Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Hm...bwojtku jaki "portal doradczy", wszak sami o sobie piszą tak:

"Nie jesteśmy tylko portalem na którym możemy podpatrzeć gotowe rozwiązania . Głównie jesteśmy firmą realizującą inwestycje i doskonale zdajemy sobie sprawę z tego jakie błędy popełniają inwestorzy...".

Nie powinienem napisać tego co napiszę, ale jeśli te inwestycje realizowane są w takim stylu, jak stylistyka postów Biznesevent na tym forum, to ja ... dziękuję, zbuduję systemem gospodarczym.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Heh, też odwiedziłem tę stronę, bo portalem to jej nie można nazwać... :) Ale każdy ma prawo do nazywania swojej firmy i swojej strony czym tam chce. Nie mniej sporo zdań, ale przecież każdy z branżystów wie (lub powinien wiedzieć), że szyba klasy P4 niestety nie jest super termoizolacyjna. Ba wie też i umie doradzić swoim klientom, że włamanie przez wybicie szyby są bardzo rzadkie i że lepiej już zainwestować mniejsze pieniądze w okucia WK1 lub WK2 i opcjonalnie wtedy w szyby P2 czy też P4 (jak już się bardzo boimy włamania). A zniżki u ubezpieczyciela to są takie marne, że inwestycja w szyby P4 nigdy się pod tym kątem nie zwróci :) Nie mniej mogę się zgodzić tylko z tym stwierdzeniem:

Dobre zamontowanie okna to również bardzo wysoki współczynnik U przenikalność cieplna nie dla pakietu szybowego ramy okiennej , a dla całego otworu okiennego

Dobry pomiar to już jest tak oczywista sprawa, że nie ma co o niej dyskutować :)

:) uśmiałem się

Zastanawiające są te cytaty z wypowiedzi nowicjusza.

Zastanawiające są jego teorie.

Zastanawiający jest jego "portal"

I w tym zastanawianiu się najsmutniejsze jest to, ze znów pojawia się osoba która wie, że dzwoni ale w którym kościele wskazać nie potrafi.

Od czasu słynnego tekstu na oknonecie, pojawiło sie tu wiele nowych osób niby "z branży" a walą takie teksty, że można się załamać. Nie zawłaszczam sobie Forum jako miejsce głoszenia moich i tylko moich prawd ale już jawne przekłamania, błędne interpretacje czy w ogóle mylenie pojęć powinno być przez nas od razu prostowane. Zasmucający to widok naszej całej branży okiennej. Smutne to. Nie dziwota, że potencjalni klienci głupieją od nadmiaru prawdziwych i fałszywych informacji :(

:) uśmiałem się

Zastanawiające są te cytaty z wypowiedzi nowicjusza.

Zastanawiające są jego teorie.

Zastanawiający jest jego "portal"

Co jakiś czas pojawiają się tu na forum nowe osoby, które chcą zaistnieć i po napisaniu kilku postów zaczynają reklamować swoje "cudowne produkty" albo strony www. Nie da się tego uniknąć :( Pozostaje z nimi merytorycznie polemizować i prostować ewidentne błędy.

bwojtek - bym został dobrze zrozumiany.

Nie mam nic przeciwko nowym osobom na Forum rzetelnie udzielającym się, dzielącym obserwacjami i doświadczeniem ale....

ale lekko wkurzający są ci co walną jakieś ogólniki, walną jakieś teksty z sufitu i wbrew zasadom, pobawią się kosztem tych których wiedza dla niego jest nieosiągalną... bądź lata świetlne upłyną zanim pojmie w czym rzecz - fakt, to wkurza bo wymusza ciągła czujność by jakimiś głupotami się nie podzielili a których prostowanie zajmie wiele dni. A najsmutniejsze w tym wszystkim są później zarzuty pod naszym adresem że zawłaszczyliśmy sobie FM :(

charlie,

moze przybliżysz dane wspólczynnika U dla igloo. jakies szczególy co do zalezności wielkości igloo a zmiany U?

jaki wpływ na U igloo ma zmienna temperatura zewnetrzna?

z Eskimosami trzeba by pogadać - nie mam pojęcia jaką mają powierzchnię mieszkalną , grubość ścian bloków lodowych, temperaturą wewnątrz igloo. Najmniejszy problem jest z temp. zewnętrzną - od -20 do -40 :)

Witam was..

