Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak nie masz pisemnej umowy gwarancyjnej to nie masz gwarancji.

W tym przypadku faktura i Umowa na wstawienie okien jest, ale brak pisemnego zapisu o długości gwarancji.

A tak na marginesie - dlaczego z oknami nie przychodzi do klienta gwarancja od producenta ?

No bo co robić w przypadku gdy pośrednik np. bankrutuje i znika z rynku?

Czy aby producenci do okien nie powinni dołączyć karty gwarancyjnej (wówczas montujący wypełnia, wstawia datę pieczętuje) ..... potem można jakość okna nawet po czasie reklamować u producenta.

W tym przypadku faktura i Umowa na wstawienie okien jest, ale brak pisemnego zapisu o długości gwarancji.

No to tak jak by gwarancji nie było. Gwarancja to rodzaj umowy, w której gwarant deklaruje co i jak tej gwarancji podlega. Bez określenia zakresu uprawnień gwarancyjnych i sposobu ich realizowania nawet zapis na umowie "towar objęty jest x-letnią gwarancją" to tylko martwy zapis.

A tak na marginesie - dlaczego z oknami nie przychodzi do klienta gwarancja od producenta ?

U każdego dobrego producenta okien taki dokument jest wydawany.

Może jest wydawany, a może i nie .... ale do mnie nie dotarł ... a producent super że hej.

Nie wiem jaki to producent bo nazwa nie padła. Ale bardzo prawdopodobne, że producent kartę gwarancyjną wydał wraz z oknami ale już dealer "zachował ją" dla siebie. Dostałeś jakiekolwiek dokumenty do okien (instrukcja montażu, konserwacji, aprobaty?)?

Może jest wydawany, a może i nie .... ale do mnie nie dotarł ... a producent super że hej.

Nie wiem jaki to producent bo nazwa nie padła. Ale bardzo prawdopodobne, że producent kartę gwarancyjną wydał wraz z oknami ale już dealer "zachował ją" dla siebie. Dostałeś jakiekolwiek dokumenty do okien (instrukcja montażu, konserwacji, aprobaty?)?

Były naklejki na oknach i dotyczyły szyb oraz wykonawcy okien.

Instrukcja montażu jest na stronie producenta (zresztą z błędem).

Aprobaty nie otrzymałem, karty gwarancyjnej też.

w innym wątku kilkanaście minut temu Darku63 napisałeś :

am76 napisał:

Witam, czy jest jakiś powód (oprócz energooszczędności ) dla którego warto kupić okna Exclusive a nie Elita Thermo (3-szybowe)? Różnica w cenie jest spora.

darek63 napisał:

Miałem podobny dylemat.

Ostatecznie wybrałem Elita Thermo + 3 szyby (za dopłatą tylko ok. 80 zł).

Nie mam domu pasywnego i wymuszonej wentylacji i doszedłem do wniosku, że chata musi się "troszku" wietrzyć i nie potrzebuję aż 3-ch uszczelek .... a oszczędności może na ok. 20-30 zł/rok na ogrzewaniu tytułem grubszego profilu PCV nie są warte różnicy w cenie ok. 300-400 pln/okno (nieduże wymiarowo zresztą).

Darek

Czegoś nie rozumiem Rehau czy Elita Thermo ?

w innym wątku kilkanaście minut temu Darku63 napisałeś :

am76 napisał:

Witam, czy jest jakiś powód (oprócz energooszczędności ) dla którego warto kupić okna Exclusive a nie Elita Thermo (3-szybowe)? Różnica w cenie jest spora.

darek63 napisał:

Miałem podobny dylemat.

Ostatecznie wybrałem Elita Thermo + 3 szyby (za dopłatą tylko ok. 80 zł).

Nie mam domu pasywnego i wymuszonej wentylacji i doszedłem do wniosku, że chata musi się "troszku" wietrzyć i nie potrzebuję aż 3-ch uszczelek .... a oszczędności może na ok. 20-30 zł/rok na ogrzewaniu tytułem grubszego profilu PCV nie są warte różnicy w cenie ok. 300-400 pln/okno (nieduże wymiarowo zresztą).

