm pod nia. Zresztą te doświadczenia najlepiej opisze Pchelek - ma z nimi nagminnie do czynienia

Bajery.. to nie sa bajery Vafel, to dodatki które podnoszą ci wartości użytkowe okien. Lepiej za nie zapłacić już na etapie zamawiania gdyż nie zawsze później można je dodać bądź koszta późniejszego dodania wielokrotnie przewyższają teraźniejszą ich wartość. Pomijam już kwestię innego rodzaju. Rożnicę w cenie masz 1000 zeta, cóż to jest w kosztach całej chałupy? Jak to się ma do kolejnych wydatków jakie przed zamieszkaniem ponieść musisz? Spokojnie ten wydany tysiąc możesz później sobie zaoszczędzić na kolejnych pracach. Pamiętaj tylko o jednym - o czym czasem inni zapominają szukając najtańszej oferty - okien nie kupujesz na rok czy dziesięć lat. Dobrze eksploatowane i konserwowane maja ci posłużyć na co najmniej 40 lat i jeszcze dłużej. Pomyśl i podejmij słuszną decyzję :)

Czyli koleś z Eurokoloru miał rację mówiąc, że lepiej, żeby cały profil był biały... Co ciekawe, on powiedział, że Austriacy mają biały profil nawet jak okna mają obustronny kolor i że to jest lepsze rozwiązanie niż barwienie profilu (tak robią niemieckie firmy).

Technicznie jest to lepsze ale efekt estetyczny jest kiepski. Najlepszym rozwiązaniem (choć niestosowanym powszechnie) jest zastosowanie przy kolorze obustronnym rdzenia barwionego w masie i kooekstruzja białego profilu od strony zewnętrznej (tak samo, jak niektóre firmy robią profile pod jednostronny kolor - ale odwrotnie). Ta biała część jest praktycznie niewidoczna w gotowym oknie bo jest pod okleiną.

witam,

dopisuję się do tego tematu z prośbą o rozjaśnienie zagadnienia okien pcv (pvc, plastikowych). Na początku, zanim zaczełam czytać cokolwiek, zaparłam się, że nie chcę okien od firmy garażowej, chcę mieć okna od producenta firmującego je swoim logo, tak, żeby zależało mu na jakości wykonania i właściwym serwisie.

Okazuje się, że okna (w zasadzie wszystkie) produkowane są po wsiach w lepszej lub gorszej fabryczce z profili od trzech producentów, w kombinacji z trzema okuciami i kilkoma pakietami sz. Nie ma szans na sprawdzenie jak te podzespoły zostały poskładane a już loterią jest to czy montaż odbędzie się poprawnie.

Wygląda mi na to, że płacenie za "okna z krakowa" czy jakąś inną metkę mija się z celem - czy mój tok rozumowania jest poprawny? może jako lajkonik pomieszałam pojęcia i zabłądziłam w zawiłym świecie "stolarki plastikowej";)? pomóżcie, poradźcie :roll:

...Okazuje się, że okna (w zasadzie wszystkie) produkowane są po wsiach w lepszej lub gorszej fabryczce z profili od trzech producentów, w kombinacji z trzema okuciami i kilkoma pakietami sz. Nie ma szans na sprawdzenie jak te podzespoły zostały poskładane a już loterią jest to czy montaż odbędzie się poprawnie. ...l:
Prowokacja? Cos mi sie wydaje, że fakt, iz zakłady nie mieszczą się w samym centrum miasta przesłonił wyobrażenie o producentach

Polecam wizytę w Oknoplascie, M&S, Adamsie, Jezierskiego i u wielu wiodących i dużych producentów, i dla odmiany wizytę u garażowa

A ja dostałam wycene okien z Oknoplastu na 37 800 , a w Budvarze na 20 tys. :o . Z Oknoplastu barwione w masie, a z Budvaru z okleiną. Ale czy to uzasadnia aż taka różnicę w cenie?

Najprawdopodobniej wyceny bardzo się różnią (nie mam na myśli ceny). Tak duża różnica w cenie jest praktycznie niemożliwa przy porównywalnych produktach. Sprawdź czy na pewno obie wyceny są w kolorze. Co oznacza "barwione w masie"? Zazwyczaj na tym barwieniu jest okleina. Może źle się zrozumieliście i Oknoplast zaproponował tobie jakieś specjalne wykonanie (kolor specjalny, malowane profile, itp.)? Może jedna wycena zawiera szyby i okucia antywłamaniowe a druga nie? Diabeł tkwi w szczegółach...

Okazuje się, że okna (w zasadzie wszystkie) produkowane są po wsiach w lepszej lub gorszej fabryczce

Ciekawe jaką miarę porównawczą przykładasz... Kilkaset zatrudnionych osób, kilka hektarów powierzchni terenu i kilkanaście tysięcy metrów kwadratowych pod dachem jakie statystycznie posiadają najwięksi producenci to faktycznie fabryczki... Ty pewnie jesteś właścicielem kopalni albo stoczni zatrudniającej 5tys. osób :evil:

Nie wiem co oznacza " barwione w masie", sprzedawczyni uzyła takiego okreslenia. Zależy mi na tym, zeby okna były w kolorze szarym , wybranym z palety. W Budvarze stwierdzili, że maluje się tylko okna aluminiowe, ewentualnie stosuje sie nakładki aluminiowe, a na pcv tylko okleina. Według mnie szara okleina trochę tandetnie wygląda. W oknoplascie z kolorem nie bylo problemu, może chodzi o te malowane profile ?ale prawie 18 tys. drożej, to juz różnica kosmiczna.

Natomiast za okucia antywłamaniowe z szybą P4 w Oknoplaście 49 tys., czyli 11 tys. drożej,a w Budvarze ok. 6 tys. drożej ! To juz nic nie rozumiem!

Poproszę o wycenę jeszcze w 2-3 firmach.

witam,

dopisuję się do tego tematu z prośbą o rozjaśnienie zagadnienia okien pcv (pvc, plastikowych). Na początku, zanim zaczełam czytać cokolwiek, zaparłam się, że nie chcę okien od firmy garażowej, chcę mieć okna od producenta firmującego je swoim logo, tak, żeby zależało mu na jakości wykonania i właściwym serwisie.

Okazuje się, że okna (w zasadzie wszystkie) produkowane są po wsiach w lepszej lub gorszej fabryczce z profili od trzech producentów, w kombinacji z trzema okuciami i kilkoma pakietami sz. Nie ma szans na sprawdzenie jak te podzespoły zostały poskładane a już loterią jest to czy montaż odbędzie się poprawnie.

Wygląda mi na to, że płacenie za "okna z krakowa" czy jakąś inną metkę mija się z celem - czy mój tok rozumowania jest poprawny? może jako lajkonik pomieszałam pojęcia i zabłądziłam w zawiłym świecie "stolarki plastikowej";)? pomóżcie, poradźcie :roll:

o, wreszcie bardzo rozsądne pytanie !

Bardzo dobrze rozczytałaś rynek stolarki otworowej z PVC (tak się prawidłowo używa tego akronimu). Rzeczywiście jest "x" rodzaji profili z pvc, z których zgrzewane są okna i drzwi, jest "y" systemów okuć na rynku, którymi są okuwane okna i drzwi i jest "z" producentów szyb zespolonych, którymi producenci okien i drzwi szklą swoje wyroby.

Łącznie producentów okien i drzwi z PVC, DREWNA i ALUMINIUM jest łącznie w RP od 4500 do 5500 :p

Jest w czym wybierać.

Kogo wybrać - czym ma się kierować Klient aby kupić okna i drzwi - o tym jest właśnie ten wątek :D :D :D