Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

sprawdź jak rozwiązana jest ta konstrukcja - czy z trzech elementów (tak jak powinna być) czy w jednej ościeżnicy i na jakim profilu skrzydła - powinno być skrzydło pośrednie przy tej wysokości i w kolorze

Dziwnie niska cena za 1mkw P-2

Nie dziw się że montaż z zastosowaniem taśmy jest droższy

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jezierski:

1. Premium_U Suwanka kolor golden oak 2178/001

- skrzydło bez okuć

2. Premium_U Suwanka, kolor golden oak 2178/001

- typ okuć HKS 180 z/E (automat) kolor okuć F4 stare złoto

3. Premium_U Suwanka kolor golden oak 2178/001

- skrzydło bez okuć

Profile łączące 2 typu 8490 PSIA Kość 3 typu 8842 POSZ 50

Oknoplast Kraków

2. Thermic 90 MD Kolor

A-C 4/16/4/16/1 TL U-05 Ar

A,C Stałe w skrzydle

B PSK-Z Lewo-Prawy

Profil Słupka 102-242

Uszczelka wypełniająca

110-058 Podparapet z uszczelką

Poszerzenie 45 mm 114-206 Thermic suw Biało/złoty

Listwy przyszybowe

Klamka z kluczem PSK-Z

i gdzie tu różnica ?

Co do P2 to takie mam podane.

Co do ciepłęgo montażu to jeśli w Oknoplaście mam 2500 pln to nie jest na taśmach ??

Edytowane przez JurekM

rozwiązanie Jezierskiego jest lepsze w tym wypadku - o ile dobrze zrozumiałem opis Oknoplastu który całość chce wykonać w jednej ościeżnicy zaś Jezierski tak jak być powinno - w trzech

Zważ że u Jezierskiego masz mechanizm wspomagania ruchu w klamce a to ok 600 więcej niż bez mechanizmu

poza tym, tak naprawdę skupianie się na etapie porównywania cen od razu na cenie montażu mija się, moim zdaniem, z celem. Podaną cenę montażu można traktować czysto teoretycznie gdyż do końca nie wiadomo jaki jest obiekt, co i jak należy zastosować by "ciepły montaż" wykonać. Jedni już przyjęli że niezbędna jest folia 7 cm a może okazać się że 5 w zupełności wystarczy itd itd.

rozwiązanie Jezierskiego jest lepsze w tym wypadku - o ile dobrze zrozumiałem opis Oknoplastu który całość chce wykonać w jednej ościeżnicy zaś Jezierski tak jak być powinno - w trzech

Zważ że u Jezierskiego masz mechanizm wspomagania ruchu w klamce a to ok 600 więcej niż bez mechanizmu

Czy możesz przybliżyć mi co to znaczy w jednej ościeżnicy, a w trzech?

Nie wiem, czy dobrze myślę.

Jak w jednej ościeżnicy to środkowa przesuwka ma mniejszą powierzchnięokna, niż fixy?

nie, ościeżnica jest wtedy w jednym kawałku

raaaaany - wybacz - ale od czego masz tych którzy opracowali ci ofertę? Zadaj im to pytanie - niech wyjaśnią co i dlaczego zastosowali.

Ode mnie otrzymałbyś następującą odpowiedź.

Z racji powierzchni całej konstrukcji nie jest możliwe wykonanie całości w jednej ramie - muszą to być jakby trzy oddzielne okna skręcone w jeden zestaw - tak jak widział Pan nie raz w blokach zestawy drzwi balkonowych z oknami - niby całość ale składająca się z kilku elementów. Pomijając powierzchnię drugim powodem jest to, że unika się mocowania zawiasów na słupkach będących zamocowanymi tylko do ościeżnicy.

nie, ościeżnica jest wtedy w jednym kawałku

raaaaany - wybacz - ale od czego masz tych którzy opracowali ci ofertę? Zadaj im to pytanie - niech wyjaśnią co i dlaczego zastosowali.

Ode mnie otrzymałbyś następującą odpowiedź.

Z racji powierzchni całej konstrukcji nie jest możliwe wykonanie całości w jednej ramie - muszą to być jakby trzy oddzielne okna skręcone w jeden zestaw - tak jak widział Pan nie raz w blokach zestawy drzwi balkonowych z oknami - niby całość ale składająca się z kilku elementów. Pomijając powierzchnię drugim powodem jest to, że unika się mocowania zawiasów na słupkach będących zamocowanymi tylko do ościeżnicy.

Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

pomogę podjąć ci decyzje - systemowy kontaktron z ramieniem rozwórki kosztuje ok 180,- PLN

Jak sądzę decyzje w tej chwili podjąłeś :)

jareko,

W dalszym ciągu nie:)

W ofercie MS mam kontrakton wpuszczany Alarmtech - 46 brutto (7%) (sam kontrakton jak sprawdzałem w necie kosztuje ok 17zł), w Pagenie np. jest kontrakton systemowy Winkhaus 89 brutto (7%).

