Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Oknoplastu i Jezierskiego nie ma w mojej okolicy, więc się nie wypowiem. Natomiast M&S to dopłata 4000. Z zebranych przeze mnie ofert dopłata do 3 szyb to przeważnie 20% oferty 2-szybowej. Czy i kiedy te 4 tysiące zwróci mi się przy ogrzewaniu łączonym kominek/gaz?

Ile ty masz metrów kwadratowych tych okien??? Dopłaty są na poziome 50-80zł/m2

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

trzecia szyba to średnio okno cieplejsze o 0,2 na współczynniku Uw. Czas zwrotu poniesionych nakładów to w zależności od wybranego systemu wentylacji i grubości ocieplenia od roku do 5-6 lat. Czy warto? Moim zdaniem nie ma co się zastanawiać. Nawet jeśli dopłata jest na poziomie nie 20-30 zeta tylko 90-110 - nawet wtedy nie ma nad czym myśleć. Poza tym biorąc profil który jest przewidziany dziś do takich grubych pakietów zostawiasz sobie furtkę na przyszłość - bo może za 10 lat pakiet trzyszybowy będzie miał zamiast 0,5 - 0,05? Kto wie - świat idzie na przód

... Nie mam nic przeciwko 3 szybom, i pewnie takie zakupię. Chciałabym jednak wiedzieć za co tak naprawdę płacę. Gdybym miała dopłacić 500-1000 zł to faktycznie nie musiałabym się zastanawiać wcale. Przy dopłacie rzędu 20% do oferty klient zadaje pytania. Tu zaczynają się schody, bo przeważnie nie ma odpowiedzi. Handlowiec umie pokazać wzmocnienia w szybie, które mi jako użytkownikowi nic nie mówią . Wolałabym wiedzieć jak to się przełoży na użytkowanie, a tego nie mówią...

"Okna energooszczędne. Czy to się opłaca?" "Ciepła ramka, psi i okna energooszczędne" Te artykuły z pewnością nie będą dokładną odpowiedzią na Twoje rozterki, ale jakiś pogląd możesz sobie wyrobić.

Pozdrawiam

Handlowiec umie pokazać wzmocnienia w szybie, które mi jako użytkownikowi nic nie mówią . Wolałabym wiedzieć jak to się przełoży na użytkowanie, a tego nie mówią.

Coś mi się zdaje, że dopłata, którą podajesz w MS do dopłata za 3 szyby i wzmocnienie termoizolacyjne.

Oknoplastu i Jezierskiego nie ma w mojej okolicy, więc się nie wypowiem. Natomiast M&S to dopłata 4000. Z zebranych przeze mnie ofert dopłata do 3 szyb to przeważnie 20% oferty 2-szybowej. Czy i kiedy te 4 tysiące zwróci mi się przy ogrzewaniu łączonym kominek/gaz?

W 2000 roku kupiłem apartament 100 m2 z piecem gazowym dwufunkcyjnym (gaz ogrzewa wodę i gotuje zupę). Rozliczam się z gazownią w cyklu 2 miesięcznym.

W 2000 roku płaciłem zimą max 450,00 PLN/2 miesiące.

W 2009 roku płaciłem zimą max 1050,00 PLN/2 miesiące.

Myslę, że Ivan za następne 10 lat a nawet wcześniej bo wybuduje NordStream, "dogrzeje" Polsce 200% ceny dzisiejszej za m3 syberyjskiego paliwa.

Moja rada - jak masz kasę to nie żałuj na energooszczędność w całym tego słowa znaczeniu !

Podpowiedzcie coś drodzy forumowicze w temacie profili Rehau Geneo. Warto interesować się produktem opartym o ten profil?

W temacie ciepłych okien/profili. Poprosiłem o opinie, lecz jak dotąd nikt nie podzielił się swoją wiedzą w temacie. Liczę głównie na zdanie naszych forumowiczów-profesjonalistów. Profil jest chyba nowością i jest dosyć innowacyjny. Przy jego parametrach powinno być o nim głośno, a tu niewesoło z opiniami użytkowników. Ponawiam więc pytanie.

Charlie, przychodzą do mnie potencjalni klienci, rozmawiamy, duża część z nich szuka nie ciepłych okien tylko tanich okien. Profil o głębokości zabudowy 80 i więcej jest dla nich za drogi. Nikt, prawie nikt nie myśli o tym ile będzie płacił za ogrzewanie za rok, za dziesięć i więcej lat. Liczy się tylko kasa wydana na dziś. Tak naprawdę rzadko można spotkać świadomego później ponoszonych kosztów na ogrzewanie klienta. Więc nie dziw się.

W temacie ciepłych okien/profili. Poprosiłem o opinie, lecz jak dotąd nikt nie podzielił się swoją wiedzą w temacie. Liczę głównie na zdanie naszych forumowiczów-profesjonalistów. Profil jest chyba nowością i jest dosyć innowacyjny. Przy jego parametrach powinno być o nim głośno, a tu niewesoło z opiniami użytkowników. Ponawiam więc pytanie.

