Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

A jak z Waszej strony wygląda kwestia montażu okien z ukrytymi zawiasami oraz okuciami w klasie WK2?

Generalnie część producentów okien mówi że tego nie wykonują, część mówi że można zastosować okucie łączące dwa powyższe warianty ale przykładowo Winkhaus nie wystawi certyfikatu jako że jest to okucie w klasie WK2 z powodu braku jeszcze odpowiednich badań i aprobat...

Jaka jest Wasza opinie w tym aspekcie? Czy warto ryzykować i brać do okuć antywyważeniowych ukryte zawiasy?

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mp,

u mojego producenta nie specjalnie miałem wybór i "dostalem" kryte zawiasy. Sam rodzaj zawiasów nie wpływa zasadniczo na resztę okucia i jeśli w oknach były /srednio/ 4 zaczepy antywlamaniowe na skrzydlo to i one nadal są. Póki co ("zyję" z tym dopiero pół roku) problemów specjalnie nie widzę. Ale faktem jest, że regulacja w krytym GU czy Winkhausie jest w mojej ocenie trudnijesza. A jak wiadomo przy okuciach antywyważeniowych wszystko musi chodzić idealnie.

Witam, przyszła pora i na mnie. Wybór okien, zawrót głowy. Mam kilka wycen:

1) AdamS - Aluplast 4000 RL - 11 960 - kolor jednostronny

2)AdamS Brugmann Round Line - 11 960 -kolor jednostronny

3) Vidok- VEKA perfectline - 13 550- kolor jednostronny

4)Jezierski- profil elita - 16200 -kolor obustronny

5) Oknoplast - orion plus -16 400 -kolor jednostronny

18 500 - kolor dwustronny

No i w Oknoplaście bez problemu drzwi tarasowe 1100x2200 w pozostałych sprzedawca mi odradzał.

Jak myślicie. Okna do dom w Rododendronach 8

Witam, przyszła pora i na mnie. Wybór okien, zawrót głowy. Mam kilka wycen:

1) AdamS - Aluplast 4000 RL - 11 960 - kolor jednostronny

2)AdamS Brugmann Round Line - 11 960 -kolor jednostronny

4)Jezierski- profil elita - 16200 -kolor obustronny

No i w Oknoplaście bez problemu drzwi tarasowe 1100x2200 w pozostałych sprzedawca mi odradzał.

Jak myślicie. Okna do dom w Rododendronach 8

gdyby decyzja nalezala do mnie ( jednak to Ty placisz ) brugmann R L bylby dobrym wyborem co do adamsa to producen jakich dziesiatki w polsce

a vidok to znam z doswiadczenia i zawsze bede ich omijal szerokim lukiem

Jareko jak zawsze dobrze doradzi
zawstydzasz mnie ;)

podobnie jak ty skreśliłbym poz.3. A co do reszty - gdyż poruszasz się wśród naprawdę dobrych producentów - porównałbym wyposażenie jakie oferowane jest w standardzie a jeśli wszyscy już oferują to samo (stopniowanie uchyłu, blokadę błędnego położenia klamki, jaka ramka jest w szybach, jakie szyby, jaka klamka etc etc), podpytałbym się na swojej grupie budujących o wrażenia ze współpracy - gdyż kasa to jedno zaś montaż o obsługa to już zupełnie inna bajka - najczęściej wkurzająca - czego dowodem jest ogrom postów na Forum gdzie pomyje lecą na producentów a winny jest ostatni w łańcuszku - czyli montażysta

Pamietaj rzecz najważniejszą, nawet najlepsze okna, najdroższe czy wogóle z kosmosu banda niemyślących montażystów w złom ci może zamienić w try mi ga

Dzięki za odpowiedzi. Zastanawiam się bardzo poważnie nad tym brugmannem RL, tylko nie wiem jakie ma wyposażenie, wiem że okucia Roto NT. Ejszcze porównam z Jezierskim, ale ten drugi raczej wygra z wyposażeniem.

CO do montażystów to będzie problem z grupą, bo mała miejscowość, więc w grupie 3 osoby ;) ale popytam o namiary na okna które wstawili gdzieś i pojadę może na oględziny.

Co do koloru, to wole dwustronny, ale finansów nie przeskoczę za bardzo.

