Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

:D Sorry ten gość [tutaj i powyżej] to ja pchelek.

Owszem można montować okna na pianę ale potem z takim oknem można polecieć w przestrzeń. Co do takich ekip to trzeba je niemiłosiernie tępić. To nie partacze to knociarze. Apropo drewnianych okien M&S to są niezwykle śliczne i atrakcyjne.

Na resztę odpowiedział jareko - dzięki [mogę wypić spokojnie kawę].

Wybrałbym APŻory - z uwagi na jakość firmy i wieloletnie doświadczenie na rynku. Pan dyr. Kowalczyk - szef - "zjadł" na oknach kilka kompletów zębów.[/code]

Pchelek - ukrywasz sie czy co ;)

Wlasnie dostalem mail od czlowieka co zamontowali mu okna tylko na piane jesienia zeszlego roku w Slupsku - w sobote w nocy wmaszerowalomu do mieszkania - najadl sie starchu co niemiara

zastanawiam sie wciaz w jaki sposob takich partaczy wyeliminowac z ryknu? odstrzelic?

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy 1,3 czy 1,1 to jest to tyle co kot napłakał. Nie zwracaj na to uwagi. W ciągu roku jest to taczka węgla więcej [no 3 taczki]

Pozdrawiam

Ja nie przeliczałbym tego na taczki, bardziej chyba istotnie (nieważne czy szyba ma te rzeczywiście 1,1 czy nie) jest, że z węższą ramką będzie miała mniejszą izolacyjność niż z ramką 16 mm, a to wiąże się np z większym ryzykiem tak nie lubianego zjawiska jak wykraplanie się pary na szybie.

Czy 1,3 czy 1,1 to jest to tyle co kot napłakał. Nie zwracaj na to uwagi. W ciągu roku jest to taczka węgla więcej [no 3 taczki]

Pozdrawiam

Ja nie przeliczałbym tego na taczki, bardziej chyba istotnie (nieważne czy szyba ma te rzeczywiście 1,1 czy nie) jest, że z węższą ramką będzie miała mniejszą izolacyjność niż z ramką 16 mm, a to wiąże się np z większym ryzykiem tak nie lubianego zjawiska jak wykraplanie się pary na szybie.

Hmmm....... chyba poruszylismy ciekawy temat - a co powiesz o szybie o k=1,1 ktora ma juz dwa-trzy lata? uwazasz ze wciaz ma 1.1?Chyba wloze kij w mrowisko gdyz mam info od produceta szyb ze tak naprawde masz zagwarantowane k=1.6 w latach eksploatacji - nie wieadomo (lub ja nie wiem) dlaczego argon znika z biegiem czasu i wtedy liczy sie tylko powloka napylona na szybe a ona tylko gwarantuje wlasnie k=1.6.

Pchelek - co ty na to?

:D martus - nie mogę znaleźć tego Interbuda - może podaj choć jakie okna produkuje - ssytem

ozzie - to DUŻE okna. Okucia wytrzymają, ale takie okna to raczej tylko rozwierane. Okien PINUSA też nie znam - może jareko lub gość go znają.

Byłbym ostrożny - ale GORAN i tak ma niskie ceny a jest sprawdzony. Taniej się nie da.

Tych co montują wyłącznie na pianę trzeba nagłaśniać i ujawniać - to zbrodnia na oknie tak je wstawiać.

Argon raczej nie wypłynie [nie ulotni się - szyba jest zamknięta hermetycznie] a ponadto o U decyduje głownie powłoka niskoemisyjna.

Malowanie okien drewnianych - co 5 lat około.

Roszenie na szybie przy ramce jest niezależne od tego jaka szyba jest - mostkiem jest aluminiowa ramka a nie szyba.

Dla zainteresowanych podaję adres firmy Interbud : 30-392 Kraków, ul. Czerwone Maki 65, tel. centrala 012/252-53-00, dział produkcji stolarki - 012/ 252-53-51.

Co do okien - to proszę jak ktoś z Was wie o odpowiedź dotyczącą renowacji okien drewnianych - przewidywany koszt, zakres zwykłego odnowienia. Pchelku masz rację, że drewniane M&S śliczne, oj, chyba będę starał się negocjować cenę. A co do wykraplania się pary na szybach ze współczynnikiem 1,3 - tom ciekaw zdania fachowców!!!

Dla zainteresowanych podaję adres firmy Interbud : 30-392 Kraków, ul. Czerwone Maki 65, tel. centrala 012/252-53-00, dział produkcji stolarki - 012/ 252-53-51.

Co do okien - to proszę jak ktoś z Was wie o odpowiedź dotyczącą renowacji okien drewnianych - przewidywany koszt, zakres zwykłego odnowienia. Pchelku masz rację, że drewniane M&S śliczne, oj, chyba będę starał się negocjować cenę. A co do wykraplania się pary na szybach ze współczynnikiem 1,3 - tom ciekaw zdania fachowców!!!

no coz - trzeba po prostu wietrzyc - zjawisko calkiem normalne i co najciekwsze - wystepuje takze przy oknach drewnianych

Pchelek - co do Argonu - kolega pracuje w jednym z zakladow zrzeszonych w Saint-Gobain (nazwy z oczywstych wzgledow podawc nie bede - niech dalej tam pracuje) i zrobili chyba dla zabawy testy - jednak Argon w jakis sposob znika lub cos innego sie z nim dzieje, mimo ze szyba wciaz szczelna jest - ale ponizej k=1,6 nie udalo im sie zejsc - i tu faktycznie jakosc powloki niskoemisyjnej proces zmiejszania sie k powstrzymuje

Pchelku,

mam jeszcze jedno do ciebie pytanie... Co myslisz o oknas firmy PINUS? My mamy tych okien 38 sztuk, w tym kilka nietypowych, duzych, tzn 180x260. Czy okucia uzywane przez Pinusa (chyba to sa Siegenia, czy cos takiego) wytrzymaja na tach duze, uchylne okna?