A co byś chciał iprk o tym GENEO wiedzieć?

Profil z tworzywa sztucznego Rau Fipro z powłoką PVC.

Nominalnie kształtowniki 5 lub 6 komorowe z uszczelnieniem środkowym (MD).

Klasa B według PN-EN 12608:2004

Rama ościeżnicy o głębokości zabudowy 86 mm

Szerokość całkowita ramy ościeżnicy 72 mm lub 86 mm

Rama skrzydła o głębokości 86 mm

Wewnętrzna widoczna szerokość ramy skrzydła bez listwy przyszybowej 57 mm lub 84mm

Rama słupka stałego o szerokości 96 mm lub 126 mm

Konstrukcja hybrydowa umożliwiająca tworzenie konstrukcji okiennych wzmacnianych kształtownikami stalowymi jak i bez wzmocnień stalowych.

W opcji bez wzmocnień stalowych jak i ze wzmocnieniami rama skrzydła przygotowana do stosowania technologii stałego połączenia pakietu szyby zespolonej z wewnętrzną powierzchnią wrębu szklenia w technologii tzw. wklejanej szyby.

Możliwość stosowania dodatkowej termoizolacji komór kształtowników.

Współczynnik przenikania ciepła dla złożenia rama/skrzydło w zależności od wielkości konstrukcji i zastosowanych rozwiązań statycznych od 1,1 W/(m2 * K) do 0,85 W/(m2 * K)

Możliwość tworzenia konstrukcji okiennych z tzw. niskim progiem. Luz wrębowy 10 mm

Maksymalny dopuszczalny ciężar skrzydła UR ze szkleniem standardowym 100 kg

Maksymalny dopuszczalny ciężar skrzydła UR z wklejaną szybą 130 kg

Buzi na dobranoc nie daje:-). Jeszcze!

Więcej o GENEO, a może tylko inaczej w artykule "GENEO. Okienna multiwitamina klasy MD"

Miłych zakupów:-) Pozdrawiam

Witam. Zwracam się do stałych bywalców o wsparcie w podjęciu decyzji :-)) Planuję wymianę części okien w domku jedn. z lat 80. Część okien miałam jużw ymienionych 4 lata temu, teraz nadeszła pora na kolejną partię. I niestety szału dostaję - myślałam, że będzie to łatwa decyzja, a tu się już bujam ponad miesiąc i nadal nie mogę się zdecydować. Firm sprawdziłam już chyba z 5 ale nadal nie mogę się zdecydować. Niestety finanse nie pozwalają mi zakup okien z wyższej półki - pozostają mi średniaki.

Do wyboru mam profile KBE i REHAU - jednak bardziej chyba jestem nastawiona na te pierwsze. Okucia roto. I tu nasuwa się pytanie. Nastawiłam się na okna 6 komorowe i 3 szyby, ale zaczęto mi odradzać - że przy tych profilach i okuciach nie ma co brać tej wersji bo zawiasy nie wytrzymają pod ciężarem. Poza tym, czy przy starym budownictwie warto bawić się w 3 szyby i 6 komór jeśli straty ciepła mam w wielu innych miejscach? Podobno 6 komór w ogóle nie warto - bo to tylko chwyt marketingowy:-( I bądź tu człowieku mądry - osiwieć można!

Byłabym wdzięczna za podpowiedź czy roto i KBE są w miare dobrym rozwiązaniem i czy jednak zdecydować się na te 3 szyby i 6 komór? Niestety okna sprzed 4 lat, które mamy na piętrze, nie są chyba za dobrej jakości . Niby rehau, 5 komór a dmucha zimą, że aż po nogach ciągnie. A kupowane były w Peteckim więc się trochę zraziłam do tej firmy. Ale niestety poza świętą trójcą, to na wszystkich firmach są psy wieszane i trudno podjąć właściwą decyzję... A zima już tuż tuż...

.............Do wyboru mam profile KBE i REHAU - jednak bardziej chyba jestem nastawiona na te pierwsze. Okucia roto. I tu nasuwa się pytanie. Nastawiłam się na okna 6 komorowe i 3 szyby, ale zaczęto mi odradzać - że przy tych profilach i okuciach nie ma co brać tej wersji bo zawiasy nie wytrzymają pod ciężarem. Poza tym, czy przy starym budownictwie warto bawić się w 3 szyby i 6 komór jeśli straty ciepła mam w wielu innych miejscach? Podobno 6 komór w ogóle nie warto - bo to tylko chwyt marketingowy:-( I bądź tu człowieku mądry - osiwieć można!....

Szukaj dalej :cool: zwłaszcza lepszych handlowców.

1. Może nie jestem na czasie z nowinkami w konstrukcji profili, ale nie kojarzę aby KBE miało wersję 6-komorową.

Wydaje mi się ,że mają wersje 5-komorowe ze skrzydłem płaskim lub zaokrąglonym.....

2. Nie wiem , jakie masz wymiary okien, lecz wątpię, żeby ciężar skrzydła przekraczał dopuszczalny "udźwig" dla standardowych okuć - 100kg ( w niektórych 80 kg)- nawet przy trzech szybach.

