Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

galwanizowane na srebrno okucia...

i to jest właśnie źródło "tytanu". Po prostu okuciowcy przeszli ze "złota" na "srebro". W tym czasie rynek był od zawsze przyzwyczajony do "złota". Zastąpienie złota, srebrem... było jakieś takie... no sami wiecie. Wtedy w MS wymyślono "tytan". Co do reszty Twojej opowieści... nie mam danych, ale jakoś muszą powstawać legendy, nawet w branży okiennej:-), więc niech będzie.

Co do NOWYCH OKIENTytanowych to mają krągłości ...czy się komuś to podoba to oczywiście kwestia gustu....ale te krągłości są dostępne tylko w MS. A chyba o to chodzi aby produkt się jakoś wyróżniał na rynku. również kształtem.

Te tak. Inne wcześniejsze, a bardzo podobne są z platyny :-).

A swoją drogą mały konkurs:-):-):-).

Czy jest produkowana w Polsce odmiana kształtowników okiennych PVC z jakąkolwiek domieszką tytanu?

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam co podpowiesz na to kupiłem okna plastikowe od pośrednika z Bytowa woj. pomorskie WIPEKS produkcji firmy BAJCAR znajdującej się w Słupsku i zareklamowałem 16kwietnia2010 termin usunięcia usterki według umowy 30dni a dzisiaj jest 18lipca 2010 i pośrednik ,ani producent nie poczuwają się do serwisu ,zawsze znajdą jakąś wymówkę toć to szok , tak klienta mieć w ...tam gdzie słońce nie dociera co robić , cierpliwości już dawno się skończyła .

Jako ciekawostkę postaram się przedstawić Wam skąd się wzięła nazwa OKNA TYTANOWE.

Dawno , dawno temu ......

To ciekawostka znana każdemu kto jest w tej branży od min 10 lat..

ale osobiście obsługiwałem bardzo porządnego Klienta (prezes niezłej lokalnej firmy) który kupił "tytanowe" jako super bezpieczne. Nie wiem czy sprzedawca mu tak namącił, czy też on źle zrozumiał przy montażu, ale.. po włamaniu do domu przez to okno ma o nich najgorsze zdanie i nawet próbowałem ich bronić, ale nie dało się. Włamanie- sliny wstrząs psychiczny i opinia zepsuta. Pewnie dotyczyłoby to każdej firmy, ale tu Klient uwierzył w TYTAN :(

Biel tytanowa, to jednak coś z domieszką tytanu, czyż nie tak? No, to kto produkuje i wykorzystuje w konstrukcjach okiennych kształtowniki z domieszką tytanu?

Wprawdzie dokładny skład chemiczny profil jest tajemnicą każdej firmy ale zaryzykuję odpowiedź: wszyscy?

Wojtku, jakby wszyscy, to nie byłoby powodu do kipnek MS-owych. Biel tytanowa jest stablizatorem koloru (tak sądzę:-)), więc...

Biel tytanowa to nie stabilizator ale pigment czyli po prostu substancja barwiąca. Nie wiem czy w procesie ekstruzji profili są używane inne białe barwniki (wiem jeszcze o ultramarynie ale ona jest niebieska).

Dlatego (bez pewności) uważam, że dwutlenki tytanu są dodawane do wszystkich białych profili PVC. Stosowaniem tego pigmentu chwali się VEKA ale na pewno nie tylko oni go używają.

coś mi się wydaje, że zostało moje pytanie "lekko" zbagateliwoane :( panie doktorze..wszyscy mnuie ingorują :( - następny proszę !!!!

A wczoraj sobie pomyślałem, że minie dzień i się odezewiesz z przypomnieniem. Ale tak jak i stronę wcześniej - ja odpowiedzi nie znam, więc milczałem.. Koledzy zapewe też...?

witam

a ja z pytaniem. szykuję się do wymiany okien w domku, który kupiliśmy. Jest tam 18 pkien (w tym 3 balkonowe). Dostałam ofertę na okna Swarzędzkiej Fabryki okien MARTOM,na okna Deceunick, Oknoplast. co poradzicie?

Martom, to raczej specjalista od Aluplasta, ale geograficznie do Deceunincka mają bliżej:-). Na drugą stronę drogi:-). Fakt. Szanowny adk, Dostałeś ofertę od Martomu na Deceunincka, fajnie. W obrębie systemów Deceuninck funkcjonuje przynajmniej kilka różnych odmian kształtowników. Jak wypowiedzieć się na temat oferty jak się jej na oczy nie widziało? Jak się wypowiadać jeśli nie zna się obiektu? Warunków wbudowania? A co do tego ma Oknoplast? Dostałeś ofertę od Martomu na zakup Oknoplastu, czy jak? Ech... inwestorzy, a potem pretensje, że niby... następny proszę:-). Następny proszę!

A potwierdzasz informację, którą dostałem, że MS robi już okna na BlueEvolution? Jeżeli tak to jak się to ma cenowo do innych produktów tej firmy?

Wróbelki ćwierkają, że okna będą dostępne w porze jesiennej.... cen na razie brak.....do tej pory były robione tylko okna próbne....

Panowie czepiacie się, przecież OKNA TYTANOWE to nazwa handlowa produktu... Podobnie jak z samochodami każdy jakoś się nazywa.

finlandia A to że klient nie porozumiał się ze sprzedawcą to już nie wina ani okien ani producenta. Klient kupił okna przeświadczony że są to

okna super zabezpieczone przed włamaniem bo TYTANOWE, a sprzedawca nie rozpoznał jakie ma klient potrzeby i nie zaproponował szyby i okuć antywłamaniowych.

I jak doszło do włamania to był kwas...... Ale nikt nie mówił, że okna TYTANOWE są antywałamaniowe w cenie.

Ech... inwestorzy, a potem pretensje, że niby... następny proszę:-). Następny proszę!

nie mam żadnych pretensji!! jestem kobietą i nie mam pojecia na co powinnam zwrócić uwagę przy zakupie okien. Jest to stary dom w którym robimy remont. Jest 18 okien.

a co do ofert to mam napisane tak : Aluplast, 5komorowe/ z Deucenika mam podane tylko "Deucenick" 5 kom / ze swarzędza mam podane okna typowe 5 komorowe.

powiedz mi prosze o co mam dopytać bo rozpietośc cenowa w ofertch jest blisko 3500 zł.

nie mam żadnych pretensji!! jestem kobietą i nie mam pojecia na co powinnam zwrócić uwagę przy zakupie okien.

Ojej, to ja bardzo przepraszam:-). Powinno być następna proszę! :-):-):-).

A tak poważniej, to po pierwsze 3.500,- na 18 oknach to niewiele. Po drugie, przy wymianie okien (a stary budynek pachnie oknami skrzynkowymi) równie dużo uwagi, jeśli nie więcej należy poświęcić zagadnieniom montażu niż samym oknom. Po trzecie cała nasza strona http://www.oknotest.pl jest jedną wielką odpowiedzią o co pytać. W każdym indywidualnym przypadku jest tyle różnych szczegółów, że na forum nie uda się omówić takiej sprawy w sposób..."kompleksowy" i Tobie potrzebny. Po czwarte w stopce tej strony znajdziesz adresy e-mail oraz kontaktowe numery telefonów, jakbyś po lekturze chciała dopytać, to chętnie służę. Po piąte, jakbyś otworzyła okno i głośno krzyknęła, to może bym usłyszał. Do Swarzędza mam dość blisko:-).

Pozdrawiam