Bylismy juz zdecydowani na Gorana, ale Pinus zrobil nam konkurencyjna wycene i teraz zastanawiamy sie nad ich oknami. POMOZ prosze!!

Dzieki :o

Hmmm..... tez nie znam mimo ze Pchelek mnie o zdanie prosi w tej kwestii - sorki :( ale nie pomoge

Aishan,

wielkie, przeogromne dzieki :D

Pchelku, odwoluje alarm :)

serdecznie pozdrawiam

Drogi Pchełku i Szanowni Forumnowicze dużo zostało powiedziane o oknach ja osobiscie wybrałem 5 komorowe Aluplasta w kolorze złoty dąb. Są fajne i jestem zadowolony firma Grobud z Grodziska Wielkopolskiego. Mam pytanie na co zwrócić uwagę przy zamawianiu drzwi z PCV czy jest jakiś wiodacy profil jezeli chodzi o drzwi. Czekam na informację. Pozdrawiam Tomek123

:D czy aby ten saingoban [pies go trącał, nazwę specjalnie przekrzywiam] faktycznie ten argon daje w szyby. Czy tylko dla picu.

Firma znana z mobbingu pracowników - może szyby też mobbinguje. Żabojady. Bo jak on może znikać - przez izolację z kitu, przez szkło!!

Drzwi zewnętrzne z profili PVC to słaby pomysł - za lekkie i za delikatne - poszukaj tradycyjnych rozwiązań.

Witam,

Podziwiam osobę, która przeczytała ten wątek w pół dnia. Mnie to zajęło 2 tygodnie ;-)

Do rzeczy. Po długich poszukiwania i negocjacjach ustaliłem co następuje ... (proszę fachowców o rade co wybrać):

1) M&S 5 komorowy 'tytan' /siegenia 'titan silber' -22 900

2) MARK-BUD (łomianki) 5 komoriwy Schucko 'corona CT-70'/ROTO NT -22 200

3) budvar 'LORD' (?!?) -21 900

4) oknoplast 5 komorowa VEKA 'perfectline' /MACO -23 700

5) pamo-plast 5 kom. 'Deceuninck 3000'/winhaus 'autopilot' -21 000

podane ceny zawieraja okna, szprosy i montaz.

Osobiscie skłaniam sie ku (2) bo blisko i czytalem pozytywne opinie na forum co myślicie ?

dzieki za pomoc. Pozdrawiam

Witam,

Podziwiam osobę, która przeczytała ten wątek w pół dnia. Mnie to zajęło 2 tygodnie ;-)

Do rzeczy. Po długich poszukiwania i negocjacjach ustaliłem co następuje ... (proszę fachowców o rade co wybrać):

1) M&S 5 komorowy 'tytan' /siegenia 'titan silber' -22 900

2) MARK-BUD (łomianki) 5 komoriwy Schucko 'corona CT-70'/ROTO NT -22 200

3) budvar 'LORD' (?!?) -21 900

4) oknoplast 5 komorowa VEKA 'perfectline' /MACO -23 700

5) pamo-plast 5 kom. 'Deceuninck 3000'/winhaus 'autopilot' -21 000

podane ceny zawieraja okna, szprosy i montaz.

Osobiscie skłaniam sie ku (2) bo blisko i czytalem pozytywne opinie na forum co myślicie ?

dzieki za pomoc. Pozdrawiam

Hmmm..... jesli sklaniasz sie ku poz.2 to dobrze ale jesli chodzi o profil aczkolwiek to juz nie to samo SCHUCO co kiedys (zalezy jak duze masz gabarytowo okna - moze okazac sie ze inne rozwiazania mimo wszystko beda lepsze)..........ale co do firmy - wybacz - mam zastrzezenia (lecz tutaj rozpisywac sie nie bede ;))

jeszcze jedna uwaga - nie wiem jakie inni maja doswiadczenia w tej kwestii - ale podziwiam tych co zamawiaja okna od producentow bardzo oddalonych od miejsca montazu - pozniej w razie jakby co czesto serwis albo nie przyjezda wcale albo doczekac sie go nie sposob

Pomijam juz kwestie patriotyzmu lokalnego ;) jestem zwolennikiem pozostawiania podatkow w miejscu zamieszkania i tu utrzymywania zatrudnienia. Moze warto by czasem sie nad tym zastanowic?

najwieksze to (szer x wys):

1800 x 1500 -2 szt.

1200 x 1650 -2 szt.

900 x 2300 -1 szt.

reszta, srednio 900 x ~1500

dziekuje i pozdrawiam

przy tych gabarytach to wlasciwie wszystkie dostepne prfile sie nadaja wiec teraz wszystko w Twych rekach - ktory wybierzesz - tylko sprawdz tutaj producentow - nie zawsze to co tansze lepszym sie okazuje - jutro bedzie Pchelek - jego zapytaj - moja opinie juz poznales/as