3. Zależy za jaką dopłatą do ceny standardu (U=1,0) oferują te 3- szyby. Jeżeli cena wyjściowa jest na przyzwoitym poziomie i dopłata w granicach 80-120 zł/m2 to bierz. Jeżeli masz większe okna to patrz na kształt i grubość wzmocnienia w skrzydle - im bardzie pozawijane tym lepsze. Ważniejsze to, niż jedna komora więcej włożona "na sztukę".

4. Popytaj znajomych, którzy kupili okna ponad 5 lat temu.

Niestety okna sprzed 4 lat, które mamy na piętrze, nie są chyba za dobrej jakości . Niby rehau, 5 komór a dmucha zimą, że aż po nogach ciągnie. A kupowane były w Peteckim więc się trochę zraziłam do tej firmy

Petecki nie jest najgorszą firmą. Może miałaś niefart trafiając na papraka- montażystę, który porobił 'beczki' lub po prostu konieczna jest mała regulacja, aby zlikwidować przedmuchy. Może się okazać, że wystarczy 2 minuty i będzie po krzyku.

... Ale niestety poza świętą trójcą, to na wszystkich firmach są psy wieszane i trudno podjąć właściwą decyzję

:rotfl:Którzy to ???? Tutaj także nie jestem chyba na bieżąco:rotfl:

Tylko na ta firmę przygotuj worek pieniędzy. Juz ekonomiczniej i nie gorzej to chyba będzie Włoszczowa.

Ja osobiście polecam okna firmy Ronkowski. Mam je zamontowane u siebie. Są bardzo dobre jakościowo. A jak coś jest nie tak to mają bardzo dobry serwis. Ale nie jestem pewien czy dostraczają okna w dowolne miejsce trzeba zapytać u dystrybutorów. Nalepiej wejść na stronę www.ronkowski.eu i sprawdzić. Pozdrawiam

A co byś chciał iprk o tym GENEO wiedzieć?

Profil z tworzywa sztucznego Rau Fipro z powłoką PVC.

.................

Więcej o GENEO, a może tylko inaczej w artykule "GENEO. Okienna multiwitamina klasy MD"

Miłych zakupów:-) Pozdrawiam

Dzięki za info - choć liczyłem raczej na relację montażystów czy użytkowników... Kilka ulotek reklamowych czy prospektów znalazłem, oczywiście poczytałem, ale wolałbym wzbogacić wiedzę o doświadczenia praktyków.

Witam Serdecznie Wszystkich na Forum.

Oczywiście sprowadza mnie to pytanie i zainteresowaniem oknami. Przeczytałem prawie wszystkie posty i już od dwóch tygodni zbieram oferty z różnych firm. Dowiedziałam sie nawet że chcę pochwycik do balkonu i zatrzask oraz klamki secustic kolor obustronny orzech

Meritum- zastanawiam sie nad ofertami:

I- Okna Bajcar- Profil Trocal Innova- okucia rotto- 16m2 -cena 6600zł

II- Okno Variant (wlkp) Profil Thyssen (Duckenik) -okucia rotto-7300

III Okna Vertex- Profil Veca RoundLine okucia WinkHaus- 7600zł

IV- Okna DAvex- Profil ID 4000- okucia rotto 7700zł

V- Okna SCHÜCO CAVA- okucia WInkhaus Autopiolt z bajerami- stopniowany uchył, ciepła ramka- 8300zl.

Powyższe ceny są ceną brutto z montażem.

Proszę o poradę i wasze doświadczenia. Ja rozumiem że cena to nie wszystko ale uważam że przesadą jest robienie terosu z dou i zakładanie III szyb i tym podobne. Nadmieniam że wizualnie wszystkie profile mi sie podobają i tym sie nie będe sugerował.

Pozdrawiam Wszystkich

Dzięki za info - choć liczyłem raczej na relację montażystów czy użytkowników... Kilka ulotek reklamowych czy prospektów znalazłem, oczywiście poczytałem, ale wolałbym wzbogacić wiedzę o doświadczenia praktyków.

No to nie mogłeś tak od razu, a nie stawiać pytanie:

Podpowiedzcie coś drodzy forumowicze w temacie profili Rehau Geneo. Warto interesować się produktem opartym o ten profil?

Gdybym wiedział, żeś taki oczytany i o Geneo wszystko wiesz z ulotek, to zaoszczędziłbym czasu:-). Niestety nie jestem montażystą, ani użytkownikiem okien wykonanych z tych kształtowników (myślę, że takich to na palcach policzysz), ale... .

Ja w tym roku zmieniałam okna na potrójne Salamander i mam nadzieję, że się sprawdzą. Pod Warszawą znaleźliśmy dystrybutora , u którego tyle samo kosztują te potrójne, co wszędzie musielibyśmy dać za podwójne, aczkolwiek takie ceny były w czerwcu, teraz wiem, że poszło w górę o 200-300zł, więc jesień i końcówka lata nie są chyba najlepszymi porami na zakup okien.