Mam pytanie ..

Czy brał ktoś z was okna ( stolarke z DREWDAR Wołomin)

Dostaliśmy propozycje OKNA DREWNIANE SOFT LINE o ...

Tak mi się wydawało że słyszałem już tą nazwę, bo i region jest już mi bliższy i chyba widziałem ich w Mińsku Maz. Ale od razu skojarzyłem z dystrybucją a nie produkcją. Więc wracając na naszego ulubionego porównania do samochodów zapamiętałaś mniej więcej tak: "chcę kupić auto, w komisie zaproponowano mi ładny, zaokrąglony model, ma silnik disla, drzwi się pięknie zamykają, aha, i jest to kombi ;)

To tak trochę żartem.

Martwi mnie, że dystrybutor u którego byłaś nie powiedział Ci czyjej produkcji są to okna (czy jest to "Fiat, Opel, czy Volvo") - czyżby się wstydzili swojego Producenta? Tu powinna się zapalić lampka kontrolna - sprawa do sprawdzenia.

Rozumiem, że chciałbyś od Forum "przytaknięcia", że to dobra oferta i mieć już z głowy wybór okien. Ale przy kwocie 40 tys. i 12 oknach... sprawdzilbym jeszcze 2-3 inne firmy.

Nowy fakt:

właśnie prześledziłem posty pytającego: jak na firmę budowlaną /w tym zajmującą się montażem stolarki/ pytanie o te okna jest jak dla mnie niezrozumiałe.

Edytowane przez finlandia
pozyskanie nowej wiedzy

... nie mam pojęcia jaką mają powierzchnię mieszkalną , grubość ścian bloków lodowych, temperaturą wewnątrz igloo. Najmniejszy problem jest z temp. zewnętrzną - od -20 do -40 :)

Chrlie taki brak zainteresowania warunkami mieszkaniowymi eskimosów pachnie znieczulicą:-).

Żeby jednak tej "naukowej" dyskusji nadać choć edukacyjne pozory (bo co sobie o doradcach pomyślą nie-doradcy) warto wspomnieć, że obliczeniowa wartość współczynnika przewodzenia ciepła wynosi*:

Dla lodu w temperaturze - 10ºC λ – 2,30 W/(m2· ºK)

Dla lodu w temperaturze - 0ºC λ – 2,20 W/(m2· ºK)

Dla śniegu miękkiego (30 – 70 mm) λ – 0,12 W/(m2· ºK)

Dla śniegu ubitego (200 mm) λ – 0,60 W/(m2· ºK)

* dane wg PN-EN 12 524:2003

Pozdrawiam eskimoskim aloha

Chrlie taki brak zainteresowania warunkami mieszkaniowymi eskimosów pachnie znieczulicą:-).

Żeby jednak tej "naukowej" dyskusji nadać choć edukacyjne pozory (bo co sobie o doradcach pomyślą nie-doradcy) warto wspomnieć, że obliczeniowa wartość współczynnika przewodzenia ciepła wynosi*:

Dla lodu w temperaturze - 10ºC λ – 2,30 W/(m2· ºK)

Dla lodu w temperaturze - 0ºC λ – 2,20 W/(m2· ºK)

Dla śniegu miękkiego (30 – 70 mm) λ – 0,12 W/(m2· ºK)

Dla śniegu ubitego (200 mm) λ – 0,60 W/(m2· ºK)

* dane wg PN-EN 12 524:2003

Pozdrawiam eskimoskim aloha

wow :)