Darek

Czegoś nie rozumiem Rehau czy Elita Thermo ?

Czego nie rozumiesz Moris77 ?

W jednym domu pierwsze ..... w drugim drugie :D

Patrz na to jak na dwa różne zdarzenia.

c'est la vie :lol:

powiedzcie mi bo się osobiście nie znam na oknach PCV, czy Avante bądź inne firmy robią okna w kolorze białym ale z fakturą drewnopodobną ???

z góry dzieki za odpowiedz i pozdrawiam

jacek

Nie wiem czy akurat Avante ale są dostępne okna białe w okleinie.

bwojtek napisał:

Nieprawda

Jak nie ma odrebnej gwarancji to wedle prawa handlowego gwarancją jest sama umowa i faktura za okna. Gwarancja bezterminowa.

takie jest prawo unijne ktore i u nas obowiazuje.

Zazadaj od producenta deklaracji zgodnosci.

Zobaczysz jego wieeeelkie oczy

Darek

bwojtek napisał:

Nieprawda

Jak nie ma odrebnej gwarancji to wedle prawa handlowego gwarancją jest sama umowa i faktura za okna. Gwarancja bezterminowa.

Darek

"Deklarację zgodności" czy "Aprobatę" czegoś tam?

To chyba dwa różne dokumenty - prawda ?

No cóż my klienci nie mamy kontaktu z producentem i nie zobaczymy jego wielkich oczu ..... a pośrednik w większości takie sprawy olewa.

Niektórzy potrafią krzyczeć przy próbie zgłoszenia problemu.

bwojtek napisał:

Nieprawda

Ciekawe rzeczy piszesz ale nieprawdziwe. Gwarancja nie jest niczym obowiązkowym jest udzielana przez producenta dobrowolnie.

bwojtek napisał:

Nieprawda

Ciekawe rzeczy piszesz ale nieprawdziwe. Gwarancja nie jest niczym obowiązkowym jest udzielana przez producenta dobrowolnie.

Dokładnie Bwojtek,

gwarancja jest rzeczą "dobrowolną" wydaną przez producenta.

W większości przypadków w karcie gwarancyjnej jest też zapis o "autoryzowanej" grupie montażowej. Montaż dokonany przez "nie autoryzowaną" grupę montażową wyklucza gwarancję.

Ale to jest długi temat.

Pozdrawiam

bwojtek napisał:

Nieprawda

Darek

Co to znaczy gwarancja bezterminowa ( do końca świata i jeden dzień dłużej) Gwarancja jest dobrowolna albo jest albo jej nie ma i z reguły jest na dłuższy okres niż wynika to z rękojmi. Kiedy gwarancji nie ma obowiązuje wówczas rękojmia 24 miesiące przy sprzedaży osobie prywatnej, 12 miesięcy przy sprzedaży firmie.

bwojtek napisał:

Nieprawda

Dokładnie Bwojtek,

gwarancja jest rzeczą "dobrowolną" wydaną przez producenta.

W większości przypadków w karcie gwarancyjnej jest też zapis o "autoryzowanej" grupie montażowej. Montaż dokonany przez "nie autoryzowaną" grupę montażową wyklucza gwarancję.

Ale to jest długi temat.

Pozdrawiam

Co jeszcze ciekawsze gwarancja może również wynikać z oświadczenia gwaranta złożonego w reklamie :D :D :D, to raz.

A dwa, żaden z producentów wymagających wykonywania montaży przez "autoryzowane ekipy", nigdzie w sposób powszechnie dostępny nie ujawnia ich listy.

A trzy, to chyba też to, że najczęściej umowy zawiera się i warunki montażu omawia i ustala w biurze z przemiłą panią Zosią czy Kasią, które są żywą reklamą ściśle tajnych zasad montażu i ekip mniej lub bardziej nieautoryzowanych.

A cztery, to kogo to wszystko obchodzi przed montażem? Uda się lub nie uda się. Szanse są pół na pół. Jedni się wkurzą inni pochwalą i w finale będzie jak w piosence Jana Kaczmarka "pero, pero bilans musi wyjść na zero".

Pozdrawiam