Dzięki za pomoc , czytam watek regularnie od jakiegoś czasu i wiem, że na was można liczyć.

w porównaniach weź także pod uwagę fakt że dopłata za obustronny u Jezierskiego jest identyczna jak za jednostronny - może okazać się że różnice w cenach nie są powalające

Fakt, wypas ma chyba największy no i te dopłaty do szyb ciągle utrzymywane w atrakcyjnej wysokości

No nie mów mi że w Lubelskim tylko 3 osoby wstawiały okna :)

Ja mam tam czterech klientów więc już masz więcej ;)

Witam!

No i mam już oferty od dwóch moich liderów (na pakietach szybowych 0,5):

1. Oknoplast Kraków

18300 pln brutto na profilu Thermic90 z ciepłym montażem i podwyższeniami progów bez ciepłej ramki

2. Jezierski

21030 pln brutto na profilu 6 komorowym z ciepłym montażem i podwyższeniami progów z ciepłą ramką

No i spora różnica, a z tego co patrzę elementy oferty są takie same.

Pewnie pogadam jeszcze z przedstawicielem Jezierskiego, ale na dziś to wybrałbym oknoplast Kraków.

Zastanawiam się nad dopłaceniem do szyb P2 i Wk2, ale też wychodzi bardziej korzystnie w oknoplaście, tylko niestety straci sie na parametrze U.

Co doradzicie?

...

...

A mnie zastanawia ta wysoka cena Oknoplastu. Może wyceniono Ci Platinium - bo za to zaokrąglone skrzydło słono się płaci.

Orion plus to nic innego jak Veka Perfecline ze skrzydłem Roundline, więc profilowo tak jak Vidok. Nie powiem że te 3 tys. różnicy to wyłącznie marketing, ale faktyczna wartość dodana (jednak za coś ten Oknoplast jest chwalony) to nie więcej niż połowa tej ceny.

jezierski i oknoplast kraków jesli wezmiesz odpowiedniki okien to cenowo jest to samo wiec nie wiem skad masz róznice bo sam wyceniałem do siebie a masz zysk min na klamkach secustik za które w krakowie jesli bys chciał to dopłacasz.

a teraz news i to potwierdzony :

oknoplast otwozył nowa linie produkcyjna zatrudnił nowych ludzi i ....

i serwis jezdzi po budowach .bo okna sa masakrycznie niezgrane .trzeba robic nowe ,czekac na nie i sie denerwowac ze budowa stoi w miejscu

to autentyk i to dobrze ze trafiło na dobrego dealera bo inny to moze by upchnoł i olał

(jak dobrze miec sąsiada)

mp,

u mojego producenta nie specjalnie miałem wybór i "dostalem" kryte zawiasy. Sam rodzaj zawiasów nie wpływa zasadniczo na resztę okucia i jeśli w oknach były /srednio/ 4 zaczepy antywlamaniowe na skrzydlo to i one nadal są. Póki co ("zyję" z tym dopiero pół roku) problemów specjalnie nie widzę. Ale faktem jest, że regulacja w krytym GU czy Winkhausie jest w mojej ocenie trudnijesza. A jak wiadomo przy okuciach antywyważeniowych wszystko musi chodzić idealnie.

Ale zostawiałeś te 4 zaczepy czy dodawałeś coś więcej? Generalnie te 4 odpowiadać będą klasie WK1 i na taką kombinację (ukryte+WK1) jest certyfikat Winkhaus, jak dodam do standardu WK2 (czyli co jakieś 60cm) to certyfikatu że okucia są w klasie WK2 nie dostanę:(

Czy Waszym zdaniem warto brać systemowo montowane kontaktrony czy lepiej założyć widoczne przy montażu alarmu?

Może chodzi o rabaty.

Największa różnica jest na :

1. okno tarasowe (wymiary 4000x2400

Oknoplast Kraków Thermic 90, MD Kolor, szyby 4/16/4/16/4 TL U=0,5

PSK-Z

Poszerzenie 45mm plus klamka z kluczykiem cena po rabatach 5813 pln

Jezierski Premium, kolor, szyby Uw=0,5 trójszybowy pakiet

HKS 180 Z/E

Poszerzenie 50 mm, 7901 pln

a więc różnica 2 tys

2. Ciepły montaż

oknoplast kraków ok. 2500 pln

Jezierski przy taśmie 7 cm 3200 pln

3. Szyby P2

oknoplast 85 pln brutto za m2, czyli całość 2125 pln

Jezierski 5200 pln

To sa najwieksze różnice.

Nie wiem za bardzo czym to się różni nawet.