Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Oto odpowiedz fabryki THERMOPLAST:

nie robią okien barwionych w masie, bo w 1999 roku prowadzili próby, i nie wyszly one pozytywnie. Plastik barwiony przyjmuje cieplo i go nie wypromieniowuje, poza tm sam dodatek barwnika zmienia wlasciwosci fizykochemiczne profilu. Powoduje to, ze nie wprowadzili do oferty okien barwionych w masie, nie zamierzają wprowadzic, i nie polecaja ich kupowania gdziekolwiek indziej do celow okien zewnetrznych.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na pewno będąc w warszawie i mając nieco czasu wpadnę na kawę. Czy to ten profil masz na myśli pisząc rama 3komorowa, skrzydło 5komorowe?

Natomiast miękkość salamandra wydaje mi się ma do rzeczy i to bardzo dużo. Po pierwsze jak to się ma: duża miekkość profilu do jak piszesz dużej wytrzymałości naroży?

Druga sprawa że przy profilach okleinowanych (szczególnie w ciemnych kolorach) trzeba pamiętać że profil nagrzewa się znacznie mocniej niż biały. Jeżeli przy normalnej temperaturze czuje się, że jest miętki to jak sie zachowuje przy 70-80 st.C Pewnie nie czytałeś, ale były wypowiedzi forumowiczów nie najlepiej wypowiadajacych się o salamandrze (również okleinowanym).

Okna akurat nie Abakusa, co w nich takiego złego; mają super niskie ceny, myślałem nawet o braniu tych okien. Jak piszą na stonie wwww są najwiekszym producentem okien w salamandrze.

czasami się zmienia, ale skutki mogą być tragiczne jak pozostanie miętki :lol:

Hmmm.... fakt - skutki gdy jest zbyt miekki sa tragiczne - tu masz racje - ale czy dotyczy to okna? ;) Wypowedzi czytalem - i tu powraca kwestia producetna - to tak na marginesie tego naj naj najwiekszgo

Na kawe zapraszam - adres znasz i telefon takze - na stronie wszystko jest :) Milego dnia wszystkim zycze

Do jar-eko (i nie tylko) jedna organizacyjna uwaga, jeżeli chcesz zacytować czyjąś wypowiedź wystrczy kliknąć mały znaczek w górnym prawym rogu autora wypowiedzi.

Może jednak mógłbyś zdradzić dlaczego cieszy się w stolicy tak złą opinią.

Nie mam zamiaru przekonywać do wyższości jednego nad drugim. Też jestem zwolennikiem pvc, ale już dawno sobie odpuściłem przekonywanie zwolenników okien drewnianych (szczególnie w wypadku, gdy argumentem za oknem drewnianym jest to, że to naturalny materiał). Najważniejsze, żeby każdy w 100% był przekonany, że dokonał najlepszego wyboru.

Nie masz dziś czasu... czyżby te figielki tak się przeciągnęły... :oops:

Do jar-eko (i nie tylko) jedna organizacyjna uwaga, jeżeli chcesz zacytować czyjąś wypowiedź wystrczy kliknąć mały znaczek w górnym prawym rogu autora wypowiedzi.

Może jednak mógłbyś zdradzić dlaczego cieszy się w stolicy tak złą opinią.

Nie mam zamiaru przekonywać do wyższości jednego nad drugim. Też jestem zwolennikiem pvc, ale już dawno sobie odpuściłem przekonywanie zwolenników okien drewnianych (szczególnie w wypadku, gdy argumentem za oknem drewnianym jest to, że to naturalny materiał). Najważniejsze, żeby każdy w 100% był przekonany, że dokonał najlepszego wyboru.

Nie masz dziś czasu... czyżby te figielki tak się przeciągnęły... :oops:

Dzieki Gosciu ;) za uwage - ja tutaj dopiero za nowicjusza robie choc w branzy niedlugo stuknie 10 lat - a co do opinii w wawie na ich temat - montowalem kilkakrotnie ich okna i hmmm.... zastanawialem sie czy w garazu je robia czy co? np. nie wytrzymuja porownania jakosci i regulacji koncowej okna gotowego do montazu (np. z JARBETALem choc tam inny profil to jakosc wyrobu finalnego idealna)

Co do wyzszosci okna drewnianego nad PVC hahahaha ksiazke by mozna pisac - przypomina to typowa polemike nad wyzszoscia swiat Wielkiej Nocy nad swietami Bozego Narodzenia ;) a najfajniej jest islyszec ze PVC truje a jak sie zapali to zabija hehehe wiec czymu w szpitalach strzykawki nie sa z drewna i pojemniki z ktorych krew nam dozylnie daja - oj przydalaby sie co poniektorym pisarzom artykulow w gazetach popularnych - tam to dopiero glupoty pisza w stylu - PVC nie trzeba malowc gdyz pomalowane sa fabrycznie ;) (Gazeta Wyborcza - to cytata)

A co figielkow- no coz - sam wiesz jak to jest ;) coz warte by bylo zycie bez nich - bez okien mozna ale bez nich ..... ;) nie da sie :)

:D Zadnej z nich nie znam - badań do certyfikatu ani do deklaracji zgodności raczej nie robili. Systemy VEKA i KOMMERLING są pokrewne.