Generalnie za jakieś 10-12szt trochę wychodzi...może gaktycznie lepiej zamontować na okna, tylko czytałem na FM że niektórzy producenci nie zezwalają na wiercenie w oknie pod pretekstem utraty gwarancji...

różna jest polityka firm produkujących okna wiec nie ma jednoznacznej odpowiedzi

wydaje mi się ze popełniacie blad podstawowy - wchodzicie w szczegóły dopłat zamiast skupić się na tym co okno zawiera i za jaka, końcowa cenę

Czy dopytujesz się ile kosztowała felga w twoim samochodzie? Jej cena cie interesuje czy cena końcowa za auto?

Jezierski:

1. Premium_U Suwanka kolor golden oak 2178/001

- skrzydło bez okuć

2. Premium_U Suwanka, kolor golden oak 2178/001

- typ okuć HKS 180 z/E (automat) kolor okuć F4 stare złoto

3. Premium_U Suwanka kolor golden oak 2178/001

- skrzydło bez okuć

Profile łączące 2 typu 8490 PSIA Kość 3 typu 8842 POSZ 50

Oknoplast Kraków

2. Thermic 90 MD Kolor

A-C 4/16/4/16/1 TL U-05 Ar

A,C Stałe w skrzydle

B PSK-Z Lewo-Prawy

Profil Słupka 102-242

Uszczelka wypełniająca

110-058 Podparapet z uszczelką

Poszerzenie 45 mm 114-206 Thermic suw Biało/złoty

Listwy przyszybowe

Klamka z kluczem PSK-Z

i gdzie tu różnica ?

Co do P2 to takie mam podane.

Co do ciepłęgo montażu to jeśli w Oknoplaście mam 2500 pln to nie jest na taśmach ??

Witam

Jeśli HKS Oknoplastu jest bez automatu (pewien nie jestem choć cena wskazuje na to) to zanim zamówisz sprawdź organoleptycznie działanie i obsługę takiej konstrukcji. Znajomi mają w domu takie dwie i uważam to za jakieś nieporozumienie, obsługa koszmar, choć nie są duże. Okucie z automatem przy HKS to wg mnie podstawa jeśli masz być zadowolony z takiej bądź co bądź nie najtańszej zabawki.

A co do robienia przez Oknoplast pakietów 0,5 bez ciepłej ramki to kolejne nieporozumienie, taka terenówka na szosowych oponach. A Swisspacer w szybach u Jezierskiego ma oprócz parametrów cieplnych jeszcze jedną zaletę, na kasę nieprzeliczalną. Jest w kolorze zbliżonym do oklein i (zwłaszcza przy dwustronnej okleinie) dużo lepiej wygląda niż aluminium czy stal.

Pozdrawiam

....Jeśli HKS Oknoplastu jest bez automatu (pewien nie jestem choć cena wskazuje na to) to zanim zamówisz sprawdź organoleptycznie działanie i obsługa takiej konstrukcji. Znajomi mają w domu takie dwie i uważam to za jakieś nieporozumienie, obsługa koszmar, choć nie są duże. Okucie z automatem przy HKS to wg mnie podstawa jeśli masz być zadowolony z takiej bądź co bądź nie najtańszej zabawki.

A co do robienia przez Oknoplast pakietów 0,5 bez ciepłej ramki to kolejne nieporozumienie, taka terenówka na szosowych oponach. A Swisspacer w szybach u Jezierskiego ma oprócz parametrów cieplnych jeszcze jedną zaletę, na kasę nieprzeliczalną. Jest w kolorze zbliżonym do oklein i (zwłaszcza przy dwustronnej okleinie) dużo lepiej wygląda niż aluminium czy stal.

Pozdrawiam

Wydaje mi się, że w oknoplaście jednak jest z automatem.

Opis PSK-Z chyba o tym mówi, ale wysłałem zapytanie (niestety handlowiec z którym rozmawiałem jest do końca tygodnia na wolnym).

Witam, ma 3 wyceny okien proszę o poradę którą firmę wybrać:

1) Empol Wrocław (producent) - profile Schuco CT 70 Rondo (2 str. orzech) okucia Winkhaus UR ACTIV, szklenie 4-16ar-4 cena wszystkich okien z montażem 8800,00

2) Oknotech Poznań (prod. Jezierski) - profile te same, okucia UR1+DFE+MSL OS(4grz), szklenie takie samo cena z montażem 11000,00

3) COID Poznań (prod. Vetrex) - profile Veka P-Swing, okucia Winkhaus, szklenie j.w. cena z montażem 9500,00

Czym się kierować przy wyborze bo standard okien chyba podobny... Jezierski ma dobre opinie, dwóch pozostałych nie znam...