Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Nie wnikajac w szczegoly, mi grzecznie odmowili w MS okien jednoskrzydlowych z termoramka o wymiarze 1,5*1,5 m. Powod: za mala sztywnosc konstrukcji.

Okno 1500 x 1500 się nie kwalifikuje......Mała poprawka nie termoramka tylko Wzmocnienie termiczne które się zwie TERMOMS...ale to mały szczegół...

Co do okien 1500 x 1500 w jednym skrzydle ....zawsze klientom odradzam mimo, że firma takie okno zrobi .....

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

i tak powinni postąpić a ja, nawet gdy są takie systemy dla których to pestka, mimo wszystko odradzałbym ci jedno skrzydło w tym wymiarze z pakietem trzyszybowym bądź P ileś tam.

Chyba że okucia mają dodatkową dźwignie podtrzymująca skrzydło w pozycji uchylnej - ale i tak bywa z tym kłopot, zwłaszcza jak kiepsko zostanie zamontowane w otworze

sprawa dla mnie marginalna, gdyz wiekszosc i tak mam fixow, a te ktore mam otwierane beda tylko uchylnie i to rzadko (rekuperacja)

Rozszyfrujcie mi nazwy - z okazji urlopow.

Nazwa pierwsza

6 mm ESG/16 Arg/6 k-glass - chodzi mi o skrot ESG [reszte wiem]

Nazwa druga

Planibel G 6 mm/i tak dalej i tak dalej - chodzi mi i nazwe Planibel G

czy pierwasza szyba to z huty Glaspol koncernu Saint Gobain [francuski] czy szyba koncernu Guardian [brytyjski]. Czy E oznacza skrot od Emission a S i G to Saint Gobain. Czy G w opisie to "green" ?

czy szyba druga to szyba koncernu Glaverbel

to dwa rózne koncerny tak sądzę

bo wiem ze SGG to Saint Gobain Glass

szyby maja różne odcienie - odcien niebieskawy ta pierwsza, odcien zielonkawy ta druga

czy szyba po hartowaniu zmienic moze odcien ???

pytan jest wiecej

Charlie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Plizzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Rozszyfrujcie mi nazwy - z okazji urlopow.

Nazwa pierwsza

6 mm ESG/16 Arg/6 k-glass - chodzi mi o skrot ESG [reszte wiem]

ESG to nazwa hartowanej szyby z Glaspolu. Na resztę pytań pewnej odpowiedzi nie znam.

drogi Jareko:

ESG to niemiecki skrót dla szkła hartowanego używany w Europie. W Polsce używa go Glaspol, Press Glas, Effector, Witroterm Murów.

K-Glass to nazwa szkła niskoemisyjnego ale twardopowłokowego koncernu Pilkington - na nim otrzymuje się U=1,6. Szkło to było popularne przed 2000 rokiem; przed wprowadzeniem szkła niskoemisyjnego na rynek w Polsce. Na dzień dzisiejszy rzadko używane w stolarce otworowej ( tylko do giętych szyb i specjalistycznych szyb zespolonych mocowanych punktowo) a mocno w obszarze AGD.

Planibel G - szkło koncernu AGC dawny Glaverbel. Szkło niskoemisyjne, twardopowłokowe. Reszta t.j. w przypadku K-Glass.

proces hartowania szkła nie zmienia jego odcienia barwy !

Odcień szkła producentów różni się miedzy sobą - polityka.

Edytowane przez Charlie

Korzystał może ktoś z forumowiczów z usług firmy HASPOL z Warszawy? Ma może jakieś przemyślenia, opinie o niej?

mam jeszcze inne pytanie. co powinno się znaleźć w umowie z dostawcą okien? czy powinien być określony zakres prac?

Szukam informacji o firmie, która wykonuje i montuje okna Schuco: PHU Zieliński z Łodzi: http://www.oknaschuco.eu

Zgodnie z schueco.com są ich partnerem w woj. łódzkim.

Ktoś ma pozytywne/negatywne doświadczenia? Jakiekolwiek?

Ze swojej strony polecę firmę Mróz, przedstawiciela f-my Jezierski.

Witam!

Poszukuję okien do mieszkania w starej kamienicy we Wrocławiu. Jakie firmy polecacie, które zaoferują produkt podstawowy, o dobrych parametrach, w niskiej cenie? Okna mają być z PCV, na zewnątrz na pewno białe, wewnątrz białe lub z imitacji drewna - jest to wykonywane?

Pozdrawiam

Witam,

chciałam Was zapytać czy cena ok. 7 100 zł za niżej podane okna na profilu ALUPLAST 4000 prosty, białe z montażem to dobra cena:

1. 60x60 RU - 4 szt;

2. 90x60 RU - 4 szt;

3. 120x150 RU - 6 szt;

4. drzwi balkonowe 180x323, słupek ruchomy, jedno skrzydło RU - 1 szt;

5. drzwi balkonowe 100x217 RU - 2 szt.;

Rozglądam się własnie za oknami i ta cena jest na razie najniższą jaką dostałam. A mam wyceny też na kwotę ok. 9 500 zł

7.100za 17 okien ????????????????

az 3 razy liczyłem

to lepiej zebys nie wiedziała ile ja dałem za swoje:P

jak za taka cene tyle okien o takich wymiarach to pewnie sa jedne z najlepszych .....

chyba powinnas poszukac wątku cena czyni cuda albo cos w stylu taniej sie nie da:)

ahh szkoda gadac

jesli masz juz 70-80 lat to bym wzioł na złosc dziecia i wnuka niech sobei za 3 lata jak dobrze pójdzie wymienia za swoje ...