Może jareko lub gość je zna [z poziomu i jakości produkcji].

Teraz to jest tak, że jedne duże firmy padają a drugie się tworzą nowe.

Ale te wymienione to są raczej "stare".

Nic nie potrafię doradzić :( .

Pchełku,

Czy znasz i możesz coś powiedzieć o tych producentach:

*MFOiD (Mazowiecka Fabryka Okien i Drzwi) z Antoninowa k.Piaseczna - veka

*Rafplast z Wesołej - veka

*Defena Warszawa - Kommerling

Będę wdzięczna za odpowiedź.

Ela

witaj - zanim Pchelek cos powie o nich dorzucilbym kilku od siebie - sprawdzonych i dobrych

Jarbetal z Pruszkowa - KBE

Waclawek z Babic Starych - REHAU

TAGA - Ozarow - Salamaned i Gealan

u mnie kupisz troszke taniej ;)

Jarek

:D Apropo szkodliwości PVC i tworzyw. Proponuję drewniane strzykawki produkować, impregnowane xylamitem [był taki] efekt podwójny. Zastrzyk lekarstwa i używki z xylenu. Klejone klejem - tak jak te okna drewniane com je ostatnio oglądał - 400 okien rozkleiło się jak ........

Słów brak. A najbardziej szkoda inwestora - budowa skończona, okna są i do wymiany Ale to nie dotyczy okien drewnianych jako całości. Po prostu w omawianym przypadku producent zapomniał dać klej w złącza. Okna z PVC nie potrzebują kleju.

Pchełku,

Czy znasz i możesz coś powiedzieć o tych producentach:

*MFOiD (Mazowiecka Fabryka Okien i Drzwi) z Antoninowa k.Piaseczna - veka

*Rafplast z Wesołej - veka

*Defena Warszawa - Kommerling

Będę wdzięczna za odpowiedź.

Ela

witaj - zanim Pchelek cos powie o nich dorzucilbym kilku od siebie - sprawdzonych i dobrych

Jarbetal z Pruszkowa - KBE

Waclawek z Babic Starych - REHAU

TAGA - Ozarow - Salamaned i Gealan

u mnie kupisz troszke taniej ;)

Jarek

Dodalbym jeszcze - jesli chodzi o Kommerlinga - KONAL z Kobylki - sprawdziony i dobry a podobnie jak Pchelek tamci mi nie znani sa praktycznie - bo nazwy firm obily mi sie o uszy

Te firmy o ktorych wspomnialem znam dokladnie - mam z ich wyrobami doczynienia i moge stwierdzic cos co zabrzmi dziwnie - sa uczciwymi producentami - nie szukaja oszczednosci kosztow w jakosci wyrobu finalnego lecz u siebie w zakladach

:D Zadnej z nich nie znam - badań do certyfikatu ani do deklaracji zgodności raczej nie robili. Systemy VEKA i KOMMERLING są pokrewne.

Dzięki Pchełku za szybką reakcję. Szkoda, że ich nie znasz - dali dosyć dobre oferty, ale może są dobre bo "oszczędzone"?

Miałabym więc jeszcze jedną prośbę - mógłbyś podesłać na priva parę adresów sprawdzonych producentów veki i kommerlinga z W-wy i okolic.

pozdrawiam

Ela

Dzięki Pchełku za szybką reakcję. Szkoda, że ich nie znasz - dali dosyć dobre oferty, ale może są dobre bo "oszczędzone"?

Miałabym więc jeszcze jedną prośbę - mógłbyś podesłać na priva parę adresów sprawdzonych producentów veki i kommerlinga z W-wy i okolic.

pozdrawiam

Ela

Kommerling - Kobylka k/Warszawy tel.723-50-01 lub u mnie - moze okazac sie troszke taniej - z zysku swego w czesci zrezygnowac moge :) - jesli zaunteresowanie jest - wymiary okien po prosze przeslac mailem [email protected]

Pozdrawiam

sprytny sposób. założyć sobie konto na forum, wlepic link na stronę, wypowiedzieć się na kilka tematów a potem delikatnie zacząc ciągnąc klientów do własnej firmy. no, no... szybko temu jar-eko to poszło...